Site icon Seniorvinklat

Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier

De skotska Shetlandsöarna och Hebriderna har en speciell dragningskraft. Dessa ödsliga platser med karg och vindpinad natur utgör perfekta miljöer för deckarintriger och TV-serier.

Peter May och Ann Cleeves är två brittiska författare som båda har anknytning till öarna och som också placerat handlingen i några av sina böcker där.

Peter May

Peter May, född 1951, bor i Frankrike, född i Glasgow i Skottland. Han är en oerhört produktiv både TV-manus- och romanförfattare och har skrivit långt fler böcker än de som finns översatta till svenska, t ex Lewistrilogin (Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna).

I Lewistrilogin är Fin MacLeod f d poliskommissarie huvudperson och född på The Isle of Lewis i de Yttre Hebriderna där handlingen i alla böckerna utspelar sig.

Det är historier med mycket spänning och dramatik. Stämningsfulla miljöer och målande naturskildringar.

Torvstack på Isle of Lewis. Bilderna från Wikipedia
Vy mot bergen på Isle of Lewis
Svarthus på Isle of Lewis

Coffin Road är en fristående thriller som utspelar sig på ön Isle of Harris.

Fågelskådning och/eller fiske på södra Isle of Harris. Bilderna från Wikipedia


Ann Cleeves

Ann Cleeves (f. 1954) lägger handlingen i sina böcker till Shetland. Hon började skriva deckare när hon följde med sin make till en i övrigt obebodd ö där han var tillsynsman.

Cleeves har fått flera utmärkelser. De är ganska klassiska engelska deckare med skickligt beskrivna personkaraktärer. Handlingarna utspelar sig i småbyar och samhällen där alla känner alla.

Cleeves står också bakom karaktärerna i TV-serien Vera.

Tv-serien Shetland har baserats till en del på Cleeves kriminalromaner. Serien är betydligt bättre än böckerna. Huvudrollen kriminalkommsisarie Jimmy Perez spelas inlevelsefullt av karaktärsskådespelaren (tillika skotten!) Douglas Henshall.

Den skotska övärlden

Shetlandsöarna

Geografi och geologi

Shetland består av ca 100 öar. Endast 16 av dem är bebodda. De ligger ca 13 mil norr om Skottland. Invånarantalet är ca 23 000. Landytan är ca 1 500 kvadratkilometer.

Den största ön är The Mainland med huvudorten Lerwick (ca 7 000 inv.), som vi känner igen från TV-serien Shetland. Norr om fastlandet ligger öarna Yell, Fetlar och Unst.  I nordväst ligger Färöarna.

By Gilles Messian – https://www.flickr.com/photos/gmessian/38807046950/, CC BY

I söder, halvvägs till Orkneyöarna, ligger ön Fair Isle, med en befolkning på strax över 50 personer, medan Foula i väster och Out Skerries i öster är ännu mer glest befolkade.

Befolkningen kallar sin ö The Old Rock. ”Den gamla klippan” ligger nämligen på världens äldsta urberg (liksom Grönland) och bildades för mer än 2 000 miljoner år sedan.

Shetland är bergigt, men har inga högre bergstoppar. Det högsta berget är endast 450 meter högt. Det finns många sjöar, där man kan fiska bl a forell. Åar och älvar saknas. Shetland har ingen skog.

Kusterna är på många ställen branta med djupa vikar.

Större delen av befolkningen bor på huvudön The Mainland. På den östra sidan ligger huvudorten Lerwick (med ca 7 500 inv.) Den växte fram under 1700-talet. Scalloway var före det den forna huvudorten.

För att ta reda på mer om Shetlands specifika geografi och lära sig om dess områden, se den här interaktiva kartan https://www.shetland.org/map

På kartan finns ett antal webkameror placerade på olika platser över hela övärlden som är mycket intressant att följa live.

Shetlandsöarna

Resa till Shetlandsöarna

Med flyg eller färja

Man kan flyga från Aberdeen, Edinburgh eller Glasgow på ca en dryg timme. Färjan från Aberdeen till Lerwick tar ca 12 timmar – avgår på kvällen och är framme på morgonen.

Många kryssningsresor går också till Lerwick. Vattnen runt öarna är svårnavigerade på grund av kraftiga tidvattensströmmar.

Resa runt på Shetlandsöarna

Hyra bil och stuga

Det tar cirka en timme att köra från Sumburgh, på södra spetsen av fastlandet, till Toft i norr. 

By Ronnie Robertson – Busy Sumburgh IMG_8584, CC BY-SA 2.0
Den lilla flygplatsen i Sumburgh

re vägar men många har endast ett körfält.

Det finns hotell och stuguthyrning över hela öarna. Shetland är också ett bra ställe för camping.

Läs mer om boende på Shetland.

