På gång just nu – den 12 januari 2021

På gång just nu är det vinterväder minsann. Idag när man äntligen skulle kunna ta en promenad i solsken och insupa lite naturligt D-vitamin var risken att halka och slå sig ganska överhängande. Man vill ju inte ställa till det värre för sjukvården.

Det blev att stanna inne och damma av motionscykeln och följa Sofias hemmagympa. Som senior tillråds man ju att alltid ta D-vitamin som extra tillskott. Efter denna solfattiga (tillika D-vitaminlösa) höst och vinter behövs det mer än någonsin. Flera rapporter lär också visa att det inte är helt fel att ta D-vitamin för att dämpa Covid 19. Det kan uppenbarligen i alla fall inte skada.


Tösalt
Det är fördelaktigt att ha lite tösalt hemma i dessa dagar. Blir alltid lika förvånad hur effektivt det är. Det kommer knappast att räcka för den snömängd som väntas här just nu. Men än så länge kan vi hålla det snö- och halkfritt fram till brevlådan tack vare tösaltet.

Småflugor
Ett stort irritationsmoment som kan dyka upp när som helst på året, men som vi just nu har invaderats av är småflugor. Vi kallar dem bananflugor, men jag vet inte om det är rätt. Försöker hålla dem borta med en skål med antingen saft, rödvin (de tycks älska alkohol), ättika eller vinäger blandat med en droppe diskmedel i en skål – helst en gul för de älskar gult. I krukväxterna har jag tryckt ner lagerblad som faktiskt håller dem borta.

Krukväxter
Det har varit och är fortfarande en tuff tid för krukväxterna. Man får hjälpa till att se till att det får så mycket ljus som möjligt och inte glömma att ge dem gödningsmedel. Vi har i alla fall inte haft julgran som kan få krukväxterna att må riktigt dåligt.

Jästbolaget
Har en förträfflig sajt med mycket nyttig information. Väl värt ett besök. De flesta hemmabagare har säkert nytta av något som finns att läsa där.

Långlivad och dekorativ snittblomma
Från Mathem som är en av våra livlinor nu i coronatider beställer vi alltid en blombukett. Alstromeria är en för oss ganska ny blomma som vi har mycket glädje av.

Buketten ser inte mycket ut för världen när den kommer. Men bara efter par timmar i ganska kallt vatten och med medföljande näring slår den ut till mest magnifika blommor.

Blommorna finns i gult, orange, rött, rosa, aprikos, fläckiga och flerfärgade. Buketten håller sig fräsch i 14 dagar ofta ännu längre. Alstromeria saknar doft, vilket gör den lämplig för allergiker.

Recept på hemmagjord växtnäring 
En liter vatten, två teskedar 12%-ig ättikssprit som drar ner pH-värdet och tre till fem sockerbitar som ger näring. En hård stjälk behöver många sockerbitar. En spröd bara några få. 

Vårtecken
Kattugglorna har börjat sina spöklika hoanden (ljudlänk) på nätterna här i skogen bredvid.

Delikatessmat både för grisar och människor
Har kommit att intressera mig väldigt mycket för tryffel på sistone – alltså den magiska svampen. Återkommer med ett temainlägg inom kort. Man måste ju försöka fokusera på annat än gräva ner sig i coronan och världshändelserna.

Den vita vårtryffeln har säsong från mitten av januari till slutet av april och och börjar snart dyka upp i delikatessdiskarna. Den har mindre intensiv smak och arom än den mer eftertraktade vita Albatryffeln. Brukar kosta mindre också.


230105

37 thoughts on “På gång just nu – den 12 januari 2021

 1. De där småflugorna har börjat dyka upp här också, men inte i så stora mängder som det brukar vara! Än så länge i alla fall!
  Så vackra blommorna är! de måste jag se om jag kan hitta också! Man behöver allt som piggar upp just nu. Här har det blåst något enormt och regnat em hel del och nu fryser det på ovanpå allt! Det blir inte roligt att jobba inatt kan jag säga!
  En liten detalj som jag la märke till i överskriften på ditt inlägg! Det stod 2020! Det året vill vi nog helst inte reprisera hahaha! Eller hur?
  Sköt om dig och ha en fin kväll!

