På gång just nu – den 11 mars 2022

På gång just nu – den 11 mars 2022 handlar om elpriser, vädring av sängkläder, savoykål, TV-serier, sömn, powerbank.

Dagens elpriser

Med de höga priserna på el som råder är det värt besväret att kolla dagens spotpriser. Man ser även när de är som dyrast under dagen. Klicka på bilderna och gå vidare på just ditt område.

På gång just nu - den 11 mars 2022 är elpriserna

Kraftbank

Nu har även jag förstått vikten av att äga en powerbank.

För er som eventuellt inte känner till vad det är. – En powerbank fungerar som ett extra batteri till mobilen, surfplattan, hörapparater och annat. Man laddar “banken” i förväg och har den sedan som en reserv när det saknas ström. Man kan till exempel ta den med på resor, utflykter mm.

Själv har jag hörapparater med batterier som jag laddar på natten. Nu kan jag känna mig lugn om det skulle bli strömavbrott när jag vet att jag kan ladda apparaterna med powerbanken.

Här är ett exempel på hur länge powerbankens kapacitet räcker. Obs! det finns naturligtvis mängder av olika typer med olika kapacitet.

Ett exempel: En laddad powerbank med 20 000 mAh kan ladda en iPhone X ca 7 gånger och en iPad 9,7 ca 3 gånger.

Vädring av sängkläder

En av de strålande vackra dagar vi haft här med klarblå himmel och solsken har sängkläderna fått sig en behövlig friskluftsdag. Det är extra lämpligt nu när det ännu är fritt från insekter t ex fästingar och flugor.

Bäddmadrasser, täcken och kuddar fått gona sig i solen. Även överkast och plädar i imiterad päls fick sig en omgång i den krispiga luften efter att blivit skakade.

Om man inte har tillgång till utomhusmiljö får man utnyttja torktumlare för att skaka och fräscha upp kuddar mm om de inte går att tvätta.

Efter att ha dammsugit sängarna på alla håll och kanter bäddade jag de väldoftande sängkläderna med nytvättade lakan.

Sömn är viktigt för hälsan

I dessa orostider är det lätt att sömnen påverkas negativt. Här finns ett koncentrat av alla expertråd man kan läsa i tidningar och på webben om hur man skall bete sig för att sova bra. Klicka på bilden!

På gång är alltid sömnen

Vad man kan laga med en savoykål?

Detta behöver man: 1 savoykål, 1 stor gul lök, 200 g champinjoner, 2 vitlöksklyftor, 200 g pasta, 1 pkt fetaost, 3 ägg, 2-3 dl tjock grädde. Smör och olja att steka i. Salt och peppar.

Jättegott till kyckling, korv eller hamburgare mm. Resten av kålhuvudet kan man använda till kåldolmar.


TV-serien Grantchester

Jag tror det är sjunde säsongen av den här långköraren SVT visar. Det känns ändå lite passande nu att följa livet i den lilla engelska byn som utspelar sig på 1950-talet.

Sedan ett par säsonger är Robson Greens t.v. motspelare Tom Brittney. Tidigare var det skådespelaren James Norton vi såg i denna roll. Han återkommer i en annan serie. Se nedan.

På gång just nu Grantchester
Robson Green och James Norton i Grantchester

TV-serien Happey Valley

Man håller som bäst på att spela in en tredje och avslutande säsong av den hyllade och prisbelönta serien Happy Valley.

Serien med Sarah Lancashire i huvudrollen som polisinspektör utspelar sig på landsbygden i Yorkshire.

Den andra säsongen av serien sändes i svensk TV 2016 och Lancashire belönades 2017 med en Bafta Award för bästa kvinnliga huvudroll. F.d. prästen i Grantchester James Norton är tillbaka i rollen som gangstern Tommy Lee Royce.

Savoykål som huvudingrediens i en pastarätt i På gång just nu
Sarah Lancashire i Happy Valley

Sedan återstår att se om SVT köper in serien. Ännu har man inte köpt den senaste delen av den uppskattade serien Shetland. Törs vi hoppas på att den kommer till påsk?


Hjälp Ukraina!

Här finns en lista på olika organisationer genom vilka man kan ge ett bidrag.

https://www.givasverige.se/nyhet/giva-sveriges-medlemsorganisationer-pa-plats-i-ukraina/


24 thoughts on “På gång just nu – den 11 mars 2022

 1. Bara att konstatera att diktatorns angrepp på Ukraina upptar det mesta av min uppmärksamhet, de flesta av de städer som det talas om i nyhetsrapporteringen har jag besökt under 70- och 80-talet då de fortfarande låg i en annan diktatur, Sovjetunionen.

  1. Det förstår jag känns väldigt svårt när man varit i de här drabbade städerna. Det hela är så fruktansvärt grymt. Det är liksom bortom alla gränser.

 2. Savoykål receptet måste jag testa. Bra idé. Jag gillar att testa nytt.
  Inte dumt att äga en powerbank. Det ska jag också kolla upp.
  Jag har tänkt på sängkläderna i flera dagar men min balkongdörr var trasig och jag vågade inte öppna den. Blev fixat idag. Så nu blir det vädring även här.
  Ha en trevlig helg!

  1. Kul att du har lust att testa savoykålsrätten. Förstår att du annars är väldigt duktig på mat!?
   Powerbanken är jättebra. Har testat den flera gånger nu så jag kan använda den i skarpt läge.
   Skönt att balkongdörren är lagad. Vi har också en dörr som krånglar. Måste göra något åt det. Hoppas du kan vädra sängkläderna nu.
   Ha en skön helg!

