På gång just nu – 14 september 2018

Så blev det höst igen. I alla fall lite grann.

Instagram & Twitter
Märker att flera i bloggkretsen lägger ut bilder på Instagram och hänvisar till sin blogg. Det är mycket trevligt tycker jag. Undrar varför somliga har twitterikonen på sin blogg, men när man kollar har de inget konto där?

Utrangering av böcker
Nu är det gjort. En sak som legat över mig länge. Har gallrat och kastat större delen av vår boksamling. Det var inte lätt – i början tog det emot. Man börjar bläddra i böckerna och minnen väcks till liv. En del har man inte ens läst.Två stora bokhyllor åkte också ut.

38 fyllda papperskassar med inbundna böcker för hämtning till tippen. Pocketböcker tar pappersinsamlingen så dit har vi gått ett par vändor också.

Rummet där de stod har fått en helt annan atmosfär och akustiken har förändrats. Det känns betydligt luftigare och modernare. Men visst tusan svider det.

De som står kvar är de som betytt mest och som man vill återvända till.

Stödstrumpor och sockar
En bloggvän beklagade att hon nog måste börja använda stödstrumpor pga åderbråck. Inget att beklaga. Stödstrumpor har jag använt i många år och har svårt vara utan. De ger verkligen stöd vid promenader och andra motionsformer. Benen blir onekligen piggare. De motverkar dessutom svullna ben och förebygger blodpropp. Det värsta är att de är så ohyggligt svåra att ta på sig.

I somras när det var för varmt att ha knästrumpor hittade jag ett jättebra alternativ. En ankellång vriststödstrumpa som ger stöd åt svaga vrister och/eller svullna fötter och underlättar vid fotskador. De blir inte fullt så varma att ha på sig. En stor fördel är att de är mycket lättare att dra på sig än en knästödstrumpa.

På samma ställe finns en helt underbar strumpa med bred mjuk resår som sitter uppe utan att ramla ner. Finns både i 100% bomull och i ull.

Eucalyptus som snittblomma
Eucalyptusblomman används ofta till utfyllnad i en arrangerad blombukett, men är väldigt trevlig som egen snittblomma. De doftar friskt och är vacker som dekoration. Rör vid den då och då för att få den att dofta mer. Den står jättelänge. Ta bort bladen nedtill så att de inte hamnar i vattnet. Den dricker mycket och behöver påfyllning då och då. Den går annars fint att låta torka.

Bomull nära kroppen
Blir mer och mer beroende av att ha skön bomull närmast kroppen. Gudrun Sjödén har en underbar långärmad top i bomull i höst 395 kr. Härlig att gå i hemma eller ha under ett varmare plagg. Hennes tights är de bästa som finns.

Fotpallsskydd
Hittade ett par gamla fårskinnssnuttar som blev gossiga skydd till fotpallarna. Inte riktigt säsong ännu, men i alla fall…


34 thoughts on “På gång just nu – 14 september 2018

 1. Åh, vad jag också längtar efter att gallra bland böckerna. Har en äkta hälft som har svårt att skiljas från böcker, så det lär nog dröja. Men jag kanske kan övertala honom att flytta en hel del från bokhyllorna till några kartonger på vinden. Till att börja med…..
  Apropå Twitterkonto-logga på bloggen så har jag en. Vet inte vad den gör där. Har aldrig haft och kommer aldrig att skaffa Twitterkonto! Mystiskt!
  Håller med om att bomull är skönast närmast kroppen.
  Trevlig helg!

  1. Det kan vara svårt att skiljas från vissa böcker. Det är en ganska god idé att gallra och placera en del på vind eller källare. Efter ett tag kan man titta på dem igen och kanske inse att det inte är något man saknat. Jag har gått igenom det stadiet själv, men nu fick det vara nog.
   Då vet jag att Twitterikonen bara ligger där. Jag har ett konto själv, men använder det aldrig.
   Hoppas du får en fin helg.

