På gång – 21 januari 2024

På gång – 21 januari 2024 handlar om dahlior, semlor, magnoliaknoppar, bostadskö för skator, snöstormen och pendelbåten mellan Ekerö och Stockholm.

Drömmen om dahlior

Trött på vintern? Nu i januari är bra tid att låta sig inspireras av alla lockande odlingstips i sociala medier och trädgårdstidningar. Läser att på en del håll har vissa fröer redan tagit slut. Reklamtrick, eller? Själv drömmer jag om att odla dahlior på balkongen, men till det krävs stora krukor som jag inte har. Men visst lockar det?


Semlorna redan på gång i januari

Är inte någon semlafantast, men den här ser verkligen läcker ut, eller hur?

Semlor på gång den 21 januari 2024

Relaterad länk: Festa på en semla


Magnoliaknoppar på gång

Fantastiskt att knopparna börjar visa sig trots kylan och stormarna.

Magnolia på gång - 21 januari 2024

Bostadskö på skators vis, eller?

Skatorna satt länge i solen (den dagen det var solsken) och gottade sig. Samtidig sneglade de på förra årets bo. Dags att börja renovera det, men vem av dom ska bo där?


Vinterstormen

Det var bland de värsta snöstormar jag upplevt. En positiv sak med den var att fönstren blev alldeles rena på utsidan.

Pendelbåten kämpar på i isrännan mellan Ekerö och Stockholm igen efter snöstormen


17 thoughts on “På gång – 21 januari 2024

  1. Pingback: På gång – 21 januari 2024 - Bloggfeed

  2. Varje år tänker jag: ”Dahlior är så vackra. Jag måste skaffa mig en magnolia, om inte annat så för knopparna. E n semla kan jag äta i år.”

    Inga dahlior, är kass på att ta in eller få ut dem i jorden. Magnolia har jag drömt om i många år nu. Och semlorna glömmer jag bort, lika bra det. Men semlan på bilden har för mycket grädde.

    Snöstormen var den andra för oss denna vinter, men inte lika stark eller långvarig som den första. Kan tro att isbrytarna behövs i vinter.

    1. Ursäkta sent svar. Har varit tvungen att ägna mig åt annat ett par dagar. Dahlior är vackra, men ganska så svårskötta tror jag. Man vill fokusera på lite annat än vädret nu, men fy vad jag tycker det är en jobbig vinter.
      Längtar efter att se en blommande magnolia.

      1. Och jag som har njutit så av kylan och de många dagarna med sol och snö. Nu däremot när det har regnat och det bildas isgator överallt är det trist och grått. Men självklart är det jobbigt för nån som inte vill ha snö, det har varit gott om den varan hittills. Men till exempel var november mycket lättare när snön kom och ljusade upp allt, tyckte jag.

      2. Snön i sig gillar jag. Särskilt klara dagar då solen skiner. Det är det grå och igenmulna himlarna som lägger sig tungt i mitt sinne.
        Det absolut bästa med snön är ljuset. Just nu har vi en blandning av snö och regn.

  3. Isbrytare har nog mycket att göra i år.
    Snöstorm hade vi här också och det var kämpigt att gå ut med hunden. Både för mig och honom. Det har snöat väldigt mycket och imorgon ska det regna hela dagen, suck….
    Semlor äter jag sällan.
    Ingen av skatorna vill renovera tror jag. Alla väntar på att någon annan gör det 😂
    Ha en trevlig ny vecka!

    1. Ibland avundas jag hundägare som tvingas ut en antal gånger per dag. Dock inte i år. Stackars jyckar, mattar o hussar som måste ut i både snöstorm och ösregn.
      Äter sällan semlor också. Gillar inte kaffebröd öht. Ska bli kul att följa skatorna.
      Ha det bra!

  4. Gunilla

    Den här vintern har jag faktiskt en dahlia i kruka i garaget. Läste att man inte behöver ta upp dem ur jorden om de är planterade i kruka. Återstår att se om den överlever…. 🙂
    Skator renoverar faktiskt. Eller bygger ut, kan man säga. De bygger på tidigare års bostäder varje år tills det blir enorma grenklasar. Oklart om det är ok att ta en annan bostadsägares bostad. Kanske därför det var kö – först till kvarn 😀
    Tack för ett trevligt inlägg!

    1. Intressant att höra om du får krukdahlian att överleva. Himla bra att ha garageutrymme att placera knölar på.
      Jo jag har förstått att skatorna renoverar sina bon. I år tycker jag vädret verkar ha gått hårt åt bona så det blir nog mycket arbete med renoveringarna. Undrar om det händer att de stjäl varandras bon!?

