Älgspaning framför TV:n

Har ni också följt Älgvandringen på Slow TV? Mitt intresse för att få se älgarna simma över Ångermannaälven i år var stort. En mängd kameror finns uppriggade för att kunna följa älgarna i olika perspektiv och vyer. Alltsom oftast har jag satt på TV:n vid olika tider och tittat förgäves. Inga älgar i sikte.

Till slut brydde jag mig inte så mycket om älgarna. Jag sögs och sveptes in i ett meditativt tillstånd. Svidande natursköna bilder över älven, horisonten och skogen. Suset av vinden, bruset och kluckande av älven, en loms kusliga lockrop, sångsvanar tutande över nejden och sjöfåglars lek fångade mig totalt. Så vackert, så rogivande. Ja jag kunde nästan inte sluta titta så uppslukad blev jag.

Vid ett tillfälle dök i alla fall en grupp renar upp. De var fantastiskt att se dem leta efter något att äta och sedan lägga sig till ro.

Till slut trodde jag att nu är dom här. Men man hade varit omtänksam och gjort ett sammandrag av tillfällen när älgarna kommit fram.

Senast jag såg en älg var i en tidig morgon i Drottningholmsparken. Försökte påkalla en tysk turistgrupps uppmärksamhet. Tyckte det kunde bli ett minnesvärt fotoobjekt. De verkade dock ha en annan kung i sikte än skogens.


 

 

 

24 thoughts on “Älgspaning framför TV:n

 1. Vad trevligt du har haft det med det där! Det har jag missat men din text förmedlade ett härligt långsamt tittande! 1959 lärde jag mig att simma i Ångermannaälvens bruna vatten. Som tur var mötte jag inga simmande älgar!

  1. Det bruna vattnet var friskt och skönt kan jag tänka. Det är stora vatten i älven så det var kanske lite läskigt. Älgarna höll sig undan förstår jag:)

   1. Man undrar varför vattnet är brunt. Trodde det var järnrikt, men när du säger att det är mjukt beror det nog på något annat.

   2. Jag tänker att det blir så av att bland-
    o barrskog omger stora delar av stränderna. Har sett och badat i en del skogssjöar som har samma typ av vatten. Avrinning/urlakning från förnan i skogen påverkar nog. Detta är bara ett resonemang från min sida.

 2. Tycker mycket om att titta på naturprogram och såg det första programmet om “älgspaningen”! Sedan har jag tyvärr inte kunnat se då jag var upptagen med andra trevligheter! Men det finns säkert att se på TV-play?
  Hursomhelst så tycker jag också om din vackra beskrivning av programmet! Ja, naturen och djuren i den är förunderligt! Roligt att de sänder programmet, till glädje för många!
  Hälsningar, Gunilla

 3. Jag ser ju så sällan på TV, vi har ingen så det brukar bli SVT Play i efterhand emellanåt. Dina härliga bilder och beskrivning var dock underbart att läsa. Så rätt att titta långsamt och njuta. Tack för påminnelsen och för härlig naturupplevelse, Eva! 🙂

  1. Det finns så mycket annat att göra än att titta på TV. Ibland önskar jag att vi inte hade någon heller. Detta program uppväger dock en hel del.

 4. Det är fascinerande hur populärt älgprogrammet blev men jag kan också förstå det till viss del. Själv väljer jag nog att gå ut genom ytterdörren och ta 10 steg in i vår egen skog. Jag stöter på älg ibland och jag blir mest förskräckt för de är väldigt stora men som tur är de rädda för mig och Nova.

  1. Det är både märkligt och roligt att programmet blev så uppskattat. Jag trodde inte alls på det från början, men ändrade mig snabbt. Förstår att ni har en hel del älg där uppe vid vackra Höga kusten. Jag möter en och annan älg här i svampskogen också. Man blir nästan rädd när ser hur stora ch imponerande de är.

  2. Helen
   Varför kommer man inte in på din blogg längre?
   Undrar Eva som så gärna skulle vilja se dina vackra foton igen!

 5. Det låter som ett program som jag skulle vilja se. Hade lagt på minnet att jag skulle kolla, men någonstans slank det ur minnet. Mäktiga och vackra djur är det. Har bara sett älgar på långt avstånd de senaste åren.

 6. Så fint du beskriver programmet och vilken succé för SVT. Det är som att vara på retreat där tiden känns som den står still och bara naturen får tala. Mer slow-TV till det stressade folket!

  PS Brukar ibland roa mig med att titta in hos de som kommenterar olika inlägg genom att klicka på deras gravatar. Om du klickar på Helens finns där en länk till hennes blogg, eller så klickar du här http://www.helenscolorlife.com :-).

  1. Javisst vore det fint med mer slow-TV.
   Stort tack för hjälpen att hitta Helens vackra blogg. Det var tydligen en gammal bloggadress jag hade.

Kommentera