Bloggstädning i WordPress

Anledning till bloggstädningen

Anledningen till min bloggstädning är dels att det är många som besöker mina tidigare temainlägg och därför behövde jag uppdatera och bearbeta dem så att de fortfarande är aktuella.

Dels har jag utvecklat mitt bloggande sedan jag började för 7-8 år sedan och behöver ändra i layouten och lite i texterna.

Jag har dessutom lärt mig mycket, fått mer struktur och en personlig inriktning på bloggen under den tiden jag haft den.

Vidare har jag abonnemang på SEO (sökoptimering) som gör att inläggen jag uppgraderar får högre placering hos Google. Äldre och populära inlägg försöker jag därför hinna med att SEO-anpassa.

Jag märker ganska snart att de inlägg jag uppdaterar får fler besökare.

Inte minst är jag väldigt road av att trixa med bloggen!

bloggstädning

Alla inlägg finns kvar efter min bloggstädning

Jag har inte tagit bort några inlägg. Man mister antalet besökare, visningar och kommentarer på inläggen då och det vill jag ogärna.

Några har jag konverterat från klassisk till block-layouten, som jag tycker är mycket snyggare och smidigare att jobba med.

Det var väldigt mycket jobb. Man upptäcker felaktigheter på sidor, inlägg och bildstorlekar som måste korrigeras.

En del länkar fungerar inte längre. Man kan i WordPress prenumerera på på ett program som kollar länkarna kontinuerligt (Yoast SEO Premium), men det kostar förstås. Länkar är alltid lite vanskligt att lägga in om man inte har koll på dem.

Bilder i bloggarkivet är gallrade

Däremot har jag kastat ut en hel del bilder jag har laddat ner i WordPressarkivet.

Många bilder har aldrig publicerats i bloggen eller så har storleken inte varit OK. Det var framför allt i början jag lätt glömde att antingen förminska eller förstora bilderna.

Det är en stor fördel att man kan kolla bilderna både i den Klassiska versionen och i Standardvyn (längst upp till höger under Visa i Mediarkivet). Den klassiska versionen är mer lättarbetad och snabbare, vilket underlättar när man söker efter en specifik bild.

Nu betalar jag för extra lagringsutrymme redan, men det känns ändå tillfredsställande att ha fått ordning på bild/media-arkivet i WordPress.

I veckan blev jag för resten tipsad om (Stefansvardag) att man kan prenumerera på Photoshop och det blev jag väldigt tilltalad av.

Den billigaste varianten kostar 120 kr/mån och jag är ännu inte riktigt övertygad om att det är värt det.

Nu har jag inte någon värstingkamera som en hel del bloggare har. En ny mobil är på gång och jag kommer givetvis att välja en med bra kamera. Jag har en systemkamera en Nikon, men den är så klumpig att bära med sig.

Kategorierna är uppgraderade

Kategorierna har jag stuvat om och gett en mer framträdande plats i sidebaren till höger. Tidigare hade jag underavdelningar till alla överrubriker. Jag har märkt att få använder sig av den inkörsporten. Hoppas denna variant drar besökare.

Etiketterna har jag också uppdaterat. Men jag har upptäckt att man inte kan söka i sökrutan på en etikett. Det är WordPress som har glädje av dem i SEO-rankingen. De ger däremot mig en vink vad jag skrivit om tidigare. Man vill ju inte gärna upprepa sig för mycket.

Dock finns möjligheten att använda en widget med ett etikettmoln. Tyvärr blir det inte bra layoutmässigt i mitt tema där etiketterna dyker upp i olika stilgrader.

Konverterat från Klassisk till Block-layout

I en del välbesökta inlägg har jag konverterat från den klassiska till blockvarianten och märkt att dessa inlägg då blivit till det bättre.

Arkivet är borttaget

Widgeten Arkivet har jag tagit bort. Har aldrig förstått vad det tjänar till.

Temabyte

Det har varit väldigt lockande att byta tema, men just nu blir det lite mycket. Jag är lite tveksam till det.
WordPress vill gärna att man gör det, men jag vill att besökare skall känna igen sig. Det räcker säkert till att jag byter headern då och då.

Till sist lite om själva bloggandet

Jag har uppfattningen att det inte längre är lika populärt att blogga som för en del år sedan. Det finns så många andra sociala medier att anlita som är snabbare och enklare och inte kräver särskilt stor insats. Det verkar som bilder är mer lockande än texter.

