Apotek idag och igår

Söndagsöppna apotek

I söndags fick jag anledning att hämta ut en medicin på apoteket i Ekerö Centrum. Under min uppväxt i Stockholm fanns ett enda jourapotek som hade öppet på söndagar, Apoteket Scheele, på Klarabergsgatan. Det finns kvar och är numera öppet dygnet runt.

Det fick mig att fundera på vilken enorm utveckling apoteksverksamheten genomgått. Numera efter det statliga monopolets avskaffande (2009) finns många aktörer på apoteksmarknaden. Sortimentet har man sedan dess utvidgat enormt mycket.

Ibland önskar man kanske att apoteken kunde tillhandahålla alla mediciner som läkare förskriver. Fler och fler mediciner (ibland livsuppehållande) blir ju restnoterade hos läkemedelstillverkarna och går inte få tag i.

Byggnader i världsarvet Drottningholm

Mitt emot Drottningholm på andra sidan Ekerövägen ligger ett område med vackra bostadshus från 1700- och 1800-talen, Långa raden.

By Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 3.0Långa raden

Långa raden består av gamla byggnader från 1700 talet som nu ligger inklämda invid det stora trafikprojektet Förbifarten.

Byggnaderna anlade man på 1780-talet på initiativ av Gustav III.

Långa raden med Kavaljershuset, Apotekshuset, Kanslihuset och Inspektorsbostaden ingår i världsarvet Drottningholm.

Apoteket Kronan

http://By Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16885139

I en av dessa byggnader låg på 1790-talet Drottningholms apotek, Apoteket Kronan. Den ursprungliga apoteksinredningen, som är Sveriges äldsta bevarade, har man flyttat och den finns kvar i Skansens stadskvarter i Stockholm.

By Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 3.0Interiör Apoteket Kronan

Förutom apotek inrymde byggnaden en läkarmottagning och bostäder för apotekaren, läkare och barnmorska. Apoteket var främst till för det Kungliga hovet med uppvaktning och personal, men även allmänheten hade tillträde.

Apoteksverksamheten fanns kvar i huset till 1920. I byggnaden finns i dag bostäder och kontor.

En annan intressant byggnad inom samma område på Drottningholmsmalmen är ett stall som numera är ett museum som håller öppet endast en dag om året Dragonstallet.


Kulturapoteken

är kulturhistoriskt intressanta apotek i Sverige, som förblev statliga när man avreglerade apoteksmonopolet.

Apoteket Svanen i Lund

Apoteket Lejonet i Malmö

Apoteket Storken (Östermalm) i Stockholm

Apoteket Korpen (Gamla Stan)

Läs om varför apotekens har så många djurnamn på Apotekarsocieteten

12 thoughts on “Apotek idag och igår

 1. Visst har apoteken genomgått en viss utveckling, men inte nödvändigtvis i rätt riktning. Många apotek satsar mera på skönhetsvård än på receptbelagda läkemedel till exempel.
  I Täby Centrum har de olika apotek lärt sig att “samarbeta”. Om ett apotek inte har medicinen man behöver, tipsar de om ett annat apotek i centrum som har x antal i lager. Inget av apoteken har dock kvällsöppet. Mig vetande är det fortfarande bara Scheele som har öppet dygnet runt.
  Älskar dessa gamla anrika apotek som du visar. Tycker att även Ugglan på Drottninggatan platsar där:-)

  1. Ja Ugglan har fin gammal inredning också. På Fass.se kan man se lagerstatusen på alla apotek om det är någon medicin som saknas på ens ordinarie apotek.
   Apoteken i Täby kanske inte har kvällsöppet, men nog har väl något söndagsöppet i alla fall!?

 2. Fantastiskt när apoteksmonopolet upphävdes. Hade väntat länge på detta. Det finns också andra statliga monopol jag skulle vilja gör av med.
  Fina gamla apotek du visar.
  De är än vanligare i många andra länder. Har sett så många fina gamla apotek i Tyskland, Spanien och andra platser. Så vackert inredda.
  Ha det bra!

  1. Det bästa är när man låter den gamla inredningen finnas kvar. Det kanske är lite opraktiskt, men det är så vackra.
   Javisst önskar man att fler statliga monopol försvann.
   Ha de så gott!

 3. Många fina gamla interiörer och apoteksbyggnader du visar.

  Vad det beror på att apoteken inte har medicinerna kan man ju undra. Kan det vara “just in time” – politiken som råder/har rått, då man inte har stora lager och som visade sig inte fungera alls under pandemin när det mesta var svårt att få tag i? Jag kan bli smått tokig på att mediciner inte finns när man ska hämta ut dem, det händer alldeles för ofta och visst, det ger ju motion till mig som får gå flera gånger eller så får maken ta bilen och det är alls inte bra för miljön. Tänker man efter så är det nog fler äldre människor som behöver mediciner och det måste ju vara oerhört frustrerade att ta sig till och från apoteket flera gånger eller att tvingas uppsöka ett annat, längre bort.

  Jag vet att Fass har möjligheten att kolla om en medicin finns, eller att man kan beställa via nätet och hämta eller att få dem skickade. Har gjort, kan det. Men jag trodde att det var bättre nu – men alltså inte. Jag var rysligt irriterad i förrgår när min astmamedicin saknades, andra gången i rad.

  1. Tack så mycket!
   Ja det är verkligen upprörande att det får fortsätta vara så här med mediciner. Och man undrar som sagt vad det beror på. Det kan väl knappast ha med Ukraina att göra.

   1. Det gamla fina apoteken gillar jag.
    Att medicin saknas beror oftast på att tillverkaren inte kan få tag i ingredienser och detta började när pandemin kom. Har några som jag får alternativ utskriven av min läkare. Vi får hoppas detta problem löser sei.
    Kramar från oss

   2. Ja vi får verkligen hoppas att det löser sig någon gång. Här vräker snön ner nu. Vintern tar visst aldrig slut i år!
    Kramar till er båda!

 4. Mycket intressant läsning som alltid! Apoteket Storken är ju otroligt vackert! Om jag någonsin kommer till Stockholm igen, och det hoppas jag att jag gör, så ska jag absolut besöka det!

 5. Så roligt att läsa om gamla apotek, visste inte ens om att Skansens apoteksinredning kom från apoteket Kronan i Drottningholm. Nutida apotek har tappat apoteksatmosfären och jag saknar att det inte ens finns en liten våg i butikerna. Men den behövs knappast för alt är paketerat och det finns inget att köpa bara några gram av längre. När vi läste om ärtfamiljen i realskolan sa vår lärare att vi skulle gå till apoteket och fråga efter Tisslatassla och Johannesbröd och de hade båda delarna och vägde upp. Fröna vilar i en brunaktig sockerhaltig massa som vi slickade i oss. Johannesbrödets frö är så konstant lika att de använts som vikter och är ursprunget till carat. En lektion om ärtväxter som sitter. Nu finns inget att köpa i lös vikt ur gamla vackra burkar. Kanske i butikerna som sparats med gammal inredning?

  1. Visst var de gamla apoteken vackra med sin fina inredning. Så kul du berättar om Tisslatassla mm. Det har jag aldrig hört tidigare.

Kommentera