Böcker att läsa (sept 2023). I höst kommer det ut en mängd böcker jag vill läsa. Jag älskar ju pockets som är lätta, billiga och bekväma särskilt som kvällslektyr i sängen.
Men i år måste jag frångå mina vanor och köpa några inbundna utgåvor eftersom jag inte har tålamod att invänta pocketutgåvorna. Jag får väl sitta i en fåtölj och läsa dem. Det går ju det med.
Jo jag har tillgång till ett bibliotek, men där kan väntan också bli lång.
Inbundna nya böcker





Kerstin Ekman – Min bokvärld
Först ut bland de inbundna böckerna är definitivt Kerstin Ekmans Min bokvärld, Albert Bonniers Förlag. Den har jag för resten redan inköpt. (Den var faktiskt slutsåld i vår bokhandel, så man måste rekvirera flera exemplar av den, vilket visar det stora intresset för boken!)
Ekmans Bokvärld läser man nog inte från pärm till pärm. Det blir att lugnt och metodiskt läsa ett kapitel i taget. Jag räknade antal verk som finns omnämnda och kom fram till att det är cirka 125 st som Kerstin Ekman citerar och/eller skriver om i de 24 kapitlen.
Det började med barndomshemmets bokhyllor och Katrineholms stadsbibliotek. I 24 kapitel förmedlar Kerstin Ekman starka upplevelser som läsandet gett henne, och berättar om böcker hon kommit att älska, böcker som vänner, som tröst – och om hur läsa och skriva hör ihop.
Håkan Nesser – Det kom ett brev från München
Därnäst kommer jag inte att kunna vänta på Håkan Nessers – Det kom ett brev från München, Albert Bonniers Förlag i pocketupplaga, utan den kommer jag att köpa inbunden.
Citerar ur en recension av Kapprakt som jag tycker beskriver och fångar Nessers skrivande så bra.
…”Hela upplägget har en behaglig retrodoft av engelsk klassiker med stort hus på landet, familjehemligheter, märkliga relationer och händelser långt tillbaka i tiden som ingen vill prata om. Vi rör oss hela tiden snyggt mellan olika berättarperspektiv och kan även läsglädjas åt väl fungerande tempoväxlingar.
Den språkliga kvaliteten är som väntat mycket hög och det känns som att författaren successivt väver in allt mer humor i sitt berättande vilket kan vara riskfyllt och svårhanterligt men här hanteras det av en mästare….”
Jonas Hassen Khemiri – Systrarna
Systrarna av Jonas Hassen Khemiri (utkommer 15 sept), Albert Bonniers Förlag står näst på tur. Jag har inte läst någon av hans böcker. Han blir alltid så omtalad och beundrad i media att jag inser att denna bara måste jag läsa.
Så här presenterar Jonas Tente och Malin Ullgren i DN den.
Fem år efter sin senaste roman, den tragikomiska samtidsanalysen ”Pappaklausulen”, återkommer Jonas Hassen Khemiri med en tegelsten. ”Systrarna” är en drygt 720-sidig roman som inleds på millennieskiftets nyårsafton med att tre systrar plankar in på en trendig fest.
Det är en intrikat och stilskiftande komposition som i grunden är en familjeberättelse, och den sträcker sig från år 2000 till år 2035. Men här finns trevare tillbaka också, till maj 1991 när romanens berättare Jonas första gången möter de redan då legendariska systrarna i Hornstull i Stockholm.
Ingrid Carlberg – Marionetterna
Ingrid Carlberg utkommer med Marionetterna, Norstedts.
Den kommer säkert att bli mycket omskriven och debatterad. Så här skriver SvT Kultur om den
Journalisten och akademiledamoten Ingrid Carlbergs nya bok ”Marionetterna” handlar om desinformation och dolda påverkanskampanjer inom politiken. Genom att gå tillbaka i historien vill hon förstå hur trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit de stora hoten mot demokratin.
….
