På gång just nu – den 21 september 2022

På gång just nu – den 21 september 2022 handlar om höstdagjämningen, britt- och/eller indiansommar, begravningen och Ko-i Noor-diamanten, rusta för vintern, Merlinoull , ekonomitips, champagnevinäger, vinägrett, femte vaccindosen, fågelvärlden, snushistoria.

Hösten är här

På fredag den 23 infaller höstdagjämningen då dagen är ungefär lika lång som natten.

Sommaren är över för denna gång och hösten är här. Så är det bara. Vi kan alltid hoppas på lite britt- och/eller indiansommar.

Läs om höstlövens färger här.


Den stora begravningen

Många av oss tittade på drottning Elisabeths “majestätiska” begravning. Pampigt och rörande. En hel epok gick i graven med henne.

Läs mer om den historiska “stölden” av Koh-i-noordiamanten som sitter i den ovärderliga kronan.


Rusta för vintern

Man överöser oss med en mängd energispartips nu. Somliga är vettiga och värda att beakta medan andra är överdrivna och ibland helknasiga. De viktigaste rekommendationerna gäller ju mest för hus med direktuppvärmande el som är de som drabbas värst.

Naturligtvis skall man även som boende i flerfamiljshus dra sitt strå till stacken och vara lojalt sparsam med elen och varmvattnet, men man måste också tänka på säkerheten. Vi äldre kan inte treva oss fram i mörker på kvällarna.

Men jag ställer mig lite frågande till om det verkligen har så stor betydelse om man stänger av standby-läget på elkontakterna när man inte använder dem!? Undrar hur mycket det handlar om?

Andra konkreta tips som kan påverka inomhustemperaturen är att till exempel placera dragkorvar vid dörrar och fönster som effektivt förhindrar drag. Fönstervadd kan man man också lägga nedtill i mellanfönstren.

Läs mer om hur man gör detta snyggt och praktiskt i en av mina favoritbloggar bloggen Mitt Universum.

Mattor på golven och gardiner för fönstren ger varmare (och även mer ombonad) inomhustemperatur.


Riskfyllt köra hushållsmaskiner på natten!?

Ett av råden om att spara på energin är att man skall köra tvätt-och diskmaskin på nätterna när elen inte är fullt så dyr. Enligt brandexpertisen kan dock detta vara riskfyllt.

Hela 800 bränder uppstår om året i Sverige orsakade av hushållsmaskiner som torktumlare, diskmaskiner, tvättmaskiner och laddning av mobiler, läsplattor och cykelbatterier. Om det sker just på nätterna vet jag inte.

Man menar att under natten har man inte samma uppsikt över maskinerna man kör när man ligger och sover. Sant, men har ni uppsikt över era maskiner när ni kör dem på dagtid?

Merlinoull värmer skönt

Det gäller också att klä sig rätt inomhus för att hålla sig varm.

Vi har försett oss med knästrumpor (finns också stödstrumpor) i merlinoull och linnen med 85% ull och 1% silke för att ha närmast kroppen innanför en tröja e.d.

Merlinoullen är mjukare och skönare att ha mot huden än den stickiga nordiska fårullen.

By Cgoodwin – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7697403


Sämre ekonomi

Ett sätt att minska utgifter är också att flytta ihop med någon. Min syster och jag delar bostad sedan en del år, vilket vi har sparat mycket på. Man betalar bara en abonnemangsavgift på allt i stället för två. Man delar på matkostnader mm. Dessutom är det betydligt trevligare än att bo ensam.


God vinägrett

Champagnevinäger är en vinäger vi börjat använda i stället för vitvinsvinäger. Det är en fransk vinäger gjord på druvor från Champagne. Den är rundare och mjukare i smaken och mer balanserad i syra och sötma än vitvinsvinäger. Vinägretten blir ännu godare med den.

Man blandar som vanligt med olivolja, salt och peppar samt de kryddor man gillar. Kan rekommenderas.


