Ann Cleeves – Mörk jord

Mörk jord av Ann Cleeves är hennes sjunde om Shetland – den tredje i den nya kvartetten. Böckernas personkaraktärer och i viss mån handling ligger till grund för TV-serien Shetland.

9789100172077

Albert Bonniers Förlag, 2017

Det har spelats in en fjärde omgång (SVT har ju visat de tre första) och jag har svårt tro annat än att SVT kommer att visa den någon gång. Läs mer här.

Handlingen i Mörk jord enligt förlagstexten

“Under den mörka vintern på Shetlandsöarna framkallar det häftiga regnet ett jordskred. Våldsamma vattenmassor och lervälling spridersig över vägen från Lerwick till Sumburgh ochut mot havet. När Jimmy Perez kör till en väns begravning får han syn på en stuga som förstörts av vattenmassorna. Han utgår först från att stugan är övergiven, men när han stiger in hittar han en död kropp: en mörkhårig kvinna i röd klänning.”

Ann Cleeves (och även Peter May) har definitivt väckt mitt intresse för de skotska öarna Shetland och Hebriderna och jag har haft stor behållning av läsa böcker där handlingen utspelar sig på dessa karga och ödsliga öar i Nordsjön och Atlanten.

Jag har tidigare recenserat Cleeves bok Tomma luften och påpekat att man inte läser dem för deras litterära kvaliteter. Denna gång har Cleeves lyckats få ett bättre flyt och nå högre litterär kvalitet än tidigare. Mörk jord är hennes hittills bästa i serien.

Den är lättläst och underhållande. Har man uppskattat hennes tidigare böcker skall man absolut läsa denna också. Man kommer direkt in i handlingen och har svårt släppa boken. Jag tycker om böckerna för det lugna tempot och de inte alltför blodiga morden. Det regnar så man känner hur fukten tränger igenom kläder och skor. Handlingen går sakta men säkert framåt och alla trådar knyts ihop till slut.

Cleeves är suverän på att skildra personerna, vardagslivet och den sociala umgänget på ön. Det är denna gång inte kommissarie Perez som slutligen löser fallet utan snarare den blyge och lite tafatte poliskonstapeln Sandy. Perez har fortfarande svåra hämningar efter att hans fästmö blev mördad och svårt att få till det med en annan kvinna. (Det är lite störande att han inte kommer ifrån det traumat. Likaså verkar det som om styvdottern Cassy stannat i åldern. Hon borde vara betydligt äldre vid det här laget. Men Perez kärlek till henne är rörande.)

Bonniers val av omslag till denna och de övriga böckerna i serien lockar verkligen inte till läsning. Har sällan sett sämre och dystrare omslagsbilder.

Cleeves kommer med en fjärde bok. Man kan kanske ana att det kommer något med eld i handlingen och titeln (de övriga böckerna har ju vatten, luft och jord i titlarna) och jag hoppas Cleeves kommer att överraska oss för det är annars tämligen förutsägbart hur det kommer att sluta.

Här kan du läsa mer om du vill veta mer om Shetlandsöarna och var öarna ligger.

10 thoughts on “Ann Cleeves – Mörk jord

  1. Pingback: Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier | Seniorvinklat

  2. Tack, det är alltid trevligt att läsa recensioner! Jag tycker om att du både risar och rosar boken. Jag har fullt upp med böcker till min bokklubb så jag hoppas på TV-serien i stället. Jag läser mkt långsamt efter en utmattningsdepression…

  3. Låter spännande! Jag har haft en sämre läsperiod nu en tid, men åter tack vare höst och vinter kommit tillbaka till den – håller på med Tove Janssons brev, en ganska tjock, läs-långsamt bok.

  4. Pingback: TV-serien Shetland fortsätter | Seniorvinklat

  5. Pingback: På gång just nu – Seniorvinklat

  6. Pingback: Ann Cleeves – Vild eld – Seniorvinklat

Kommentera