 2. Vi har just bestämt att vi ska ha alla böckerna kvar. Eventuell gallring får ske senare. Det är svårt att skiljas från böcker. Jag är en av dem som har vissa ikoner på min blogg, men jag har trott att de var för dem som ville dela ett inlägg. Bomullströjor använder jag också nära kroppen och vill gärna ha mjuka sådana att sova i. Tack för tipset om eucalyptus! Den doften gillar jag.

  1. Det tycker jag är bra att man tagit ställning till sin boksamling. I vårt fall handlade det mycket om utrymme och att vi hela tiden skaffar nya böcker, trots att vi lånar mycket på bibliotek. Ok då förstår jag att man med Twitter naturligtvis kan dela inlägg på det sättet. Har ett konto själv som jag aldrig använder. Javisst doftar eucalyptus fint:) Ha en riktigt fin lördag.

   1. Tack Eva. Jag har haft en minnesvärd lördag. Besök av moster från norr, mamma till min älskade kusin som dog. Intensivt, mycket prat, många minnen, skratt och gråt.
    Trevlig helgfortsättning!

 3. Jag har ett Twitterkonto men är aldrig inne där. Men det funkar när jag ska kommentera på WordPress att hänvisa dit. Annars går det inte att kommentera.
  Jag använder alltid stödstrumpor eftersom mina ben har en tendens att svullna till kvällen. De som jag använder är tålösa – skönt att tårna kan röra sig fritt.
  Jag gör tappra försök ibland att gallra bland alla våra böcker men det är ganska hopplöst eftersom jag är uppväxt med att böcker ska man inte slänga. Kent – maken – är nästan omöjlig att få att skiljas från böcker så därifrån får jag ingen hjälp heller.
  Ingrid

  1. Vilken god idé med tålösa stödstrumpor. Tycker alltid att tårna blir inklämda. Det måste jag skaffa. Är också uppvuxen med mottot att böcker skall man inte slänga. Det är inte lätt, men utrymmet tvingade oss att göra slag i saken. Nu känns det riktigt skönt. Så smart du har lagt in din e-post-adress i signaturen. Hoppas du får en trevlig lördag.

 4. Alltid lika roligt att läsa din inlägg. Började gallra min bokhylla för 2 år sedan. Första omgången fick en granne som bor i husvagnen nästa hela året och när dom läst böckerna lämnades dessa på Campingens allrum. Resterande tar Erikshjälpen tagit hand om så dit åker några påsar när jag är i stan.
  Bomull är har jag gärna men tights har jag inte sett.
  Anki

  1. Tack Anki. Det var verkligen roligt att höra. Det måste kännas fint att andra får glädje av ens böcker. Ibland brukar jag lägga kvar några pockets på buss eller T-bana med en lapp ¨Varsågod¨ och hoppas någon får glädje av dem. De jag gallrade ut nu var ganska gamla och ointressanta för andra tror jag. Felskrivet av mig med tights – jag menade leggings. Hälsa Minton. Hoppas ni får några sköna promenader i helgen.

   1. Leggings eller tights samma för mej men nu vet jag skillnaden. Om det inte regnar imorgon så blir det en promenad i skogen. Kanske det finns lite svamp
    Ha en trevlig kväll.

 5. Jag har gallrat bland böckerna med några års mellanrum, men jag kan inte slänga dem utan lämnar in dem till begagnade bokhandeln i stan eller till någon secondhandbutik. Många böcker som man haft länge har man ju “växt” ifrån, man får andra intressen med åldern, så därför blir det också annat man vill läsa om.
  När det gäller Twitter hör jag till dem som inte är ett dugg intresserad av det och har ingen logga på bloggen heller. Däremot Instagram och Youtubeloggan har jag, men där har jag konton.

