På gång – 23 juli 2023

På gång – 23 juli 2023 är events på bastuflottar, Sofiagympa, dataskydd, svamp, sommarauktioner on line, torka kryddor och andra växter, TV-tips.


Bastuflottar är den nya trenden för events

Man kan hyra en egen bastuflotte och ta en tur på sjön och firar något eller bara roar sig. Kolla här på den fina bloggen Storstadsnatur som fångade en möhippa live. Ser ganska trevligt ut, eller hur!


Gympa hemma på sommaren

Ni hänger väl med i Sofias hemmagympa på TV1 varje vardag kl 10.00 eller när som helst på SvtPlay? Alla rörelser i två eller tre svårighetsnivåer så alla kan vara med 😏


Dataskydd på gång

Är du orolig över hur mycket information nätjättarna samlar in om dig? IT-säkerhetsutbildaren Karl Emil Nikka tipsar på den här videon om fyra sätt att få koll på vilken data du och din mobil lämnar ut till apparna.

 1. Kolla appens behörighet
 2. Kontrollera kontaktlistan
 3. Styr platsåtkomsten
 4. Se över bildåtkomsten

På gång är svampen

Snart börjar den efterlängtade svampsäsongen. En och annan har väl redan visat sig efter de senaste regnvädren – åtminstone i Mellansverige.


Svamp är en färskvara som man kan spara under lång tid genom att använda olika metoder. Man kan torka, frysa, salta in, konservera svamp. Torkning sparar utrymme och en del svampar får bättre smak och konsistens av att bli torkade. Här är Svampkonsulenternas bästa råd. En mycket informativ, kortfattad och bra sida.


Sommarauktion on line är i full gång

Intressant är att kolla lite på auktioner on line. På Kaplans pågår smyckeauktioner nu. Kul att se vad man bjuder ut och inte minst resultatet på “avslutade auktioner”.

Hög tid att torka kryddor och örter

Ett enkelt och tidsbesparande sätt jag läste om i Expressen för ett par år sedan är att använda papperspåsar till torkning av kryddor och örter.

Man tar av en av de otaliga papperspåsar man numera får istället för plastpåsar och stoppar ner kryddbuketten i. Man hänger upp påsen där det är ljus och varmt genom att klämma fast den på ett snöre med en klädnypa vid ett fönster.

Papperspåsen gör att örterna kan torka i fuktfri värme och mörker. Blad, blommor, frön mm som faller av hamnar i påsen och skräpar inte ner.

När man tror örterna är torra öppnar man påsen lite försiktigt. De torra bladen som fortfarande sitter kvar låter man ramla ner i påsens botten. Klart att hälla upp de helt torkade kryddorna i en burk och skruva på lock.


Tips om du torkar växter

Det finns så otroligt många olika sorters gräs, ax, fröställningar, olika sädesslag, vass, småkvistar som är vackra att sätta i en vas. Passa på att samla och dekorera med till hösten.

För att undvika att de skräpar ner kan man spraya dem lätt med vanligt hårspray. Spraya på stjälkar och blad. Växterna måste vara alldeles torra innan man kan spraya på dem. På detta behåller de styrseln och formen.

Låt dig bli inspirerad!

Mumsen kanske blir kvar

Nicki på bloggen Welcome to Nicki meddelar att hon läst att mums mumsen kanske blir kvar. Läs här.


Windows 11

Har någon laddat ner 11:an? Tacksam för synpunkter i så fall.


TV-tips

Serien Ridley på Britbox rekommenderar jag.


13 thoughts on “På gång – 23 juli 2023

 1. Sofia är min räddning när ordinarie gympaledare är ledig! Det bästa är att mycket finns på SVTPlay så jag kan välja tid och pass själv!
  Nu kan man ju hoppas på bra svampår. Eller inte?? Latmasken i mig tänker på rensningen 😉.
  Mycket har vi – men inte BritBox!
  Nu hinns det ändå inte med serier när VM för damerna startat. Tur att Touren avslutas idag . Det är mycket nu … om man skall följa damernas Tour också… 😉
  Heja 🇸🇪

  1. Det är bra med gympan på Playen, men det är också bra att ha en rutin att gympa samma tid varje dag.
   Nä svampplock har jag faktiskt slutat med också.
   Kul att vi hade något på TV som inte ni har som annars verkar ha ganska många kanaler. Det var något nytt erbjudande från Telia där Britbox fanns med som vi lockades av. Men det är jobbigt med all streaming på olika kanaler. Det mesta vi tittar på är ändå bara nyheter och sport. Mycket kul med all damsport nu.
   Ha det bra!

