På gång just nu – den 10 februari 2023


Tandläkarbesök

Klimpen i potatismoset jag åt var inte en klimp utan en del av en tand som lossnat. Jag fick tid hos min underbara tandläkare redan nästa dag. En ny tand fanns på plats igen dagen efter undersökningen.

Detta smidiga och snabba ingrepp är möjligt när tandläkaren har en utrustning för att själv kunna fixa en ny tand, inlägg eller krona direkt på kliniken. Alltså inga väntetider, tandtekniker eller provisorier.

Tandläkaren tar ena dagen ett digitalt avtryck av tanden med en stavformad kamera. Man kan se sitt avtryck i 3D på en skärm. Till nästa dag har han fräst fram en tand i en svarv. Den frästa tanden målar och glansbränner han därefter i en ugn.

Irländska filmer

Var på bio i förra veckan och såg den kritikerrosade filmen The banshees of Inisherin. Vackra vyer från Irland som gjorde sig bra att se på bioduk och fantastiska skådespelarprestationer. För övrigt upplevde jag den som en riktigt otäck historia och blev faktiskt äcklad av den. Imbd-ranking 7,8. Rekommenderas ej!

Då hade jag betydligt större behållning av Wild mountain thyme med Jamie Dornan och Emily Blunt på C-more. Den får endast 5,7 på imbd-rankingen. Jag tycker den är värd mycket mer. Rekommenderas!


Papegojan i farten

I ett tidigare inlägg berättade jag om vårt besök av en papegoja på fönsterblecket. Vi har nu fått veta att den ägs av en närboende och att den gör en utflykt ibland. Han heter Krokis för övrigt. Allt var i sin ordning alltså och den hade inte rymt.


Ljusets återkomst

En vecko- och ibland daglig rutin jag har i dessa dagar är att kolla solens upp- och nedgång. Det börjar hända saker däruppe nu även om solen mest lyser med sin frånvaro.


Orkidéfrossa

Ett mycket lockande extrapris på orkidéer på Ica fick oss att definitivt kasta ut alla halvvissnade julblommor och pryda fönsterbrädan med lite annat.


UV-index

Tänk när det blir så att man måste kolla UV-index och eventuellt skydda sig mot solen innan man går ut. 🥵

Om mediciner och ny medicinsk forskning

En mycket användbar sida Fråga Apotekaren om läkemedel (t ex vilka man kan kombinera utan risk), om ny forskning, kosttillskott och naturmedel samt mycket intressanta artiklar om olika åkommor. En apotekare Fredrik Hed svarar på frågor. Har tipsat om denna tidigare.


Fredagsmys!?

I kväll fredag skall vi äta tacos för första gången. Jag förstår att några suckar över att det är första gången!

Vi blev inspirerade av ett test som publicerades i en morgontidning där ICA:s tortillas fick flest poäng.

Jurys motivering löd:
Härlig vetedoft!
Fredagsmyset är räddat! Här är tortillabrödet som har allt och går hem hos både stora och små. Konsistensen är fluffig, tortillan har en härlig vetedoft och smaken är brödig och god. Jakten är avslutad. Fyll Icas tortilla med allt du gillar, eller varför inte lyxa till middagen med gratinerade enchiladas eller frasiga quesadillas?
Ica Tortilla, Medium, 8 p, ca 13,90 kr

Om Ketchup

Härom veckan testade samma tidning (SvD) olika ketchupsorter. Då fick Skeppsholms tomatketchup flest poäng med motiveringen:
Smak, utseende, konsistens – allt känns lyxigt. Ketchupen har ett rejält sting i smaken och testdeltagarna anar toner av italienska kryddor. Kanske ingen vardagsketchup för barnfamiljen, men definitivt till vuxna som vill sätta guldkant på allt från pommes till korv och grillat. Solklar vinnare!
325 g, ca 59 kr

Har någon smakat den?

14 thoughts on “På gång just nu – den 10 februari 2023

 1. Majvor

  Nämen, så tråkigt med tanden ! Tur i oturen att din tandläkare snabbt och lätt fixade detta! Undrar om vår tandklinik har har denna utrustning? Hoppas slippa ta reda på detta.
  Hur var det med pratandet på biografen? Självklart skall besökarna hålla tyst tycker jag. Nu är det inte alltför ofta vi går på bio. Har hittills inte besökt filmfestivalen en enda gång. Skäms lite för det….
  Ha en bra helg!
  ///Majvor

  1. Här på Ekerö är biopubliken disciplinerad och håller tyst. Tandläkarbesök är aldrig roliga, men väldigt dyra!
   Trevlig helg!

 2. Usch vad jobbigt med tanden. Men vilken service att få den fixad så snabbt! Jag försökte hitta något om filmen du tyckte var otäck men hittade inget som gav en snabb översikt över handlingen. Låter ju otäckt att du blev äcklad av den!
  Vad kul att höra att papegojan mår bra och inte kommit på villovägar. Det måste ju vara trevligt med ett sånt besök då och då!
  Önskar dig en trevlig helg!

  1. Det var inte jobbigt med tanden. Det gjorde inte ont alls, men blev väldigt dyrt!
   Förstör handlingen om någon tänker se filmen om jag berättar om det äckliga. Inte en enda recensent nämner det heller, men det är av avgörande betydelse i storyn. Nu har jag säkert gjort en och annan nyfiken.
   Nu har vi minusgrader så jag hoppas gojan håller sig inomhus. Men visst var det ett trevligt besök.
   Hoppas du får en fin fortsättning på helgen!

