På gång – 14 februari 2024

Nu längtar man efter tofsviporna som brukar vara de första flyttfåglarna som kommer. Tyckte jag såg en vipa häromdagen, men har tyvärr inte sett fler.

Den har ju ett mycket karaktäristiskt flygsätt som är lätt att känna igen. Den kan dyka upp redan i slutet av februari när snön fortfarande ligger kvar. Kanske vände den tillbaka söderut i snöstormen eller så var det ett chimär. Här kan ni se och höra den.

Relaterad länk
Tofsvipan – en luftakrobat som förebådar våren


Nya följare till bloggen

Jag har på sista tiden fått flera nya följare via e-post som jag välkomnar. Det är så uppmuntrande och roligt att ni vill följa min blogg.

Till nya följare vill jag säga att detta tema På gång… är en blandning av aktuella småinlägg med kortfattade reflektioner om blandade ämnen som var för sig inte fyller ett helt blogginlägg. Jag varvar det med lite mer specifika temainlägg.

Hoppas du som besökare och förhoppningsvis följare hittar något att bli engagerad eller inspirerad av.


112-dagen på gång

I veckan uppmärksammade man den europeiska 112-dagen den 11 februari.

Vet ni att man kan ringa 112 gratis från vilken telefon som helst i hela Europa. Utbildade operatörer som talar språket i det land där du befinner dig tar emot samtalen och hanterar ditt ärende direkt eller vidarebefordrar det till rätt tjänst i det landet.

Det svenska nödnumret 90 000 införde man 1956. Nödnumret 112 tog man i bruk den 1 juli 1996.


Vackra brunnslock i Sigtuna

Stora Gatan i Sigtuna stad är över tusen år gammal. Nu har man börjat renovera den och nya brunnslock kommer att pryda gatan.

Skulptören Annie Winblad Jakubowski har formgivit fjorton stycken brunnslock efter tre mynt med koppling till Sigtuna. Det kommer att bli jättefint tror jag.

Från och med den 9 februari visar man ett exemplar av varje brunnslock på Sigtuna museum visar man nu de nya brunnslocken.


Handväskans historia – utställning på gång

På Östergötlands museum i Linköping visar man en intressant utställning om handväskans historia från den 17 februari till 18 augusti 2024.

Carry Me är en hundraårig berättelse om handväskans resa från enkel tygpåse till upphöjd lyxartikel.

Förändringar i samhälle och konsumtionsmönster speglas i handväskan. Framväxten av populärkultur och den moderna kändiskulten har haft stor inverkan på väsktrenderna. En markör och en tyst motståndshandling mot lyxkonsumtion.

(Tråkig bild som reklam för utställningen!)


Upptäck Harriet Backer

 Harriet Backer var en pionjär som påverkat norskt konstliv i generationer.

Hon utbildade sig till konstnär på en kosmopolitisk konstscen och vistades utomlands i femton år. Först i München och därefter i Paris, för att sedan återvända till sitt hemland.

Backer var en noggrann iakttagare av omvärlden och kunde på ett känsligt sätt återge den egna samtidens många rum och dess invånare. Motiven rör sig mellan det borgerliga hemmet och kvinnornas vardag, till allmogeinteriören och böndernas liv på landsbygden, till kyrkan som en plats för andliga upplevelser och ritualer samt i det egna rummet som en plats för konstnärligt skapande, musik och kreativ gemenskap.

Man visar utställningen på Nationalmuseum i Stockholm våren och sommaren 2024, på Musée d’Orsay i Paris hösten 2024 och på Kode i Bergen våren 2025.


Renkött på gång

Renkött äter vi ibland här hemma. Det är i form av fryst renskav som vi steker och äter med potatis och lingon. Inte ofta hittar man färskt renkött i affären. Det är synd för renkött är magert och mört. Nu har vi hittat ett ställe där man kan köpa ren i alla tänkbara former: färs, stek, filet, lägg, lår mm.

Här på Rekoren kan man beställa renkött och få det hemlevererat.


Önskar mina besökare en trevlig Alla hjärtans dag!


17 thoughts on “På gång – 14 februari 2024

  1. Pingback: På gång – 14 februari 2024 - Bloggfeed

  2. Grattis till nya följare!
    Har inte sett några tofsvipor än, men jag har hört talgoxen och koltrasten. Dessutom jobbar skatorna med reparation av sitt bo i ett av träden här på gatan. Även skator sjunger en lite försiktig vårsång … den har jag också hört nu i veckan.
    Verkligen vackra brunnslock!
    Hörde ett inslag på Radio Östergötland om väskutställningen, men ror inte jag kommer att åka till Linköping för att se den.
    Önskar dig en fin kväll!