Femte vaccindosen på gång

Den femte dosen covidvaccin har man nu börjat utannonsera för vissa grupper. Syrran fick uppmaning att boka tid för femte dosen klockan 4!!! på sin mobil i går natt.


På gång i fågelvärlden

I mina trakter på Ekerö kunde man på artportalen häromdagen se att flockar med 200 tofsvipor, 16 ormvråkar och hela 70 bofinkar var på gång för att ge sig iväg söderöver.


Utställning om prillan

I helgen inviger man en utställning på Skansen i Stockholm – Snusdynastin en interaktiv utställning. Det är 200 år sedan Ljunglöf tog fram receptet bakom Ettans snus och startade Sveriges mest framgångsrika tobaksmärke.15 thoughts on “På gång just nu – den 21 september 2022

 1. Ja nog är hösten här alltid! På gott och ont. Det är mysigt att kunna sitta inne med tända ljus om kvällarna, men mindre mysigt med kylan och det allt tidigare mörkret på kvällar och morgnar. För att inte tala om allt som ska göras i trädgården nu!
  Tack för trevligt inlägg och ha en fin kväll!

  1. Det är ett fantastiskt land vi lever i med alla årstider. Var och en har sin charm. Hösten är nog ändå den jag älskar mest. Ja ni som har trädgårdar har en del att bestyra nu!!!

 2. Det är den allt, här, hösten. Men jag har legat en stund i vilstolen i trädgården med näsan mot solen och en ljudbok i öronen. Så skönt! Hade gärna gått en sväng men det var en dag då vila behövdes. Vi får hoppas på fler sköna dagar med klar höstluft och sol. Och lite kyla behövs för färgerna.

  Merinoull är magi, tycker jag. Jag har både underställ och sockor i merinoull på vintern och tänker framförallt på att jag aldrig fryser om fötterna mer fast sockorna är tunna.

  Jag hade inte tid att titta på begravningen men tänker att jag kanske kan se den på play och då spola förbi partier som känns för långsamma.

  Jag undrade också om folk har uppsikt över sina maskiner på dagen. Vad gäller energispar så måste vi täta fönstren, det var länge sen det blev gjort och de listerna har nog gjort sitt, bra att du påminner.

  Ha det gott i hösten!

  1. Du hade det skönt där i vilstolen. Hösten är fin sådana dagar med klarluft och snedsol. Merinoull är fantastiskt. Smidigt, tunt och så effektivt. Tror också det är klokt välja delar av den stora begravningen. Det blev lite väl långt att se hela. Min nya PC plats är invid ett fönster och jag känner redan hur det drar. Har inte fått upp gardiner ännu, men det skal bli småningom.
   Fortsätt att njuta av hösten!

 3. QEII:s begravningsceremoni var helt magnifik, men så var den ju också planerat i allra minsta detalj av drottningen själv. Det märktes.
  Tycker nästan synd på folk som bor i eluppvärmda villor, särskilt om man har ett antal barn som alla vill vara uppkopplade.
  Själv har jag inte märkt någon skillnad alls. Vi har ju tvättstugor som stänger klockan 22, så inte kan vi tvätta under natten… Men HSB har redan mejlat runt en uppmaning att spara vatten bland annat. Ja, vi fick ju en hyressänkning i år. Gissar att vi får en hyreshöjning från och med januari 2023.
  Ull – oavsett “ingredienser” klarar jag inte. Börjar klia direkt.
  Har rökt, men aldrig snusat så…

  1. Ja det är synd om många nu med elpriserna. Vi har faktiskt inte märkt någon skillnad ännu, men det kommer. Intressant att ni uppmanas spara vatten hos er. Vi bor också i HSB, men har inte hört något ännu. Jag var eksembarn och vet hur ull kan klia. Merinoull går förvånansvärt bra, särskilt när det är blandat med lite silke.

