På gång just nu – den 28 december 2020

Njut av en sprakande brasa i TV-rutan
Stor mysfaktor att tända en brasa på TV:n. Den här finns på Netflix. De finns på SvtPlay, TV4 Ernst m fl.

Välskriven och spännande mysdeckare
En välskriven psykologisk thriller och en mysig engelsk pusseldeckare är Främlingen av Elly Griffiths. Klicka på bilder för mer info. Modernista, 2019. I översättning av: Clara Wiberg.

Fjärdedag jul
Den 28 december var fram till 1772 en allmän helgdag och en del av julhelgen, fjärdedag jul. Innan 1772 firades alltså julen med fyra dagar. Tre dagar räcker mer än väl tycker jag!

Det är också Värnlösa barns dag – tidigare Menlösa barns dag. Med menlös menades oskyldig, försvarslös. Från 2001 bytte dagen namn till Värnlösa barns dag, eftersom det stämmer bättre med dagens språkbruk.

Dagen firas till minne av de barn i Betlehemstrakten som mördades av kung Herodes strax efter Jesus födelse, eftersom kungen ville göra sig av med all form av konkurrens om tronen när han fick veta att Messias (den blivande kungen) hade blivit född.

Akta dig för ID-kapning
Om du inte redan gjort det så spärra obehörig adressändring på Skatteverket. På så sätt kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Kolla även Polisens råd mot ID-kapning.

Grejer du inte visste var uppfunna
Smarta saker hittar man grejer man inte visste finns. Ta dig tid och kolla runt på denna sajt. Du kommer säkert att hitta något du bara MÅSTE ha.

Mose höll inte för trycket
I Venedig hjälpte inte det omfattande och kostsamma Mose-projektet med slussar som skulle hindra vattenmassorna från att tränga in i staden. Efter en felaktig prognos forsade vatttenmängderna in i staden för några veckor sedan och sirenerna ljöd varning för aqua alta – vattennivån steg ända till 1,5 meter. Så här såg det ut.

Bygget har kostat långt över 60 miljarder kronor. Underhållet beräknas uppgå till 400-500 miljoner kronor om året. EU-pengar troligen!

Mose-projektet, är ett hydrauliskt barriärsystem som skulle kunna skydda Venedig när vattnet stiger.  Under 17 år har arbetet pågått och 78 gula metallportar installerats på lagunens havsbotten. När högvattnet flödar in så ska portarna resa sig. I juli 2020 testades de för första gången. Här kan man se hur de tekniskt fungerar.

Här har jag ett tidigare inlägg om Venedig.

Bästa maten i helgerna
är pytt i pannan på resterna.


29 thoughts on “På gång just nu – den 28 december 2020

 1. Det var inte lite vatten som rann över där!
  Visst är det kul att se hur mycket (o)nödvändiga saker som någon har uppfunnit så att livet för oss andra ska bli så bekvämt som möjligt hahaha!
  Önskar dig en fin kväll och ta väl hand om dig!

  1. Visst är det så! Det börjar snart likna Venedig här också. Regnet bara forsar ner och verkar aldrig sluta.
   Hoppas du har det bra – trots allt!

 2. Anonym

  En trevlig pyttipanna är detta inlägg, lite av varje så att säga som avslutsdes just med en pytt!
  Önskar dig sköna dagar och faktiskt redan: Gott Nytt År!

 3. Det verkar ha blivit något fel, Anonym fick jag heta, som är agnetapensionär. Jag bytte för ett tag sen till en avatar m foto och med mitt för- och efternamn. Vi får se om detta funkar, Eva.

 4. Har tack och lov en vän som har en äkta brasa som jag kan njuta av. Tv är inte så min grej.
  Håller med dig om att den bästa pytt i pannan är den av rester. Det är en av mina favoriter.
  Smarta saker vill nog många ha. Tror jag kan avstå, de är för smarta för mig, ha…ha…
  Ha det så bra det går och var rädd om dig!

