Aktuellt i januari 2023

Om januari månad

Januari månad är uppkallad efter guden Janus i den romerska mytologin.

Janus representerade alltings början och man förknippade honom med ingångar (han beskyddade dörrar), övergångar och avslut. Man ansåg honom därför vara inblandad i en mängd företeelser som födelser, resor och byten. Guden Janus brukar man avbilda med två ansikten vända ifrån varandra, vilka symboliserar varsin blick mot början respektive slutet.

Januari månad är också tillsammans med februari årets kallaste månad. Åtminstone var det så förr, men ingenting är ju sig likt numera. Vädret är väldigt hattigt tycker jag. Det är fler än en dag jag har hållit mig inomhus på grund av antingen det hala väglaget eller iskyla i nordanvind. Det är ingen garanti med broddar vid ishalka och man vill ju inte riskera ett besök på akuten.

Inte nog med det. Januari är även den månad det brukar bli ebb i kassan. I år blir det troligen värre än någonsin med krig och allt elände som hopat sig. Sedan gammalt har vi dessutom oxveckorna framför oss som varar till slutet av februari då ljuset och värmen börjar göra oss mer hoppfulla.


Vädret i januari

Hur var vädret förr! Välj en ort på SMHI:s hemsida och se hur vädret har varit en viss dag, månad eller år. Du kan även se om temperaturen har förändrats över tid på vald plats.


Högsäsong för reor

Nu är reorna i full gång. En presentask med hudvårdsprodukter som man reade för halva priset mot vad den kostade innan jul har jag unnat mig, men så mycket mer lär det inte bli i år. Känner dock starkt för alla butiksinnehavare och andra som är på väg att stänga för gott i dessa bistra tider.


Mat att glädjas åt denna månad

Skrei

Nu kan vi snart se fram emot att skreien – den godaste av alla torskfiskar – som snart börjar gå till i Lofoten och inom kort kommer att finnas på fiskdiskarna. Den brukar finnas att köpa fram till i april. Dyr ja, men så god. Om den blir för dyr får vi hålla tillgodo med den här läckra hemsidan om norsk fisk.

Grönkål

Grönkål brukar höra till den typiska julmaten, men går fortfarande att få tag i och att laga framför allt grönkålssoppa av.

Den är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein* förutom att det är väldigt gott.

Kålen är vinterhärdig och kan till och med stå i snö och skördas efter behov. Vi köper fryst och tillagar som soppa med t ex köttbullar eller småkorvar. Passar väldigt bra att äta nu vintertid.

*Enligt senare forskning kan lutein skydda mot grå starr. och kanske även mot så kallad åldersrelaterad makuladegeneration (gula fläcken).


Rosa lök

Nu finns den underbara rosa Roscofflöken i matvaruaffärerna igen. Av någon anledning har den varit försvunnen ett tag. Smaken är mildare än gul lök och konsistensen är saftig och krispig. Mitt inlägg om Den rosa löken från Bretagne är för tillfället det mest besökta i bloggen.


Semlor

Vår ICA-butik hade semlor till trettonhelgen – nytt rekord???


Blommor och blader

Palettblad

Snart är det dags att ägna sig åt krukväxterna när det blir ljusare. Förutom eventuell omplantering av äldre växter kanske man vill pröva något nytt.

Palettblad har ju varit i ropet ett tag. Här finns en jättebra sida om denna populära växt.Tulpaner

Visst gläder man sig åt tulpansäsongen som börjar nu.


Väggdekoration

En bonad jag komponerat av Kaffe Fassett-tyger har äntligen funnit sin plats. I brist på en gardinstång eller liknande får pappas gamla promenadkäpp duga så länge.


Hjälpmedel mot ömma händer och handleder


Upptäckte att det numera finns kompressionshandskar för ömma och stela handleder. De lär kunna underlätta vid artrit, värk eller svullnad samt även för kalla händer. De kan vara till hjälp om man har svårt med vissa vardagsaktiviteter. Jag har beställt ett par eftersom jag känner av smärta i handlederna ibland. Det är värt ett försök.


Fågelräkningen

Under perioden 27-30 januari 2023 kommer den årliga fågelräkningen att äga rum. Det brukar vara ca 20 000 fågelentusiaster som lämnar sitt bidrag. Kolla här om du vill vara med.


God fortsättning på det nya året!

