På gång – 17 september 2023

En pergola med rosor, fördelarna med stavgång, persienner eller hissgardiner, årets Blossaglögg, airfryer, få fler besökare till din blogg och japanska tyger handlar dagens på gång den 17 september 2023 om.


Drömmen om en pergola med klängrosor

Nu är en bra tid att fixa en pergola i trädgården eller täppan. En pergola ger en ombonad känsla och fin atmosfär till trädgården och kan även fungera som en avskiljare på en stor gräsmatta.

Vackra växter att plantera invid kan vara blåregn, klematis, kaprifol, murgröna, pipranka, vildvin, men allra vackrast är rosor.

I vår förening där jag bor har vi nyligen fått en pergola som man placerat intill en lekplats. Där finns redan bänkar och bord för föräldrar och andra att sitta. Pergolan med växtlighet kommer att göra platsen ännu mer attraktiv. Det är Andreas och hans kompis som byggt den.

Flora Linnea finns många vackra rosor av alla de slag att välja bland.


Stavgång vs promenad

I DN/Ingbritt Ekman idag (17 sept 2023) kan man läsa om fördelarna med att gå med stavar.

Gång med stavar ger betydligt mer än en vanlig promenad.

 • Belastningen på musklerna fördelas jämnare med hjälp av stavarna. Med stavarna använder man musklerna både i ryggen, benen, bröstet, armarna och magen
 • Stavgång ger en ökad konditionsträning och ger högre puls samt förbränner mer energi samt är skonsamt för lederna.
 • Man kan pausa och göra några övningar stillastående med stavarna.
 • Man utökar sitt rörelsemönster och det känns extra säkert med gångstavar i händerna som gör att du får bättre balans och stabilitet.
 • För att få upp flåset måste man röra på armarna och pendla ordentligt. Pendlingen ska ske i axelleden så handen kommer bakom höften.
 • Om man har stavarna framför sig så får man inte den effekt som stavarna ger vid en kraftig armpendling då stegen blir längre och pulsen högre.
 • Det är viktigt att ha rätt längd på staven för att hitta rätt teknik. Den rätta längden är 90 grader i armbågsleden. Hellre för korta stavar än för långa.

Så det är bara till att plocka fram stavarna igen som vi väl har undanställda någonstans, eller hur?


Persienner eller hissgardiner på gång

Vi skulle behöva byta våra gamla och trasiga persienner. Persienner är inte vackra men mycket effektiva. När de börjar hänga snett ser det dock verkligen illa ut.

Nu funderar vi lite på att göra hissgardiner med ett mörkläggande tyg. Det tråkiga är bara att man då inte ser ut alls. Persienner kan man ju alltid glutta lite igenom.


Här på selfmade.com hittade vi i alla fall en mycket tydlig instruktion på hur man gör hissgardiner.


Årets glögg är på gång

För tjugo år sedan lanserades den första årgångsglöggen från Blossa. Sedan dess har glöggen haft smaker av bland annat apelsin, pomerans, saffran, lingon och kryddnejlika, yuzu och ingefära, lavendel och Earl Grey. En av årets smaker lär vara hallon.


Glöggflaskan har ju en ny design varje år. Många samlar på flaskorna som är väldigt dekorativa. Temat i år är Gamla stan. Det var nämligen i Gamla Stan i Stockholm där den första Blossa-flaskan tappades. Etiketten lyser i mörkret också. I år finns det även en alkoholfri version.


Nytt i köket – en air-fryer

Den fungerar så att en fläkt cirkulerar varmluft i hög hastighet – högre än i en varmluftsugn. Effekten blir att maten tillagas snabbt och jämnt och får både smak och konsistens av att vara som friterad. Man kan pensla på lite olja (bara ett lager) för att erhålla bättre smak.

Man kan fritera, rosta, baka eller grilla i den – enkelt, otroligt gott och betydligt hälsosammare än att fritera på klassiskt vis.


