På gång just nu – den 27 november 2022

På gång just nu – den 27 november 2022 är framför allt första advent med adventsstakar, ljusslingor, pepparkakor, julsånger, julmarknader, julbak, granris mm.

Julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm.


Glögg är också populärt just nu


Glöggsäsongen är intensiv säger man på Systembolaget – under en kort period i slutet av året säljer de över 2,5 miljoner liter glögg.

Vet ni att det finns glögg med smak av saffran, lingon, hallon, körsbärspralin och älgört! såväl som choklad, kaffe, chili och lavendel.

Det allra senaste är kolsyrad glögg och glögg smaksatt med tonic. Men hallå???

Vad är för fel på den klassiska smaken med kanel eller kryddnejlika? Själv dricker jag inte glögg men älskar doften.

Det är inte bara i Norden vi dricker varmt vin med kryddor och socker.

En lättare och torrare motsvarighet i tysktalande länder kallar man glühwein.

I Storbritannien säger man mulled wine, i Italien vin brulé och i Frankrike heter det vin chaud.På gång är även Amaryllisarna


Liten guide

Placering
Placera Amaryllis ljust och gärna lite varmt. Blomstänglarna drar sig mot ljuset så tänk på att vrida krukan med jämna mellanrum så växer stängeln rakt. De kan välta annars.

Vattning
Ett snapsglas med vatten på fatet en gång i veckan brukar vara lagom. Låt dem om möjligt stå svalt när de börjat blomma.

Stöd
Storblommiga sorter kan behöva stöd när klockorna slår ut. Därför är det bra att placera amaryllisen i en stor stabil kruka så den inte välter.TV filmer- och serie på SvTPlay just nu som jag kan rekommendera


Nya engelska ord på gång


Testa dig på några nya engelska ord. Orden kommer från brittiska Collins dictionarys Årets ordlistor.

1. Carolean
2. permacrisis
3. key worker
4. cheugy
5. pingdemic
6. quiet ­quitting
7. warm bank
8. lawfare
9. splooting


De rätta svaren

 1. Tidsperioden då Kung Charles III regerar i Storbritannien.
 2. En längre period av osäkerhet och instabilitet.
 3. En anställd i ett yrke som anses nödvändigt för att samhället ska fungera.
 4. Daterad, pinsam.
 5. Att man är på väg att tillfriskna från covid-19 när tillståndet förvärras igen, ofta flera gånger i rad.
 6. Att sänka förväntningarna på sig själv i arbetslivet och endast leva upp till minimikraven.
 7. En plats dit människor som inte har råd att värma upp sina hem kan ta sig för att söka värme.
 8. Att använda juridik för att tysta ner motståndare.
 9. Att missta ett parodikonto i sociala medier för en riktig person.

Bygga vikingaskepp efter ett broderi?


I Frankrike skall några entusiaster försöka sig på att bygga ett likadant vikingaskepp som det som Vilhelm Erövraren satt i när han invaderade England.

Man har inga originalskisser att gå efter utan endast Bayeuxbroderiet.

Projektet på 13 miljoner euro kommer att återskapa den 34 meter långa, 5 meter breda skeppet La Mora, i ett före detta industrilager nära den pittoreska hamnen i Honfleur.

Bayeuxtapeten är ett 70 meter långt broderi* som dokumenterar den normandiska erövringen med nål och tråd. Skeppet La Mora var ett långskepp i vikingastil med ett randigt segel i rött och guld. Ombord fanns förutom William, hans mest betrodda riddare, deras följe och hästar och 60 roddare.

*Bayeuxtapeten är inte bara ett konstverk, utan har även blivit ett historiskt monument. Den redogör för en historisk händelse. Den har även gett historiker en inblick i den medeltida människans liv och vardag och medeltida textilarbeten, arkitektur, arkeologi med mera, som en sorts illustrerad encyklopedi.

Bonne chance med det projektet!

