Nya pockets i februari 2023

Några reafynd och lite annat i pocketväg.

Det var en gång i Hollywood – Quentin Tarantino

Quentin Tarantino är en av de mest kända filmregissörerna idag. Hans första film, De hänsynslösa, hade premiär 1992. Efter det har han regisserat flera omtalade och framgångsrika filmer som Pulp Fiction, Jackie Brown och Kill Bill.

Nu kommer äntligen hans första roman som bygger på samma karaktärer som i filmen Once upon a time in Hollywood.

Boken, som toppat New York Times försäljningslista, har blivit översatt till över 30 språk.

Bomullsängeln – Susanna Alakoski

“En poetisk och urstark läsupplevelse om kamp, kvinnoliv och Finlands våldsamma historia.”
M-magasin

“Jag läser Bomullsängeln fullständigt förtrollad av människorna och historien men också av Susanna Alakoskis fantastiska och poetiska berättarspråk. Det här är en läs- och lärupplevelse som ingen borde missa.”
Skånska Dagbladet

“Ljuvlig epik”
Kulturnyheterna, SVT

Oskuld och oleander – Kerstin Bergman

Iris Bure återhämtar sig som bäst från ett stort svek när dödsbudet kommer: Faster Irma har gått bort. Efter sig lämnar hon Iris barndomshem, huset på Ekerö. Med några semesterveckor till godo erbjuder sig Iris att röja upp och återvänder till platsen där hon växte upp.

Kerstin Bergman debuterar med en synnerligen personlig och tänkvärd återvändardeckare. Med ett osvikligt öga för relationer, trädgårds- och inredningsdetaljer och lågmält bitsk humor har hon skapat en oslagbar bladvändare.
Helhetsbetyg: 4 (Mycket bra)” Annette Larsson, BTJ-häftet nr 18, 2020

Sidenvägen – Jacob Lindfors

Sidenvägen är den andra delen i berättelsen om Mattias Kassians kamp mot det norrländska brottsnätverket Vinterpacket.

Boken handlar om hur man överlever dagen när man bär på skador från igår och är uppföljaren till Jacob Lindfors uppskattade debutroman Vinterpacket.

En eld i natten – Michael Connelly


Mordboken plockade Thompson med sig hem när han gick i pension, och den tar upp ett tjugo år gammalt fall: ett olöst mord på en ung man som skedde på en skum bakgata. Bosch tar med sig boken till Renée Ballard och ber henne om hjälp att ta reda på varför Thompson brann så starkt för det här fallet.

Tillsammans bildar Bosch och Ballard ett respektingivande utredningsteam. Snart blir de tvungna att ställa sig den oroväckande frågan: Stal Thompson mordboken för att arbeta med fallet som pensionär, eller för att försäkra sig om att det aldrig skulle lösas?

Vad är pengar? : allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om – Andreas Cervenka

Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket?

Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, förklarar hur allt hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. Pedagogiskt och rakt på sak behandlas de stora frågor som dominerat de senaste åren, och som avgör vår framtid. Det här är boken för dig som fortfarande tror att ekonomi måste vara svårt. Och tråkigt.

“Oroande och slagkraftiga krönikor om världsekonomin. Vad är det som pågår? Cervenka granskar finansvärldens tjusiga fraser och tomma löften.”
Jan Eklund, Dagens Nyheter

Ingen utväg – Cara Hunter

Det är jul och två barn har precis burits ut från resterna av ett brinnande hus i norra Oxford. Minstingen, Zachary, är död, och hans storebror Matty kämpar för sitt liv. Barnen verkar ha lämnats ensamma – deras mamma syns inte till och deras pappa, som är på konferens i London, svarar inte i telefon.

Cara Hunter är en brittisk författare bosatt i Oxford. Hon debuterade med den hyllade Hemmets trygga vrå där hon introducerade kriminalkommissarien Adam Fawley. Ingen utväg är den tredje boken i serien om kommissarie Fawley.