Den största skillnaden mellan en Air Fryer och en fritös är hur maskinerna friterar din mat. Air Fryern använder huvudsakligen luft och fritösen olja för att åstadkomma det perfekta resultatet. I en luftfritös lägger du maten du vill fritera i en korg och sedan in i maskinen.


Få fler besökare till bloggen

Genom att vara ansluten till Bloggfeed får man fler besökare. Så här skriver de om sig själva:

“Bloggfeed är ett nätverk av totalt 9 sajter (inkl. denna) som samlar de senaste inläggen från många olika bloggar inom flera olika kategorier.https://bloggfeed.se/

Vi skapade Bloggfeed-nätverket eftersom vi dels ville göra det möjligt för bloggare att nå ut till nya och fler läsare, men även för att underlätta för bloggintresserade att hitta nya läsvärda bloggar.

Det är helt gratis för bloggarna att synas i våra flöden, och det är naturligtvis även gratis för dig som besökare på någon av Bloggfeed-sajterna. Är du en bloggare? Då kan du enkelt lägga till din blogg i våra flöden.”


Att bli inspirerad av

Finns här på Temu.

17 thoughts on “På gång – 17 september 2023

 1. Pingback: På gång – 17 september 2023 - Bloggfeed

 2. Ååh, ett nytt “På gång”, alltid lika roligt när dom dyker upp i min WordPress-reader!
  Jodå, ett par stavar finns allt undanställda här. Kanske tid att ta fram dom nu.
  Vackert med en pergola. Det har jag sett många på trädgårdsresor jag gjort. En Air fryer har vi länge funderat på att köpa. Kanske blir det av till hösten. Idén med luft istället för fet olja tilltalar mig.

  1. Tack snälla Anita! Det är nog inte så dumt med stavar, men jag kan inte hjälpa att jag känner mig lite fånig när jag använder dem. Så fåfäng man kan vara.
   Har alltid önskat mig en pergola. Nu får det bli en liten spaljé på balkongen istället!
   Vi har inte lärt oss hantera airfryern ännu, men jag berättar om den sedan.
   Ha en skön höstvecka!

 3. Air fryer har jag funderat över men jag låter nog bli. Misstänker att efter nyhetens behag lagt sig, kommer det bli ytterligare en köksattiralj att stuva undan. Jag som börjat sortera bort maskiner jag inte använt de senaste åren, vill inte börja fylla på igen. Har redan funderat och ratat en ismaskin.
  Det var länge sedan jag nyttjade mina stavar men de kommer inte att sorteras bort. Man blir ju äldre och då kan de komma till pass innan det är dags för andra gånghjälpmedel, typ rollator. 😉

  1. Tror också att det kan kännas stadigt och tryggt med stavar ju äldre man blir. Ännu känns det inte riktigt bekvämt med dom.
   Jodå platsutrymmet minskar i köket med alla maskiner. Eftersom vi även införskaffade en elcitruspress och en blender vid samma tillfälle som airfryern (rea) återstår inget annat än att bygga ut köket 🙄

 4. En pergola är väldigt fin…. om man hade en trädgård. Vi har också alltid haft. Det är mycket som jag saknar när det gäller trädgård. Intill en lekplats är en strålande idé!
  Har alltid tyckt att det ser jobbigt ut med stavar men vem vet. Kanske när jag inte har hund längre.

  1. Stavar och hund går inte riktigt ihop det förstår jag. En stav kan ju tas för en pinne kanske😉
   En pergola har alltid varit en önskedröm. Nu får det bli en spaljé på balkongen i stället. Denna pryder sin plats invid lekplatsen.

 5. En pergola är verkligen värdefull och vacker. Vår är en vinpergola som skänker skugga under varma dagar och belönar oss med massor med druvor så här års. Jag älskar att sitta där och se hur ljuset silas genom de vackra bladen som jag låter hänga som gardiner i framkanten. Sent i går kväll var jag där med ficklampa och plockade in druvor för att äta vid tv:n.

  Stavar får jag avstå ifrån, armar och bröstrygg tål inte stavgång.

