Sommarpockets

Sommarpockets. Här är de senaste pocketböckerna jag fyndade (79 kr/styck🤨) på rean. Jag har förstått att en del av er gillar att se vad jag valt och kanske få något tips.


VINNARE AV STORA JOURNALISTPRISET 2021

I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv. Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som man visar upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?
Tills alla dör berättar om en förlorad generation unga män, om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet.


En oväderskväll i slutet av januari knackar det på Judith Millers dörr. Hon öppnar utan att veta vad hon ska finna – och utan att förstå att hennes liv just tagit en helt ny riktning, att det här är tidpunkten som hon för alltid ska se tillbaka på som starten för både det bästa och värsta som hänt henne.

På samma sätt anar inte heller Anna Kowalski och mannen som äger hästarna Svart och Brun att några steg åt ett nytt håll kan få sådana obönhörliga konsekvenser.

I Van Veeterens Maardam fortsätter man att begå brotten och kommissariens efterträdare Jung gör sitt bästa för att lösa dem, men vissa fall förblir kanske bäst ouppklarade. Boken innehåller tre nesserskt glimrande kortromaner: “Beundran”,” Botgöring” samt “En främling knackar på din dörr”.


Vinnare av Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2022

Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilket av mina liv som är själva ramen.

En kvinna ligger nedbäddad i feber när en handfull människor ur det förflutna står framför henne: en blivande kändis som skrev ett brev, en vän som försvann bortom kartan, en kärlek utan framtid.

Detaljerna är en roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro. Vilken är den perfekta millennieklänningen? Kan en älskad människa verkligen försvinna? Och vem är det egentligen som porträtteras, personen på bilden eller den som håller i penseln?


Nominerad till Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Deckare 2022

Nominerad till Årets Bok 2022

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtar man 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.

Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?


När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon på Avdelning Q – som redan är pressade på grund av coronapandemin – står inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin.


Den 24 februari 2022 markerar en ny ordning för Europa. Vladimir Putin introducerade sin linje under en säkerhetskonferens i München 2007 och etablerade den med kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krimhalvön 2014. Med invasionen i Ukraina har han korsat Rubicon.

Martin Kragh tar i sin bok ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och den ryska historien, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det postsovjetiska Ryssland. Han berättar sakligt och effektivt om Putins vägval: med ett ojämförligt rikt material av kommunikéer och uttalanden i statlig och oberoende press kan läsaren följa de retoriska manövrarna som skulle leda Europa till krig. 


Svenska Deckarakademins pris för bästa debutroman 2022.

Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken “jag känner igen honom”.

Vandringen utvecklar sig snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Sarek nominerades även till priset Årets Bok 2022.


25 thoughts on “Sommarpockets

 1. Pingback: Sommarpockets - Bloggfeed

  1. Tack för omdömet om Sarek. Intressant att du bara ger den godkänt. Återkommer om vad jag tycker om den när jag läst den.
   Kramar till er!

 2. Fastnade direkt för “Detaljerna” Det låter intressant. Reaböcker eller månadens bok till nedsatt pris o.s.v. kan jag inte gå förbi, suck…. Chips och godis har jag inga som helst problem med att ignorera 😄 Tack för tipsen, Eva!

  1. Tack för att du läser. Jag ser också fram emot att läsa Detaljerna. Vi får utbyta omdömen om den sedan!? Visst är det underbart med böcker. Chips kan jag också undvara, men lite godis vill jag ha. 😋

   1. Vet inte än när jag kommer att köpa/läsa den. Står på min lista nu. P.g.a. min inklämda nerv i halsryggen kan jag bara läsa liggande. ½ timme varje dag när jag lägger mig.

   2. Fy så jobbigt du har med din halsrygg. Det måste ändå kännas bra med talböcker att lyssna på då.

 3. Tack för tipsen Eva! “Tills alla dör” har jag läst, bra skriven av Diamant Salihu. Håkan Nesser är en favorit så den måste jag definitivt läsa. Även de andra verkar bra. “I dina händer” ligger faktiskt och väntar här hemma på att bli läst.

  1. Tack för ditt omdöme Salihu. Förstår att den är bra skriven. Det gäller bara att ta sats för att läsa om dessa hemska saker. Nesser är också en mästare att kunna skriva. I dina händer tror jag också är bra.
   Ha det bra!

 4. Tack för bra boktips. Jag läser inte längre utan lyssnar via Legimus. Där dröjer det ibland ganska länge innan inläsning sker. Vissa böcker läses inte in alls. Diamant Salihus båda böcker finns dock. Riktigt intressanta.

  1. Tack själv! Jag måste LÄSA böcker. Klarar inte av att lyssna. Jag förstår att Diamant Salihus böcker är intressanta.

 5. “Tills alla dör” är en lika skrämmande skildring som liknande böcker i genren. De fängslar mer än fiktiva böcker och visst blir man skrämd av utvecklingen.
  Frugan lärde mig tycka om Håkan Nesser, men nu har jag pausat läsande av hans böcker för att istället ge mig in på ett annat av hennes tips. Kepler.

  1. Jag har inte läst Tills alla dör ännu, men jag förstår att den är skrämmande. Men jag tror det är viktigt att läsa även den typen av böcker för att försöka förstå.
   Nesser är lättläst och bra. Kepler har jag inte läst ännu. Tack för det tipset!

 6. Tack för tipsen!
  En del författare känner jag till och har läst, några är nya för mig.
  Gillar att läsa svenska författare när jag är här igen.
  Ha det bra!

  1. Tack själv. Förstår att det känns rätt för dig att läsa svenska författare nu. Du läser väl annars engelska böcker på originalspråket förstår jag.
   Ha det gott!

   1. Tack Eva jag tycker att allihop verkar bra men börjar Kanske med Sarek..ha en riktigt fin söndag nu kram Nicki 👍🤗🌞

 7. Alltid roligt med dina boktips. Jag som lyssnar minns inte alltid riktigt allt jag tillbringat natten med. Ia Genberg är en sån, får kolla och påminnas, men har en känsla av att den var bra. Salihu och Persson aktar jag mig för just nu, känns för hemska. Jag har haft nära kotakt med barn ur de miljöerna och väljer att glädjas åt dem det gått bra för. Natriumklorid har maken fått i dropp under flera alltför spännande dygn. Nesser är en klar favorit. Boken om mannen med megalomani ger mig sorgsna associationer, åter hatas det ryska folket där jag har mina rötter, oförskyllt, galna ledare plågar även dem. Och självklart läser jag det mesta som utspelas i norr, Sarek en av många.

  1. Tack för att du läser och orkar kommentera. Jag tar till mig dina synpunkter och reflektioner med stort intresse.
   Du har min djupaste medkänsla.

  1. Tack själv! Ja Sarek ser jag också framemot att läsa. Skönt läsväder här för resten. Regnet silar ner 💧💧💧

Kommentera