Ann Cleeves – Tomma luften

I den sjätte Shetlandsdeckaren Tomma luften har Ann Cleeves lagt handlingen på den nordligaste ön i arkipelagen – ön Unst. Kriminalkomissarie Jimmy Perez, bördig från ökedjans sydligaste ö – lilla Fair Isle och hans chef Willow Reeves kallas till platsen efter att en person hittats död.

Landskapet på ön Unst är ödsligt och vindpinat. Det är kargt utan träd och med branta storslagna klippor som stupar ned i havet. Sedan århundraden av invånarna upptrampade stigar slingrar sig på ljunghedarna. Vädret är oberäkneligt och växlar snabbt. Dimmorna väller in över ön lika snabbt som de försvinner. Befolkningen (ca 500 personer), naturen och levnadsförhållandena blir en kulturchock för ett kamratgäng från London som har hyrt ett hus för en vecka i samband med en av kamraternas bröllopsfest under midsommaren.

Vänskapen mellan de tre väninnorna Eleanor, Polly och Caroline, som mycket av handlingen kretsar kring, kommer att sättas på prov under vistelsen. Deras förflutna, vänskap och förhållanden analyserar Cleeves skarpsinnigt och hon kryper nästan under skinnet på deras personligheter, som inte är särskilt sympatisk någon av dem.

Caroline har just gift sig med Lowrie som kommer från Unst. Hon är kulturgeograf och vill inget hellre än att bosätta sig på ön. Enligt traditionen hålls ett “hamefarin” för de nygifta – en hemvändarfest. Dit är de två andra väninnorna inbjudna – Polly, som är bibliotekarie och specialist på brittiska myter och legender med sin nya partner Markus. Eleanor håller nu på med ett researcharbete om spökhistorier till en TV-dokumentär och har sin make Ian med sig. Eleanor är mentalt stressad efter två missfall.

Bröllopsfesten hinner dock knappt ta slut förrän en av dem försvinner och småningom hittas död. Man misstänker självmord, eftersom offret har skickat ett mail som tyder på det. Mystiken tätnar eftersom man  sett en liten flicka på stranden som bara försvunnit i tomma luften.

Jimmy Perez, hans chef Willow Reeves och assistent Sandy Wilson upprättar ett högkvarter på ett B&B som drivs av Charles (tidigare trollkonstnär) och David, som också kommer att spela roll i handlingen. De har lagt ner en förmögenhet på att rusta upp och driva detta B&B på ön.

Perez – denna sympatiske, eftertänksamme och ibland mycket temperamentsfulle, kriminalare lyckas efter många svårigheter lista ut vem mördaren är. Han kan sina medmänniskor på öarna och vet – om inte vilka – att många hemligheter ligger dolda under ytan.

Cleeves karaktärsbeskrivningar är skickliga. Bortsett från att upplösningen blir något svårtolkad är boken underhållande och spännande. Många inblandade blir misstänkta och spänningen håller till slutet. Det märks att Cleeves är väl insatt i levnadsförhållandena och traditionerna på öarna. Människorna har stark integritet och lever ett strängt socialt liv. Alla känner alla genom någon.

De intressantaste och bästa personligheterna i Cleeves böcker är ändå kriminalkommisarie Perez och gänget runt omkring honom. Perez har ännu djup sorg och skuldkänslor efter sin älskade Fran styvdottern Cassies mamma.

Sandy Wilson är också en karaktär man känner stark sympati för och som alltid vil vara Perez till lags. Hans svärmeri för skollärarinnan på ön är inlevelsefullt och rart beskrivet.

En episod som blir ett trevligt avbrott är när Perez åker till London i tjänstens vägnar och tar sin styvdotter Cassie med sig som får hälsa på sina morföräldrar. Van som han är att klä sig varmt som skydd mot Atlantens svala vindar blir sommarhettan på de asfalterade gatorna i London väl ansträngande och han vet inte hur fort han ska kunna återvända hem.

Man läser inte Ann Cleeves böcker för dess litterära kvaliteter men böckerna har en miljö och atmosfär som lämnar en må bra känsla efter sig. Böckerna är lågmälta, spännande och har originella intriger. De ingående personskildringarna samt det ganska långsamma tempot gör hennes böcker väldigt speciella. Det dramatiska landskapet och snabbt växlande vädret samt människorna och livet på ön och inte minst Perez och hans hämmade men pyrande känslor för sin chef Willow , som har sina rötter i Yttre Hebriderna ger boken extra krydda.

Här finns en guide om Shetland och några kriminalromaner och TV-serier som utspelar sig där.

Ann Cleeves har verkligen satt Shetlandsöarna på kartan och hennes böcker har drivit fram en mindre turistinvasion på öarna. Några av  böckerna har ju också filmats för tv. Från den tredje TV-säsongen bygger TV-serien Shetland inte på Cleeves manus längre utan har omarbetats för TV av andra manusförfattare. Där förekommer t ex personer som inte finns med i böckerna. Serierna bygger framför allt på huvudpersonen karaktärsskådespelaren Douglas Henshall som tolkar och gestaltar kriminalkommissarie Perez karaktär och personlighet inlevelsefullt skickligt.

 

Ann Cleeves har bl a också skrivit Vera Stanhope-böckerna.

6 thoughts on “Ann Cleeves – Tomma luften

  1. Pingback: En guide om Shetland och Hebriderna och några kriminalromaner och TV-serier som utspelar sig där | Seniorvinklat

  2. Pingback: En guide om Shetland och Hebriderna och några kriminalromaner som utspelar sig där | Seniorvinklat

  3. Pingback: Ann Cleeves – Mörk jord | Seniorvinklat

  4. Pingback: Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier | Seniorvinklat

  5. Pingback: TV-serien Shetland fortsätter | Seniorvinklat

  6. Pingback: Ann Cleeves – Vild eld – Seniorvinklat

Kommentera