Klimatet

Shetland värms upp av Golfströmmen. Somrarna är ljusa och svala. Ofta sveper dimma in från havet. Vintrarna är milda. Norrsken syns ofta på himlavalvet. Snittnederbörden är 1 220 mm per år. Mycket av nederbörden faller under vinterstormarna. 

Medeltemperaturen dagtid överstiger inte 13 grader i augusti eller under tre grader i februari. Det är ofta mycket blåsigt och vindar upp till orkanstyrka är inte ovanligt.

Samhället och shetlänningarna

Shetlänningarna har starka kopplingar till sitt arv och natur. De håller hårt på sin identitet och sina seder och traditioner. Turister blir mycket vänligt och gästfritt bemötta.  Befolkningen ser sig själva som shetlänningar i första hand och skottar i andra. Shetlänningarna röstar annorlunda än befolkningen på det skotska fastlandet och har röstat liberalt sedan 1950-talet.

De är också framåt- och utåtriktade och välkomnar influenser utifrån och nya idéer.

Evenemang som Shetland Folk Festival eller Wool Week hyllar gamla traditioner, men handlar egentligen om moderna trender inom folkmusik och textil. 

Shetland är ett normalt modernt samhälle, anslutet till det skotska fastlandet och världen med snabbt bredband och reguljära flygningar. Många shetländare gillar att handla lokalt och hållbart, särskilt på Lerwicks allt livligare Commercial Street. Det finns en stor Tesco i utkanten av staden och Amazon samt de flesta återförsäljare på fastlandet i Storbritannien levererar till Shetland.

Djurlivet

Shetland är en av de bästa platserna i Europa att se fågelliv och havsdäggdjur. För fågelskådare är Shetland ett paradis. Sjöfåglar som lunnefåglar, rödhalsade simsnäpppor, sillgrisslor, tordmular, stormfågel och tretåiga måsar.

På hedmarkerna ser man stor- och småspov, stor- och fjällabb och mycket rovfågel.

På ängarna finns bland många andra tofsvipor och strandskator.

Shetland har flest uttrar i Europa och möjligen i hela världen.

Gråsäl och vanlig säl är en vanliga syn. Det stora antalet sälar är den främsta orsaken till en annan av Shetlands regelbundna besökare: späckhuggare, som ses året runt, men särskilt i juni och juli, när sälarna får ungar. 

Knölryggar och andra valar finns också. Ute till havs ser man delfiner, tumlare och arter av val.

Shetlandsponnyn
Den välkända Shetlandsponnyn är en världens minsta hästraser och ses lite överallt på öarna. En anspråkslös, förnöjsam men envis ponnyras. Beståndet är nu omkring 1 500 st. De lär ha funnits i 4 000 år på Shetlands kullar och hedar.

Maten

Shetland bjuder på fantastiska lokala råvaror, från musslor till mört lamm från fritt strövande får.

Får- och lammköttet är mycket gott genom betet av ljung och av salt gräs.

Mjölk, grädde, smör och ost tillverkas på Shetland. Grönsaker odlas i växthustunnlar. Shetland Black potatis passar bra med lokalt lammstek eller nötkött. 

Språket

Språket (lågskotska) är starkt präglat av ordförråd och satsmelodi från de nordiska språken. Shetlandsdialekt är en unik blandning av låglandsskotska och nordiska språk. Många orts- och platsnamn har påtagligt skandinaviskt ursprung. Det gamla nordiska språket norn fanns kvar långt in på 1800-talet.

Ekonomi och näringsliv

Med oljefyndigheterna på Nordsjön har ekonomin fått ett välbehövligt uppsving under de senaste 40 åren.

Nu övergår man gradvis från olja till ren förnybar energi. Energiindustrin är dock fortfarande mycket mindre än fiskeindustrin. 

I Shetland fiskar man mer än i England, Wales och Nordirland tillsammans. Man bedriver stora lax- och musselodlingar.

Sysselsättningsnivån är tio procent högre än i resten av Skottland. Man rekryterar ofta arbetare från resten av Storbritannien, särskilt för jobb inom den offentliga sektorn. 

Shetlands turistekonomi är på stark framväxt till en del beroende på den populära TV-serien Shetland.

Ullen är välkänd. Garner och stickade plagg (Shetlandströjor) utgör en stor inkomstkälla.

På webbkamerorna på Shetland.org kan man se när kryssningsfartygen lägger till sommartid och när turisterna återvänder efter dagsturen med shoppingkassar fyllda av stickade plagg. En och annan whiskyflaska kan man också skymta bland inköpen.

Historia

Det finns mer än 5 000 arkeologiska platser över hela Shetland. Man har bevis på att det funnits mänsklig aktivitet här 4 320 f Kr.

