På gång just nu – 5 april 2018

Vintern rasat ut?
Det mesta av snön har smält undan här på Ekerö. Endast i vissa norrlägen ligger den ännu kvar. Det vilar en disig och dyster dager över nejderna. Man andas ut och undrar: Är den över nu?

Säsongens fröer
har kommit på posten och ger hopp om vår och sommar och är som synes omhändertagna.

TV-serie med dockskåp som huvudattraktion
På TV pågår Miniatyrmakaren. En dramatisering i tre delar av BBC och grundar sig på boken med samma titel av Jessie Burton. Historien är uppbyggd kring ett mycket berömt dockskåp som finns i Amsterdam (Petronella Oortmans dockskåp).

Vattenapp
Det är ju så viktigt att man dricker mycket (vatten!) Jag har därför laddat ner en app som påminner mig när jag behöver inmundiga ett glas. Man skall fylla i vissa uppgifter som ligger till grund för hur mycket man bör dricka per dag. Till ljudet av ett vattenglas som fylls med vatten får jag en påminnelse. Löjligt! Ja men så mycket vatten som jag bör dricka får jag faktiskt inte i mig utan denna påminnelse.

Nya sängkläder
Nya lakan köper man då och då, men hur är det men den övriga sängutrustningen? Rekommendationen är att man byter bäddmadrass vart 7-8 år så jag upptäckte att det var dags. Passade på att köpa nya täcken också. Denna gång blev det silkestäcken!!!
De lär vara växelvarma och temperaturreglerande och göra det svalt om det är varmt och varmt när det är kallt!!! Silkesvadd är bra för allergiker eftersom kvalster inte trivs i siden.

Garderobsgallring
Gallringen av vinterkläder, stövlar mm fortskrider under mottot: Det som inte kommit till användning denna kalla och snörika vinter åker ut.

Vårfåglar
Om man inte känner igen en fågel eller dess sång kan det vara praktiskt med en fågelapp. Här har jag skrivit lite om det.

Vårvargar
På Ekerö observerades två vargar i veckan enligt Rovobs. Det händer ibland att vargar vandrar över ön för att söka nya revir, men de brukar inte bli långvariga här.

Smileys
Stort tack till bloggvännen Anki som lärde mig göra smileys. Snällt och generöst! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Påskpusslet klart. Så när som på ett par av de 500 bitarna, som aldrig lär komma på plats.

25 thoughts on “På gång just nu – 5 april 2018

 1. Jag är ledsen om jag ställde till det genom mitt intresse för menyn. Jag är vanligtvis ganska dagvill och blev just lite ställd när jag plötsligt såg en annan dag som påskafton än den jag hade i mitt huvud.

  Miniatyrmakaren har jag sett klart och behållningen var miljöerna och dräkterna, tycker jag. Fascinerande med dockskåp, alla åldrar är roade. Jag gjorde möbler till min äldsta dotters dockskåp och sonen som fick ett vackert trädockskåp lade in nya golv i det och sen flyttade smurfarna in. Nu står det på torpet och nya generationer leker med det.

  Just bäddmadrass och täcken har vi väckt en tanke om, så det blir nog byte av snart, tack för tips om silkestäcken!

  Våren är ganska blöt så här långt, men ett inlägg med vårikoner kommer.

  1. Menyn ställde till det för fler. Det roliga var att många var ganska nyfikna och förstorade den. Så kul att u också sysslat med dockskåp. Låter avancerat att göra möbler och lägga in nya golv. Parkett?

   1. Nej inte parkett. Det är borttaget nu men jag vill minnas att det var något slags korkplatta, det var modernt då. De möbler jag tillverkade var inte så avancerade, men jag minns en kakelugn gjord av en toapappersrulle med ugnsluckor och allt och en liten lampa inuti så att det såg ut om om man eldade i den. Roligt att pyssla med det var det dock.

   2. Jag förstår att det var roligt. Själv fick jag som barn ett färdigt dockskåp, men kan inte minnas att jag tyckte det var särskilt roligt att hålla på med det.

 2. Här är våren helt klart det mest aktuella! Äntligen, säger jag trots att det ligger snö kvar på nordvända platser. De vanligaste tidiga trädgårdsblommorna gläder oss nu.
  Vi byter ofta täcken ; vintertäcket till sommartäcket 😉 när det blir lite varmare ute.

  1. Skönt höra att våren kommit till er också Ni har ju haft det ganska bistert ett tag förstår jag. Då blir det snart dags för sommartäcket kanske.

 3. Ja, nu är våren kommen även på västkusten. Premiärfika för maken och mig på altanen – äntligen! Grattis till nya täcket! Hoppas du kommer att trivas med det. Jag införskaffade en i klimakterievallningarnas tid och har därefter bara älskat mitt täcke. Lyckats få maken att testa och nu längtar han hem till sitt täcke när vi är ute och reser.
  Så bra med alla fågeltips! Har faktiskt funderat på att ta kontakt med ornitologiska föreningen för att lära mig mer. Det ÄR något speciellt med fåglar…..