»Stäng av telefonen och slå dig ner i soffan. Du kommer inte kunna släppa denna bok förrän du fått reda på vad hänt och vem som är skyldig.« Independent

»… ingenting är självklart i Cara Hunters deckare, tvärtom är de svindlande oförutsägbara och den drivna berättartekniken manar på läsaren i ett febrigt tempo. … Cara Hunter utmärker sig som en allt starkare lysande stjärna på den brittiska deckarhimlen.« Johannas deckarhörna


De kom från öar – Malin Haawind

1945. Artonåriga Dagmar har sitt arbete som spritkassörska på hotellet i Slite, hon har sina tre systrar, hon har en pappa som blir alltmer grå och en mamma som börjat förlora kontakten med verkligheten. Hon har havet och hon har sin dröm om att livet ska börja på riktigt.

En realistisk och kärleksfull berättelse med ett persongalleri som känns helt äkta och som man inte kan få nog av. Lyckligtvis är det här bara första delen av tre. … Missa den inte! Eva Åström, Expressen Söndag

Flykten – Simon Scarrow

57 e.Kr. De ärrade veteranerna Cato och Macro återvänder till Rom. Eftersom deras senaste uppdrag vid romerska rikets östra gräns misslyckades får de den här gången inte det mottagande med hyllningar och lovord som de är vana vid. Snarare blir de bemötta med misstänksamhet och fientlighet vid kejsarens boning. De forna hjältarnas rykte och framtid står på spel.

Flykten är nittonde delen i Simon Scarrows populära Silverörnserie. Scarrow fängslar sina läsare med djupa kunskaper om det romerska riket kombinerat med spänning, rappa dialoger och hög närvarokänsla.


23 thoughts on “Nya pockets i februari 2023

 1. Jag blir nyfiken på De kom från öar och Sidenvägen. Bomullsänglar lyssnade jag på när den kom och den är bra, men jag vill minnas att det var i den boken som uppläsningen stördes väldeliga av uppläsarens okunskap om hur finska ord uttalas. Jag hoppas att kontrollen har blivit bättre sen dess.

  1. Jag ser också fram emot de böckerna du nämner. Förstår att det stör en uppläsning om inte ord uttalas korrekt. Man tycker att det inte kan vara alltför svårt att ta reda på hur finska ord skall uttalas.

  1. Tack så mycket. Att läsa böcker är livsviktigt. Jag kan bara beklaga människor som varken läser eller lyssnar på böcker. Att läsa är en lisa för själen.

 2. Oj så många spännande böcker! Att läsa är verkligen avkopplande och roligt! Jag har tyvärr blivit lite efter med min läsning på grund av brist på både tid och ork. Men det ska bli ändring på det för nu har jag bestämt mig för att gå i tidig pension nästa år! Då ska det bli läsa av igen!
  Önskar dig en fin ny vecka!

  1. Det var jätteroligt att höra att du tänker gå i pension. Du kommer inte att ångra dig. Grattis till det beslutet!
   Hoppas du också får en bra vecka. Det börjar bli lite segt med vinter nu!

 3. “Vinterpacket” var en av de bästa böckerna jag läste ifjol. Så “Sidenvägen” är ett måste. Har du också läst “Vinterpacket”?
  Ska nog göra ytterligare ett besök på Akademibokhandeln i veckan. Det borde ju finnas några “gamla” pocket på rea också;-)

  1. Har inte läst Vinterpacket. Borde kanske göra det innan jag läser Sidenvägen. Ja passa på på rean. En del böcker är hur billiga som helst. Det är alltid skönt och tryggt att ha böcker på “hög”.

 4. Anonym

  Fint med boktips. Och sen måste jag ju berätta att min pappa var ingenjör på Vasa bomullsspinneri på 50 och 60-talet. Så jag läste Bomullsänglarna med en speciell känsla.

  1. Tack så mycket. Då förstår jag att du läste Bomullsänglarna med en särskild feeling. Jag ser fram emot att läsa den också.

  1. Hoppas du har glädje av någon av böckerna. Jag har ju inte läst dom ännu så det är inte säkert jag gillar alla själv.

 5. Vad mycket spännande, tack för tips! Connelly brukar vara ett säkert kort…. 🙂 Sidenvägen lät också intressant. Men då får man ta del 1 först, förstås.

Kommentera