På gång just nu – den 28 december 2021

Med årets sista På gång just nu önskar jag mina besökare – gamla som nya – en God fortsättning på det gamla året. Dagens aktualiteter handlar om solens uppgång, VM i dart, snabbare Wifi, mitt bästa julgodis, språkresor, växters groningstid, ålderns rätta utseende.


Solens återkomst

Hänförande vackra bilder från Kebnekaise på när de första solstrålarna sedan vintersolståndet visade sig på Annandagen. Även renarna verkar hänförda. SvT.


Pilkastning – de stora grabbarnas sport

VM i dart pågår nu i London. Ta en titt på showen. I en jättestor sal sitter jättestora gubbar med jättestora ölglas och hejar, sjunger och ropar på sina favoriter i tävlingen. Det är nästan mer show än tävling. Men åh så roligt och trevligt de har. Via Sport 1.


Snabbare Wifi

Ber om ursäkt att länken till Dagens Nyheter (DN 16 dec -21) om wifi-hastigheter inte fungerar för icke-prenumeranter i förra På G. Jag är själv inte prenumerant, men kommer åt den 😕.

Hur som helst är artikeln mycket informativ om man har en trådlös uppkoppling.

En sak jag själv praktiserar och blir hjälpt av är att starta om routern. Då letar routern själv upp de kanaler som är minst belastade och lägger sig där vilket ökar hastigheten på ens wifi. Det brukar hjälpa här hemma.

Man uppmanas i artikeln också att kolla hur gammal routern är och om man kanske behöver skaffa en ny.

Det lär dock vara jätteenkelt 😮 och inte särskilt dyrt att skaffa ett nytt nätverkskort till routern. En liten sticka som kopplas in i ett usb-uttag.


Emoijer

Om någon märkt att jag aldrig använder emojier beror det på att jag inte hittat dem på PC:n, men nu har jag det. Med kortkommandot Windowssymbolen och punkt. Så enkelt. 😊😄☺😃😋🙂🙄🥰😙😀😁


Julgodis

“Julenötter” med torkade aprikoser blev mitt favoritgodis i helgen. Det är ett perfekt urval av nötter varav en sort är chokladdragerad. Jag blandar dem med torkade aprikoser. Det blir en nyttig och jättegod “sötsak” utan socker.

PS Torkade aprikoser är nyttigt

 • Bra för synen. Vitamin A (betakaroten) bra för synen.
 • Bra mot förstoppning. Innehåller rikligt med fiber.
 • Innehåller järn och kalium

Längtan efter en resa

Kombinera en utlandsresa med en språkkurs låter väl lockande.

Om man har lust att lära sig eller förkovra sig i ett nytt språk finns det på Folkuniversitetet språkkurser utomlands för 55 plussare kombinerade med andra aktiviteter. Det finns 20 destinationer att välja bland. Välj mellan franska, spanska, italienska och engelska.

På förmiddagar har man språklektioner och på eftermiddagar och helger ägnar man sig åt andra aktiviteter och åker på utflykter.


Längtan efter att börja odla

Wexthuset har en bra tabell över hur lång tid växterna vill ha från sådd till utplantering 🙄.


Gråhåriga kändisar

Tidskriften Paris Match hade härom veckan ett reportage om att det blivit trendigt att vara gråhårig. Egentligen visar det bara att det trendiga är att alla blivit äldre och slutat färga håret.

Kul att kolla att dom inte heller blir yngre.

Varning! Mängder av foton på kändisar!


24 thoughts on “På gång just nu – den 28 december 2021

 1. Alltid trevligt att läsa dina “på gång”. Har haft lite problem att kommentera hos dig ett tag men nu verkar det fungera igen. Pilkastningen lät som sagt som mer show än tävling men dom verkar ju ha väldigt roligt. Solbilden från Kebnekaise är hoppingivande. Tack för detta årets sista “på gång”!

  God fortsättning!