För mig ger bloggen utlopp för min kreativa sida. Jag har dessutom fått många vänner och fått lära mig väldigt mycket.

Min blogg är ingen digital dagbok utan ett medel för att publicera inlägg om saker som roar mig och som jag vill fördjupa mig i, sprida kunskap om samt för att kommunicera och utbyta erfarenheter med andra bloggare som jag skriver i min presentation.

Det roliga med bloggandet är responsen och trevliga kontakter.

27 thoughts on “Bloggstädning i WordPress

 1. Oj vad du är flitig! Jag är glad om jag orkar göra några inlägg överhuvudtaget numera. Har dock ett på gång om vår senaste resa!
  Ha en jättefin dag!

 2. Du hör väl min rungande applåd hela vägen från Täby till Ekerö! Så duktig du är. Tålmodig också för att inte säga väldigt kunnig, för WP är ingen lätt bloggplattform att behärska.
  Jag betalar 120 kronor för Photoshop. Jag tycker att det är värt det, även om jag inte utnyttjar många funktioner. Tycker bara det är kul. Om du vill “leka” lite med dina bilder kan du alltid köpa Photoshop Elements som kostar en engångssumma av cirka 800 kronor. Gissar att den varianten skulle vara fullt tillräcklig för mig med, men jag var vad vid fullversionen av PS från mitt jobb, så…

 3. Jag ”vågar” inte rensa i mitt fotogalleri, tycker mig ha observerat att respektive foto då försvinner även från blogginlägget det varit inlagd i, men kanske det beror på min okunskap. Är noll intresserad av tekniska finesser, men som visuell människa är bilderna viktiga för mig.
  Tar du bort även använda (i ett blogginlägg) foton, eller endast sådana du inte använt?

  1. Så här gör jag.
   Jag tar först bort fotot i själva inlägget. Därefter i fotoarkivet. (Det är därför bra att ha arkivet uppe i en separat flik där man tagit fram det så man ser att det blir rätt bild man tar bort.)
   Det är i mina inlägg På gång… det har varit bra att rensa. Ofta är innehållet dagsaktuellt och mist sin relevans efter att tag.

 4. Intressant inlägg! Jag beundrar både din kunskap och ditt tålamod. Har många gånger tänkt göra lite bloggstädning också, men känner mig inte tillräcklig på något plan … heja dig Eva!

  1. Tack så mycket Anki. Jag är som sagt också road av det så det var inte baaara jobbigt.
   Jodå Anki du är mer än tillräcklig på många plan. Det vet vi som följer dig och din blogg.
   Rexbegonian växer och frodas. Kommer snart med bild!
   Hoppas du får en lugn och skön helg tillsammans med Muffin.

 5. Ibland vill jag också göra lite bloggstädning, men jag känner mig inte lika säker som du. Det enda jag gör är att byta bloggmall ibland. Och då bara till någon som jag vet fungerar. Din blogg är väldigt fin och snygg med många intressanta och lärorika inlägg!

  1. Tack så mycket. Det är enormt tillfredsställande att få höra och tack för att du läser. Kan inte tro att din blogg behöver städas med alla dina konstfulla vackra bilder.

 6. Här har du en ytterligare som sällar sig till din beundrarskara Eva! Vilket fantastiskt jobb du gjort. Jag har alltid tyckt din blogg varit smakfull och snygg och med ett intressant innehåll. Själv har jag ju mer en form av dagboksblogg (även om inläggen kommer långt ifrån dagligen). Jag känner därför inte samma behov att rensa i mina bilder och inlägg. En del gamla bilder skulle kanske bytas ut då dom är väldigt små men känner inte att jag har ork till det. Det är ju bara jag själv som ser dom ändå då ingen går in och läser dom gamla inläggen.
  När det gäller bloggandet så har det ökat igen läste jag för något år sedan och jag tror det stämmer. Många har tröttnat på det snabba flödet i andra sociala medier och återupptagit bloggandet. Jag följer en hel del bloggar och fler intressanta dyker upp.
  Nu ser jag fram mot kommande intressanta inlägg från dig Eva!

  1. Tack så mycket för dina fina ord. Jätteroligt att höra. Det är sådant som sporrar en att fortsätta när man har brist på fantasi.
   Intressant att du läst att bloggandet har fått ökat intresse. Jag tycker själv det är en väldigt bra och angenäm form av socialt media.

