Att skriva ett bra och sökordsvänligt inlägg i WordPress

Att skriva ett bra och sökordsvänligt inlägg i WordPress. Somliga har inga problem alls att skriva en tilltalande text. De har talang för det och formar utan svårighet ett bra inlägg. Andra får kämpa lite med författandet och har kanske svårt att få ihop ett alster. Själv trodde jag mig om att kunna åstadkomma ett hyggligt bra inlägg. Efter lite forskning på webben inser jag att det kan bli bättre.

Att skriva i WordPress

Nu måste man naturligtvis inte följa sökmotorernas regler. Vill man ha många besökare bör man nog rätta in sig lite i ledet. Skriver man bra och populära inlägg får man i alla fall läsare som vill besöka och följa en.

Här har jag nu sammanställt lite tips och råd om hur man bör skriva för att få till ett bra blogginlägg och som är tilltalande både för besökare och robotar i WordPress och Google. Hoppas du har nytta av något!

Innan du skriver ett inlägg

Bestäm vem du skriver för och vad syftet med texten är?

Om du redan har en fast bloggkrets vet du vem du skriver för. Om du vill skaffa dig nya följare behöver du klargöra vilka du vill skriva för och vilket syfte du har med ditt inlägg. Vill du få dem att besöka dig igen och till och med följa dig måste du locka dem till det.

Du kan självklart inte skriva så att de passar ALLA.

Strukturera texten

Blogginläggen bör bestå av tre delar. Du börjar med en inledning om ditt ämne, fortsätter med en löptext där du skriver den huvudsakliga delen av ditt budskap.

Sammanställ sedan en avslutning där du summerar det viktigaste. Skriv ner vad du vill säga i alla dessa tre delar så har du en strukturerad sammanfattning av ditt blogginlägg.

Strukturera dina inlägg

Viktigt med rubriker

Inläggsrubriken är oerhört viktig i ett blogginlägg. Försök på ett naturligt sätt få in ett sökord/nyckelord i rubriken. Det är där sökmotorerna kollar din text. Det ska framgå vad inlägget handlar om.

 • Rubriker gör det lätt för läsaren. Ett jättelångt stycke utan rubriker gör texten svårläst.
 • Att formulera underrubriker gör innehållet mer överskådligt.
 • Börja med det som är viktigast.
 • Använd nyckelord tidigt i stycket.
 • Markera betydelsefulla ord helst i fetstil (mobilvänligt) – ej kursivt.
 • Meningar ska inte innehålla fler än ca 20 ord. (Bara 25 procent kan vara längre.)
 • Korta ord med få stavelser stället för långa sammansatta gör texten mer läsvänlig.
 • Texterna bör ha ett minimum på 300 ord – och de kan gärna vara över 1 000 ord om du behöver det.
 • Styckens längd bör vara på 150 – 300 ord. Fler eller färre gör texten svårläst på mobiler.
 • Högst 10 procent av meningarna bör ha passiva verbformer.
 • Skriv enkelt och lättfattligt. Var noga med korrekturläsning.
 • Punktlistor lättar upp texten och gör den överskådlig och lättläst.
 • Man bör använda du-tilltal.
 • Bilder till texter gör inlägget mer attraktivt och lättläst.

Skriv inlägget sökordsvänligt

Läsbarheten i texten är alltid viktigast. Om folk tycker om din text kommer de att gilla, dela och länka till inlägget oberoende om du har följt SEO:s lagar eller ej och du får i alla fall hög ranking.

SEO är bra och hjälper dig att få en bra ranking utan att du behöver kompromissa om strukturen eller läsbarheten. För att få tillgång till SEO krävs dock ett av WordPress betalpaket.
(SEO står för search engine optimization)

Håll dig till ett ämne och halka inte in på sidospår. Sökmotorerna gillar/klarar inte av avvikelser utan vill ha ett specifikt ämne att söka på.

Du bör använda så många närliggande ord till ditt sökord som möjligt. Försök använda synonymer och andra närliggande ord och fraser för att bygga ett starkt tema – ett sammanhang – kring ditt huvudsakliga ämne.

Sammanfattning

Rätta dig gärna efter sökmotorernas önskemål. Skriv som du själv vill och var personlig. Det är ju inläggets innehåll (text och bilder) som är det väsentliga. Om du sedan vill hjälpa sökmotorerna att ranka/lista dig högt upp är det ju ett plus.

Inkludera alltid användbara länkar och tänk på att ange källhänvisningar.

Bra att ha någon annan som kontrolläser texten.

Ja nu hoppas jag detta blir ett populärt och välbesökt inlägg 😏. Jag tror jag har följt alla regler och förslag. Drömmen är att det både tilltalar mina läsare och sökmotorerna.

En annan bloggare med bloggen Ett liv i balans har i dagarna publicerat ett mycket intressant inlägg om Hur jag skapar ett blogginlägg på ett lite högre plan än detta inlägg.


Ingen är perfekt, men många är på väg!?

23 thoughts on “Att skriva ett bra och sökordsvänligt inlägg i WordPress

 1. Jag bryter nog mot de flesta regler i din sammanställning, men min blogg är ju en fotoblogg med lite text ibland, noll ibland och någon gång en längre text med bilder. Jag skulle tro att min blogg inte alls är sökvänlig, utom vad gäller vissa inlägg som får mycket besök.

  Sidensvansar i äppelträdet i dag, men eftersom min lilla zoomkamera har gett upp så får jag nöja mig med att betrakta dessa vackra.
  Trevlig helg Eva!