  1. Mycket ambitiöst av dig att lämna böcker till begagnade bokhandeln och second hand. Mina var så tunga så det hade blivit för jobbigt. Det blev så många på en gång också. Bättre hade naturligtvis varit att rensa ut lite i taget. Ingen verkar vara särskilt intresserad av Twitter. Visste inte att man kunde ha konto på Youtube. Instagram är trevligt tycker jag. Ha nu en riktigt fin helg.

 6. Man kan visa ikonerna endast för folk som vill dela på sina egna konton eller så kan man välja att visa ikoner som länk till bloggarens konton.
  Vad synd att slänga böckerna. Det finns många ställen som gärna tar emot dem. Tippen hos oss har en container där man kan lämna böcker och annat som man vill ge bort. Allt blir hämtat av en lokal förening som säljer det väldigt billigt eller ger bort det.
  Har rensat stort två gånger de sista 20 åren och snart är det dags igen. Håller med dig, det är himla svårt.

  1. Har förstått nu att somliga har twitter konton för att dela inlägg. Ja det är synd att slänga böcker. Nu har jag det inte så bra ordnat som du med en container där man lämna böcker och vad jag förstår annat som kan komma till användning. Det tycker jag man skulle ha på alla återvinningsstationer. Jättebra idé. Där jag bor får man inte kasta inbundna böcker bland hushållssopor.

 7. Visste inte att vi hade så mycket gemensamt här.
  Alltså Twitter och Instagram har jag inte. Inte Facebook heller.
  Däremot rensade jag ut många inbundna böcker i våras, innan den stora sopcontainern försvann på gården.
  Stödstrumpa på vänster ben har jag också haft i många år, men måste medge att jag skippade den under de tre varmaste veckorna under sommaren. Å tack för tipset med alternativstrumpan.
  Å sist är det bomull! Har aldrig kunnat ha nåt annat än bomull nära huden. Får utslag direkt. Så bomull är de enda plaggen jag äger, ja förutom ytterplagg då som inte kommer i direkt kontakt med kroppen.

  1. Vi har en hel del gemensamt. Varför stödstrumpa på ena benet för resten? Blir inte det lite knasigt. Jag tycker det är skönt med stödstrumpor, men det kan bli varm med dem – särskilt på sommaren. Skönt att höra någon som törs kasta böcker. Hade inte tillgång till container. Eftersom vi inte har bil fick vi bekosta hämtning till tippen också. Här får man inte kasta inbundna böcker i hushållssoporna. Angående gemensamma intressen. Det blir lite fotboll i eftermiddag kan jag tro??? Här blir det Tottenham-Liverpool:)

   1. Svar: Enkelt! Jag har bara åderbråck på vänstra benet, så det behövs ingen stödstrumpa på högra benet.
    Såg att Liverpool vann med 2:1. Ytterliga
    re en skalp för Jürgen Klopp.

   2. Tycker bara det ska kännas lite konstigt. Om du har åderbråck på det ena benet är sannolikheten stor att du även får det på det andra. Stödstrumpor förebygger bråck. Så jag tycker det skulle vara bättre om du hade stöd på bägge benen. Yes ännu en skalp för Klopp:)

 8. Godmorgon Eva 🙂
  Instagram har jag inget, men har funderat på det till och från.. Twitter hade jag förr men gillar dom inte alls.. Så förutom min blogg så har jag Facebook och Google+ ..
  Mina andra två bloggar somnade in för gott när när Photobucket ställde till det för mig..

  Gallrar också bland mina böcker nu men slänger inga, har fördelat dom mellan second hand och bokskåp ute och i bokhyllor på vårdcentralen och i vårt hus där det finns hyllor att ställa böcker i så kan vem som helst få ta dom och jag lovar dom försvinner fort..

