Mina topp 5 i Danmark del 2 (av 5) Fredensborgs slott

Detta handlar om mina favoritplatser på Själland i Danmark utmed den vackra och kända Strandvejen eller med tåg på Kystvejen mellan Helsingör och Köpenhamn.

Fredensborgs slott och slottspark  Karta här

Det är inte särskilt långt till någon av platserna om man utgår ifrån Köpenhamn eller Helsingör. Om man åker tåg får man räkna med promenadavstånd från tågstationen.

Fredensborg slott (tåg till Snekkersten om resan går från H-ör – byt till lokaltåg Hilleröd) bör ses när Den Reserverede Haven är öppen för allmänheten. Det brukar den vara i juli och en vecka in i augusti.

På slottets hemsida finns info om öppethållande mm.

Mina topp 5 i Danmark del 2 (av 5) Fredensborgs slott
fredensborg_dsc_1460_foto_thomas-rahbek_slke
fredensborg_dsc_1473_foto_thomas-rahbek_slke-1

Den Reserverede Haven är danska regentparets privata och båda sägs vara mycket aktiva i planeringen och odlingen. Promenera på egen hand och beundra och bli inspirerad av odlingarna i den privata trädgården. Men passa på för bara under ca en månad har man tillträde till den.

Det över 200 år gamla tulpanträdet blommar med gulgröna blommor i juli. Vid sidan av detta får man inte missa Ambraträdet.

Vinstockar och mycket annat är planterade på prins Henriks initiativ. Köksträdgården levererar givetvis färska grönsaker och blommor till det kungliga hushållet.

Mina topp 5 i Danmark del 2 (av 5) Fredensborgs slott

Orangeriet ligger strax intill. En mycket vacker och ändamålsenlig byggnad med plantor från Medelhavsområdet t ex. fikon, citrus. Afrikas blå lilja (Agapanthus) mm.

Mina topp 5 i Danmark del 2 (av 5) Fredensborgs slott

Utanför den privata trädgården finns en enastående slottsparkanläggning i barockstil med breda alléer och vackra skulpturer av Adriaen de Vries i (en del av dem togs som krigsbyte på 1600-talet och finns i Drottningholmsparken i Sverige). Det är stora områden att vandra i.

Mina topp 5 i Danmark del 2 (av 5) Fredensborgs slott

Kommentera

Upptäck mer från Seniorvinklat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa