Mälarkarta som väggprydnad


Detta är ett nytryck av en karta över Mälaren daterat 1717 som jag låtit rama in och som nu pryder sin plats på väggen.

Charta öfwer Mälaren förfärdigadt wid Kongl LandtmäteriContoriet Anno 1717 står det i kartuschen.

Bakgrund och tillkomst

Den som ritade denna vackra karta över Mälaren hade troligen Gripenhielms Mälarkarta från 1689 som förebild.

Om du är intresserad av gamla kartor kan du läsa mer i ett tidigare inlägg. Historiska kartor över Mälaren.

Hur och varför man framställde de tidigaste kartorna

De tidigaste kända kartorna ritade man genom enkla observationer av landskapet och kusten.

På medeltiden började fogdarna, dvs. skattmasarna samla information om ägarförhållanden av jordområden, skogsmark och vatten med hjälp av revkarlar (rev var en måttenhet på ca 30 m), som stakade ut gränserna.

Revkarlarna mätte med en stång ut mark och fiskevatten som man skulle beskatta. Resultaten av dessa mätningar var till stor hjälp när man ritade kartor.

Det var naturligtvis inte bara ur skattehänseende kartor framställdes. De användes framför allt för att folk skulle kunna orientera sig.

Man var dock till en viss del restriktiv med dem så att inte spioner skulle kunna dra nytta av dem. Här kan man läsa i ett annat inlägg om en Spionkarta från 1500-talet.


Trianguleringen

Det stora framsteget vid kartframställning kom dock med den så kallade trianguleringen omkring år 1500.

Trianguleringen innebar att man byggde upp ett nät av trianglar genom att markera fasta punkter i terrängen. Man mätte sedan vinklarna mellan punkterna och några baslinjer mellan punkterna. Genom trigonometriska beräkningar kunde man sedan räkna ut punkternas positioner och sätta ut dem på en karta.

Jorden är ju numera dokumenterad med satellitbilder och finns att tillgå i smartphonens karttjänst samt med GPS-navigatorer. Behovet av grafiska och tryckta kartor är av den anledningen inte särskilt stort.

Äldre och historiska kartor har dock ett stort samlarvärde och de är ofta mycket dekorativa att använda till väggprydnad.

Gripenhielms Mälarkarta

16 thoughts on “Mälarkarta som väggprydnad

  1. Intressant inlägg Eva! Och jag var även inne och läste om spionkartan från 1500-talet. Också intressant! Fin väggprydnad som är snyggt inramad.

    1. Verkligen en fin och mysig tavla..jag har en bekant som gör detsamma med olika gamla motiv från Stockholm..Ha en riktigt fin söndag nu och njut av solen..kram Nicki..❤️👍🤗☀️

  2. Det är egentligen fantastiskt hur dåtidens kartor skapades med enkla medel. Långt innan satelliter och annan modern utrustning preciserade kuster, sjöar och berg på ett helt annat sätt.

    1. Tack Nicki. Kul att du tycker det. Ha en fin kväll du med. Jag ska kolla på fotbollen, men först ska jag se Sveriges Mästerkock. Kram Eva😋

  3. Gamla kartor är så vackra. Vi har nyligen satt upp en modern världskarta på väggen i källaren. Namn ändras och minnet spelar en spratt så det kan vara bra att ha en karta att kolla på.

    Jag har kommenterat på föregående inlägg tidigare.
    Trevlig helg!

    1. Jag älskar gamla kartor. En mycket bra idé att skaffa en ny modern världskarta. Det är så mycket som förändrats och det är alltid intressant att orientera sig. Det gäller bara att hitta en bra plats till den.

  4. Alltid spännande med gamla kartor.
    Också intressant ang uppkomsten. Ju mer man läser historia, ju mer ser man att det där med att dra in skatt var så viktigt. Lite kymigt känns det.
    Trevlig helg!

  5. Spännande med gamla kartor! Minns att du skrivit om ditt intresse tidigare – och även jag är mycket förtjust i dem! Pryder dessutom alltid sin plats!

Kommentera