På 800-talet koloniserades Shetland av vikingarna. Det var början på ett långt nordiskt och skandinaviskt inflytande, även efter att öarna återtogs av Skottland på 1300-talet.

Idag kan det nordiska inflytandet märkas på vikingaplatser som den berömda Jarlshof-bosättningen.

Många ortnamn härrör från fornnordiskan.

Lerwick

Huvudorten Lerwick med karaktäristiska grå stenhus och stenlagda gränder grundades av holländska sill- och valfiskare på 1700-talet. Den äldsta gatan heter Commercial Street. Det är i ett av de grå stenhusen vid kajen som kommissarie Perez bor med sin styvdotter i Shetland-serien.

Hamnen i Lerwick
By genevieveromier – Flickr: Lerwick, CC BY 2.0

Shetland.org

Shetland har en utmärkt och informativ hemsida. Man har gjort något av allt som Shetland har att erbjuda.

Ett 10-tal webkameror (se shetland.org) visar livet i Lerwick och hamnen (där sälar ibland visar sig när fiskebåtarna kommer hem med fångsten), den förvånansvärt aktiva flygplatsen, lunnefåglarna mm. samt inte minst ett par fascinerande kuststräckor där man till och med kan lyssna till havsvågorna när de dundrar in mot de branta klipporna.

Fair Isle

Fair Isle ligger mellan Shetlandsöarna och Orkneyöarna. Här bor ca 70 bofasta på ön som är knappt 5 km lång och 2,5  km bred.

Fårklippan på Fair Isle
By Ruth Sharville, CC BY-SA 2.0

På Fair Isle finns skola men varken affär eller pub. När barnen är över 11 år skickas de till Lerwick för vidare skolgång.

På ön finns även ett känt fågelobservatorium. Stickade tröjor från ön har ett mycket speciellt mönster. Kommissarie Perez i Ann Cleeves böcker och i TV-serien kommer härifrån.

Sheeprock på Fair isle By Ruth Sharville, CC BY-SA 2.0

Hebriderna

Geografi

Hebriderna ligger väster om Skottland och delas in i de Yttre och de Inre H. och har broförbindelse mellan fastlandet och den största ön Skye. Sundet mellan kallas The Minch och är mellan 4 – 7 mil brett.

Ön Skye

De Yttre Hebriderna utgörs av en arkipelag av ca 500 – 600 öar, varav ca 200 omfattar de Yttre H.

De tre huvudöarna: Lewis i norr och Harris söder därom (egentligen samma ö) och Uist och Barra. Ögruppen täcker en sträcka från norr till söder på ca 24 mil. Arealen är 3 071 kvadratkilometer. Hebriderna är allltså dubbelt så stort som Shetland.

Invånarantalet drygt 26 000. Huvudorten heter Stornoway (ca 8 000 inv.) ligger på ön Lewis.

Stornoway

Man tar sig dit med t ex flyg från Ullapool på Skottland (knappt 3 tim) eller med färja.

Det vindpinade trädlösa landskapet på Yttre H är omväxlande och dramatiskt från oländigt kargt och ödsligt med hedar och grunda insjöar till fantastiskt vackert och fängslande med långa sandstränder på västra sidan bitvis med alldeles turkost vatten och mer bergigt (som högst 900 m) på östra sidan med en kust med djupa vikar.

De yttre Hebriderna

Samhället och människorna

Människorna lever ett hårt liv och religionen har ett starkt fäste. Affärer och pubar håller stängt på söndagar. Havets stormar och piskande regn gör sig ständigt påmint. Invånarna lär vara ganska reserverade mot främlingar men de är mycket vänliga och tillmötesgående.

Sälar, delfiner och valar är vanligt i vattnen runtomkring. Får finns överallt och har företräde i trafiken!

Språk

Det keltiska språket, gaeliska, är huvudspråk, men numera finns det tvåspråkiga skolor. De flesta talar engelska. År 2011 talade fortfarande hela 43 procent gaeliska i Stornoway.

Ekonomi

Man försörjer sig främst på fiske, fårskötsel och tweedtillverkning (Harris tweed).

Relaterade länkar:


Shetland.org

Ett mycket trevligt resereportage Storslagen vandring på tweedens vilda öar har Tove Nandorf gjort i Dagens Nyheter (11 juni 2006).

Peter Mays hemsida
Ann Cleeves hemsida
Lotta Olsson recension av Peter May
Coffin Road i DN den 19 augusti 2017
Min recension av Ann Cleeves Tomma luften
Min recension av Ann Cleeves Mörk jord

Om TV-serien Shetland

För den stickdesign- och garnintresserade kan jag varmt rekommendera Donna Smith Designs hemsida

Hon finns även på Instagram #donnasmithdesigns där hon skickar ut de mest fantastiska bilder från Shetland och av sina alster.

Exit mobile version