  1. Det låter härligt att kunna sitta på altan och fika. Det går inte riktigt här ännu. Har inte fått hem det nya täcket ännu. Det kommer samtidigt som bäddmadrassen som det var 4 veckors leveranstid på!!! Det ska bli jättespännande. Fåglar är trevligt. Hoppas inte vintern gått för hårt åt stannfåglarna bara.

 4. Oj vilket långt och fint inlägg .. och snö jag den är så gott som borta ser lite lite vitt uppe i skogen och skatorna utanför mitt köksfönster har börjar bygga bo flyger fram och tillbaka med långa pinnar…. ha en riktigt fin fortsättning på veckan nu…

 5. Det är alltid lika roligt att läsa dina inlägg “På gång just nu..” Man får alltid något bra tips. En sak vill jag dock be dig korrigera. Jag känner mig hedrad över ditt omnämnande av min blogg, men man kan tro att jag tillverkar både mitt dockskåp och dess inredning själv. Det gör jag ju inte. Skåpet (bokhyllan) fanns redan och möblerna köper jag. Jag har både läst boken Miniatyrmakarna och sett TV-serien. Välgjort men otäckt och egentligen rätt konstig handling.

 6. Ja, inte ligger du på latsidan inte;-) Garderobrensning har jag också ägnat mig åt de senaste dagarna. Klädkamrarna är betydligt “luftigare” nu. Brukar rent allmänt rensa ut kläder och skor när de inte använts på två år. Tyvärr har min man inte samma inställning;-)
  Sidensängkläder låter så härligt lyxigt. Antar att du menar påslakan eller?!
  Pusslet skulle jag nog vilja göra klart med bara så få bitar kvar. Det måste ju gå att få dit bitarna;-)

 7. Anki

  Oj … här sprudlar det av energi – härligt inlägg!
  Det låter härligt lyxigt med sängkläder i siden … wow – det skulle jag gärna testa 🙂
  Angående vattendrickande, så är det inte så länge sen jag läste en artikel av en forskare på Karolinska som påstod att vi normalt inte behöver dricka mer än det vi gör dagligen – vi får i oss tillräckligt med vätska med mat, kaffe och te … o.s.v. – i alla fall om vi är friska och inte högpresterar i värme. Ja, inte vet jag vad som är rätt eller fel … så var och en får bli salig på sin tro som det heter 🙂
  Här är våren försvunnen! Lika snabbt som den då äntligen kom, lika snabbt är den som bortblåst – STORA snöflingor faller utanför mitt köksfönster!
  Kul att du uppskattade min hjälp – det var så lite så!
  Härligt pussel du just färdigställt – bra jobbat!

  1. Jobbigt med snön och vintern som gör bakslag. Det där med vattnet kan säkert diskuteras. För mig har det varit en bra påminnelse för jag drack definitivt för litet. Har slutat med appen nu för jag har fått in en bra rutin.

 8. Haha, först trodde jag det var en plåt med chokladkakor jag såg – och så var det blomkrukor! 🙂 Härlig inspiration i inlägget, Eva, tack!
  Och nu ska jag ut och leta silkesvaddstäcken!

 9. Skönt att våren verkar var på gång.
  Visste inte att ni hade varg!!!
  Har inte sett Miniatyrmakaren på BBC, måste googla vad den heter på engelska och hitta den på BBC catch up. Trevligt att titta in hos Pensionären på ön också.
  Önskar dej en trevlig ny helg!

 10. Härligt med våraktiviteter. In med frö och ut med kläder 😀 Idag kändes det som vår ute. Sol och många plusgrader.
  Ett tag har jag också försökt att dricka mera men då behöver jag en toa i min handväska och det är så opraktiskt 😉
  Miniatyrmakaren har jag läst och gillat.

  1. Javisst är det underbart med våren. Jag vet det där med att dricka mycket vatten har både sina för- och nackdelar.

 11. Hej Eva, det var en blogg som gav massor med inspiration. Nu har jag letat silketäcken och ser att det finns många varianter att välja på, dockskåpsbilderna var imponerande och sen har jag kollat de vilda rovdjuren runt oss som nu är inne och stryker runt knutarna på nära håll. Jätteroligt att få fart att läsa det man inte kommit på själv. En dag kvar av helgen, hoppas den blir fin hos dig.önskar Britta.

  1. Det blir roligt och inspirerande att fortsätta med bloggandet när du säger så. Silkesvaddtäckena är inköpta på Atlantis på Sveav. 29 (nästan i hörnet av Kungsg) Anne Lindblom en jättetrevlig försäljare -kan det mesta om sängkläder- kan jag rekommendera. Hoppas söndagen blir fin!

Kommentera