 2. Majvor

  Tillfälligheter eller? Har precis bestämt mig för att sluta färga håret. Insåg att jag var den enda i min bekantskapskrets som gjorde detta . ( Av damerna alltså) Men det har fått mogna – beslutet att låta naturen ha sin gång. Fast just nu har jag blonda slingor som skall förvilla lite och det ser inte oävet ur om jag får tycka till.
  Vändningen av dygnet varje år en milstolpe värd att firas. Även om det inte märks så värst mycket till en början …… men bara vetskapen gör att man kan börja ”andas” igen.
  //GOTT SLUT 🎉🥂
  Majvor

  1. Alltså jag slutade också färga mig och lät mig bli vithårig, men det blev inge bra 😒. Har nu lite blonda och ljusbruna slingor och det blev riktigt snyggt😌. Dessutom blir kvalitén på håret bättre med lite slingor i.
   Nä inte märker vi heller mycket av att det vänt. Men som du säger bara man vet att tröskeln är passerad känns det bättre. Just nu vräker snön ner här och ska så göra i flera timmar.😵
   Ha det gott!✨🎉🎊🎇🎆

 3. Emoijer är jag värdelös på, finns dom färdiga att klicka på i mobilen eller i surfplattan funkar det, men i datorn kan jag aldrig åstadkomma en emoij. Dart har jag alltid sett som en ursäkt för att dricka öl….

 4. Den kloka ugglan i din header är verkligen en bra “symbol” för din blogg. För alltid finns det nåt matnyttigt som är nytt och intressant här hos dig;-)
  Dart är helt underbart roligt! Med en engelsk man så har jag “viss” erfarenhet av spelet. Var dock aldrig bra på det. Men jag minns att det engelska “dart-förbundet” för ett antal år sedan försökte att få dart godkänd som olympisk disciplin. Det gick inget vidare om man säger så;-)

  Ja, ja. Grått hår och skägg… Nu är Clooney ju fortfarande hur snygg som helst, men visst har pandemin ett finger med i spelet att inte bara kändisarna kör på naturellt grått nuförtiden. Har två kvinnliga grannar som slutat färga håret efter/under pandemin…

  1. Tack snälla! Du är så generös med beröm . Just nu har jag jätteproblem med WP så det kändes extra bra.
   Förstår att du med en engelsk man dartat mycket. Det ser så himla kul ut när man ser bilder från pubar där folk roar sig med det och dricker öl. Kan dock förstå att det inte godkändes som olympisk disciplin!
   Somliga blir faktiskt snyggare med grått hår. Jag hör inte till dem. Förstår att snön vräker ner hos dig också nu 😒

 5. Kan inte kommentera längre på din sida utan måste göra det i läsaren/reader.
  Vad bra att du förklarade kortfattat det här med Wifi.
  Jag har aldrig färgat håret och har haft grått hår i många år. Vad kul att det blir trendigt nu. Fast jag var först, ha…ha…
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

  1. En del som haft problem med kommentarskrivandet har fått det fixat nu så det var tråkigt att höra att det fortsatt för dig. WP support har stängt i mellandagarna 😒
   Somliga passar i grått hår, men som sagt jag hör inte till dem.
   Ha det bra!

 6. Tack för tipset med emoijerna! 😀 Jag trodde inte det fanns på datorn. Jag skriver alltid mina blogginlägg på datorn men sen, ibland, har jag gått in i WP-appen och lagt till en emoij efteråt.
  Jag kan ännu inte heller kommentera från din blogg. Kommentarsrutan finns där, men det händer ingenting om man försöker skriva där.
  Gott Nytt År! 🌻

  1. Himla tråkigt med kommentarrutan som inte fungerar. De har stängt i mellandagarna på WP så det är inge idé att jag kontaktar dem.
   Roligt att du hade nytt av emoij koden. Jag var tydligen inte ensam om att inte veta hur man får till det på PC:n 😉

 7. Dart är kul. Troligen den enda sporten där alkohol ingår och ofta ganska mycket också. Inte så konstigt eftersom det spelas på pubar.
  Jag använder inte så ofta emoijar, men då och då. Otroligt, men sant, jag vet hur man gör 😉.
  Många, liksom du, längtar säkert efter att resa, men jag vill inte resa just nu i detta läge, tyvärr.
  Kan inte hjälpa att se på ansiktena också, inte bara håret, så många som ser så konstiga ut p g a skönhetsoperationer, som för en del borde kallas fulhetsoperationer. Så hemskt!
  Gott nytt år!

