Site icon Seniorvinklat

På gång just nu – den 21 augusti 2021

Semestertider för somliga
Här har nu skolorna börjat och då är sommaren obevekligen över hos oss. Söderöver däremot till exempel i Italien börjar många sin semester nu. Den 15 augusti firade man ferragosto. Detta har man gjort sedan kejsar Augustus (död 14 e.Kr) tid.

Under de närmsta veckorna firas det med olika events. En av de mera uppmärksammade är den kända hästkapplöpningen runt torget i Siena – den anrika Palio dell’Assunta.

Teddytuja
Fin grön växt till balkonglådan eller krukan i vinter i stället för ljung. Vintergrön liten kompakt bollformad dvärgtuja (thuja-teddy) finns nu i handeln. Den är långsamväxande och kan bli 50-80 cm hög. Har mjuka frodiga barr som blir bronslila på vintern.

Själv har jag planterat några i min nya låda med andra vintergröna växter som jag skriver om här (del1) och här (del2).

Invånarantal
SCB meddelar i dagarna att Sveriges befolkning vid halvårsskiftet 2021 uppgår till 10 409 248. (49,7 procent kvinnor och 50,3 procent män.)

TV-serie
På Kunskapskanalen visas Andra världskrigets hemliga flyktvägar. En serie i fyra delar. Har sett den första delen och ingenting kan stoppa mig från att se de följande avsnitten så bra som den var.

Den handlar om flyktvägen mellan Frankrike och Spanien. En välregisserad film med ett annorlunda approach än liknande filmer med samma tema brukar ha. Fängslande berättelser och avslöjanden av människor som var med. Scenerierna från Pyrenéerna gör programmet ännu mer värt att se.

PS Där berättas bl a i en sekvens om kartor tryckta på tyg som jag skrivit om i ett inlägg om sidenscarves för stridspiloter.

Tips med solcellslampor
För att batterierna i en solcellslampa skall laddas måste den självklart ha sol. När det är ljust ute släcks lampan eftersom det sitter en sensor som känner av när det är ljust och mörkt. Därför laddas den på dagen och lyser på kvällen.

Vissa solcellslampor har av och på knapp. Fördelen är att man kan stänga av den på kvällen med en knapp så laddas inte batterierna ur lika snabbt. Däremot de utan knapp behöver lite mer soltimmar eftersom på kvällen kan de laddas ur lite så därför är det säkrast att låta lampan vara i solen ca 36 timmar för att den verkligen skall bli fulladdad.

När man byter batteri skall man tänka på att använda batteri med samma V/mAh och som är uppladdningsbara.

Cash
Vi har numera för dålig kunskap om hur våra sedlar ser ut. Det lär vara en av orsakerna till att förfalskade sedlar kommit i omlopp. Om man råkar få en 500-kronorssedel i handen bör man enligt Riksbanken och polisen kolla sedeln mot ljuset. Vattenmärket med sedelns valör skall då synas. Valören framträder också betydligt ljusare än papperet i övrigt.

Njut av tomater
På Professional secrets får man veta att tomater är den mest odlade grönsaken i Europa. I Sverige äter vi drygt 10 kilo per person om året. Det finns tusentals arter. Tomater räknas som bär och inte som frukter.

Tomaten har ungefär lika högt sockerinnehåll som hallon. Det som gör den så speciell i smaken är kombinationen av sött och umami. Tomatens umami ihop med salt lyfter fram utmärkta smaker i andra ingredienser.

Fåglarna börjar flytta
På Artportalen kunde man häromdagen se att inte mindre än 1 000 tornseglare varit synliga i närheten. Samlar sig tydligen för färd till sydligare nejder. De är duktiga på att räkna – fågelskådarna. Hur sjutton hinner man räkna tusen snabbflygande tornseglare???

Bra damm”trasa” så här i höststädningstider
Har nu använt använt Swiffer dammtrasa en tid och gillar den verkligen. Särskilt till trånga och svåråtkomliga utrymmen. Den är lätt och det går snabbt att få rent. Ömtåliga prydnadssaker man helst inte vill lyfta klarar den galant. På känsliga ställen vid kablar, skärmar, tangentbord, på persienner, bland burkar i badrumsskåpet mm är den oslagbar.




Exit mobile version