 2. Pingback: På gång – 23 juli 2023 - Bloggfeed

 3. uppsalaewa

  Jag tvekade och väntade länge med att ladda ner Windows 11 men sedan en ganska lång tid tillbaka har jag laddat ner. Inte en endaste gång har jag ångrat det. Funkar bra om än inte bättre än 10:an.
  De senaste åren har jag inte plockat svamp men vill gärna. Kantareller och Karl Johan är favoriterna.

  1. Hej Ewa, Det låter bra. Då kanske man inte behöver vara så orolig som åtminstone jag för 10:an, men jag tror jag väntar ett tag i alla fall.
   Skulle också vilja plocka svamp, men börjar tycka att det är lite jobbigt. Jag äter den dock med förtjusning. Håller med Karl Johan och kantareller är det som gäller.

 4. Här är det som vanligt trevligt att titta in.
  Gympa med Sofia är jättebra. Nu har jag ett eget träningsprogram men ibland så brukar jag köra lite pass med Sofia.
  Jag är ingen svampplockare, hittar helt enkelt aldrig svamp Har inga svampögon tror jag. Men jag älskar svamp … så gott!
  Bra tips om att torka örter och tack för tipset om Ridley. Britbox har en del bra serier. Satt tidigare och tittade på en serie som heter Land Girls som jag tyckte var bra.
  Ha en fin fortsatt vecka!

  1. Tack för din kommentar. Jag har sett reklamen om Land Girls, men varit lite tveksam. Nu skall jag göra ett försök med den, eftersom du säger att den är bra. Har blivit så himla kräsen med TV-serier.
   Det bästa är naturligtvis att ha ett individanpassat gympaprogram, men jag tycker Sofias rörelser är så jättebra.
   Jag vet att somliga har svårt att hitta svamp. Men har man en gång börjat hitta dem så går det bättre. Det gäller att fokusera blicken på ett visst sätt. Ha ha😉
   Hoppas det går bra för lilla hunden som var så dålig!

 5. Alltså, det där var nog det smartaste tipset jag läst på länge om att torka örter! Jag har lyckats få en hel kruka basilika att frodas på trappen och nu ser jag plötsligt möjligheten att faktiskt lyckas skörda och spara den! Tusen tack! 😀👍

  1. Vad kul med basilikan. Jag har själv praktiserat påsmetoden till torkning något år. Det är verkligen ett bra sätt och skräpar inte ner alls.
   Lycka till!

 6. Bra tips med papperpåstorkning. Jag har en oreganoäng på torpet och en dito odlingslåda i stan men jag har bara haft dem för fjärilars och humlors skull. Måste testas! Ridley har jag nog på Cmore, men kom inte in där just nu för att kolla. Sensommarens första kantarellsmörgås saknar jag nu. Och blåbären. Men allt har sin tid.

  1. Oregano är så fin. Jag brukade ha den som snittblomma tidigare. Även vackra när de torkar. Är en av fjärilars och humlors favoriter.
   Ja kantarellsmörgås skulle sitta fint liksom blåbär. Här äter vi hallon ännu för fullt. Köpehallon vill säga. Vi köper bara sådana som kommer från småodlare och där vi ser sortnamnet.
   Ridley absolut sevärd. Välregisserade och med bra skådespelare.

 7. Minton

  Mycket bra tips som vanligt. Svamp och bär plockning klarar jag inte längre tyvärr. Blev sugen på en kantarell macka. Får kolla om butiken har.
  Kramar från oss

  1. Samma här. Klarar inte heller svamp- och bärplockning längre tyvärr. Det blir till att köpa. Kantarellmacka är aldrig fel.
   Kramar till er bägge!

Kommentera