På gång just nu – den 14 december 2020

Ljus i mörkret
Under Nobelveckan har man i Stockholm kunnat beskåda enorma ljusinstallationer. På en del husfasader och platser har de lysts upp i novembermörkret. Vi som inte kunnat se dem på plats njuter av dem digitalt. Nobel Week Lights Stockholm – ljus i mörkret!

Sofias hemmagympa
Den omåttligt populära TV-serien med Sofias hemmagympa startar i januari igen. En affisch med de bästa rörelserna har tagit slut! Jättebra bilder på tolv rörelser med informativ text finns i stället att ladda ner här. Scrolla till längst ner på sidan.

Städredskap
En felaktig uppsugning med dammsugningen gjorde att jag var tvungen ta en titt ner i slangen. Den behövde helt klart rengöras. Det påminner mig om en arbetskollega som la slangen i blöt i badkaret! Om hon fick den ren minns jag inte. I brist på badkar kanske det räcker att spola den med hård duschstråle!?

Schack populärare än nånsin
Schackspel har haft en rykande åtgång på många håll sedan coronapandemin bröt ut. Efter den rosade Netflixserien The Queen’s Gambit utbröt till och med vad man kallar en andra schackvåg. Det lär också finnas en uppsjö av schackspel och turneringar både online och i telefon.

Serien The Queen’s Gambit har blivit Netflix mest sedda dramaserie med 62 miljoner streamningar. Även jag har sett den och med mycket stor behållning.

Norrmannen Magnus Carlsen är världsmästare i schack. På sfaanytime.com finns en dokumentär att hyra om honom.

Av Alan Light – Eget arbete av den ursprungliga uppladdaren, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20299

Lyssna och titta på musik
Vill gärna slå ett slag för SvT:s kategori klassisk musik. Där kan man välja musikprogram efter tycke och smak samt inte minst lyssna och titta när det passar och man känner för det.

Pusselmeditation
Få saker får mig så totalt koncentrerad och utestängd från omvärlden som att lägga ett pussel. Har sagt det förr i denna blogg, men upprepar det. Om man inte har någon vana och bara vill pröva på är dessa två nykomlingar på vardera 500 bitar väldigt roliga att lägga. De är inte riktigt så lätta som man kan tro.

För natur- och friluftsälskaren
En trevlig sajt att botanisera på är naturbokhandeln.se. Här finns faktiskt något för de flesta. Jag länkar till fliken Hemmet och presenter med anledning av stundande jul.


32 thoughts on “På gång just nu – den 14 december 2020

 1. Jag brukar spola dammsugarslangen med duschslangen, skruvar med andra ord av duschmunstycket först. Därefter spolar jag med varmvatten och det rinner ut mycket skit ur slangen. Det tar dock ett bra tag att torka den, man måste skaka den lite då och då så att vatten som fastnat i slangens veck följer med ut.

 2. Gympar med Sofia gör jag varje morgon, men det där med att spola dammsugarslangen har jag inte ens tänkt på att det är möjligt att göra. Tack för tipset! 🙂

  1. Ambitiöst att köra gympan varje morgon. Tänker ägna helgerna åt att sätta mig in rörelserna ordentligt. Det där med dammsugarslangen verkar inte roligt att åtgärda.

   1. Om du tränar med Sofia på TV så visar hon alltid och ger olika varianter o är mkt pedagogisk. Inget att lära sig i förväg. Jag tränar 40 min med S två-tre gånger i veckan. Min man, fd tiokampare o idrottslärare, säger att det räcker i min ålder,
    Den där schackserien såg vi med stor behållning och jag tänkte på min pappa som spelade i en schackklubb o kom hem med pokaler. Han ville lära mig men jag har inte det strategiska tänkandet som behövs.
    Goda helger önskar jag dig, Eva!
    Agneta

   2. Tack för träningstips och att det räcker med ett par gånger i veckan. Då kan man utöva någon annan motionsform de övriga dagarna.
    Din pappa måste ha varit jätteduktig i schack! Jag vet att det krävs att man har ett strategiskt tänkande för spelet. När jag märkte att jag inte heller hade det gav jag också upp schackspelandet, som i och för sig var väldigt kul.
    Önskar även dig goda helger Agneta!

 3. Vi behöver ljus i detta mörker. Har aldrig tänkt på att dammsugar slangen behöver rensas.
  Min morgon tidning hade tips på några deckare som jag redan hade köpt.
  Kram Anki o Minton

 4. Tack för trevligt inlägg som alltid! Ska försöka mig på gympan som du länkade till! Det kan jag sannerligen behöva för jag känner att jag har stelnat till ordentligt det här skräpåret när man mest suttit framför tv:n och stickat eller läst!
  Kram på dig och var rädd om dig!

  1. Känner också att jag lagt av mig med gympan. Man stelnar till så fort. Dags att göra något åt det.
   Var rädd om dig också. Kram

 5. Franska Fikon

  Jag brukar gympa till Sofia ett par gånger i veckan. Gillar att hon är så peppande, ganska gulligt! Tack för tipset om klassiska musiken, just nu blir det mycket julmusik men den tröttnar man ju på snart. Ja, vad gjorde man nuförtiden utan sitt pussel och sina böcker? Jag spar alla tips på böcker i en plastmapp och när allt är läst är det alltid något av tipsen som passa just då. Ha det bra och håll ut i mörkret. Snart blir det ljusare, i alla fall utomhus…

  1. I år – troligen nästa – kommer man verkligen att välkomna ljuset. Sofia skall man helst se live. Hon är så medryckande och peppar en så bra. Hon är ett fynd!
   Det är väldigt mycket julmusik på radion nu tycker jag. Finns inget kvar till jul.
   Bra att spara boktipsen. Oftast glömmer man bort var och vilken bok man läst om.

