Site icon Seniorvinklat

Doft av parfym

Att dofta parfym lite lagom är en svår konst. För det första är det svårt att välja en doft bland det stora urval som finns. När man väl lyckats hitta en gäller det att kunna balansera den rätt. Inte dofta för mycket och inte för lite.

Kroppsdoften kan förändras

Med åren lär ju doftsinnet dämpas och en doft man tycker känns lagom kanske doftar alltför mycket för omgivningen. Ens egen kroppsdoft kan också ha ändrats: medicin, kost eller hormoner kan vara orsaker, vilket kan göra att den gamla favoritparfymen behöver bytas ut.

Jag vill att det skall kännas en svag doft av fräschör om mig. När jag får små provrör med parfym brukar jag ägna lite tid åt att testa om och hur min närmsta omgivning reagerar.

Testa på omgivningen

Jag börjar med pyttelitet och får oftast ingen kommentar. Då tar jag i lite mer och reaktionen låter inte vänta på sig. Nu är det bara det att min närmsta omgivning också är i samma åldersklass och kanske också har lite svagare doftsinne!!!

Min levnadsregel i de flesta sammanhang är Less is more.

Doft efter person

En numera avliden god vän och granne till mig hade en parfymaffär på Östermalm i Stockholm. Marianne var oerhört professionell och kunde verkligen parfym. Både kungligheter och skådespelare hade hon i sin kundkrets. Hon lärde mig väldigt mycket om dofter och valde en parfym till mig utifrån den person hon uppfattade mig som. Hon lyckades väldigt bra!!!

Man skall välja doft med stor omsorg. Doften skall passa ens personlighet. Det går inte att bara lukta på ett prov. Parfymen eller eau de toiletten skall läggas eller sprayas på. Om man gnuggar den förstörs doften.

Endast tre dofter i taget

En ovan person klarar inte att känna skillnad på fler än tre dofter i taget. Med det enorma urval av parfymer som finns kan det ta tid. Man bör alltså vara väl förberedd innan man inhandlar en doft i t ex en taxfreeshop, där det oftast är lite stressigt.

Parfym, Eau de cologne eller Eau de toilette

Skillnaden mellan parfym, eau de toilette och eau de cologne är antalet ingredienser de innehåller och tiden de doftar. Parfymen doftar mest och längst. Eau de toilette är vad de flesta brukar föredra.

Enligt min väninna bör man placera doften på handlederna eller på ställen där man blir varm. Man bör undvika att det parfymerade stället utsätts för solen. Då kan man få mörka fläckar.

Eau fraiche

Det finns även eau fraiche som är en aromatisk doft. Biotherm har länge haft det och brukar lansera en ny fräsch doft varje år. Den brukar jag ha och spraya lite över kroppen innan jag klär mig. Ett annat knep är att att använda en väldoftande kroppslotion.

Använd prover

En eau de toilette sitter inte längre än ca 3-4 timmar. Praktiskt att ha med i handväskan och kunna fräscha upp sig med under dagen (ett litet prov eller i en liten flaska).

Exit mobile version