På gång just nu – 12 april 2018

Knappt hinner snön smälta bort förrän ogräset i markerna börjar gro. Värmen kommer så sakteliga och det är hög tid att plocka undan vinterjackor- och kängor och byta till något lättare. Det gäller att vara beredd att möta den 20 gradiga värmen som är utlovad till nästa vecka åtminstone här i Stockholmsområdet.

Fighten med ogräset
När det gäller ogräset som inte vet hur fort det skall gro har jag väldigt god erfarenhet av barkmull. Vi har en liten täppa där ogräset hade tagit över. Det gick bara inte att rå på det. Vi anlitade extern hjälp som efter idogt rensande av ogräset täckte marken med en speciell sorts vävduk. Allt enligt föreskrivna regler. Ett lager med en decimeter barkmull placerades uppe på duken.

PS Skillnaden mellan täckbark och barkmull är att täckbarken består av större bitar medan barkmullen är mindre och delvis nedbruten. Båda är bra. Vi hade barkmull.

Fötter och sandaler
Har just varit och tagit en underbar fotbehandling så att mina fötter ser fräscha ut när jag börjar visa tårna. Kostnad 625 kr inkl massage för 75 minuters behandling.

En billigare men kanske lika effektiv variant är en hemmabehandling. Här finns ett recept med diskmedel och hushållssalt.

Solning
Vem vill inte vända ansiktet mot solen nu och få lite färg?

Sommartid räcker det med 15 minuters exponering med armar och ansikte mitt på dagen för en person med ljus hy för att kroppen kan bilda det nyttiga D-vitaminet.

Själv är jag mycket restriktiv med solandet. Min hud tål inte solen. Jag får klåda och stora blåsor om jag inte låter härda huden med lagom stora portioner. Har alltid koll på UV-strålningen på SMHI.

Ansiktet solar jag över huvud taget inte. Använder min älskade BB-creme som är både näringsrik hudcreme som ger fukt och solskydd samt inte minst ger en klädsam färg.

Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid man kan vistas i solen med solskyddsmedel än utan och anges i SPF. Enligt EUs rekommendationer.

 • Lågt skydd : SPF 6-10
 • Medelhögt skydd : SPF 15-25
 • Högt skydd : SPF 30-50
 • Mycket högt skydd : SPF 50+

TV
I veckan började på TV4 Sveriges yngsta mästerkock med 12 ivriga småkockar i åldern 9 – 12 år. Man blir mäkta imponerad av deras kunskaper i matlagning och får lära sig ett och annat. Första priset är en resa till London med hela familjen där de skall få privatlektioner  på Jamie Oliver Cookery School.

Herrens vägar på SVT1
Har sett det första avsnittet av den danska Herrens vägar som verkar bli intressant att följa. Ett drama skapat av Adam Price som även gjorde Borgen. Ett familjedrama som handlar om tro och tvivel i dagens Danmark. Lars Mikkelsen spelar huvudrollen som dominant familjefar, prost och periodare, vilket vi fick se en hel del av i första avsnittet.

Fröerna har börjat gro, men det går inte fort!

12 thoughts on “På gång just nu – 12 april 2018

 1. Tack för tipsen. Letar efter en bra sko för hundpromenader. Brukar ha ECCO men dom jag köpte senast har inte varit bra. Får ta mej in till stan och kolla. Är så lyckligt lottad att solen inte ger mej problem. Blir brun bara jag är ut i trädgården.
  Ha en bra kväll.

 2. Har en känsla att vi har mycket gemensamt – fotbollsintresset till exempel. Men det här inlägget är ett litet undantag.
  Okej, vi har ju ingen trädgård (tack och lov) utan “bara” en 10 meter lång balkong. Å jag lovar att jag ligger på den så mycket jag kan för att supa in dessa D-vitaminer. Gjorde det några timmar igår och idag. Å jag har fått liiiiite färg i ansiktet. Hatar att vara en blekfis, man ser ju 10 år äldre ut under vintern liksom;-)

  Tånaglar har jag aldrig målat. Tår (och hälar) är liksom inte till för allmän beskådan som min favokollega brukar säga, och jag instämmer helt. Går aldrig i sandaler heller utan har alltid strumpor och skor på mig.

  Men under vintern använder jag absolut “Brun utan sol”-servetter för att se någorlunda “friskt” ut. Så din Complexion Rescue ska jag faktiskt kolla in.

  1. Det måste vara underbart att kunna sola så mycket. Låter härligt med balkongen. Strumpor och skor hela sommaren! – låter redigt, präktigt och väldigt hygieniskt.

 3. Anki

  Verkligen en massa bra tips från dig! 🙂 Jag är tyvärr ganska slarvig med mina fötter – skulle inte kalla dem silkeslena 🙂 Har dock snyggat till dem lite nu till det är dags för sandaler. De du visar på bilden – exakt mina otroligt sköna sandaler och i samma färg 🙂

  1. Va’ kul att du hade sådana sandaler. Jätteläckra. Hoppas det är OK med dig. Såg att du varit lite dålig. Trevlig helg!:)

   1. Anki

    Inte helt OK – symptomen finns kvar, men det känns ändå lite bättre bara det att fått träffa en läkare.
    Tack och detsamma! 🙂

 4. Tack för tipsen om skoaffärerna, Eva! Tummen upp! Dem ska jag kolla in.
  Fotproblem har jag dragits med länge. Och fotvård är en lyx fler skulle unna sig, med problem eller inte. Ha en fin helg! 🙂

 5. Är ingen trädgårdsmänniska så det är tur att det finns de som är det så att även jag får något vackert att titta på.
  På tal om vackert. Fötterna är inte så snygga just nu och snart ska de beskådas av allmänheten. Det börjar bli dags att göra något åt det. Det är alltid bra att få en påminnelse.

Kommentera