  1. Din fotoblogg är mycket sökvänlig för att du har så fina bilder med träffsäkra texter till.
   De där sidensvansarna skulle jag också vilja titta på. De är så fantastiska.
   Här har det snöat och landskapet är alldeles vitt. Vackert men kylslaget.
   Trevlig helg!

  2. Superbra inlägg Eva verkligen lite att ta efter..👍 När det gäller min blogg så har jag förbjudit sökmotorer att hitta den såg senast igår att jag har den inställningen det känns bra..
   Min blogg handlar ju mest om foton och jag gillar att lägga till några ord under varje bild på grund av att det kan bli lite långtråkigt med bara bilder i en lång rad..
   Ibland kan jag få ideer om att blogga om något särskilt och då kan det bli egengjorda bilder eller nedladdade som man får använda..
   Annars jo bältrosen håller mig i sitt grepp fortfarande tyvärr..😡 hoppas att allt går bra med ditt 😉..ha en fin lördagskväll nu och söndag.. Kram..👍♥️

   1. Jag tycker de bästa bloggarna är just de som är personliga och som inte rättar in sig i leden. Man bloggar ju för man tycker det är kul. Själv har jag tappat så många besökare på sistone och måste göra något åt det. Vet inte om det är WP som krånglar eller vad. Det är därför jag funderat lite på Blogspot som vi pratat om.
    Hoppas du har det någorlunda!

  3. Anonym

   Din blogg om sökord är fokuserad och lättläst. Jag uppskattar att du delar med dig av dina egna tips och råd om bloggande och ser fram emot dina framtida inlägg

   Jag kommer att försöka följa dina tips att
   använda sökord på ett naturligt sätt,
   hålla sig till ett ämne och
   använda så många närliggande ord som möjligt

   Jag är glad att du hittade min bloggpost om hur man skapar ett blogginlägg användbar. Tack för att du länkade till mitt inlägg.

   mvh
   Hasse

   1. Tack så mycket för din fina kommentar!
    Jag tvivlar lite på att jag själv kommer att kunna leva upp till tipsen i inlägget.
    Jag kommer också att med stort intresse fortsätta följa din blogg och ser fram emot nästa inlägg./Eva

 2. Pingback: Att skriva ett bra och sökordsvänligt inlägg i WordPress - Bloggfeed

 3. Majvor

  Så seriös orkar jag definitivt inte vara! Tur att jag mer eller mindre slutat blogga.
  Bra tips dock !
  //Majvor

 4. Oj, nej, så mycket tänker jag inte på när jag skriver mina inlägg. Min blogg är ju främst en fotoblogg. Ett ställe dit jag förpassar alla mina bilder, eller ja, en del av dem i alla fall. 😁
  Sen om någon vill läsa och titta så blir jag ju naturligtvis glad. Det är jag nöjd med.

 5. Säger detsamma som en del andra här. Jag har en fotoblogg och det blir bara lite text. Sökmotorer struntar jag i. Jag har många följare som besöker mig. Det räcker inte bara med en bra uppbyggd text utan man får följa sina följare också.
  Bra tips för alla som skriver endast texter om olika ämnen.
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  1. Jag avundas alla fotobloggare. De har ofta så fina kameror och får till attraktiva bilder. Med lite text till blir det perfekt.
   Hoppas din söndag blir bra!

 6. Oj, jag tänker inte på något alls när jag skriver mina blogginlägg (som inte kommer så ofta). Jag har ju mest mina foton med lite text. Men bra tips och ett väldigt bra inlägg Eva!
  Önskar dig en fin vecka!

  1. Tack Anita! Tycker du har en härlig mix av foton och texter i din blogg. Det är alltid lika spännande när det kommer ett inlägg från dig.
   Ha nu en fin fortsatt vecka!

 7. Dina inlägg är alltid inyressanta o informativa😊
  Men om bloggande i allmänhet, så tror jag inte alla nödvändigtvis är ute efter möjligast många följare… inte åtminstone jag, föredrar kvalitet framon kvantitet även i detta. Visst är det trevligt om någon är intresserad o gillar bloggen, men det är inte (för mig) ett självändamål att få möjligast många följare…
  Men tipsen du skrev var intressanta o hjälper säkert dem som vill ha många följare, ett som fick mig att lite dra på smilbandet var ”MAN bör använda du-tilltal.” om ’man’ lever som ’man’ lär, borde det väl stå ”DU bör använda du-tilltal” 😉 för att nu lite klyva hår…
  Intressant inlägg i varje fall o jag är förvånad över att du tappat följare, kanske sådana som även slutat blogga? Dessa tider tror jag är en orsak, världen har plötsligt blivit otrevlig med en massa maktgiriga som ’poppat upp’ o krig lite här o där😢

 8. Intressant och lärorikt.
  Jag tror att in blogg är ganska strukturerad. Däremot har jag svårt för det där med sökord och bli hittad. Brukar tänka på bra ord i titeln. Har dock inte betalpaketet och fattar därför inte riktigt vilken betydelse det har. Kan du förklara lite närmre och ge några exempel, så jag förstår bättre? Jag är normalt inte helt korkad, men vad gäller detta är jag en nolla.
  Det jag har märkt är att det är många inne på mina gamla inlägg och troligen hittar till mig genom rubriker, t ex brittisk julmat, träd i Spanien m m. och också specifika småställen i Wales och Spanien, där jag kanske är den enda som skrivit om det på svenska.
  Tack för tipsen!

 9. Tack för många användbara tips. Har man en blogg vill man nå ut till så många som möjligt och besöker man andra bloggar är det lätt att inspireras av det andra åstadkommer.
  Förhoppningsvis leder bloggandet till nya bekantskaper, om än bara på webben.

Kommentera