På gång just nu – den 6 mars 2022

På gång just nu – den 6 mars 2022 handlar om väder, internationella kvinnodagen, våffeldagen, tranor, fågelholkar, campingkök, cyklande brödförsäljare – allt i skuggan av det fruktansvärda kriget i Ukraina.

Om vintervädret 2022 enligt SMHI

Våren är på G och vintern börjar så sakteliga gå mot sitt slut. Så här sammanfattar SMHI vädret under vinter 2022

“Vintern blev till slut två sidor av samma mynt. En kall december följdes av en kall inledning av januari. Därefter tog mildluften alltmer över kommandot. Detta fortsatte sedan i stor utsträckning även i februari. Sammantaget blev det till slut en förhållandevis normal vinter utifrån …”

Själv tycker jag sammantaget att vintern varit väldigt lång, mörk, kall och snörik.

Söderöver har man till och med börjat varna för gräsbränder. Märkligt att det kan börja brinna när snön knappt hunnit smälta. Det beror på att fjolårets torra gräs lätt fattar eld.

På gång just nu - den 6 mars 2022

Mars var förr årets första månad

Mars var årets första månad fram till år 49 före vår tideräkning. Då införde Julius Ceasar den julianska kalendern och den 1 januari blev officiellt nyårsdag i det romerska riket.


Inträffar i mars månad

Den 8 mars – Internationella kvinnodagen.


Den 25 mars – Maria Bebådelse och Våffeldagen

Marie bebådelsedag kallas också för vårfrudagen, där ”vår fru” syftar på jungfru Maria. Vårfrudagen har i en del dialekter låtit som ”vafferdagen”, vilket ligger nära vaffel (‘våffla’ på tyska).

Det var många år sedan jag åt en våffla. Blev lite sugen och kollade på våffeljärn eftersom det inte ingår i vår köksutrustning. Fick fram “Bäst i test” med prisuppgifter och insåg snabbt att det kommer heller inte att införskaffas något. Så mycket kan det inte vara värt.


Springa trana- en barnlek innan dataspelen tog över

I slutet av mars anländer tranorna till södra Sverige och en del har visst redan kommit. Förr fanns det en företeelse som man kallade att Springa trana och lämna tranbrev.

Att ”springa trana” innebar att barn klädde ut sig till tranor och ofta sprang barfota runt i gårdarna och slängde in anonyma tranbrev till varandra.

Förr i tiden sa man att tranan bär ljus i säng. Det betyder helt enkelt att när tranorna anländer behöver man inte längre tända lampan på morgonen för då har vårsolen anlänt.


Värt att notera är att sommartiden inleds den 27 mars.


Fågelholkar på gång

Hög tid att börja se över holkarna. Här är de senaste i holkvärlden från wildlifegarden.


Krisläge

Som många andra har jag utrustat mig med det mesta som MSB rekommenderar man bör ha.

Detta campingkök har jag beställt. Jag vill inte gärna ha fotogen hemma och har lyckats få tag i ett campingkök med Piezoeltändning som enkelt beskrivet är en manick som utvinner elektrisk spänning i form av gnistor…..så att man inte behöver vare sig fotogen eller tändstickor.

Hoppas bara jag inte behöver använda den i ett krisläge utan eventuellt i något annat sammanhang.


Kolla denna brödförsäljare på Filippinerna när han cyklar med leveranserna på huvudet. Snacka om balanssinne! Klicka på bilden!


13 thoughts on “På gång just nu – den 6 mars 2022

 1. Ett intressant inlägg och mycket nytt. Springa trana har jag aldrig hört men det lät kul. Våfflor har jag inte ätitit på många år och något våffeljärn har jag inte tänkt köpa. Solen är så skön på dagen men nätterna är fortfarande kalla.
  Kramar från oss

  1. Majvor

   Vilken tur att jag sparat vårt våffeljärn från det att barnen var små. Nu är det barnbarnen som ibland väljer våfflor när de är på besök. Men även för vuxna är det inte helt fel när man gör en lite grövre våffla och garnerar med creme fraiche, löjrom och röd lök. Perfekt utflyktsmat, men då kan man inte räkna med frasiga våfflor förstås😉.
   Synd att gamla traditioner försvinner, som ”Springa trana” ( vilket jag inte gjort eller hört talas om) och att nya i mitt tycke knasiga företeelser tar plats. Halloween som ex.
   Jag försöker preppa hos barnbarnen istället 🤣
   //Majvor

   1. Kantänka barnbarnen blir överlyckliga när mor/farmor? bjussar på nygräddade våfflor.
    Men du – den där med creme fraiche, löjrom och lök får det att vattnas i munnen. Gud så gott!
    Hade heller aldrig hört talas om springa trana förrän jag läste om det. Håller med om halloween. Så idiotiskt fånigt.
    Ha det bra!