  1. Anonym

   Det där med teknik som inte fungerar som det var tänkt….jo, jo, i Göteborg är det problem med nya Hisingsbron. Något problem med plattformens som inte kan stängas ordentligt. Invigningen lär vara i fara..
   Pytt av alla de slag är helt suveränt. Allt i en panna eller gryta. Bara att blanda och skapa nya maträtter varje gång.
   Smarta saker är verkligen en lekstuga för glada uppfinnare. Bubbelöppnaren är jag lite sugen på. Har testat den och det fungerade perfekt. Den gången alltså!
   Gott slut 🥂🎊
   P.S. Majvor (om jag råkar bli anonym)

   1. Hallå där. Vad kul att du hörde av dig igen! Hur går det med bloggandet?
    Läskigt det där med Hisingsbron. Vilka följder det skulle kunna få om den inte funkar.
    Javisst är pytt i alla former en höjdare till måltid.
    Bubbelöppnaren låter intressant. Tyvärr blir det inget bubbel här till nyår. Systemet och Winefinder är fullbokade med hemleveranser. Det får bli Ramlösa!!!!!
    Gott slut och bättre Nytt År!

   2. Bloggandet ligger nog nere tills det blir dags för nya resor. Men dagbok skriver jag ändå förstås. Bra för minnet😉 Bubbel som bubbel. Man tager vad man haver. Vi firar utomhus med goda vänner kl. 12:00 när Nya Zeeland kommer in i ett nytt år.

   3. Det låter alldeles utmärkt med bubblet kl 12 på dan. Hoppas ni får komma ut och resa snart igen. Tänker faktiskt också börja skriva dagbok på nyåret. Just för minnet som du säger.
    Gott slut och ett bättre Nytt År önskar jag dig!

  2. När man inte har en äkta brasa (eller en vän som har en) får det duga med en TV-brasa. Jag kan nästan förnimma veddoften och känna värmen ändå.
   Hoppas du har det bra och att du kunnat handla!

 5. Tack för alla fina tips. Det första jag verkställde var ju den obehöriga adressändringen… såklart. Sedan kollade jag Smarta saker och kom på att jag ju borde klicka hem bordskalendern 2021 “Herregud & Co. Den fanns i och för sig inte bland smarta saker, men min hjärna fungerar ju lite annorlunda än vanliga hjärnor;-)
  Det där med Venedig såg jag på BBC. Pinsamt värre om man säger så. Bra att EU finns för sådana missar. Suck.

  1. Tack bp! Jag tror allas våra hjärnor börjar fungera lite annorlunda i dessa tider. Har aldrig varit så veckovill som nu. Måste kolla varje dag vilken dag det är. Den där bordskalendern verkar kul!
   Regnar det lika mycket i Täby som här? Vi kommer att rinna ut i Mälaren snart om det inte slutar!

 6. Visste inte att det fanns brasor på nätet, intressant. Att fjärdedag jul avskaffades som helgdag på 1700-talet hade nog en ganska liten påverkan på dåtidens samhälle, 90%+ var ju bönder, så dom hade ju sina sysslor ändå.

  1. För min del hade det räckt med en helgdag för julen.
   Kolla brasorna. De är riktigt mysiga. Katten kan nog sova till en, men han verkar ju inte har några sömnproblem.

 7. Franska Fikon

  Acqua alta har man ju läst om och sett på tv. Donna Leon har skrivit massor av böcker om en polis som bor i Venedig. De tillhör kanske inte de mest litterära böckerna men kul att läsa mycket tack vare polisens vardagsliv i Venedig med familj etc. Där läste jag för första gången om acqua alta och att alla venetianare har dubbla uppsättningar av gummistövlar, ett par hemma och ett par på jobbet! Otroligt att inte barriärportarna höll måttet. Med tanke på alla pengar som lagts ner… Passar på att önska dig ett riktigt gott och lyckosamt nytt år!

