Site icon Seniorvinklat

Min kryddträdgård i krukor utomhus – Lavendel

Lavendel/Lavandula angustifolia

En underbart väldoftande ört med rogivande egenskaper.

Växtplats och skötsel: Lavendeln älskar sol. Trivs bäst i kalkrik och i lätt sandjord. Den passar som en låg häck eller kantväxt. Den ser lite grå och trist ut under vinterhalvåret. Känslig för vinterfukt då den kan ruttna. Beskärs till en tredjedel på våren.

Krukodlad bör den förvaras frostfritt och ljust. Odlas mest i Sydeuropa, Frankrike och Italien. Även England och Ungern har stora odlingar.

Egenskaper: En aromatisk halvbuske som lockar till sig bin och fjärilar. Hela växten, blad, stjälkar och blommor har stark underbar doft. Blommorna och bladen innehåller stora mängder med små oljekörtlar. Används framför allt vid tillverkning av parfym, tvål, mm.

Utseende, höjd och blomningstid: Blå (lavendelblå!) blomax med små smala silvergrå blad. Finns även vit och rosa. Höjd 40-50 cm. Blommar juli-augusti.

Medicinsk verkan: Svagt lugnande och kramplindrande. Används i kosmetikaindustrin bl a som ansiktsvatten, då den ökar blodgenomströmningen i huden.

Övrigt: Namnet kommer från latinets
lavare=tvätta, angustifolia =smalbladig, angustus=smal, folium=bad.

Sedan medeltiden har den använts i bad för sin väldoft. 265 kr för 500 ml finns denna att köpa. Märket är l’Occitane.

Lavendeln kan användas till mycket annat. Påsar med lavendel (av blomskotten) i linneskåp ger en fräsch ren doft.

Mitt eget första angenäma minne av doften upplevde jag i Lissabon. På hotellet jag bodde hade lakanen sköljts i lavendelvatten. Detta var innan de syntetiska sköljmedlen fanns så det var äkta vara. Så gott det doftade och så gott man sov.

Mal lär avsky doften och det är därför den används mot mal i klädgarderoberna. Finns det mal fortfarande för resten?

Bra att använda kvistar man beskurit som braständare. Brinner bra och luktar gott.

Att använda lavendeln som krydda som man gör i Medelhavsländerna t ex till vinäger, skorpor och kakor rekommenderas inte. Tvålsmaken blir lätt dominerande tycker jag.


 

Exit mobile version