  2. Tack Anneli! Nej våfflor får vi klara oss utan. Det finns så mycket annat gott. Här är också fortfarande strålande väder!
   Fortsatt fin vecka till dig och Minton! Kramar Eva

 2. Det där med att springa trana var något helt nytt för mig! När det kommer till våfflor så är jag av den sorten att jag äter tills de är slut mer eller mindre! Så av den anledningen gör jag dem inte så ofta, det blir helt enkelt för mycket kalorier på en gång då! Jag älskar våfflor med grädde och sylt nämligen.
  och brödförsäljaren är ju helt otrolig!!! Hur i hela världen lyckas man med en sådan bedrift? Jag är evigt tacksam att jag inte behöver använda den metoden i mitt jobb hahaha!
  Sen måste jag tillägga att jag älskar din header och bakgrundsfärg! Det ger en hopp och vårkänsla! Det behövs just nu mitt i allt elände!
  Ha en fin ny vecka och sköt om dig!

  1. Tack så mycket. Visst är brödförsäljaren fantastisk. Kul att du tittade på den.
   Tror säkert våfflor är jättegoda, men det är nog bäst att jag inte får smak för de kalorika läckerheterna.
   Hoppas den nya veckan blir bra för dig också!

 3. Att springa trana var nytt för mig också. Då har man lärt sig något igen 😀
  När min avlidna man och jag gifte oss fick vi ett våffeljärn av mina arbetskamrater. Den bästa presenten vi fick och den användes flitigt. Vi älskade båda två Waffeln (våfflor) 😉 Idag, 31 år senare funkar den fortfarande.

  1. Vilken rörande historia om ett våffeljärn. Så roligt att den fortfarande fungerar och framför allt används!

 4. Varje gång jag kikar in här lär jag mig något nytt:-) Två exempel är tideräkningen och “springa trana”. Ett annat är piezoeltändning. Vad f*n är det ? Nej, jag tänker inte ta reda på det heller. Blir så deppig av preppers som gör det alla borde göra – egentligen, och INTE bara när oroligheter händer. Men jag är liksom inte funtad så. Får väl äta upp det sedan när det kommer till krita…

  Våfflor har jag inte ätit på år och dag heller. Senast jag åt en våffla var nog i Belgien, då jag och några kompisar följde EM i fotboll i Belgien och Holland. Men det bästa våfflorna gjorde min mamma;-)

  PS. Har du läst Lars Wilderängs “Stjärnklart? Gör det, om du inte redan har läst boken. DS.

  1. Nej jag förstår dig mycket väl. Men jag är funtad så att man måste försöka klara sig själv i möjligaste mån i ett krisläge om det så är strömavbrott eller något hemskare.
   Man vill ju inte ligga samhället till last i onödan. Dessutom tycker jag det börjar bli så mycket som fungerar dåligt i vårt tidigare välfärdssamhälle att jag inte törs förlita mig för mycket på det.
   Gulligt med din mama som gjorde de bästa våfflorna och kul med tilltugget till fotbollen.
   Har inte läst Stjärnklart, men ska kolla upp den.

 5. En ny gammal tradition som jag aldrig hade hört talas om. Men sommarflickan sprang barfota i snön här i går.

  Plötsligt minns jag att vi lånade våffeljärn i vår trappuppgång när vi behövde. Våfflor är en rätt som jag aldrig längtar efter, men när jag äter det är så tycker jag att det är gott. Kanske kan ni köpa ett begagnat våffeljärn för en spottstyver på Tradera?

  För mig har den här vintern varit solig, lagom kall och lagom lång. Snön kom tidigt och vi slapp den eländiga gråheten i november. Även idag skiner solen.

  Helt otroligt med brödförsäljarens balanssinne! Svärsonen som bar hem pizzakartonger för 11 personer i går skulle nog avundats honom.

 6. Anonym

  Jag är sen som vanligt på att läsa dina inlägg. Men jag läser dem alltid! 🙂
  Mycket spännande grejer denna gång! Springa trana har jag missat helt. Och tack för påminnelsen om att köpa fågelholkar. Vivara har leveransfritt på just holkar den här helgen.
  Det där campingköket verkar smart. I vår krislåda finns ett hederligt gammalt triangia-kök. Men först häromdagen upptäckte vi att vi saknade bränsle…. ! En flaska T-röd numera inhandlad. Men visst vore det bättre utan kemikalier, som ditt. Visste inte att det fanns, faktiskt.
  /Gunilla

  1. Dina kommentarer är alltid lika välkomna när de än kommer! Måste kolla på Vivara, men vi har nog ingen bra plats för holkar. De ska visst sitta i ett visst väderstreck, va?
   Campingköket verkar jättebra, men naturligtvis behöver det kompletteras med en speciell gastub som man inte upplyste oss om. Man lär sig aldrig!

Kommentera