  1. Gillar Donna Leon mycket. Har läst alla hennes översatta böcker. Kanske ingen högre litteratur, men hon skriver så fascinerande om Venedig, familjen Brunetti och måltiderna. Jag älskar fö Venedig. Visste inte att de har 2 uppsättningar gummistövlar! Själv har jag inga, men skulle behöva som det regnar här.
   Här har jag skrivit lite om DL https://seniorvinklat.com/2018/05/01/75-ariga-deckarforfattaren-donna-leon-still-going-strong/
   Ber att få önska dig detsamma Lotten. Hoppas vi blir vaccinerade snart och kan börja se slutet på detta elände.

   1. Franska Fikon

    Åh, tack för denna info om Donna Leon! Jättekul, fina foton – tänk att Venedigs vatten kan vara så grönt! Roligt att veta litet mer om henne och såklart (!) ska man ha en karta när man läser hennes böcker. För övrigt instämmer jag om vaccin och fint nytt år!

 8. Jag är ju lycklig nog att ha möjlighet till äkta brasor … såna som inte bara är till lyst, utan även värmer gott 🙂
  Ja, pyttipanna är perfekt restmat … liksom bondomelett – och bägge alternativen används året runt.
  Intressant om fjärdedag jul … det har jag nog läst om, men glömt.
  Nu ska jag kolla Smarta saker och se vad jag absolut måste ha. 🙂
  Tack för ännu ett intressant inlägg!
  Önskar dig en fin mellandagsvecka!

  1. Tack så mycket Anki. Lyckliga du som har en riktig brasa att tända. Det måste vara urmysigt!
   Bondomelett( med kokt potatis) hade jag glömt. Det är ju så gott också.
   Man kan sitta länge och kolla på Smarta saker.
   Hoppas din vecka blir bra – den sista detta år. Vi får hoppas nästa blir bättre och att vaccinet kommer snart!

 9. Smarta saker kollade jag ofta på förr, men har glömt bort det. Bra att bli påmind. Jag har bland annat en ljusvässare, himla smart, och en form för att göra islyktor till ett middagsbord, de blev jättefina.

  Förfärligt med översvämningarna i Venedig, men jag väljer att glömma bort det, det är tillräcklig mycket annat elände.

  Restpytt är gott men vi har inga som helst rester från julen, vi lagade inte så mycket mat.

  Bra med konstgjorda brasor för dem som inte har. Öppnad spisen på torpet tänder jag jämt men här i stan används den inte så ofta, konstigt nog. Men jag funderar på en eldkorg.

  1. Jag såg den där ljusvässaren och förstår att den kan vara bra att ha. Att göra islyktor till ett middagsbord frestar också.
   Håller med om att det är tillräckligt med elände och att man inte orkar engagera sig i allt. Nu ligger Venedig mig varmt om hjärtat och där kan jag inte låta bli att följa händelserna.
   En riktig öppen spis har ju både sina för- och nackdelar. Hade en på ett sommarställe en gång så jag vet hur det är.
   Gott slut och Gott Nytt År önskar jag dig!

 10. Vad hemskt för Venedig. Har inte sett något om detta på brittiska nyheter.
  Har besökt staden flera gånger och kan se en del framför mig.
  E-legitimation verkar vara något man måste ha i Sverige, jag borde fixa detta för mig.
  Pytt i panna, bland det bästa jag vet.
  Gott Nytt År!

 11. Fjärdedag jul hade jag ingen aning om. Se där. Och jag håller helt med – tre dagar räcker mer än väl…. 🙂
  Håller också med om pyttipannan. Även om den inte alltid blir på egna julrester.

 12. Paula Merio

  Visst är det mysigt med en brasa, även en virtuell sådan. Jag skulle önska mig en virtuell bastu. Eller nä, det går ju inte, jag behöver känna doften av björkris och den heta ångande luften…Bättre att sluta ögonen och frammana minnen..
  God fortsättning på året, hoppas det blir lyckosamt för dig!

Kommentera