Avkoppling

Bad
En dag i veckan sänker jag ned min kropp i en tempererad (32 grader) bassäng. Jag har ingen egen utan betalar en slant för att få tillgång till en s k rehabiliteringspool. Bassängen är inte så stor att det går att simma längder, men tillräcklig för att ta 5-6 simtag, träna och gymnastisera i.

Det är nog den största avkoppling jag kan tänka mig. Där ligger jag och en väninna och plaskar och gör de rörelser som känns bra. Ingen flåshurtig vattengympa till störande musik. Under denna timme är vi avskärmade från yttervärlden och njuter i fullkomlig tystnad med panoramafönster ut mot naturen.

En skicklig sjukgymnast har lärt mig rörelser för att avhjälpa en knäartros. Det gäller att hålla igång hela tiden för tränade muskler är en färskvara. Träningen i vattnet gör det lättare och mer angenämt. Man känner sig som en sylfid.

swim-540595_1920

Promenader
Så ofta jag kan promenerar jag. Det är också något som får mig att må bra i själen. Ibland tar det emot att gå ut p g a dåligt väder, men jag vet så väl att bara jag kommer iväg så är det så skönt. Jag blir på bra humör, tankarna skingras om det behövs och jag kopplar verkligen av. Jag sover bättre om jag varit ute och promenerat på dagen.

Meditation
Meditation handlar om andningsteknik. Periodvis har jag mediterat i mitt liv. När jag studerade hade jag stor hjälp av meditationen, som hjälpte mig med avslappning och koncentration bland mycket annat. Man bör meditera på regelbundna tider, vilket jag tror är en förutsättning för att känna tillfredsställelse. Men när man kommer in i vanan är min erfarenhet av meditation mycket bra.

Ny forskning visat att personer som mediterar regelbundet inte åldras lika snabbt som andra så jag får väl överväga att börja med det igen.

Här finns meditation man kan utöva on line.

Medicinsk yoga
Jag har även gått igenom en 6 timmars kurs i medicinsk yoga. Tyckte det verkade intressant att testa det.  Även Mediyoga handlar mycket om andningsteknik. Det har forskats mycket om denna yogaform och den används inom svensk sjukvård. Genom mjuka rörelser, djupavslappning och meditation lär MediYoga sätta igång kroppens självläkande system.

Den har definitivt inte påverkat min artros utan skulle väl mer vara en hjälp till avkoppling och i förebyggande syfte om man blir allvarligt sjuk.

Tyvärr påverkades jag inte nämnvärt av den. Antingen hade jag inget behov av den eller så är jag för skeptisk till att sitta i yogaposition och framföra ett mantra i korus tillsammans med andra. Tyckte inte heller rörelserna var så lätta som man påstod.

exercise-2029427_1280

Mannen som konstruerat programmet (Göran Boll) menar att man skall lära sig denna yogaform i förebyggande syfte och använda om man blir svårt sjuk och den uppmaningen köper jag. Är man svårt sjuk kan jag tänka mig att andningstekniken kan vara ett hjälpmedel.

Lyssna på musik man tycker om, att läsa en bra bok, handarbeta eller varför inte lägga ett pussel är annars nog så bra sätt att koppla av.

book-2875123_1920

Bilderna är från Pixabay

12 thoughts on “Avkoppling

 1. Det låter som om du hittat dina vägar för avkoppling! Baden skulle jag gärna njuta av men tyvärr finns det ingen sådan bassäng i närheten, att åka långa sträckor för att bada skulle nog innebära mer stress än avkoppling är jag rädd.
  Promenader är min räddning, att promenera i naturen är min räddning. Håller med dig att effekten är densamma oavsett väder men jag har lite svårt att komma ut om regnet vräker ner! Just promenader fungerar som meditation för min del, kanske delvis på grund av att jag ofta går i skogarna – tyst och lugnt, tid för eftertanke!

  1. Jag förstår av dina vackra foton att du har fina skogar att vandra i där du bor. Visst är det balsam för själen med natur och promenader. Är lyckligt lottad som har en bassäng alldeles i närheten.

   1. Ja det är fint om än lite platt och tråkigt här på slätten, skulle vara kul med lite “kullar” också. Jag utnyttjar naturen så långt jag kan för avkoppling och håller med dig om att du är lyckligt lottad som har en sån bassäng i närheten!

 2. Det är viktigt att hitta fram till sin egen avkoppling , tror jag. Jag tränar tre ggr i veckan på F&S och när jag kommer hem är jag avslappnad och mår väldigt bra. För ett par år sedan byggde vi en terrass i vilken vårt uppvärmda massagebad är nersänkt. Vattnet är 36,5 goda varma grader. Att sitta i badet medan luften är kylig är en härlig upplevelse. Vi använder det året runt för att få vila och energi samtidigt o se – det funkar!
  Att sticka är den enda typ av meditation jag nyttjar, det finns forskning på det!
  Den bästa avkopplingen för mig är att vara i trädgården eller i den stora trädgården runt omkring. Dock icke denna vedervärdiga regndagar!

  1. Håller med om att trädgårdsarbete kan vara avkopplande. Tre gånger i veckan på F&S låter lite jobbigt tycker jag. Men det där massagebadet ute i friska luften låter ljuvligt. Jo stickning och virkning kan också hänföras till en typ av meditation har jag läst.

 3. Så är det ju, man måste pröva sig fram till vad som passar bäst. Där tycks du inte ha legat på latsidan! Härligt att du hittat guldkorn i vardagen!

Kommentera