 2. Ja nu behöver man verkligen ta tag i allt som kan pigga upp en. Du måste köra så försiktigt du kan i natt. Jag såg på väderkartan hur dåligt väder ni också haft. Tack för påpekandet om årtalet! Man börjar visst snöa igen i hjärnan också. Nä det året vill vi glömma så fort som möjligt.
  Var rädd om dig och ha det bra!

 3. Idag vågade jag mig inte heller ut, trots att solen sken. Men halkrisken kändes för stor för mig också. Men jag fick en D-vitamindos i lördags, ute vid havet.
  Härliga blommor är Alstromeriorna och vilket bra tips med hemmagjord näring! Jag har några Hoyor (porslinsblommor) som jag satt in i badrummet, för där får de bäst ljus nu. Och de verkar trivas så de får stå kvar till det blivit lite mer dagsljus i fönstren 🙂

  1. Vackra blommor som piggar upp. Det har varit väldigt halt så det blev broddar på. Solen var skön så det blev en långpromenad.
   Kram

   1. Låter härligt med en långpromenad. Minton blev glad förstår jag. Ska leta fram broddarna nu. De lär behövas. Ha det bra! Kram

  2. Kan vara ganska dekorativt med blommor i badrummet. Avundas dig närheten till havet. Det verkar så härligt. Har inte hunnit pröva väglaget idag. Mer snö lär vara på väg och temperaturen kring +1 så jag tvivlar på att det blivit bättre.

 4. Vilka härliga blommor. De har jag inte sett än. Får kolla om de finns här vid nästa tillfället. Jag tar vinäger för att hålla bananflugorna borta. Har alltid funkat bra. Lagerblad till krukväxterna däremot kommer jag att testa.
  Vi fick mycket snö, regn på det och -10 grader. Resultatet är ett enormt och stenhårt istäcke överallt. Ha det så bra det går!

  1. Jag har inte heller sett Alstromeria i butik. Vi beställer dem som sagt från Mathem. Det låter ruggigt med -10. Prognosen säger att så kallt kommer det att bli här till helgen. Håller som bäst på att ta fram yllekläderna.
   Må så gott du kan!

 5. Sjukvården behöver verkligen inte fler “kunder” i dagsläget, så jag promenerar med försiktighet och tar omvägar för att undvika isiga partier, dessutom använder jag broddar.

  1. Ja det blir att ta fram broddarna. Är inte så himla bekväm med dem. Får lätt ont i ryggen och spänner mig därför när jag använder dem. Men nu måste de fram. Ska ju bli snö och tögrader snart idag.

 6. Jag avstod också från att bryta mina lårbenshalsar. Har iofs Icebugs, men om jag tar bilen måste jag byta till andra skor, då det inte går att hantera pedalerna med dobbar. Å det är jag alldeles för lat för;-)
  Alstromeria har jag aldrig sett. Ska hålla utkik om den blomman finns hos den lokala ICA Måste dock säga att jag just under vintertid gillar blommor som doftar gott.
  Intressant att du har snöat in på tryfflar. Har köpt flera sorters tryffelsalami, men tycker inte att tryffel och salami går ihop så bra.
  Å om vi äter en sätt med tryffel, så är det ju ofta “falsk” tryffel, men den smakar jättegott som svamp i en pastasås till exempel.

  1. Det låter bra med Icebugs. Tycker det är så obekvämt med broddar. Nu ska det ju bli snö och tö här så antingen får jag stanna inne (men det mår man inte så bra av!) eller ta på de förhatliga broddarna. Återkommer om tryffeln!

 7. Franska Fikon

  Har sett alstromeria tidigare men visste inte att den fanns i så många olika färger. Extra kul om den också står vacker länge!
  Vi gör också vad vi kan och äter extra tillskott av D-vitamin. Normala år är vi ju i solen mycket mer än som det blev 2020. Såg också att det kanske kunde påverkar något mot c19. Jaja, det skrivs och sägs så mycket nu för tiden. Jag gillar tänket” lagom” även om jag kanske inte tycker att jag tillhör lagomgänget. Men särskilt när det gäller mat och dryck så passar det bra.
  Läste någonstans att mycket av tryffel i mat är falsk, dvs har tillverkats på ett laboratorium. Trist. En gång fick vi en liten liten brun knöl i en glasburk, knölen av stor (eller kanske liten!) som ett körsbär. Om man tog ut den ur burken och la i äggkartongen i någon dag så smakade alla äggen tryffel. Men finast var att hyvla den tunt över en pasta – mums. Fast jag köper tryffelolja (som inte är äkta) och njuter av den. Fina vårlökar i din header! Snart så….

