På gång just nu – den 29 april 2019

Det är mycket på gång just nu. Framför allt ser jag fram emot lite regn som SMHI utlovat. Annars är det Valborg, semifinaler i fotbollens Champions League, semesterplaner, examenstider och uppvaktningar mm samt inte minst att ta tillvara på allt underbart i lövsprickningens tid

Nytt till sommargarderoben
Värmen kom hastigt och jag var tvungen skaffa nya sandaler till mina ömma fötter.

Sandalerna har en H-läst och är rymliga, vilket gör att de även passar dig som har bredare fötter. Eller för dig som behöver bredare sandaler exempelvis på grund av Hallux Valgus. Sandalernas fotbädd är designad med Energysole, en unik fotbädd som har blivit populär hos dem som har besvär med ömma fötter och trötta fötter. Sandalernas fotbädd formar sig efter din fots form, vilket ger optimal komfort och bekväm stötdämpning.
Finns på Min Fot.

Växter för humlor och bin
Till täppan behövdes lite kryddplantor bland alla nyplanterade rosor. Numera tänker jag alltid på att det skall vara något som gör att humlor och bin trivs. Man måste hjälpa dem att överleva så att de kan fortsätta pollinera.

Lavendel, stäppsalvia, timjan och isop är några exempel på växter som de gillar. Klöver och maskrosor står högt i kurs, men det har vi inga.

Det sista stället där jag trodde det fanns bikupor var väl i Notre-Dame? Efter den katastrofala branden fick vi vetskap om att man placerat ett par bikupor där för att öka antalet bin i Paris. Det verkar som att de cirka 180 000 bina överlevde. De lär ha blivit lite lulliga och slöa av röken, men nu lär det råda full aktivitet igen. Så det finns hopp för parisarna!

TV-tips
Trädgårdstider är mitt favoritprogram just nu.

Vera är en annorlunda brittisk kriminalserie spelad av Brenda Blethyn (73 år) som jag gärna tittar på. En charmig och sarkastisk kriminalkommissarie i Northcumberland. Jag retar mig dock lite på hennes barnsliga röst.

Rottingmöbler
Har alltid varit förtjust i möbler tillverkade av rotting. Granit har börjat med en serie – Surabaya – som jag tycker är så snygga och prisvärda

Boktips om semesterresa med tåg
Mina mest oförglömliga reseminnen har jag från tågresor. I min ungdom var det tåg som gällde när man skulle ner på kontinenten. Senare blev det under en hel del år mycket komplicerat och osmidigt att åka tåg i Europa. Nu i klimatdebatternas tid har man börjat få upp ögonen för detta och börjat samordna tågtrafiken mellan länderna igen.

Den här boken har kommit ut som kanske kan vara ett hjälpmedel och en inspirationskälla för hugade. Visst blir man lite sugen…

Tågsemester innehåller 24 inspirerande berättelser av resenärer som valt att ta tåget på semestern. Det är barnfamiljer på äventyr, ensamvargar som luffar på egen hand, nygifta på bröllopsresa, ett pensionärspar som färdas runt hela klotet … Här finns gott om idéer och kunskap att hämta för den som själv vill ge sig iväg. Läs om smarta och vackra vägar ner till Medelhavet, och få tips om orter som är värda ett stopp.

2019 års Interrailkarta medföljer i en ficka längst bak i boken.
Den finns bl a att köpa på Designtorget.

UV-index och solskyddsfaktorer
Dags att börja avläsa UV-index så man vet hur länge man kan vara i solen.

eller ladda ner Strålsäkerhetsmyndighetens app “Min soltid” Har inte använt den själv ännu, men den verkar jättebra.

Presenttips
Så här i examenstider kan det vara kul att uppvakta med en temaupplevelse. På Viator. com hittar man utflyktsförslag både i Sverige och i Europa. Det bästa är att de har ett filter där man kan selektera på datum, pris, längd och andra resenärers omdömen.
Den populäraste i Stockholm är just nu är Rundturer med spöken och vampyrer!!!
Det är kul att bara välja en plats och se vad som finns.

Trevlig Valborg!

33 thoughts on “På gång just nu – den 29 april 2019

 1. Vad gäller fotboll så snackar vi “samma språk”:-) Det gör vi förresten också när vi pratar om Vera. Älskar den serien nästan lika mycket som Shetland.
  Tågsemester – nja. Tar alldeles för lång tid. Japp, jag vet att det är bättre för miljön att ta tåg än att flyga, men vem vill sitta på tåget flera dygn ofta med många byten för att nå slutdestinationen.
  UV-index har jag faktiskt aldrig mätt. Smörjer inte ens in mig i Sverige, men absolut i Sydeuropa.

