På gång just nu – den 4 november 2018

Litteratur
Har just läst en annorlunda och mycket fin bok av filmregissören Richard Hobert som utspelar sig på Färöarna under 1800-talet, som jag verkligen kan rekommendera. Romanen är baserad på en sann historia. Hobert har även gjort en film av boken som har premiär i april 2019.

Filmen handlar om fågelfångaren Esmar och hans fru som riskerar att tvingas från hus och hem om de inte får en son.

“Det som fångade mig är den drabbande, starka kärnkonflikten mellan tillhörighet och utanförskap i kärlek, familj och samhälle, som skjuter rakt in i hjärtat av vår egen tid”, säger Hobert enligt ett pressmeddelande.

Filmen är en nordisk samproduktion med så väl skandinaviska som franska skådespelare. Filmen väntas ha premiär på svenska biografer 2019.

Reflextider

Novembermörkret är förrädiskt och det gäller att förse sig med reflexer. Här en mössa och en armbindel med starkt lysande reflexer. Mycket mer praktiskt än dinglande och skramlande brickor. Bäst är naturligtvis de gula självlysande västarna, men där går gränsen för mig.

Bloggstädning
Har börjat gallra och uppdatera min blogg efter att ha upptäckt att mycket blivit inaktuellt. Om det blir mer utrymme i bloggen när man tar bort inlägg vet jag inte, men det känns tillfredsställande att gå igenom och uppdatera den.

Ett inlägg som heter Venedig är bäst på hösten. Med de fruktansvärda oväder med “aqua alta” till följd som drabbat staden känns det som den behöver ändras något.

Restgarner

Har kommit på ett sätt att ta tillvara på gamla restgarner. Har börjat sticka pannband.

Om man tycker det blir lite instängt och varmt med mössa är pannband ett jättebra alternativ. Praktiskt också om man vilja dölja ett ofriserat hår. Använder också ett när jag sminkar av mig och tvättar ansiktet för att inte förstöra håret.

Man väljer garn efter behov. Här har jag stickat resår 2 räta och 2 aviga på längden. Antingen syr man ihop ändarna eller sätter på ett kardborreband.

Galgar
Ett irritationsmoment i garderoben är blusar och skjortor som glider av galgen. Fick tips om detta praktiska hjälpmedel.

Julen i sikte
Upptäckte härom veckan att man börjat sätta upp julgranar på torg och öppna platser. Lite tidigt, men det säger man varje år. Eller hur?

Amaryllis till jul
Det kan dock dags att börja tänka på julklappar och andra förberedelser t ex att plantera amaryllislökar – ett gammalt inlägg jag hittade vid gallringen av bloggen.
PS Själv tycker jag numera att köpta snittamaryllis att ha i vas är mycket vackra och minst lika hållbara som lökar i kruka som lätt välter.

Kungligheter
När man inte läser skvallerpressen och inte så ofta ser bilder på de kungliga är deras instagramkonto ganska kul att ha.

24 thoughts on “På gång just nu – den 4 november 2018

 1. Jag kör med gula västar jag 🙂 Bor ju i mörkret på landet och vill verkligen försäkra mig om att jag syns. Jag är långt ifrån ensam med det – vilket är bra 🙂 Brukar faktiskt klämma dit någon reflex ytterligare bara för att också!

   1. Japp – men snyggt är det banne mig inte 😉
    Mössan och armbindlarna i ditt inlägg är ju betydligt snyggare!

  1. Jag börjar förstå det. Bättre att låta bilderna vara mindre, men att de går att förstora. Snälla bloggvänner har lärt mig hur jag ska göra det. Hoppas du en fin vecka med många promenader!

 2. Tack för ytterligare bra tips från dig Eva! Boken verkar vara något för mig … har antecknat den på min lista 🙂
  Reflexer är viktigt .. även om det mest blir ficklampa och pannlampa här på landet. Vi har alltid två reflexvästar liggande i bilen ifall att … bra om man får punktering eller måste lämna bilen av någon anledning.
  Snygg färg på pannbandet!
  Ha en trevlig kväll!

  1. Förstår det kan vara livsviktigt att synas väl på landet. Roligt om några tips kommer till nytta. Boken är lite annorlunda än det vanliga feel good-köret. Väldigt vackert skriven. Hoppas du får fina skogspromenader i veckan. Här är det novembergråmulet. Men jag tycker det är ganska mysigt.

 3. Alltså den där reflexmössan och armbanden(?) är ju helt suveräna. Dessa dinglande reflexer retar mig också till vansinne. Dessutom är de så himla tråkiga också.

  Det stickade pannbandet är hur snygg som helst, och vilken fin färg!

  Att gallra i bloggen… varför det? Jag har ju en vardagsblogg som är en slags dagbok. Och även om vissa inlägg kanske är inaktuella, vill jag ju gärna ha dom kvar. Det händer faktiskt ganska ofta att jag använder sökfunktionen om jag vill gå tillbaka och/eller om jag vill länka ett inlägg till en gammal berättelse. Såg förresten ganska många reportage från Venedig på BBC. Å nu har Sicilien också drabbats.

