Site icon Seniorvinklat

Övervintra växter i kruka ute

Min erfarenhet av att ha växter i kruka både på balkong och i liten täppa har lärt mig framför allt

att man bör värmeisolera krukorna om de inte är frosttåliga. Vintrarna har blivit mildare, men frost blir det alltid. I februari/mars brukar det slå till med många minusgrader. Det är då en hel del växter går åt om man inte skyddat dem – åtminstone i Mellansverige.

Här kan du se växtzonerna i Sverige.

att man inte skall bädda in dem för tidigt. I början av december brukar det vara dags här. Växterna skall somna in långsamt – härdas för vintern. Varnas det för frost innan dess kan man täcka med fiberduk och ställa krukorna intill en vägg.

Genomsnittliga datum för den första frosten här.

Kanske har man från början investerat i Lindesbergskrukor, som är frosttåliga, isolerar både mot vinterkyla och sommarhetta, slitstarka, miljövänliga, lätta att rengöra, ej tunga som lerkrukor och har smarta dräneringshål. De är dyra, men i längden är det en god investering. Läs mer om dem här.

De flesta utomhuskrukor sägs vara frostbeständiga. Jag vet inte riktigt vad det innebär, men inte tål de många minusgrader.

Om man har krukor som inte är frosttåliga eller som man inte vet vad de tål är mina råd följande.

Med fiberduk och bubbelplast kommer man långt. Täck växten med fiberduken och linda bubbelplasten runt krukan. Placera gärna krukorna under ett bord (om det inte är på en balkong med tak), som också täcks med plast. Frigolit/Cellplastskivor eller liggunderlag lägger man på golvet som isolering. En bunt med tidningar isolerar också bra om de inte riskerar att bli våta.

Det finns på de större handelsträdgårdarna annat vinterskydd som kappor och fodral, men de är ofta ganska dyra.

1. Växter behöver lite tid för att förbereda sig för vintern. En eller annan frostnatt bör de tåla. Avvakta tills det blivit någon minusgrad både natt och dag och växten fällt sina blad.

2. Jorden måste torka upp och det får inte vara blött i krukan före vintersömnen.

3. Placera krukorna på frigolit eller tidningspapper. Täck krukan upptill med löv eller granris. Kylan kommer både uppifrån och nerifrån. Det är främst rötterna som är känsliga.

4. Ställ om möjligt krukorna i en större låda, korg eller plastsäck och lägg bubbelplast, frigolit eller tidningar under och fyll runt om med torra löv eller tidningsbollar.

Ingen vattning under vintern och inte heller på våren förrän det verkligen börjar växa.

Ytterligare ett alternativ är att gräva ner krukan eller stoppa den långt in i en kompost.

Det man bör tänka på eller borde ha tänkt på! när man planerar för växter i kruka på balkong, terrass eller däck är:

-Välja växter med extra god härdighet – med två växtzoner högre än den man bor i. Vilket läge som passar växten: sol, skugga, halvskugga.

-Träd kan leva länge i en stor kruka med riktigt bra jord. Perenner brukar i bästa fall klara sig 4-5 år i kruka.

-Välja stora krukor.

-Rosjord brukar vara bäst för odling i krukor utomhus.

-Växter i kruka kräver mycket vatten.


Exit mobile version