  1. Jag hatar flygplatser och alla kontroller. Åka tåg är att resa och inte bara en transportsträcka.
   Utgången i CL är väl ganska given, men vad jag gärna skulle se ett engelskt lag vinna.
   Med lite sunt förnuft märker man när man behöver solskydd eller inte. Alla gör tydligen inte det:)

 2. Fotbollen lämnar jag med varmt hjärta över till dig och BP … men Vera gillar jag! En kanonbra serie!
  Vi åkte tåg till Budapest för 20 år sedan — en fantastisk resa! Några spännande byten blev det men vi kom både dit och hem utan problem 🙂
  Solskyddsmedel har jag aldrig någonsin använt … gillar inte att sola mig så jag håller mig i skuggan 🙂
  Önskar dig en trevlig Valborg!

  1. Förstår att Budapestresan var en upplevelse. Det är verkligen att resa att åka tåg.
   Är heller inte förtjust i solen. Ibland är den svår att undvika.

 3. Jag blir som alltid glad när det är fler än jag som tänker på bina och humlorna. I min trädgård är det salvian och isopen som stått högst i kurs, men timjan och lavendel är inte långt efter som du skriver. Hoppas ni hittar lite plats för dem i er täppa.
  Tack för ett som vanligt trevligt På gång-inlägg! 🙂

  1. Måste försöka få tag i isop också. Igår och idag har det regnat lite här och det var mycket välkommet.

   1. Är sedan ett par timmar djupt försjunken i pratensis. Här skall beställas växter:)
    Stort tack för tipset!

 4. Jag har nog alla humleväxterna utom isop. Oreganon gillar både fjärilar och andra flygare.

  Jag gillar solen och skiftar snabbt färg så hemma i Sverige använder jag sällan solskydd. Men med åren har jag som andra fått svårare att stå ut med stark värme.

  Jätteglad blev jag när jag såg att Vera var tillbaka. Kanske är rösten lite barnslig, men hon använder den så uttrycksfullt att jag njuter.

  Snygg färg på sandalen!
  Trevlig Valborg och första maj!

  1. Oreganon är fin. Den måste jag också försöka få tag i.
   Som lite äldre har man vett att inse hur mycket sol man tål, men alla har tydligen inte det! Håller med om att det med åren blir allt svårare att klara stark värme.
   Javisst är färgen på sandalerna snygg.
   Vi har fått lite regn här och det känns så skönt.

   1. En liten varning bara: Plantera den i ett kärl. Den sprider sig lite väl mycket annars.

   2. Tack för det rådet! Har för mig att den är väldigt fin att torka också. Jag menar som dekoration alltså.

   3. Den är väldigt fin på hösten. Minns nu att jag gav svärfar en bukett med oregano när han fyllde 80.

 5. Hoppas ni fick lite regn, det verkar som det behövs i Sverige.
  Mycket att se fram emot nu på våren.
  Gillar att åka tåg, men kanske inga längre sträckor. Några timmar är lagom.
  Trevlig 1:a maj!

 6. Hej Eva
  Jag har precis hittat din blogg och är så glad för det. Jag bloggar själv Anette.ronnow.com och letar efter äldre bloggar att följa. Har du tips på fler bloggar skulle jag bli glad om du kan tipsa mig. En annan sak jag letar efter ditt inlägg om hudvård. Jag hittar den från 2017 men inte den från 2019. Vill ha tips på icke djurtestade ansiktsvatten. Må så gott

  1. Det finns inget inlägg från 2019 om hudvård. Det är inlägget från 2017 som är uppdaterat och uppdateras kontinuerligt

 7. Här fanns det mycket matnyttigt att läsa och inspireras av! 🙂
  Vera gillar jag skarpt – såg första avsnittet som var väldigt bra, men också ledsamt…
  Växter för humlor och bin försöker jag också att tänka på. Vill gärna ha dem i vår lilla täppa!
  Tågsemester har jag inte prövat på. Bra tips på bok! Får hoppas att det satsas mycket på tågresor framöver och det verkar som om efterfrågan ökar markant. Bra boktips!
  Önskar dig en trevlig fortsättning på vackra maj!
  Kramar Gunilla

 8. Skriver under på såväl CL som Trädgårdstider, Vera och tågresor. Att åka tåg är vilsamt, man kan gå iväg och äta en bit mat och framför allt får man oftast plats för sina långa ben. Flyger endast om jag är nödd och tvungen att göra resan och det inte finns något annat sätt att ta sig från A till B inom rimlig tid. 🙂

  1. Tack för din kommentar Meggie! Skönt att höra att det finns fler som gillar att åka tåg. Undviker också att flyga om det finns någon annat alternativ.

 9. Mycket spännande läsning i det här inlägget. Sandalerna ska jag absolut kolla upp. Jag behöver något för mina ömma fötter som man kan gå länge i.
  Vilken tur att bina överlevde vid Notre Dame! Jag visste inte heller att de fanns där.

  1. Hoppas du hittar några sköna sandaler. Om inte dessa passar kanske några andra på Min fot är bra. De har mycket att välja på och är snabba att leverera och det är smidigt att byta. Gratisreklam!!!
   Kul att du är på banan igen! Trevlig Helg!

Kommentera