 4. Det var igen ett effektivt o nyttigt info-paket från dig, tack för det!
  Instämmer i att alla energitips som vi nu överöses med, kanske inte är så nyttiga😏
  Själv är jag även ”normalt” rätt sparsam med både el o vatten, dels med tanke på miljön men också då man som född på 1950-talet, efter kriget då Finland betalade krigsskadestånd till jätten i öst, blev van att ingenting fanns i överflöd, men livet var bra ändå. Man lärde sig leva sparsamt o återanvända lite ett o annat. Slit- o slängkulturen har jag väldigt svårt att anamma.
  Att klä sig varmt, är ju en gammal lösning för att inte frysa, inte kunde man förr heller skruva up värmen o stå flera minuter i en varm dusch bara för att det känns skönt… För att citera en av annonserna som dök upp inbäddat i ditt inlägg: ”mormors tips” är aldrig illa (dock inte bara för en ren kakelfog som i den annonsen).
  Jag har för ett par veckor sedan fått min fjärde vaccin-dos, får se hur många det blir före vi är över bäcken, gällande Covid o alla dess variationer…
  Snus tycker jag är ”äckligt” och totalt onödigt. Det ser hemskt ut när folk har det under läppen o försöker tala utan att den trillar ut. Bättre för omgivningen förstås, som inte behöver stå ut med stanken som vid tobaksrökning…att sluta snusa är ju också ett bra spartips😏…
  Fint, att du o din syster trivs med att dela bostad, inte alla förunnat…det sparar säkert en hel del o som du säger, trevligt med sällskap. Hoppas ni trivs i ert nya hem😊

 5. Kan bara instämma i det du skriver om merinoull. Världsbäst!
  Och visst bör man tänka sig för med elanvändningen – men verkligen till en viss gräns. Treva sig fram i mörker ska ingen behöva göra, särskilt inte äldre.
  Champagnevinäger var en ny bekantskap, tack för den!

 6. Bra information som vanligt. Har märkt att elen blivit dyrare men jag bor i en tvåa och använder lite el. Den ullen har jag aldrig hört talas om men är inte glad i ull. Har blivit erbjuden 5:e sprutan men hoppar.
  Kramar från oss

  1. Tack så mycket! Eftersom vi precis flyttat har vi ännu inte märkt av de ökade elkostnader, men det kommer vi säkert snart att göra.
   Har också fått kallelse till 5:e vaccindosen, men är väldigt tveksam. Jag blev så dålig med hög feber efter både 3:e och 4:e.
   Kramar från Eva

 7. Ja, hösten är här och idag hade vi en underbar och solig höstdag. Fast inte med de härliga färgerna än.
  Champagnevinäger var nytt för mig. Intressant!
  Tycker också att en del elspartips är överdrivna och inte kan ge så mycket. Själv har jag aldrig “nöjesduschat” heller t.ex.
  Innan jag kom till Sverige hade jag aldrig sett någon använda snus. Min man skrattade gott när jag trodde att en ung man hade tandvärk eller en svullen läpp.
  Det är verkligen en fördel att inte bor själv och att dela kostnaderna för hyra, el, mat o.s.v med någon.
  Ha en fortsatt fin vecka!

  1. Ja det är fina höstdagar nu. Idag har vi mulet, Ska försöka släppa inredningsbestsyren och bege mig ut på en långpromenad.
   Nä snus verkar vara något typiskt svenskt. Har aldrig prövat det och tycker det är märkligt att göra en utställning om det.
   Vinägern kan jag verkligen rekommendera. VI köper den på Mathem, men jag såg i går att vårt ICA inte har den så den kanske är lite svår at få tag i.
   Trevlig helg!

 8. Jag tycker att det är lite skönt att hösten är här nu vackra färger och myskvällar hemma med lite värmeljus..👍 Jag tittade på Drottning Elizabeths begravning det var fint..Har snart kommit fram till mina foton på sjöstadsfabriken, Svartsjö med mera och ska snart ta mig in till stan och fota lite i dina kvarter..ha en fin helg nu kram 👍☀️🤗

  1. Jag älskar också hösten. Det är vackert i naturen och kvällarna mysiga med tända ljus.
   Du måste inte åka och fota i “mina” kvarter. Det är bara om du har vägarna förbi.
   Hoppas helgen blir fin! Kramar Eva

Kommentera