   1. Väldigt duktig skulle jag inte säga. Min mamma var kock och min man var kock. Slapp laga mat i nästan 30 år utom 2 tyska rätter som jag alltid lagade. Efter min mans död ville jag lagar mat som inte påminde mig om honom hela tiden. Det gjorde för ont. Då började jag testa mycket nytt och det gillar jag verkligen nuförtiden.

 3. Roligt att du tar upp elkollen. Förlängde precis vårt elabonnemang med Storuman, som vi haft i år och dag. Helt bortsett från att man får en HSB-rabatt hos dom, så är det alltid billigast och “bäst i test”. Så den leverantören rekommenderas.

  Powerbank rekommenderade min granne häromdagen. En sådan ska jag absolut skaffa. För strömavbrott får vi faktiskt då och då de senaste åren. Får väl gnälla på Ellevio här, för de skyller alltid på andra…

  Sängkläderna får sig en tvätt var tredje månad, eller fel, sängkläderna tvättas varannan vecka, men täcken och kuddar hamnar i tvättmaskinen och torktumlaren vart tredje månad. Men du har naturligtvis helt rätt – lufttorkad tvätt luktar ju sååååååååå gott:-)

  Savoykål älskar jag. Sällan man ser goda recept just för den kålen.

  1. Måste kolla det där med Storuman.
   Powerbanken är till full belåtenhet. Blev förvånad att inte ens du riktigt kände till fördelarna med den. Man har ju hört talas om den länge.
   Du har koll på sängkläderna förstår jag. Du kan väl vädra dem på balkongen? Eller får du inte plats med balkonghänget då?

  1. TackLouise! Så roligt att höra. Jag förstår att när man har ungdom hemma behövs det fler powerbanks.
   Kriget är fruktansvärt!
   Trevlig helg! Kram!

 4. En powerbank tänker jag skaffa, såg sommarflickan använda en sån i somras men tänkte inte på att ta reda på hur länge den räckte. Tack för infon! Måste ändå skaffa flera prylar av den sorten: ny laddsladd till min MacBook, och nya hörlurar.

  Grantchester väntar vi lite med så att det hinner gå in fler avsnitt, tycker om att se två avsnitt i följd.
  Trevlig helg Eva!

  1. Det är flera som inte känt till vad är en powerbank är och vad den används till. Vad jag förstår är den ett måste. Särskilt i dessa oroliga tider.
   Trevlig lördag i det vackra vårvädret önskar jag dig och Minton. Kramar!

 5. Tack Eva för dina “på gång” påminnelser, där är alltid något som jag fastnar för. Sängkläderna fick sin utedag en solig dag tidigare i veckan och jag kunde krypa ner i en frisk och väldoftande säng.
  Något som lockade den här gången var fotplåstret som avgiftar den misskötta kroppen genom fotsulorna. Det sjätte sinnet har hoppat över mig i arvsföljden och min tro på underverk är svag, men visst lät det bra om det skulle funka. Jag letade länge efter priset men hittade inget. Och nu hittar jag inte ens annonsen.

  1. Tack själv Brittakarolina för att du orkar läsa mina “på gång”.
   Visst är det skönt att ha vädrat sängkläderna.
   Jag har också sett annonsen med fotplåstret. Man får inte klicka på sina “egna” annonser så jag missade den också. Men det verkade onekligen lite lockande. Skall hålla utkik efter den och se om den kommer upp någon annanstans.

 6. Tack för ännu ett fullmatat inlägg med intressant fakta och kloka tips. Tack också för receptet med savoykålen – måste nog testas 🙂

  Önskar dig en fin söndag och en trevlig fortsättning på våren!

 7. Tack för intressant inlägg som alltid! Powerbanks har jag några stycken och de är ovärderliga när man är på resande fot! De har räddat mig många gånger när batteriet på telefonen har dalat efter allt filmande och fotande på resorna.
  Grantchester ser jag fram emot och även Shetland om den köps in. Och Happy Valley ser jag också fram emot. James Norton spelade så otroligt bra i den serien. Man kände verkligen avsky för honom där. Så därför blev jag så förvånad när jag såg honom i Grantchester och såg hur trevlig han var och hur bra han såg ut egentligen! Det är verkligen skådespeleri och inte som tyvärr många skådisar som bara lever på sitt utseende.
  Så det ska bli kul att se nya avsnitt nu och man behöver den verklighetsflykten särskilt mycket just nu.
  Önskar dig en fin ny vecka och sköt om dig!

  1. Förstår att powerbanks är ett måste när man är ute och reser mycket. Nu när jag lärt mig hur de fungerar.
   Ja lite verklighetsflykt måste man få unna sig efter alla fruktansvärda bilder man får se från kriget.
   Dessa två serier är ganska harmlösa till skillnad från många andra, särskilt amerikanska, med brutala mord och läskigheter. Ja Norton är en verkligen en duktig karaktärsskådespelare. Såg honom senast i Mr Jones som faktiskt utspelar sig i Ukraina fast under den horribla Stalintiden. Där visar han också vilken stor skådespelare han är.
   Hoppas nu att du får en lugn och bra vecka trots allt elände i världen!

 8. Powerbank är mycket bra, i synnerhet på resa .. och … även om det blir strömavbrott. Savoykål, tack för recept. Älskar kål av alla slag och tar tacksamt emot nya recept.
  Har dom fortfarande inte köpt in Shetland som är så bra. Oj, jag minns serien där James Norton spelade den obehaglige gangstern. En väldig skillnad mot hans roll i Grantchester. Så det kommer en ny omgång av den.
  Tack för ett, som vanligt, mycket bra och innehållsrikt inlägg!

Kommentera