  Tack för rosenlänken, jag behöver införskaffa minst tre nya rosor, ersätta dem som av någon anledning gav upp i år efter många många år. Om jag orkar gräva.

  Airfryern låter som ett spännande sätt att laga mat!

  1. Så poetiskt du beskriver er pergola och så underbart att odla vin i den. Tänk att bara kunna gå ut och hämta en klase vindruvor på kvällen.
   Vi har anlitat Flora Linnea många gånger med utmärkt resultat vad beträffar kvalitet och leverans. Det var Austinrosor vi köpte mest. Jag kan gråta när jag tänker på hur vackra de var. Vi var tvungna att lämna kvar dem när vi flyttade.
   Vi känner att vi behöver förändra vår matlagning lite och då passade det bra att skaffa airfryern. Ska skriva om den när vi fått in tekniken.
   Du kan verkligen inte ha det lätt att skaffa dig motion med dina krämpor. Hoppas du kan promenera lite i alla fall.

   1. Jag förstår att du är ledsen över de vackra rosorna ni var tvungna att lämna. Det tar väl lite tid att pröva sig fram med vad som trivs på balkongen.

    Just idag skulle jag kunna gråta över smärtorna men får distrahera mig och försöka härda ut. Promenader har det blivit alltför sällan de senaste månaderna.

 6. Anonym

  Vi ska skaffa en spaljé till balkongen nästa år. Vi band upp vår klematis med “trädgårdssnören” men tyvärr blåste plantan av. Vi kunde reparera den med eltejp och en stark pinne. Bättre då med spaljé.
  Vi har en AirFryer och den används ofta. Den funkar bra med det mesta som man annars steker eller friterar. Klyftpotatis, entrecote, fisk mm går jättebra. Vi bakar inte i den men annars används till det mesta. Bra att inte använda så mycket fett i matlagningen tycker vi.
  Stavar funkar bra för maken som promenerar med ett “stavgäng”. Själv har jag inte provat.
  Det är alltid trevligt att läsa din blogg, tack för det!

  1. Tack för dina fina ord om bloggen. Jag blir så glad av att höra det.
   Tror också det är bättre att skaffa en spaljé där man kan låta en klematis ed ta fäste. Snören går lätt av.
   Vad roligt att höra att ni är nöjda med Airfryern. Vi har inte hunnit få riktig kläm på den ännu. Vi skaffade den just för att kunna minska på fettet.
   Låter trevligt att ha ett gäng att gå stavgång med.
   Ha det bra!

 7. Anonym

  Gåstavar är helt klart underskattade. Bra träning och bra stöd. Inget att känna sig fånig med! 🙂 Tack för påminnelsen. Och för bra beskrivning av airfryer – kanske dags att göra slag i saken. Även om vi precis som ni riskerar att behöva bygga ut köket pga ännu en attiralj, haha.
  Tack för ett trevligt inlägg! Hoppas min kommentar kommer med denna gång, inte alltid den gör det. /Gunilla

  1. Ja det blir nog till att börja med gåstavarna. Snart blir det ju halt väglag också och då kommer dom verkligen till pass.
   Vi köpte Airfryern på CO för de hade en som var lagom för pers.
   Ha det bra!

 8. Vackert med pergola, men inget riktigt för min tomt.
  Jag funderar mer och mer på att börja med stavgång, som du säjer, det finns många fördelar. Vi får se hur det blir. Gissat tyvärr bara att jag ställer ifrån mig stavarna någonstans redan första dagen😉.
  Jag har inte riktigt följt det där med årets glögg, men lite kul är det med nya smaker.
  Tror du Bloggfeed fungerar? Är alltid lite skeptisk till dessa typer av sidor.
  Ha det bra!

  1. Jodå jag har varit med i Bloggfeed ett par år och tycker det fungerar bra när man vill skaffa sig lite nya besökare.
   Jag vet inte varför, men jag har så svårt att komma igång med stavgången.
   Ha det gott!

Kommentera