På gång just nu – den 12 augusti 2019

Sommaren är långtifrån slut men ändå matas vi redan med annonser om vårlökar och höstmodet.Beträffande höstmodet lär rutigt bli modernt. Svårburet och fult tycker i alla fall jag.Skaldjurssäsongen börjar så smått
Säsongens första krabban gav mig ett illmarigt uttryck. Men sååå god den var.

Sängstatus
Vill så här års vill jag tipsa om att satsa på nya sängkläder till hösten om nu sängen inte är alltför undermålig och behöver bytas ut.
En bäddmadrass bör enligt expertisen bytas efter 7-8 år. Silkestäcke är en favorit jag kan rekommendera. Det svalkar i värme och värmer i kyla. Huvudkudde betyder också mycket för nattsömnen.
Boktips
En nyutkommen bok (kommer 16 aug) som jag tänker läsa är Patrik Svenssons Ålevangeliet. Boken har rönt så stort intresse världen över att den skall översättas till 33 språk för rekordhöga förskott. Patrik Svensson är  journalist på Sydsvenskans kulturredaktion
Enligt förlagstexten är Ålevangeliet en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”.

En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.

Vad är det som lockar så med ålen? Varför har ingen människa sett en levande ål i Sargassohavet, där man tror sig veta att ålen föds? Men ”Ålevangeliet” är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Solbränd torr sommarhy
Ännu är det kanske för tidigt att börja använda makeup på den lite torra solbrända hyn. Kicks har en primer Skin Protecting Primer 179 kr just nu nedsatt till 125 kr i en lätthanterlig pumpflaska. Så här i mellantiden fram till hösten passar den fint. Den är tunn och smidig att lägga på. Den går snabbt in i huden och ger fukt. Skyddar också mot blått ljus och föroreningar.
Pussel
Som den pusselnörd jag är var det intressant att i DN läsa att en ny brittisk studie antyder att pusselspel på mobilen är mer avslappnande än att använda sig av en mindfulness-app. Fast jag föredrar lägga pussel på gammaldags sätt.

Lägga in kartor i bloggarna
Ibland saknar jag kartor i inlägg som bloggare har besökt och/eller berättar om. Antingen tänker man inte på att det kan vara intressant eller så tycker man det är krångligt.

De flesta vet naturligtvis hur man lägger in en eller som det uttrycks bäddar in en karta i ett inlägg. Men har för den ännu oinvigde har jag satt ihop en liten steg för steg instruktion här.

TV
Gläds med alla andra fotbollsentusiaster att Premier League är igång igen.

Den brittiska kriminalthrillern Line of Duty fortsätter med sin femte säsong. Serien betraktas av en del som en av världens bästa krimserier. Visst tappar man andan av spänning ibland!

I en annan genre väntar en del av oss med spänning på nästa säsong av The Crown om drottning Elisabet. Olivia Colman (från bl a Broadchurch och The Favourite) ersätter nu Claire Foy i rollen som drottningen). Tobias Menzies (från bl a Outlander och Game of Thrones) axlar rollen som prins Philip efter Matt Smith. Borde väl komma snart på Netflix!? 


13 thoughts on “På gång just nu – den 12 augusti 2019

 1. Jag blev också nyfiken på Ålevangeliet. Otroligt att den har rönt så stort intresse över världen!

  Kartor kan nog vara bra, men jag känner inte att de platsar på min fotoblogg som jag vill hålla enkel. Det går ju lätt att googla också.

  Line of Duty är verkligen spännande och välgjord!

  Härligt med så många fina zinnior!

  1. Tack så mycket! Kartor på din vackra fotoblog känns fel. Ja Boken Ålevangeliet blir man verkligen nyfiken på. Tänk att ingen sett en ål i Sargassohavet! Bara en så’n sak.

 2. Sååå synd att de inte släpper Line of duty på SVTPlay direkt. Skall man behöva vänta en hel vecka igen!
  Jag försökte mig på att ”förså ” zinnior och kan bara konstatera att det bidde ingenting 😥. Kan det vara kalla maj som ställde till det?? Tips inför nästa säsong tas tacksamt emot!
  Sidentäcke ❤️ Bästa täcket någonsin. Speciellt bra var den i värsta klimakteriehettan.
  Kartor är jag dålig på att ladda upp …….😉🤭🙃

 3. Alltså jag förstår krabbans illmariga uttryck 😀
  Ålevangeliet låter intressant. Har hamnat på att-läsa-listan.
  Hade också hellre lagt pussel på gammaldags sätt. Blir mycket bättre när man kan ta i bitarna.
  Härliga zinnior, fina bilder!

  1. Tack Kristallina. Ja zinniorna lyser verkligen upp. Kul att du också gillar att pussla “på riktigt”. Visst verkar det vara en intressant bok!

 4. Krabban försökte nog avskräcka dig från att äta upp den hahaha!
  Ett sånt täcke måste jag testa, för mitt är så gammalt och slitet så det är dags för ett nytt nu.
  Det där med kartor har jag aldrig tänkt på men ska testa det i något inlägg framöver. Tack för att du visar hur man gör!

  1. Tack! Kul att du tycker det. Kunde inte låta bi fota krabban. Kan verkligen rekommendera ett silke eller sidentäcke. Jo kartor är alltid väldigt trevligt tycker jag. Men jag är lite av en kartnörd. Men som någon säger här man kan naturligtvis googla direkt själv också. Hoppas du får en bra vecka.

 5. Här var det mycket på G måste jag säga. Krabba har jag inte ätit än, men väl njutit av kräftor.

  Primer har jag aldrig använt, däremot använder jag en receptbelagd fuktkräm och njuter fortfarande av min solbränna;-)

  Pusselnörd har jag aldrig varit, men hade en pusselperiod på 1980-talet, där jag av en slump kom över Mordillos fotbollspussel. Riktiga pussel alltså.

  Bra med tips om hur man lägger kartor i ett inlägg, vilket såklart förutsätter att man reser.

  Bra att fotbollsligorna är i gång igen. Ska bli hur spännande som helst och se hur det går för MAN Utd och Liverpool, som alltid varit min favo.

  Line of Duty har jag inte sett än. Följer Maria Wern på tv4 istället, då jag läst alla böcker, men aldrig sett tv-serien.

  1. Har inte ätit kräftor ännu, men det skall väl bli framöver.
   Visste inte att Mordillo hade fotbollspussel också. Låter intressant!
   Förstår att ni inte reser så mycket längre heller. Det var ganska länge sedan jag var utomlands nu. Tycker det har blivit så jobbigt att resa. Det är så himla mycket folk överallt.
   Line of Duty rekommenderas.
   Men inget går upp mot fotbollen!!!
   Ha det så bra i veckan!

 6. Håller helt med dig om rutigt, Eva! 🙂 Usch….
  Intressant det där med att pusselappar kan vara mer avslappnande än mindfulnessappar. Detta måste jag undersöka.
  Tack för ett som vanligt matnyttigt och trevligt inlägg. Men krabborna får du ha för dig själv. 🙂

Kommentera