  Ha en riktigt fin helg nu // Nicki

  1. Twitter verkar inte vara populärt hos någon har jag förstått. Har Instagram, men tycker dom är ganska krångliga av sig. Vad tråkigt det måste kännas med dina andra bloggar. Alltså jag tycker det är jätteambitiöst att lämna vidare sina böcker i stället för att kasta dem. Pocketböcker brukar jag lämna på T-banan eller ställa upp på en hylla i tvättstugan. De jag gallrade ut nu var gamla inbundna tunga illaluktande böcker som ingen människa skulle haft glädje av – tror jag:)

   1. Håller med dig gamla böcker som är gula eller luktar gammalt är det ingen som tar.. Har även märkt att om boken har en tråkig framsida lockar den tydligen inte.. Däremot en snygg layout så försvinner den fort.. Vi har även en bänk nere i porten lägger man något där så försvinner det på nolltid.. Jag vill kanske ha en instagram sen får se hur jag gör.. ha en fin söndag nu kram Nicki

   2. Nja inte så värst fint, man sätter ju bara dit sina blogginlägg och tycker till om ditt och datt..Jag har FB och G+ meningen var att testa båda och sen välja vilken jag ville ha.. men nu går det inte att välja alls för på FB finns familj och alla mina vänner från windows live spaces, och på G+ har jag fått nya vänner som jag inte vill mista..därför tvekar jag när det gäller Instagram lagom är bäst.. ha en fin måndag kram Nicki

 9. Jag har också tyvärr varit tvungen att göra mig av med böcker, det är så svårt. Har tagit dem till välgörenhetsaffär, kanske någon annan vill läsa dem.
  Jag har Instagram och tycker att det är jättekul att se så många andra fina bilder och få inspiration.
  Fin eucalyptus!
  Önskar dej en fin helg!

  1. Javisst är det svårt att göra sig av med böcker. Har man ork och möjlighet bör man naturligtvis ge bort dem. Du har verkligen ett ambitiöst Instagram. Det är så trevligt att titta på och inspirerar en. Hoppas du också får en fin helg.

 10. Du sa stödstrumpor och jag säger att jag nog måste börja använda sådana nu mer! Ett surben, så kallar jag mitt vänstra åderbråcksben, är ett för mycket! Har endast haft stödstrumpor vid långflygning.
  Jag har slutat att köpa Gudrun Sjödéns kläder sedan hon uttryckte sig så dumt om att kvinnor med låg pension får skylla sig själva.
  Två kassar med pocketböcker väntar på att komma iväg till pappersindamlingen.

 11. Skönt att höra att någon annan också skickar pocketböcker till pappersinsamlingen. Stödstrumpor är skönt att ha och kan användas dagligen. Har man en gång börjat med dem är det svårt att sluta. De piggar verkligen upp benen och ger stöd om man har åderbråck. Håller med om GS. Det var mycket dumt sagt, men hennes bomullskläder är suveräna så jag har svalt förtreten. Hoppas ni har fint väder därnere och får en härlig sensommar/tidig hösthelg.

 12. Heja Eva! Modigt att våga rensa ut böcker! En dödssynd i min släkt av någon konstig anledning, men det hindrar inte mig. Det är så befriande. 🙂
  Tack för tips om bra bomullskläder!

 13. Absolut är stödstrumpor svåra att ta på sig. Att ta dem på egna benen vet jag inte, kanske något lättare än att hjälpa andra, jag vet inte. Jag har aldrig använt för egen del, har inte känt behov av det, men om jag skulle göra en längre flygresa idag skulle jag absolut ha det. Det är väl känt att det förebygger både proppar och trötthetskänslor i benen.

  Det du gjort med din bokhylla, borde jag göra med min. Böcker högt och lågt, stående och liggande! Grattis till att du lyckats och fått ett mer inbjudande rum!

  1. Nu har det gått en vecka sedan böckerna åkte ut. Det känns jättebra. Jag hade tänkt igenom det noga. Du kan tro att rummet fått en annan karaktär, men jag har inte kastat allt. De närmsta och käraste böckerna har jag kvar.
   Stödstrumpor är jätteskönt att ha – särskilt nu när det kommer att bli kyligare ute.

Kommentera