 8. Nej, det lyckades inte nu heller att skriva hos dig på bloggen. Struligt.

  Jag trodde att detta med att sluta färga grått hår kom för flera år sedan, jag ser massor med vackra grå frisyrer omkring mig. För mig har ett annat problem dykt upp: hur sminkar man sig när man plötsligt inte ser på nära håll, som jag alltid gjort innan?

  Emojar började jag aldrig använda, för att de ursprungligen hängde ihop med en viss typ av narkotika. Nu minns väl ingen det längre, men jag har aldrig börjat. Kanske en dag.

  En grå mellandag idag, men nog har det funnits många soldagar de senaste veckorna.

  1. Kan bara beklaga strulet med kommentarerna. Är maktlös! Det märkliga är att de flesta kommer in, men uppenbarligen inte alla.
   Det där med sminkandet förstår jag blir svårt. Du får väl sluta med det också kanske. Liksom med att färga håret – om du nånsin gjorde det!?
   Intressant att det var så emoijerna började. Jag har alltid varit emot dem, men inser att jag bör rätta in mig ledet.
   Här är fortsatt gråväder!
   Ha det så bra du kan! Har du blivit opererad i andra ögat nu för resten?

   1. Jag har ärvt min mors ickegråhårsgen så jag är inte gråhårig än, men jag tror att på nåt sätt satte ögonop. igång processen så det kommer nog. I måndags fick jag vänsterögat opererat så om ett antal veckor kan jag kanske gå till optikern och få mig ett par läsglasögon. Nu kör jag med makens avlagda. Det är märkligt med skiftet från närsynthet till att se dåligt på nära håll, men jag vänjer mig nog. Det är ju en fördel att kunna gå ut och fota utan glasögon som kyler, jag har stora problem med ansikts- och bihålevärk. Ha det bra Eva!

   2. Skönt att du nu blivit opererad även i det andra ögat. Hoppas du vänjer dig med din “nya” syn. Jättetråkigt med bihålevärken. Krya på dig.
    Gott slut och Gott Nytt År!

 9. Anonym

  Tack för alla fina inlägg under året. Vi hoppas alla på att nästa år ska blir ett bra år.
  Så GOTT NYTT ÅR!
  (hoppas detta kommer fram)

  1. Tack för responsen! Det har kommit fram. Nu är jag inte helt säker på vem du är. Har flera Någon och Anonyma nu.
   Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig!

 10. Anonym

  Ett brett och härligt inlägg, tack för det! Underbart med solens återkomst, väldigt vacker bild!
  Jag träffade maken vid darttavlan faktiskt. Nu blev jag inspirerad att testa igen. 🙂
  Smart julgodis! Ska kollas närmare.
  Vad gäller språkinlärning kan jag tipsa om Duolingo-appen. 15 min per dag och man lär sig ett nytt språk. Efter knappt 3 månader är jag en hejare på spanska numera… 😉 Men man får ju inte resa någonstans då, så ditt förslag var bättre.
  Grått hår äger! Förutom att det lätt blir missfärgat av klorbassänger och brunnsvatten som ger gulgröna toner. 🙁
  Gott nytt år! Eller Feliz año nuevo!
  /Gunilla

  1. Tack Gunilla! Blir alltid lika glad över dina kommentarer. Festligt att du mötte din make vid darttavlan! Måste kolla Duolingoappen. Verkar ju jättebra. Tänker inte lära mig ett nytt språk nu, men kan vara kul att se hur den fungerar.
   Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och maken och gula grannkatten!

 11. Bättre sent än aldrig! Jag hade missat det här inlägget men nu har jag läst det i alla fall! Det där med grått hår har jag än så länge sluppit undan! Har inte ett enda grått hår än och är glad så länge jag slipper dem. Med det sagt så är det onekligen väldigt snyggt på en del med grått hår. Vissa blir nästan snyggare med lite grått vid tinningen. Men jag tror inte att jag skulle bli det så dyker de grå upp så köper jag en färgburk!
  Ha det bra och var rädd om dig!

Kommentera