    1. Så bra detta inlägg är massor av intressant läsning..och 112 ja det fick jag ju tyvärr inviga för inte så länge sedan..
      Tack för att du ger oss så mycket tips och råd om allt möjligt och hoppas att din Valentine varit fin.. Kram Nicki..♥️😘👍

      1. Tack snälla Nicki. Så kul att du i alla fall orkar läsa bloggarna och inte minst kommentera dom.
        Hoppas du får en någorlunda bra fortsättning på veckan!

    2. Tack så mycket Anki! Flyttfåglarna är välkomna när de än kommer, men jag hoppas det inte dröjer länge till. Har också sett att skatorna börjat renoveringen av gamla bon. Ett vårtecken om något.
      Jag skulle vilja se väskutställningen, men kommer nog inte dit.
      Vists är det fint med brunnslocken. Det kommer säkert att bli uppmärksammade av fotgängarna.
      Blir väldigt glad över nya följare för jag tycker min blogg stagnerat lite vad gäller besökare.
      Ha nu en fin fortsättning på veckan!

  3. Underbara brunnslock. Förr gjordes också triviala saker med finess. Sigtuna, en ort jag aldrig besökt, men längtat i flera år efter att göra.
    Jag har ännu inte sett några flyttfåglar dra in söderifrån, men gissa om jag längtar.

    1. Ja brunnslocken är verkligen fina. De kommer säkert att betyda en hel del för gatubilden i Sigtuna. Jag var där på skolresa för 100 år sedan, men vill gärna komma dig igen.
      Nu väntar vi på flyttfåglarna!

  4. Grattis till nya följare! Så trevligt att läsa om satsningen på Stora Gatan i Sigtuna och vilka vackra brunnslock. Blir alltid glad när jag läser om sådana satsningar.
    Jag tror aldrig jag ätit renkött. Jag var inne och läste på deras sida och kollade vårt postnummer och visst levererade dom hit. Nog blev jag allt lite sugen att testa.
    Och visst längtar jag efter flyttfåglarna … och blåsipporna …
    Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

    1. Tack så mycket Anita. Ja brunnslocken är jättefina. Ambitiös satsning av Sigtuna tycker jag.
      Jo renkött är gott tycker vi. Håller på att göra en beställning så jag kommer att berätta mer om det småningom.
      Nu väntar vi på våren och alla fåglar och blommor som följer med den!

  5. Anonym

    Roligt att läsa om de fina brunnslocken. Bra att man tar tillvara gamla mönster. Vi har väl alla blivit historienördar nu efter vinterns stora satsning i SVT.
    Väskutställningen låter spännande, men det är för långt att åka. Underbart att höra talgoxarna igen. Vi har många koltrastar här utanför också, men jag tycker inte att de låter så mycket.

    1. Hej Birgitta! Man får nästan lust att ta en tur till Sigtuna för att beskåda brunnslocken. Ett berömvärt initiativ tycker jag. Där finns nog mycket annat att titta på för alla historieintresserade.
      Väskutställningen är intressant, men som du säger lite väl långt bort för en dagstur, eller?!
      Nu längtar man efter flyttfåglar och vårblommor, men det verkar som det dröjer ännu ett tag …

  6. Det är jag Birgitta på Pensionären på ön som står för det förra inlägget där det står anonym. Tyvärr kommer det upp en massa svåra frågor då man skall skicka iväg kommentaren.

    1. Jag begriper inte att WP har så mycket knas för sig. Det är så irriterande. Du står på min följarlista, men det kommer ingenting från dig. Nu ska jag kolla om du har något nytt inlägg som jag heller inte fått.

  7. Tofsvipor ser jag inte hos mig. Alltid roligt med vårtecken, jag har spanat in magnoliaknoppar.

    Brunnslock, det fotade jag häromveckan, ett speciellt, och kom då att tänka på de vackra i centrala Oslo, de var också designade. Där heter det kumlokk. Annars är de ju oftast massproducerade i någon brunnslocksfabrik. Väldigt roligt initiativ att ha konst att blicka ner på när man går på gatan.

    Roligt att du har fått fler besökare till din fina blogg. Det verkar annars som om folk är lite trötta just nu.

    1. Det var många år sedan jag var i Oslo. Visste inte att de hade designade brunnslock också. Måste googla på det. På kumlokk alltså!!!!
      Jag märkte också att folk verkade lite trötta på att blogga. Det finns så mycket annat att fokusera på nu i omvärlden. Men som sagt plötsligt vände det lite till min glädje.

  8. Glömde: Renkött beställer vi från en afär i Kiruna, då oftast en torkad rökt renbog. En sån fick svärsonen i födelsedagspresent i höstas. Men kanske vore en sån där blandlåda något, får visa det för maken.

Kommentera