Läs mer om Bayeuxtapeten i ett tidigare inlägg här


Fotbolls VM


Fin fotboll när Frankrike och Danmark möttes i går. Underbart lyssna till de båda kombattanternas vackra nationalsånger och se disciplinerade spelare som bägge bjöd på underhållande fotboll. Så vill man se sporten.

Idag vankas bl a match mellan Tyskland och Spanien.


Ber att få tillönska en trevlig första advent!

21 thoughts on “På gång just nu – den 27 november 2022

 1. Stort tack för tipset om Our Girl. Såg första säsongen och fastnade direkt. Har missat att den visats i nya säsonger.

  Vad det gäller glögg så köper vi av tradition Blossas årsglögg och en flaska traditionell. Den traditionella är generellt sett godare, men årsglöggen har bjudit på en del positiva överraskningar.

  1. Har sett ett par avsnitt av denna säsong och tycker de är mycket bra. Verkligen aktuella ämnen och välregisserade. Tyvärr är det inte längre samma tjej som spelar som i första säsongen.
   Kul med årsglöggen!
   Trevlig kväll!

 2. Roligt att höra om vikingaskeppet! Apropå Bayeuxtapeten såg jag för några år sedan i Reading museum (ganska nära London) en engelsktillverkad kopia av Bayeuxtapeten broderad på 1800-talet av kvinnor som signerat med sina namn. Och vad som var lite roligt med den var att flera nakna män försetts med byxor, inte för att kvinnorna var pryda utan för att förlagan de sydde efter hade manipulerats av museipersonal. https://www.readingmuseum.org.uk/collections/britains-bayeux-tapestry
  Så skall ni till London kan jag rekommendera ett besök som alternativ till originalet.

  1. Tack för den intressanta länken! Den måste jag gå igenom noga.
   Hade ju onekligen varit roligare att se karlarna utan byxor!

 3. Har besökt julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan för många år sedan och det fanns mycket fint. Dricker inte glögg men det doftar gott.
  Trevlig advent önskar vi

 4. Det är gott med glögg med mandel och russin i, men det får nog bli vin chaud eller glühwein för mig. Julmarknad var det länge sen jag besökte, har varit på den i Gamla stan en gång.

  Jag tackar också för tipset om Our girl skulle kanske ha missat den annars, den var väldigt bra de andra säsongerna.

  Roligt med båtbyggarna – men hiskeligt dyrt låter det som.

  Det märks inte att elen är dyr. Det blir bara med och mer belysning kring husen här nu och två månader framåt ungefär. Vissa är mysiga och vackra, andra förfärligt fula.
  Trevlig första advent!

  1. Ja julbelysningar kan vara både vackra eller förfärligt fula. Det verkar inte som man drar in på den p g a elpriserna dock.
   Föredrar också vin chaud. Det passar bäst när man dricker det utomhus och det är lite kallt.
   De avsnitt jag sett av den senaste säsongen av Our girl är mycket aktuella och välregisserade.

 5. Precis som du dricker jag heller inte glögg. Men doften – mmmmhhhhhh. Däremot har jag klickat hem “tepåsar” med glühweinkryddor från Tyskland. Man värmer vitt eller rött vin, slänger in påsen och kan njuta av en icke söt och sliskig “glögg”. Rekommenderas.
  Efter att ha tagit kål på i stort sätt alla julstjärnor de senaste åren funderar jag faktiskt på att köpa en Amaryllis i år. Har aldrig haft en sådan, så… Dör den, så dör den (också).
  Fotbolls-VM – ja, vad ska man säga. Var väldigt impad över Japan och Kanada innan dagens matcher alltså. Marocko bara älskar jag och KSA med. Det blir en höjdare mellan Spanien och Tyskland ikväll. Tyskland måste ju vinna annars åker dom ut igen precis som de gjort för fyra år sedan…

  1. Älskar också Japan efter deras magnifika match. Marocko var ju skitbra.
   Jag håller i alla fall på Frankrike.
   Amaryllis brukar överleva!
   Ha det bra trots allt!

