Site icon Seniorvinklat

På gång just nu – den 1 september 2019

Flyttfåglarna och bondepraktikan
Med lite vemod konstaterar jag att flyttfåglarna börjar samlas för avfärd söderöver. En del har redan flugit sin kos och kanske redan är ”hemma”. På Artportalen ser jag att 400 tofsvipor samlats vid en närliggande plats.

Med viporna är det så att de är bland de tidigaste flyttfåglarna som anländer om våren februari-mars. De är också bland de första att ge sig iväg. Först ut är fjolårsungarna som försvinner redan i maj. Därefter årets häckande fåglar i juli och sist årets ungfåglar som ger sig iväg i oktober-november. De övervintrar från England till Spanien och Marocko. Allt enligt Naturhistoriska riksmuseet.

Bondepraktikan fastslår att
”Om flyttfåglarna ej draga sin kos före Mikael (29 sept), betyder detta lindrigt väder åtminstone till jul.”

Hösten
Nu börjar det kännas att hösten nalkas. Det känns skönt att ersätta shortsen med jeans. Där jag bor har vädret den senaste tiden varit väldigt omväxlande med brännande sol ena stunden och regn i nästa. Några åskväder har också passerat.
Det brukar avfärdas av vetenskapen att man påverkas av väder. När det gäller åskväder påverkas åtminstone jag. Blir hastigt jättetrött när åska är på väg.

TV
Medicinjournalisten Michael Mosley och hans expertgäng som ”avslöjar hälsomyter och upptäcker nya rön, allt kring ämnena kropp och hälsa”. I det senaste programmet jag tittade på får han det till, efter vetenskapliga experiment, att tio minuters rask promenad skall ha större verkan än att gå 10 000 steg om dagen. Man undrar allt!

Färdiglagad fryst mat
Alltid bekvämt att ha lite färdigfryst mat hemma när kylskåpet gapar tomt, orken tryter, lusten saknas eller tiden inte räcker till. Färdigfrysta maträtter brukar dock inte vara några höjdare. Ett alternativ, som åtminstone vi aldrig blir besvikna på, är fryst färdigmat från Picard.

Picard är Frankrikes största kedja inom fryst kvalitetsmat med över 900 butiker runt om i landet. 1974 öppnade den första Picardbutiken i Paris och sedan 2013 finns vi också i Sverige bl a i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Några ICA butiker har en del av deras sortiment. Mathem har börjat med dem. Det är alltså frysta maträtter och desserter av högsta kvalitet.

Sladdbindare och kabelhållare
Visst kan man reta sig på ormbon till sladdar och kablar som ringlar runt hemma. Granit har kommit med en ny variant för att råda bot på detta som jag skall skaffa. Hoppas det funkar!

Bilder från Gamla Stockholm
Stockholms stadsmuseum har ett instagramkonto där man presenterar gamla stockholmsbilder med historia. Mycket sevärt för de som är intresserade av stockholmiana.


Exit mobile version