  1. Var kanske lite för snabbt ute med vårlökarna i headern! Vet inte heller om man kan tro på det där med D-vitamin och coronan. I vilket fall tror jag det är bra som kosttillskott när man är äldre.
   Intressant med äggen och tryffeln.

 8. Tryffel i pecorinoost är en höjdare. Perfekt kombo.
  Vår snö har regnat bort och därmed halt i skuggiga partier när termometern kryper under noll. Det gäller att ta det varligt om man behöver ta sig ut.
  Bananflugorna får en roligare död i vin kan jag tro 😉

  1. Tack för tips om tryffel och pecorino. Det tar jag till mig. Det är jobbigt med väglaget nu. Det är nog bättre att drunkna i vin än i vinäger kan man tro!!!

 9. Jag har också småflugor som kommer från blomkrukorna. Jag läste någonstans att det är sorgmyggor och att de lever på växtrötterna. Nästa gång jag vågar mig ut i en butik ska jag köpa medel att behandla dem med. Det finns ett biologiskt sådant som heter Nemablom som ska vara bra.

   1. Jag har faktisk beställt ett par påsar via nätet i dag. de där småflugorna är väldigt irriterande och så är de ju inte bra för växterna heller.

 10. Alstromeria, är det så den heter! Ja, det är en tacksam blomma och fin att blanda in i buketter!
  Har funderat på det där med extra tillskott av D-vitamin. Har inte tagit något sådant, tycker att informationen om det säger olika saker. men de som sällan kommer ut i dagsljus, behöver säkert tillskott! Tror ju på att tillföra det mesta på naturlig väg om det går.
  Vilken underbar header – åh ljuvliga vår!
  Må gott!

 11. Åh, alltid såna där oväntade men härliga inslag i de här inläggen. Jästbolagets sida skulle jag nog aldrig gått in på annars. Tack för tipset, Eva! 😀
  Och vad fantastiskt med blommorna! Nu har jag lärt mig något nytt. Kan passa maken som är just känslig för starka blom- och parfymdofter! 🙂
  Två själar en tanke – “kolla lagret av tösalt” stod på att göra-listan igår medan snön föll tätare. Och som tur var hade vi i garaget….

 12. Jag har haft för mig att man inte behöver ge gödning till krukväxterna på vintern, men läser nu att man kan göra det ungefär en gång i månaden. Det har jag svårt att komma ihåg. Det får gå ändå.

  Tösalt var det bra att du påminde om. Jag skickade det vidare till min man som nu har fixat det på min väg till brevlådan.

  Att unna sig själv en blombukett är en god idé, ska kolla alstromeria som verkar så hållbar. Jag klippte av blomstjälken på min mörkröda amaryllis i går och satte den i vas. Den stod så mörkt i fönstret, ett misstag av mig att köpa en mörkröd, den blev bara en silhuett. Nu ser jag den där jag sitter.

  Fint med snödropparna och krokusarna i headern, men de är väldigt tidiga, haha.

  1. Jag brukar skriva upp i min väggkalender när växterna skall gödas. En gång i månaden vintertid räcker, men som sagt det gäller att komma ihåg det.
   Nu har vi så kallt att tösaltet inte hjälper längre. Gäller att hitta en sandlåda att kunna ta lite sand från.
   Snödropparna i täppan är kraftigt inbäddade i snö vid det här laget. Vi har fått lite väl mycket snö, men det blev betydligt ljusare ute.

 13. Paula Merio

  Hej, jag har också börjat följa sofias hemmagympa. Hade träningsvärk två dagar efter “jägarvilan” på 3×40 sekunder och ser sedan att Frida Karlsson hängt där mer än en halvtimme!!!
  Jag har varit skeptisk till kosttillskott, tycker det är dyra grejer som man oftast kan få i sig genom maten, men D-vitamin började jag också ta för någon månad sedan när jag läst att det dessutom kan göra coronan lite mildare och snällare. Inte att förakta.
  Tack för orden i min blogg

  1. Ja Sofias hemmagympa är väldigt effektiv. Har också rejäl träningsvärk när jag orkar hålla på tiden ut. Fubbar ibland måste jag medge.
   Just nu har jag fått för mig att jag inte kan sova av D-vitaminerna så jag gör ett uppehåll. Sömn ska man rädd om.
   Idag är det broddar som gäller för ut måste man.
   Ha det bra!