 6. Åke

  Jodå jag känner till glögg, en fru som jobbade 24 år på bolaget och en dotter som varit där 10 år nu… och sedan finns det ju på 30/11 butiker till… men det godaste jag druckit var när jag fick en kryddblandning av en arbetskamrat och lade det i sprit själv. Påsen finns kvar sedan många år men jag hittar inte rätt på nytt igen. Karin som hon heter hade köpt det på någon marknad till mig.

  1. Då förstår jag att du kan många glöggsorter.
   Den där kryddblandningen måste ha varit fantastiskt god. Du får försöka komponera ihop en själv.

 7. Alltid roligt när jag ser ett nytt “på gång -inlägg” från dig Eva! Och nu märks det att vi gått in i adventstiden. När det gäller glögg så är det vanlig som gäller för mig men när jag var i Wien och jobbade under adventstiden i början av 2000-talet så var vi på julmarknad en kväll då det var några minusgrader och blev bjudna på glühwein. Minns hur gott det smakade i kylan. Minns också adventskalendern i rådhusbyggnaden. Det var mäktigt.

  Amaryllis är ett måste hos mig och jag har investerat i sju stycken. När dom slagit ut så klipper jag alltid av dom och har dom som snitt tillsammans med vackra grenar, har allt för ofta råkat ut för att dom ramlat omkull, trots stöd. Och det märkliga är att dom alltid ramlar på natten.

  Ha en fortsatt fin vecka då vi också går in i december!

  1. Tack för dina fina ord. Kan förstå att det smakade gott med glüwein i kylan i Wien.
   Visst är Amaryllisen ett måste i juletider. Vi har bara två, men jag tror också jag ska försöka få tag i några till.
   Bra tips att sätta ihop dem med några kvistar i en vas.

 8. Glögg är inte riktigt min grej och om jag någon gång smakar så ska det vara “den vanliga”. Det brukar bli på julafton hos barnen, då kan jag dricka lite glögg. Amaryllis däremot, det gillar jag. Underbara blommor!

  1. Det är mest doften av glögg som gör det lite stämningsfullt och julelikt. Det gör även Amaryllisen, även om den inte doftar.

 9. Mycket spännande och bra att läsa här hos dig 👍 själv har jag börjat glömma bort min blogg mer och mer..det är så bekvämt att bara ladda upp lite bilder på facebook skriva några ord och få upp mot 20 kommentarer omgående, istället för att lägga ner tid på att skapa nya inlägg på WP och få tre eller fyra svar..men den blir i alla fall kvar men Lite på sparlåga..ha en riktigt fin fortsättning på veckan nu kram Nicki 🤗👍❄️☃️

 10. Det verkar finnas hur många olika sorters glögg som helst. Jag håller mig till den traditionella.
  Mulled vine är inte som glögg, men det som mest liknar det, fast inte så gott. Gillar gluhwein och glögg mer.
  Vissa av de engelska orden känner jag till, men inte alla.
  Jag har sett Bayeuxtapeten flera gånger, mäktigt.
  Ha det bra!

  1. Tack för upplysningen om mulled vine. Javisst verkar det finnas väldigt många olika sorters glögg!
   Bayeuxtapeten är verkligen något alldeles otroligt.

 11. Vilka stollar, bygga båt utan ritning….. 🙂
  Tack för mycket matnyttigt som vanligt. Ordlistan tar jag med mig, lär bli aktuellt att hålla rätt på. Quiet quitting känns lockande efter en mycket tuff arbetshöst.
  Funderar på snittamaryllis till julbordet i år, det känns enklare än att tajma en egen blommande knöl. De är ju vackra.
  Efter all info om glögg blev jag riktigt sugen på att värma på en mugg i eftermiddag. Trevlig helg Eva!

Kommentera