 3. Då jag ska på årskontroll hos min tandläkare på måndag var jag särskilt impad över din tandläkares utrustning. Det har jag aldrig hört talas om. Ska fråga om OralB där jag går har sådan utrustning. Låter ju som rena himmelriket:-)
  Skoj att även Ekerö har en äventyrslysten goja, även om den inte heter Putin:-)
  Taco – ärligt talat har jag heller aldrig ätit “hemmagjorda” tacos. Har kanske ätit rätten en enda gång hos Taco Bell, men jag var inte förtjust. Hoppas ni gillar rätten bättre:-)
  Visst har dagarna blivit kännbart längre, men det är nog ett bra tag innan jag använder solkräm;-)

  1. Vi åt Tacos igår för första gången och jag kan bestämt påstå att det inte blir någon andra gång.
   Min tandläkare är väldigt teknisk intresserad och tycker detta att göra tänder och implantat är så himla roligt! Han blir alldeles till sig över en tappad tand!
   Hoppas det går bra med din årskontroll!
   Ja Krokis får gärna komma på besök igen!
   Idag var det riktigt bistert ute igen. Det går verkligen upp och ner!

 4. Att nästan svälja sin egen tand…huh 🙂

  Jag skulle nog gärna se The Banshees Of Inisherin, då filmer från den kontinenten ofta innehåller bra stories och prestationer.

  Jag hörde på nyheterna för två veckor sedan att dagarna blir 30-35 minuter längre varje vecka. Man längtar…

  1. Ja det kommer många bra filmer från Irland. De har fantastiska skådisar och vacker natur att visa.
   Ja dagarna blir allt längre, men idag hade vi det ganska bistert igen.

 5. Trist med tanden men vilken tandläkare! Hm, jag tycker inte om att se filmer som är otäcka så den är inget för mig, hur mycket jag än tycker om Irland och dess natur.

  Så roligt med Krokis. Glad att jag hittade länken om honom. Då bor han alltså rätt nära dig om jag förstår det rätt. Det märks verkligen att ljuset är på återgång och orkidéer är aldrig fel. Dessutom blommar dom ju länge.

  Tacos äter vi sällan. När vi äter mexikanskt så blir det “Beef Fajitas” som var något vi fick smak på när vi var på resa i södra USA. Tyvärr har jag inte smakat ketchupen.

  En fortsatt trevlig helg till dig och din syster!

  1. Ursäkta att svar uteblivit på din trevliga kommentar. Ja jag är verkligen glad över min tandläkare. Det känns så tryggt.
   Jag har ännu inte kunnat släppa den irländska filmen. Håller med om att Irland är ett fascinerande land. Har tyvärr aldrig varit där.
   Papegojan får gärna komma på besök igen, men vi törs nog inte släppa in honom.
   Tacos tyckte vi inte om. Tror det är mer för ungdom. Ikväll blir det lammkotletter och klyftpotatis, vilket jag ser fram emot.
   Hoppas du får en bra helg trots ovädret som är på väg!

 6. En jättebra tandläkare som fixar allt men det är en dyr utgift. Tacos gillar jag inte men det finns mycket annat gott. Kul med besök av Krokis jag får nöja mej med småfåglarna.
  Kramar från oss

  1. Ursäkta sent svar. Har haft lite PC-krångel och varit lite deppig. Nu hoppas vi att Krokis kommer på besök igen, men nu är det busväder här så det är bäst han håller sig inomhus.
   Hoppas du och Minton får en bra helg! Kramar

 7. Alltid lika trist när man upptäcker delar av en tand lös i munnen. Skönt att du fick det fixat så fort. Jag har mitt besök om elva dagar, små flisor som har lossnat. Till tandläkaren går jag alltid med tillförsikt, det är skönt att överlämna sig i trygga händer hos kunnigt folk. Bara de lät bli att ställa frågor när man har munnen full med pryttlar.

  Tacos är jättegott, tycker jag, men vi äter det bara med barnbarnen som för övrigt är storförbrukare av ketchup. Hmm.

  Roligt med Krokis, honom hade jag gärna sittande på fönsterblecket!

  Ljuset har definitivt återvänt, så skönt. Ska nog frossa i tulpaner, har redan blommande orkidéer. Så härligt att ni kunde förse er till ett bra pris! Igår åkte julstjärnorna ner i källaren, de har fått lysa upp mörka kvällar hittills.

  En ljus ny vecka önskar ja dig!

  1. Ursäkta sent svar. Denna gång helt och hållet mitt fel. Har haft krångel med tangentbordet och D-linken om jag skall försöka skylla på något. Jag blev så himla deppig ett par dagar också. Det är mycket nu. Den här jordbävningen i Turkiet och Syrien fick mig ur slag alldeles. Man tycker det känns så meningslöst med allt man håller på med.
   Ja det är verkligen tryggt att ha en bra tandläkare. I synnerhet när man får tid så snabbt som jag fick.
   VI har haft det ljust och fint ett tag, men nu regnar det och vi hoppas vi klarar oss från den annalkande stormen.
   Vi gillade inte tacosen. Jag kan tänka mig att barnbarn har bättre kläm på såser och tillbehör.
   Nu hoppas jag du får en fin kväll. Vi skall se finalen i På spåret som vi gillar.

Kommentera