  5. Ett trevligt vinterinlägg … och visst har det stormat och snöat mer än tillräckligt även här i Finspång denna vinter.
    Jag har ju hund … och hade jag inte haft honom så är det nog väldigt många promenader som inte blivit av. Nu blir de inte av ändå p.g.a mitt onda knä … och jag saknar verkligen promenaderna.
    Liksom Gunilla har jag också en sparad dahlia i kruka … har en gammaldags matkällare som är hyfsat sval. Blir spännande att se om den överlevt.

    1. Det där onda knät låter inget vidare. Har du fått det röntgat? Ofta är det ju bra att promenera, men när man har för ont är det naturligtvis svårt. Man måste ju veta vad felet är: artros, menisk mm.
      Min syrra halkade och föll olyckligt med följd att det blev till akuten med ambulans, morfintabletter och rollator. 😧
      Man vet aldrig vad som kan hända.
      Så bra att du har tillgång till en matkällare där du bor. Det ska bli spännande att höra hur det går med din resp Gunillas dahlia i kruka. Har du en täppa du kan odla på också? Jag har inte sett det på några bilder.
      Trevlig fredagkväll!

      1. Det är inte så lätt att få röntgen här, där man inte ens får träffa en läkare innan en fysioterapeut har tittat – om det är akut så man hamnar på akuten är det såklart annorlunda. Enligt fysioterapeuten är det ett rejält överansträngt inre ledband. Jag har fått övningar som jag gör två gånger per dag – och nu även en krycka för att avlasta mitt knä.
        Ja, det blir spännande att se om våra dahlior överlevt 🙂
        Alla hyresgäster har tillgång till uteplatser – en framför (norrläge)och en bakom huset (söderläge). Någon täppa är det kanske inte, men plats för en del blommor och till utemöbler finns det i alla fall.
        Trevlig kväll!

      2. Visst är det så att man åker lite gräddfil om man kommer in akut. Tråkigt att det ska vara så himla svårt att komma till en läkare. Bra att du fått övningar att göra, men enkom det lär väl inte få ledbandet bra. Förstår det är svårt att gå med krycka ute och Muffin!
        Så fint med uteplatserna och att en har norrläge och den andra söderläge. Verkar jättetrevligt att kunna ha utemöbler och lite blommor där.
        Du får vara extra försiktig nu med det opålitliga väglaget.
        Ha det så bra du kan!

  6. Inser att jag missat ditt senaste ”På gång” Eva. Tittade in hos dig igår och fick se det. Funderar på att beställa dahlior. Har ett par pallkragar som måste fyllas med blommor och varför inte dahlior. Det jobbiga är bara övervintringen. Ser i kommentarer att det kan gå att övervintra dom i kruka. Skulle ju kunna fungera i mitt uterum som är svalt hela vintern. Kan ju testa lite olika metoder. I kruka i uterummet eller i garaget som är lite varmare men torrare.
    Semlor bakar jag själv och snart är det dags.
    Magnoliaknopparna syns tidigt. Tänk att därinne finns dom ljuvliga blommorna.
    Och denna vinter. Snöstormar, hårda vindar, tvåsiffriga minusgrader varvat med plusgrader och regn och … enorm halka. Den här vintern har inte varit nådig. Jag saknar enormt våra promenader vid sjöarna vi alltid brukar gå vid. Men det går inte nu för där är det rena puckelpisterna med enorm halka. Nåja, så småningom kommer våren till oss alla.

    Önskar dig en fin fredag och helg!

    1. Tack för din kommentar! Den är lika välkommen när den än kommer!
      Kan tänka mig att du bakar semlor själv. Hur hinner du med allt? Det är säkert jättegoda.
      Ja detta med att övervintra dahlior är intressant. Kan tänka mig att de vill ha det lite svalt och torrt.
      Något vidare promenadväder har det inte varit i vinter. Det gäller att passa på när det är någorlunda bra väglag.
      Min syster halkade och föll och gjorde sig riktigt illa.
      Men nu längtar vi till våren som kommer även om det dröjer länge ännu.
      En trevlig fredagskväll och helg önskar jag dig!

  7. Jättefint inlägg igen Eva och semlor är verkligen en favorit här..😋 och det där med skatorna gillar jag.. hoppas att allt är bra med dig och ha en riktigt fin helg nu kram Nicki..🤗👍

    1. Tack Nicki! Hoppas du också får en fin helg! Nu väntar vi på oväder som är på ingång. Hoppas på lite sol i morgon. Kram Eva 😎🌺😮

Kommentera