Site icon Seniorvinklat

På gång just nu – den 28 augusti 2020

Värmeböljan över för denna säsong!?
Vår lilla husgroda inkvarterade sig i en utomhuskruka där den tillbringade dagar och nätter. Lät sig villigt duschas när vi kom med vattenkannan.

Nystart inför hösten
I coronakarantän blir nystarten inför hösten lite annorlunda. Men något måste göras. Det går inte att gräva ner sig i denna isolering.

Här följer några förslag på vad man kan hitta på utan att blanda sig med alltför många människor och riskera bli smittad.

Digitala kurser
Alltid roligt att lära sig något nytt. Några länkar med stort utbud av kurser.
Brillbee
Moderskeppet

Nya böcker
Här är länkar till några förlags kommande nyheter.
Modernista
Bonnierfakta
Natur och Kultur

Göra om och förnya lite hemma 
Måla, tapetsera, möblera om, sy eller skaffa nya gardiner, städa och rensa förråd mm.

En ny hobby eller ett nytt handarbete kanske lockar. Här några länkar.
Skapa mera
Panduro
Svensk hemslöjd
Brodera mera

Trädgårdsinnehavare kan börja planera för nästa odlingssäsong och kanske sätta lite vårlökar.

För att planera och skaffa lökar till egenodlade julblommor behöver man ingen trädgård.

Välbefinnandet
Några uppdateringar vad gäller det yttre är aldrig fel. Ett besök hos frisören om det är smittsäkert. Även fötterna kan behöva fräschas till. Höstgarderoben inklusive skor kan behöva ses över även för en hemmatillvaro.

Min erfarenhet är att man mår bra av att känna sig välskött och vårdad och inte släppa efter på utseende och klädsel.

Över huvudtaget att försöka ändra på invanda dåliga rutiner och ovanor (om man har några!!!) kan vara ett lyft för kropp och själ.

Enligt expertisen kan det ta upp till 18 dagar att ändra en vana. I vissa svåra fall 254 dagar Läs mer intressant forskning här.

Premiärdags för delikatesser från havet
Om surströmmingspremiären den 20 augusti har jag på grund av okunskap intet att säga. Men jag förstår att jag kanske går miste om en läcker fisk. Däremot lockas jag av en annan delikatess som kommer snart – löjrommen.

Kalixrom – det norrländska guldet
Fisket bedrivs under fem veckor med start den 20 september. Totalt fanns förra året 35 fiskebåtar som har licens att delta i fisket. Siklöjan är en liten laxfisk inte längre än 20 centimeter. Rommen trycks ut ur fiskens buk och fryses sedan in tillsammans med fyra procent salt. Varje sikhona ger runt fem gram rom.

Man kan till och med åka på en löjromssafari.
Land & strand har en resa Från fisk till måltid där man erbjuder boende i moderna fembädds­stugor i byn i två nätter. Man får följa med på fisket. Löjromsfrukost ingår i helpensionen liksom bastu under taknocken i ”byakrogen”. Guide medföljer.

Amerikansk löjrom
Pandalus amerikanska löjrom är en billigare variant och som faller mig bättre i smaken och i börsen. Den är mild och ej så salt och med bra tuggmotstånd.

Den amerikanska siklöjan fiskas i sjön Lake Superior (en av de fem stora sjöarna på gränsen mellan USA) och Kanada. Säsongen pågår november och december.

Några prisjämförelser

Upplysningsvis brukar man räkna med 70-80 gram per person.

Sett och läst
På TV tittar jag på den jättespännande och välregisserade serien The Night Manager (Imbd 8.1). Finns bl a på HBO, SF Anytime. Filmen bygger på John le Carrés bok.

Peter Englunds Söndagsvägen har jag just läst med mycket stor behållning. En bok i en genre som Englund inte brukar skriva i. Handlingen utspelar sig kring 1965 och ett finare tidsdokument från de åren kan knappast finnas. Boken är ruggigt spännande och mycket intressant.

Äntligen höst- och vinterpotatis
Nu finns den mogna vinterpotatisen. En av mina favoriter. Är inte så förtjust i färskpotatis som är för vattnig för min smak. Njuter just nu mest av mjölig kokt King Edward.

Har aldrig tänkt på att potatissorter har olika doft förrän jag hittade den här listan på webben!

Andra potatisrätter att älska är Janssons frestelse, rårakor eller rösti (med löjrom – mums!), potatisgratäng, råstekt potatis som alla helst skall tillredas av mogen potatis.

Bärfläckar och lukt på händerna
Bär- och fruktfläckar tar man lätt bort med vinäger eller citronsaft. Citronsaft är också jättebra till att få bort fisklukt på fingrarna efter att ha skalat räkor, ätit kräftor eller rensat fisk.

Citronsaft kan också användas till att att få skrovliga armbågar mjuka och lena. Även till tillfälligt missfärgade tänder kommer citronsaft till nytta. Man måste vara försiktig och inte använda det för ofta eftersom det sliter på emaljen.


Exit mobile version