  Dina praktiska grejer har jag faktiskt allihopa, men än så länge går min gräns vid användandet av en shoppingvagn;-) En shoppingvagn för mig är nåt helt annat – de finns hos ICA och Hemköp. Å jag använder då alltid ordet pirra, har aldrig hört ordet transportvagn;-)

  1. Tack snälla Beate för dina kommentarer. Förstår inte hur du orkar och hinner svara och kommentera på alla bloggar. Var man än är i bloggvärlden så nog sjutton har du varit där och kommenterat. Mycket uppskattat!
   Huvudsaken är att man har reflexer tycker jag – vare sig man bor i stan eller på landet. Men jag har lärt mig nu att gul väst gäller i alla lägen på landet! Men visst är jobbigt med reflexbrickor som slår i och fastnar överallt.
   Fick för mig att jag skulle få mer utrymme i bloggen om jag gallrade, men tydligen handlar det mest om stora bilder som tar mycket plats.
   Förstår att just du (och naturligtvis din man) följer med världshändelser i Guardian. Visst är deras bilder fina!?
   Menar du att du inte har en Dramaten???

 4. Pannbandet tycker jag också om. Bra idé. Har massor med rester. Tack för det. Annars kör jag också med reflexväst. Bor i en by utan trottoarer och går mina 4 hundpromenader per dag. Bäst att synas ordentligt.
  Boken låter intressant. Finns nu på min “att-läsa” lista som är flera meter lång, suck…. Men utan den listan hade jag inte heller mått bra 😀

 5. Tack så mycket Kristallina! Har förstått att reflexväst är oumbärligt när man bor på landet. Roligt att du satte upp boken på din lista.

 6. Bra att du påminner om reflexer. Jag måste slokörat bekänna att jag inte har en enda. Ska snarast åtgärda det, kanske ett par armbindlar. Hade vackra reflexbroscher för fickorna men de gick sönder.

  Boken ska jag skriva upp och skaffa, om det blir ljud- eller pappersbok återstår att se. Bra tips på seniorjulklappar, jag ska plocka från den när jag skriver min önskelista. Fotvård önskar jag mig väldigt mycket, det bli aldrig av att själv hitta en specialist och ringa.

 7. Det här med reflexer. Tänk om gångtrafikanterna bara visste hur osynliga de är i sina oftast mörka kläder. Gatubelysningen upplever jag som sämre och parat med lite sämre syn på äldre dar gör att jag ogärna kör bil när mörkret fallit. Själv har jag inga problem med hängande reflexer men tackar för tips om att det finns snyggare varianter.

 8. Så mycket matnyttigt och intressant som alltid, Eva. Tack! Det där galgknepet ska jag utforska. Blir också så irriterad när allt ramlar av i garderoben! Hade ingen aning om att det fanns.
  Och reflexkläder, också en ny bekantskap….

 9. Den boken verkar spännande och skulle passa mig.
  Jag håller på att sticka dockkläder av mina restgarner, jättekul. Måste alltid ha något handarbete på gång.
  önskar dej en fin weekend!

 10. Ja, just det! Reflexer! Jag tänkte häromdagen på att jag måste leta fram dem eftersom det är hög tid att börja använda dem igen. Mörkret faller tidigt. Kör fortfarande med de där som man fäster i jackfickan eller på annat lämpligt ställe. Tack för påminnelsen!

 11. Boktips uppskattas alltid eftersom jag läser väldigt mycket.. Mössan och armbindlarna med reflexer är jätefina har du gjort dom själv?

  Städa bloggen när det gäller inlägg slipper jag.. alla mina inlägg 956 stycken som var från 2010 till 2017 försvann helt när photobucket helt plötsligt förbjöd att man kopierade sina bilder från dom till sin blogg, så allt jag har nu är från juli 2017 fram till idag.. numera laddar jag upp bilderna på WP istället..
  Däremot har jag städat länkarna.. har tagit bort alla länkar till bloggar där ägarna sällan eller aldrig hör av sig har även tagit bort till bloggar som bara verkar stå stilla, bättre att bara ha kvar ha dom som verkligen uppdaterar och kommenterar..

  Sticka pannband låter som en bra ide, jag är en slags periodare när det gäller stickning kan sticka typ upp till 10 tröjor på raken till mig själv och andra sen händer det inget mer på åratal kanske dags att köra lite igen fniss..

  Galgtipsen var bra och julpynt och slingor kryllar det av i affärerna ända sen slutet på september..
  det känns för tidigt, hos mig är det 1:a advent som gäller…

  Jag har länkarna till Kungahusets Prinsessan Madeleines och prinsparets instagramkonton tycker det är kul att följa dem och vårt kungahus är fint…

  tack för ett bra inlägg Eva och ha en fin fortsättning på veckan…

  1. Tack för din trevliga och utförliga kommentar Nicki. Det där med photobucket måste ha gjort ont. Du har helt rätt i det där med länkarna. Alltid lika frustrerande när de inte funkar. Det ska jag tänka på att gå igenom. Tack för tipset! Sticka tröjor är inte min starka sida. Själva stickandet går an, men när man ska sätta ihop bitarna blir det aldrig bra. Mössan och armbindlarna finns att köpa i handeln.
   Ha en fin fortsättning på gråveckan du också. Kram

Kommentera