 6. Såg ljusinstallationerna i Stockholm på några bloggar. Så fina! Men jag måste säga att Norrköping ljusfestival är aningen vassare https://visit.norrkoping.se/norrkoping-light-festival. Mycket påkostad med tanke på att staden är så mycket mindre än Stockholm.

  Måste medge att jag aldrig rengjort en dammsugarslang – ooooops…

  Magnus Carlsen – var inte han med i Skavlan för ett tag sedan. Himla sympatisk kille. Min pappa lärde mig spela schack när jag var fem-sex år gammal. Spelade aktivt och som enda tjej tills jag fyllde 23. Sedan tappade jag tyvärr intresset.

  Pussel la jag under 1980-1990 talet och då mest Mordillos fotbollspussel. Kan jag rekommendera, då du ju gillar fotboll:-)

  1. Synd att du inte spelar schack längre. Jag höll också på ett tag, men sedan kom annat emellan, tyvärr.
   Nu var det ljusinstallationer just i Stockholm jag hade velat se. Ska kolla på din länk sedan.

 7. Tack för ett trevligt inlägg, Eva! Och för en påminnelse om att det är dags att plocka fram pusslen jag aldrig hann lägga förra året. En perfekt syssla i julhelger.
  Det där med klassiskt på svt var bra info, ska kollas upp. Tack för det!
  Och bra att du tipsar om naturbokhandeln, det är en riktigt bra webshop med många bra grejer! 🙂

  1. Är alldeles hänförd över hur mycket fint det finns i naturbokhandeln. Kan lätt förköpa mig där.
   Med pussel kan man i alla fall tillfälligt koppla bort världen utanför.
   Kul att du uppskattar inlägget. Hoppas du har det någorlunda med benet!

   1. Tack för att du frågar, Eva. Faktum är att det går bättre med benet, vi börjar få ordning på gångmönstret nu, min hjärna och jag. Trots bristfälligt promenadväder i form av mörker och regn njuter jag av mina sena eftermiddagspromenader efter jobbet! 😀

 8. Dammsugare. Suck. Precis så, en felaktig uppsugning som visade sig inte vara den första orsakade total kollaps av vår dammsugare. Det lät som om den skulle lyfta från golvet. Inga räddningsförsök hjälpte så nu måste jag hitta en ny och blir alldeles villrådig. Det finns så många!

  Lustigt, ett schackspel var jag på väg att köpa till sommarflickan men hennes farmor hann före. Att det har blivit så populärt visste jag inte.

  Ska kolla in din länk på Ljus i mörkret. Jag kollar ofta direkt när jag ser bokrekommendationer I DN, men av dem jag skrev upp nu, fanns tyvärr ingen som ljudbok än. Just nu använder jag Ulf Lundells Vardagar-serie att sova till, han har en behaglig röst.

  Naturbokhandeln måste jag också titta in i, tack frö tipset!

  1. Det är nästan bäst att kolla på Råd & Rön med dammsugare. Man behöver bara betala för just det testet och inte tvingas ta en hel prenumeration.
   Schackspelen är nästan slutsålda överallt.
   Förstår att Lundell är behaglig att lyssna och somna till med sin behagliga röst.
   Synd att de är så sena med ljudboksversioner av nya böcker. Har hörapparater och är därför inte bekväm med andra hörlurar.
   Det är mycket man kan frestas av i naturbokhandeln.

   1. Vi har köpt testet och funnit att alla dammsugare är väldigt tunga. Sen var den här som gick sönder “bäst i test” och dyr, men vi har alls inte varit nöjda med den, bland annat för det klumpiga röret som var omöjligt att rensa. Jag får köpa ett efter vikt och hoppas att det blir bra.

    Det är väldigt olika vad gäller ljudböcker. Många av dem på listan har jag redan lyssnat på, vissa ges faktiskt ut före pappersboken. Men de jag hade prickat för får jag vänta på.

   2. Vi är inte heller nöjda med vårt senaste dammsugarköp. Nu efter ett bara ett par år behöver den bytas ut. Den gamla var hela 15 år innan den åkte ut.
    Läste någonstans att nu under coronan är det många arbetslösa skådespelare som läser in ljudböcker för att kunna försörja sig.

   3. Det har hänt något med elektroniken, den håller inte som den gjorde förr. Det finns till och med bevis på att det finns inbyggd maxlivslängd till exempel hos elcykelbatterier.

    Det är väl ett bra extraknäck. Skådespelare gör böckerna rättvisa – utom när de inte behärskar vissa språk. Katarina Ewerlöf som jag brukar tycka om att lyssna på borde ha insett att en bok med så mycket finska ord och uttryck som Alakoskis Bomullsängeln borde hon inte ha gett sig på. Det var förfärligt som hon misshandlade språket.

   4. Tror också det är uträknat hur länge elektroniska apparater ska hålla.
    Det gäller att ha känsla och inlevelseförmåga när man läser in böcker. Jag tror för resten det skulle vara ganska intressant att pröva på.

 9. Jag har sett bilder från ljusen i Stockholm, helt fantastiskt.
  Jag spelar inte schack ,men många runt mig gör det. Finns också så vackra schackbräder. Jag köpte ett i trä, med vackra målningar på och fantastiska pjäser till mina söner när de var i nedre tonåren.
  Ha det bra!

  1. Schackspel kan vara väldigt dekorativa. En del har dem som prydnadsföremål!
   Läste att Wales kanske får en lockdown till!!?
   Usch vilka tider vi lever i.
   Må så gott du kan!

  1. Kul att du uppskattade det. Det är verkligen upplysande att lyssna till “skaparna” av dem och deras intentioner med verken.

Kommentera