Snöböcker

Var tvungen ställa in det planerade stadsbesöket p g a snöfall. Så väldigt farligt oväder som media ville få det till var det inte, men eftersom bussarna ställdes in var jag tvungen att ändra planerna. Det blir alltid så här i Stockholm vid första snöfallet.

Hamnade på biblioteket i stället. Där hade en bibliotekarie påpassligt nog lagt fram två böcker om snö på ett litet bord.

6

Så medan snön vräkte ner utanför fönstret blev jag djupt fascinerad och försjunken i böcker om snö.

Den ena boken Snö av Yngve Frid har jag hört talas om och den var alldeles fantastisk.

“Snö är den första grundliga dokumentationen av samisk snökunskap. Över 300 ord som rör snö och is presenteras med förklaringar och fotografier. Här skildras villkoren för att flytta med familj och ägodelar i renrajd över snö och isar och att färdas med skidor. Här avslöjas den gamle renskötarens blick för den snö som är hans arbetsplats.

Boken bygger på en enda persons utomordentliga kunnande, Johan Rossa från Jokkmokk. Hela livet har han arbetat som renskötare inom Sarek och Badjelannda, nationalparker som numera ingår i världsarvet Laponia. Yngve Ryd har intervjuat honom i flera år, skrivit ner och systematiserat hans vetande till en gedigen handbok om snöns natur och kultur. Tillsammans har de genomfört en unik forskargärning.” Detta enligt baksidestexten.

Snöorden är på Lulesamiska med svensk översättning. Orden beskrivs och jämförs med andra näraliggande begrepp. Ofta illustreras ett ord med en bild eller en kort berättelse.

5

1

Den andra boken var en bok på engelska om snöflingor! The Snowflake Winter’s Secret Beauty av K Libbrecht. Jag trodde knappt mina ögon när jag bläddrade i den. En helt vetenskaplig dokumentation om snöflingor. Det fanns t ex ett schema över hur olika flingorna ser ut beroende på temperatur, fuktighet, vind mm. Visst var bilderna vackra på alla flingor, men ganska nördigt, eller hur?

2


3


13 thoughts on “Snöböcker

 1. Snö kan nog vara fascinerande när man sätter sig in i det. Just nu, när snön vräker ner utanför, är jag vare sig fascinerad eller imponerad dock. Någon vinterälskare är jag sannerligen inte.

 2. Just idag har man talat om ett nobelpris som gått till bragden att få vatten att frysa utan att bilda kristaller och att man ännu inte kan förklara skeendet.
  Kul att du har läst Snöboken. Yngve Ryd har också samlat kunskap till en bok om eld och den har man glädje av när man väljer ved att elda.

  1. Det låter intressant med frysning utan att kristaller bildas. Hoppas få höra med om det. Jasså har Yngve Ryd skrivit om eld också. Har ingen öppen spis längre, men vet att det är väldigt viktigt hur man eldar och med vilken ved.

 3. Visst är det märkligt. Du bor på Ekerö, jag i Täby. Vi fick ditt snöväder 24 timmar tidigare. Och nu är det fyra plusgrader. Själv var jag inne i 08 idag, och där var det brun sörja precis överallt, ja pölar också såklart…

  Vilka intressanta böcker, speciellt den första med Lulesamiska ord och svensk översättning. Den andra boken har jag hört talas om, men inte läst.

 4. Anki

  Spännande läsning om snö – intressant med alla samiska ord.
  Boken med snöstjärnorna skulle jag gärna titta i 🙂

  1. Ja det blev en trevligt stund att fördjupa sig i dessa böcker med ämnen som man inte visste fanns dokumenterat så ingående. Snöstjärnor eller flingor måste för resten vara ett intressant fotomotiv, eller hur? Du har säkert foton på sådana!?

Kommentera