– Det pågår ett informationskrig i världen, och jag försöker skriva om den påverkansmetod som är ett av de viktigaste vapnen i det kriget, säger Ingrid Carlberg och fortsätter:
– Jag liknar det vid en slags marionetteater, en propagandametod som går ut på att inte synas. Det ska se ut som att det händer i verkligheten.
Kjell Westö – Skymning 41
Kjell Westös nya roman Skymning 41, Albert Bonniers Förlag, inleds1940 när vinterkriget har börjat. Skådespelerskan Molly Timm är på turné i Sverige, hennes fästman Henry Gunnars är korrespondent vid fronten. En berättelse om kärlek i en dramatisk tid – en tid som genom kriget i Ukraina är besläktad med vår egen.
En roman av en av Nordens främsta berättare om en epok som drabbade Finland och Europa med fruktansvärd kraft.
POCKETS på nattygsbordet



Välkommen till Evigheten – Camilla Grebe, Wahlström & Widstrand
Lykke Andersen – redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam – står anklagad för mord.
Vad har hänt på familjens idylliska gård? Har det att göra med det som skedde där åtta år tidigare? Och varför vägrar Lykke att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson?
“Välkommen till Evigheten” är ett modernt ödesdrama och en hyllning till det mest klassiska av deckarteman: mysteriet med det slutna rummet. Vem äger sanningen? Och är det skillnad på att göra rätt och att göra det rätta?
Pascal Engman och Johannes Selåker – Till minne av en mördare, Forum
Till minne av en mördare är en av de starkaste deckarna på år och dag, och finns det någon rättvisa blir den utsedd till årets bästa svenska kriminalroman av Deckarakademin i november.”
Västerbottens-Kuriren
Sångfåglar – Christy Lefteri, Nona
Sångfåglar är berättelsen om Nisha. Hon är en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen.
Polisen skriver av ärendet som ännu ett fall då en utländsk hushållsarbetare rymmer. Men oron och frågorna växer i Nishas arbetsgivare Petra, och i tjuvskytten Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha.
Vad har egentligen hänt? Varför försvann Nisha? Petra inser att det är upp till henne att utreda försvinnandet.
Sångfåglar nominerad till Årets bok 2022.
Av höstens bokutgivning kommer jag att skriva om två kriminalromaner. Inläggen kommer på bloggen småningom. Ni får vänta och se vilka de är. Inväntar recensionsexemplaren!
Vilka bra boktips! De tackar jg för.
Det var roligt att du tycker det 😊
Marionetterna och Min bokvärld hade jag redan på min lista. Jag kan vänta eftersom min att-läsa-lista är flera meter lång. Har jag tur finns de väldigt tjocka böckerna som ljudbok senare. Visst är det underbart att det finns böcker och hela tiden kommer nya därtill. 😀📚
Nu har jag fått några till på min lista. Har alltid en bok att läsa.
Kramar från oss
Oj många spännande titlar och tips! Tack Eva! 🙂
Kerstin Ekmans Min bokvärld måste jag ju bara läsa. Men den tror jag ska läsas med ögonen. Jag skulle tro att alla som älskar böcker tänker tillbaka på sina läsupplevelser, en av böckerna som gjorde intryck på mig var Greven av Monte Cristo.
Westö har jag upptäckt på senare tid men av någon anledning tar det emot att läsa denna om kriget. Kanske för att jag inte tidigare förstått hur flera av mina farbröder och morbröder har levt med krigstrauman.
Nesser är redan lyssnad på, alltid läsvärd med sin “show, don’t tell-stil”.
Tack för tips, Eva!
Håller verkligen med om att Kerstin Ekman ska läsas med ögonen.
Det finns många böcker som gjorde ett starkt intryck på mig. Några borde jag nog läsa om och se om jag uppfattar dem likadant idag.
Westö är en njutning att läsa, men jag förstår att temat kan kännas särskilt tungt för dig.
Nesser har en så fin humor också som jag uppskattar och en språkbehandling som är underbar.
Hoppas du får en fin söndag!