Aktuellt i februari 2023

Så är vi inne i februari månad. Dagarna har blivit ljusare och talgoxen kvittrar hoppfullt. Men ännu är det vinter och långt långt kvar till våren innan vi kan ‘gå utan strumpor och skor’.

Göjemånad

Februari kallade man förr göjemånad. Göje kan man troligen härleda från isländskan och betyder tunn snö eller spårsnö.

Ursprung till namnet februari

Namnet Februarius har sitt ursprung i reningsfester som man kallade Februa (efter latinets februum som betyder rening). Tidigare var detta årets sista månad.

För att årets dagar skulle kunna gå jämt upp lade man till skottdagar. Dessa skottdagar hänger samman med de stora reningsfesterna som romarna ägnade sig åt inför årsslutet. Det var ett av de få tillfällen då kvinnor fick deltaga. På flera håll kallade man februari även kvinnomånad.

Febermånaden

Februari kallar man ju också vabruari eftersom många barn är sjuka då och föräldrarna måste stanna hemma och vabba.


Händelser i februari

Putins började sitt fruktansvärda och grymma krig mot Ukraina den 24 februari förra året.

Irland är från och med i år den 1 februari en officiell helgdag, Bank holiday, för att minnas de som avled i Covid, inte minst de som arbetade i frontlinjen inom utsatta yrken och blev smittade och avled.


Karnevalstider

Tiden före fastan har man framför allt i katolska länder karnevaler. Man festar och äter gott innan fastan. Det är även en fest för att välkomna våren.

I Sverige förberedde man sig för fastan genom att äta kopiöst mycket och bland annat smälla i sig semlor. Fettisdagen infaller i år den 21 februari.

Fettisdag heter Mardi Gras på franska. Den dagen avslutar man den stora karnevalen med samma namn i New Orleans i USA, som då har pågått sedan trettondagen.

Andra städer som är minst lika berömda för sin karnevaler som New Orleans, är Rio de Janeiro i Brasilien och karnevalen i Venedig.

Karnevalen i Rio

Karnevalen i Venedig

Se intressanta och häftiga bilder på vad man kan roa sig med under karnevalen i Venedig.

Läs gärna mitt inlägg om min favoritstad här.


Annat som tilldrar sig i denna månad är Alla hjärtans dag/Valentindagen (14), samernas nationaldag (6), skolbarnens sportlov (runt v 9) och bokrean (börjar 21).

Ugglorna börjar hoa. I slutet av februari till april finns det stora möjligheter att höra ugglor sent på kvällen eller under natten.

Läs mer r.

16 thoughts on “Aktuellt i februari 2023

 1. Majvor

  Kul info om bästa månaden. Tycker vi som firar trippelt – födelsedagar och bröllopsdag. Det räcker så . Alla ❤️-dag har vi inte anammat i vår familj. (Inte heller Halloween).
  Äntligen kyla, sol, lite snö och fullt av barn i backarna. Det gäller att nyttja underlaget innan den försvinner.
  Tips från bokrean tas tacksamt emot!
  / Majvor

  1. Tack snälla Majvor! Det ska festas rejält hos er i febr med andra ord. Låter skoj. Det var fint med snön, kylan och inte minst solen idag här idag också. Ska kolla lite i bokreakatalogen!
   Ha det gott!/Eva

 2. Det är onekligen en fullspäckad månad! Här har vi också sol och kallt. Men med blötsnön som föll igår och som nu frusit till is så är det inte särskilt lockande att gå ut. Det är glashalt och knöligt och allt är fastfruset. Det var inte roligt att jobba inatt i det vädret. Som att köra på en tvättbräda. Ska det vara snö så ska det vara snö och inte ren is.
  Tack för ett trevligt inlägg återigen och ha en jättefin helg!

  1. Tack snälla Blomstermams! Det där väglaget verkar inte vara någon höjdare att jobba i särskilt nattetid. Snön är fin för det blir så ljust och allt känns så bra.
   Ha det bra!

 3. Med tanke på att februari med eller utan skottår är årets kortaste månad så händer det förvånansvärt mycket under dessa 28/29 dagar, både här hemma och ute i världen. Jag satsar nog på bokrean, även om jag varje år säger till mig själv att låta bli;-)

  1. Ja det händer förvånansvärt mycket i februari. Bokrean utnyttjade jag mycket förr, men jag tycker böcker ändå är förhållandevis billiga numera hela tiden. Jag är ju också en pocketfantast och då kan man komma väldigt billigt undan. Dessutom vill jag inte köpa på mig för mycket inbundna böcker at ha i bokhyllan. Har haft flera gallringar för att bli av med många.
   Men visst är det lite kul med bokrean. Jag vill inte vara utan den.

 4. Göjemånad hade jag inte hört tidigare, roligt ord. Hos oss är februari en månad då vi firar tre av barnbarnen och maken med en gemensam födelsedagsmiddag. Bokrean såg jag alltid fram emot förr, men det var många år sedan jag var på den, slutade ju läsa med ögonen.

  Och så Venedig. Känns som om jag har skrivit det förr hos dig. För många år sedan var jag en vårvecka i denna vackra stad. Vi var till och med på operan, en upplevelse och Guggenheimmuséet var ett trevligt besök. Härligt vårväder, lite folk och många timmars promenader. Skulle gärna åka dit igen men avskräcks av att det sägs vara så mycket folk där numera. Jag fick beröm för min italienska, jag som aldrig har studerat språket. haha. Häromdagen berättade jag just för höstpojken om karnevalen i Venedig (som jag inte sett) för att han var intresserad av masker. Väcker längtan. Tack Eva för intressant inlägg!

  1. Tack för din fina kommentar. Jag var också i Venedig för många år sedan innan turismen tagit överhanden. Nu törs man inte åka dit längre. Man får vara tacksam att man fick uppleva det när det var som bäst.
   Maskerna är speciella. Köpte med mig en hem som sitter på väggen.

 5. Det är mycket som händer den här månaden. Vi har i alla fall väldigt mycket snö här. Man får vara glad för det lilla man får…… mörkret kommer senare. Det känns tydligt.
  Förr var jag alltid en av de första som väntade utanför butiken när det var bokrea. Idag vill jag gärna veta vad som finns men jag köper bara pocketböcker.
  Tack för ett intressant inlägg igen och ha en trevlig ny vecka!

  1. Tack så mycket Kristallina! Ja det blev så ljust och fint med snön. Nu är det blidgrader här så nu åker broddarna fram igen.
   Kollar också bokreakatalogen efter pockets. Det brukar inte finnas särskilt många pockets, men de brukar ju vara relativt billiga ändå.
   Hoppas din vecka blir bra med många fina hundpromenader!

 6. Det viktigaste denna månad är Mintons födelsedag den 14 februari. Numera köper jag bara pocket och oftast via nätet.
  Kriget är fruktansvärt och vi hoppas det tar slut snart.
  Kramar från oss

  1. Absolut viktigas med söta Mintons födelsedag. Undrar hur mycket? Jag håller mig också bara till pocket. Ja vi hoppas alla att kriget ska ta slut snart.
   Kramar!

 7. Tänk ändå så mycket som händer i februari … trots att det är en så kort månad. Inte visst jag att ugglorna började hoa i slutet av februari. Bokrea är ju annars något roligt. Förr fick vi alltid reakatalogen med posten och kunde sitta och bocka för eventuella böcker att köpa. Men sedan några år kommer den inte längre så för det mesta glömmer jag bort rean. Men nu fick jag en påminnelse av dig. Ska nog direkt ta och skriva in det i min kalender så jag får en påminnelse när det närmar sig.

Kommentera