 7. Det är alltid spännande att läsa dina inlägg. Bloggstädning skulle jag behöva eftersom jag sällan gör något inlägg. Kanske piggnar till när det blir varmare och soligt.
  Kramar från oss

  1. Tack för det Minton. Hoppas snön försvunnit hos er också. Nu väntar man på att de skall börja spira i naturen.
   Kramar till er båda!

 8. Jag säger som alla andra: Så duktig du är, vilket enormt jobb! Jag vet inte hur ditt arkiv fungerade men mitt använder jag ofta, det är bildbaserat och jag kan snabbt hitta en bild med inlägg som jag vill visa någon annan eller bara kolla om jag har visat en bild tidigare i bloggen. Nu fungerar det inte längre som från början, någon Wp-ändring krympte bilderna till en fjärdedel och även tidigare inlagda bilder har krympt så det skulle jag behöva åtgärda, men det är för många så det får vara. Jag har haft samma tema sen start och kör väl tills jag har använt slut på utrymmet, har en 10% kvar.

  Det där med att rensa bilder är lite knepigt, tycker jag. Det borde bättre framgå vilken bild som är använd i just det inlägget, jag testar ofta vilken bild som ska vara den första stora bilden, den importerar jag i stort format och använder jag inte dem sedan så ska de ju bort ur mediaarkivet för att de äter mitt gratisutrymme.

  Sen tycker jag att Wp borde ha fixat detta med att mosaikgalleriet visas som en bildorm i läsaren, de har helt struntat i det och det är nonchalant mot fotobloggarna.

  Photoshop har jag aldrig testat och jag tror inte att jag ska göra det heller. Jag har hållit fast vid iPhotos enkla bildlagrings- och grundläggande redigeringsprogram men tvingades nu lämna det eftersom jag fick köpa en ny laptop. Jag prenumererar nu på Lightroom men är ovillig att börja använda det. Jag har nog svårt för förändringar.

  Det här blev en hel uppsats. De senaste dagarna har jag tampats med supporten för att alla inlägg via etiketterna försvann. Det fick mig att känna stundtals att jag ger upp snart, orkar inte med deras “förbättringar” hela tiden.

  1. Tack för din långa och utförliga kommentar. Jag börjar bakifrån. Det du säger om etiketterna törs jag inte ens kolla om det drabbat även mig. Jag har ju just uppdaterat många av dem.
   Ang bildhanteringen är jag väldigt splittrad. Det jobbigaste med bilderna är att förminska dem tycker jag. Att skärpa till dem är inte så märkvärdigt. Jag har inte behov av att lägga in några skuttande seriefigurer heller.
   Gillar inte mosaikgalleriet. Dåligt att WP inte har något bättre bildarrangemang.
   I det klassiska bildarkivet kan jag direkt se till vilket inlägg en bild hör. Det nya är för långsamt och krångligt.
   Du har ju vad jag förstår en egen version av WP, men det låter illavarslande att du bara har 10 % lagringsutrymme kvar. Vad gör du sedan?

 9. Etiketterna fungerar igen, efter att “staff” till slut gick in och gjorde en ändring. Jag är irriterad på att man alltid ombeds att rensa “cachen”, det innebär ju att man sen måste logga in överallt. Om flera kontaktar supporten för samma sak så borde ju Wp kika på vad det beror på ganska fort.

  Jag lär starta en ny blogg när lagringsutrymmet är fullt, om jag fortfarande vill blogga. Men det har tagit mig 12 år att fylla 90%. I och för sig så hade jag bara en bild i taget de första åren, bloggtemat tilllät inte bildserier till en början. Mosaikgalleriet är det lättaste att använda om man vill fixa ett inlägg med många bilder snabbt, de andra alternativen tar tid att fixa. Dessutom är det det enda där man kan redigera bildrubrikerna som jag ju alltid har, så jag brukar gå via den och sen omvandla till annat. Krångligt.

  En trevlig helg önskar jag dig Eva!

  1. Så bra att det ordnade sig med etiketterna. Det där med bildrubrikerna och mosaikgalleriet förstår jag inte riktigt. Det är himla snyggt det du gör i alla fall.
   Det finns nästan alltid något att reta sig på i WP. Trots allt är det en riktigt bra bloggplattform oftast!
   Hoppas du också får en riktigt fin helg. Här skall det regna i tre dagar nu😎

   1. För första gången på länge så ser jag dina svar i klockan. Det är så skönt att det fungerar.

Kommentera