 14. Godmorgon Eva 😊 D-vitamin äter både jag och min sambo för andra vintern i rad.. När det gäller blomflugor är jag fruktansvärt less.. Min sambo köpte en blomma på ica i början på 2020 efter ett tag började jag se små flugor överallt sanerade bort den blomman, sen upptäcker jag att det finns även på resten av blommorna i samma rum.. Planterar om dom utan resultat så även ut med dom blommorna.. Har trott att jag blivit av med dom men sen i förgår har jag sett fyra flugor igen, jag blir så less 😩 dom blommor jag har kvar nu vill jag ha kvar har haft några av dom i över 20 år.. Jag börjar känna avsmak för blommor.. Ska testa lagerblad sätter du ner hela bladet i jorden eller lägger du det ovanpå bara? Hoppas allt är bra med dig.. Kram Nicki 🤗

  1. Hörde av någon att något som heter Nemablom är det bästa för smådjuren i krukväxterna.
   Jag placerar halva lagerbladet i jorden och resten ovanpå. Det har fungerat OK hittills, men tror jag ändå ska försöka få tag i Nemablom.
   Himla tråkigt när det krukväxterna blir invaderade av jobbiga smådjur.
   Hoppas allt är bra med dig också. Nu har det blivit rejält kallt! Uppepå allt annat elände!
   Stor kram Eva

 15. Vi har också haft massor av flugor inne, inte bananflugor, utan större. Jag tycker det är konstig tid för dem.
  Alströmeria har jag som uteväxt i kruka. Jag hittade den för ca 10 år sedan och tyckte den var vacker och framförallt att den hade ett svenskt namn och inte vilket namn som helst heller. Utan namngivet efter Alströmer. Jonas Alströmer kom ju från min stad Alingsås och jag har gått på Alströmergymnasiet där. Nu är inte växten uppkallad efter honom, utan efter hans son Claes Alströmer, men även han född i Alingsås. Tyckte det var roligt att få ihop Alingsås och Wales. Minnen!
  Tryffel, fantastiskt!
  Ha det bra!

  1. Så bra du fick ihop det där med Alströmer. Mycket intressant! Här har vi riktig vinter nu.
   Minus 9 och tjockt med snö. Ska försöka ta en liten promenad – med broddar förstås för det är läskigt halt.
   Hoppas ni har det bra där borta i vackra Wales trots coronan.

 16. Hej Eva! Jag har läst alla kommentarer och är förvånad över att inte Alstroemerian är mer känd. Det är en fantastisk hållbar och vacker snittblomma som finns i flera kulörer. Ni får börja efterfråga den i blomsterbutikerna! Här i Skåne har de den ofta och har haft i flera år. Jag har två redigt stora plantor med en röda blommor som står ute om somrarna och blommar så fint. Om de trivs så lyfts snart hela rotklumpen upp ur krukan. Signalen är: Dela mig nu!
  D-vitamin har jag tidigare haft men köpte då barndroppar på apoteket. Det var en läkare som sa att det var billigare och bättre. Nu börjar solen komma och då är det hur som helst bättre att gå ut. Stoppar i mig så lite som möjligt i tablettform utan försöker äta bra istället. B12 – spruta får jag en i kvartalet mot blodbrist (tarmarna kan förlora förmåga att ta upp animaliskt protein när man blir äldre). Tack för alla tips och råd, Eva!

  1. Tack själv Agneta. Det var intressant att Alstromerian är så pass vanlig nere hos er. Jag har inte sett den i butikerna här utan endast på nätet. Det låter jättefint att ha den i trädgården.
   Intressant med D-vitamindroppar för barn. Det måste jag kolla. Har fått för mig att min sömn har försämrats av D-vitaminet så jag gör ett uppehåll ett par dar nu. Men i och sig är det mycket som stör nattsömnen i dessa tider. B12 var också ett bra tips!
   Må väl!

Kommentera