Louise Penny – En ljusets lek

penny_en_ljusets_lek_omslag_inb_0

Louise Penny – En ljusets lek, Modernista, 2017, Översättning Charlotte Hjukström

I denna den sjunde boken om kommissarie Gamache och Québecpolisen låter den kanadensiska författaren Louise Penny konstnären Clara Morrow ha huvudrollen. Clara som är gift med Peter också konstnär och som alltid betraktats som den stora konstnären av de bägge har vernissage och en efterföljande fest hemma.  Dagen därpå finner man en död kvinna i trädgården.

Handlingen utspelar sig som i alla Pennys Gamachedeckare i den fiktiva lilla byn Three Pines i Kanada. Hon beskriver och till viss del analyserar konst och konstvärlden med konstnärer, kritiker, gallerister mm med stor insikt. Man får en god inblick i  konkurrensen, avundsjukan och missunnsamheten i denna värld så även mellan de båda makarna Clara och Peter.

Det är sommar i den lilla charmiga byn. Byinvånarna som vi som läst hennes tidigare böcker lärt känna är lika trevliga och egensinniga som tidigare. Det gör boken så annorlunda och fascinerande. Penny berör också existensiella frågor och hennes karakterisering av både kommissarie Gamache och hans underordnade vid Québecpolisen är välfångad.

Hon har en otrolig förmåga att få en att mysa med när hon beskriver t ex miljön på bistron i byn och känna dofterna av mat och dryck. Intrigen är väl konstruerad och med små medel förs man framåt i den spännande handlingen.

Skall jag säga något negativt är det att hon fördjupar sig väl länge i en del ämnen och att boken kunde kortats ner något.

Det är nog inte så underligt att Penny tilldelats The Barry Award, Anthony Award och fyra år i rad erhållit The Agatha Award för Bästa kriminalroman.

Har kommenterat nedanstående böcker i samma serie

Förbud mot ett mord, 2015
Den grymmaste månaden, 2016
Begrav dina döda, 2017
(I inlägget om Begrav dina döda berättar jag även om staden Québec)

8 thoughts on “Louise Penny – En ljusets lek

  1. En helt ny författare för mig med. Å då jag är ganska så insnöat på deckare, så har med din recension definitivt väckt mitt intresse:-)

    PS. Såg du den kanadensiska kriminalserien “Cardinal” som gick nyligen i tv4? Tyckte den var riktigt bra. DS.

    1. Nej jag missade tyvärr den. Var inne och kollade om den ligger på tv4play och det gör den, men då måste man ha C-more. Har viasats sportkanaler för fotbollen och då blir det för mycket att ha C-more också. Får se hur vi gör till VM. Tycker programmen på TV är dötrista för närvarande.

  2. Pingback: På gång just nu – den 14 april 2019 – Seniorvinklat

  3. Pingback: Louise Penny – Det vackra mysteriet – Seniorvinklat

  4. Pingback: Louise Penny – Hur ljuset tar sig in – Seniorvinklat

Kommentera