22 thoughts on “Aktuellt i januari 2023

 1. Majvor

  Försökte med palettblad, men tyvärr fick jag ohyra och orkade inte engagera mig i att åtgärda detta.
  Tulpaner, tulpaner, tulpaner kan man aldrig få nog av.
  Lite tråkigt nu med varierande väderlek som orsakar halka allt som oftast. Om bara snön finge stanna kvar några veckor tills man börjar märka att det faktiskt ljusnar , då hade humöret fått sig en rejäl boost.
  //Majvor

  1. Javisst är det jobbigt med vädret! Här har vi tjock dimma idag. Det lockar inte att gå ut, men det 4+. Det är himla trist när man får ohyra på växterna. Gillar palettväxterna för de är lite färgade.
   Nu väntar vi på tulpanerna att pigga upp oss med, men de kommer nog att vara jättedyra. Tycker det verkar som om man höjer priserna på det mesta nu.

 2. Tack för detta spännande inlägg. Kollade temperaturen i Växjö och 1942 var det som lägst -34 grader.
  Semlor har finns på ICA och tycker det är lite tidigt.
  Tänkte köpa tulpaner i morgon om de är fina.
  Bonaden är så fin och jag har massor med tyger så kanske det blir något liknande.
  Det är alltid roligt att räkna fåglarna och i år har jag haft massor vid matställen.
  Kramar från oss

  1. Tack för att du läser!
   Det finns mycket att hitta på med sparade tygbitar så det tycker jag absolut du ska göra.
   Det var värst så kallt det var hos dig 1942. Det var väl de beryktade krigsvintrarna då.
   Förstår att du har fullt på dina fågelrestauranger. Kul att du är med i fågelräkningen.
   Ha det så gott och kramar till er bägge!

 3. Vilken fin bonad det blev. Jag tycker det är väldigt bra med käppen och skulle inte byta ut den med en stång.
  Grönkål är bäst när den har fått lite frost, enligt tyskarna 🙂 Omtyckt hela vintern i Tyskland.
  Palettblad….. jag har igen en jättestor stående här som p.g.a. solbrist inte är så vacker just nu. Till våren börjar jag om igen. Klipper av några toppar och en ny är på gång.
  Nu väntar vi på ljusare tider. Ha en trevlig ny vecka!

  1. Jag börjar faktiskt själv att tycka att käppen på bonaden blev ganska kul. Hade tänkt byta ut den, men nu har vi vant oss vid den.
   Grönkål är populärt i Tyskland förstår jag och särskilt när den är lite frostnupen.
   Tror de flesta krukväxter har det lite svårt inomhus nu. Det blir bättre så snart det blir ljusare, men det verkar sitta långt inne med ljuset i år. Här har vi tjock dimma nu.
   Jaha, så du klipper av en bit på toppen på palettbladet och sätter i vatten för att få nya skott!
   Hoppas du också får en fortsatt bra vecka!

 4. God fortsättning till dig med!
  Tack för infon om guden med de två ansikten. Det visste jag inte.
  Tycker vi har jo-jo-väder i år. Vädergudarna kan verkligen inte bestämma sig för hur de vill ha det, åtminstone inte i nollåttaland.
  De rosa löken har jag aldrig sett, men nu ska jag spana efter dom. Alltid kul att testa nåt nytt tycker jag.
  Din väggbonad är ju hur fin som helst. Inte visste jag att du höll på med textilhantverk. Så smart att använda käppen som “gardinstång”.
  Dessa kompressionshandskar rekommenderade min husläkare om jag hade problem med avdomnade händer. Hoppas att de hjälper dig med dina besvär.

  1. Javisst är vädret jobbigt nu. Idag har väl ni dimma i Täby också som vi här på Ekerö?
   Den rosa löken ska du absolut testa.
   Intressant att höra att du blivit rekommenderad kompressionshandskar. Har beställt ett par som jag väntar på.
   Nu ser jag fram emot ljusare tider och tycker det är himla skönt att helgerna är över. Jag gillar dem inte särskilt mycket.

  1. Det var innovativt att krydda grönkålen med curry! Det måste jag pröva. Det är så sant att grönkålen också är billig – som oftast i alla fall. I dessa tider vet man aldrig vad som händer med priserna.

 5. Fin information igen och mångsidig, tack för den😊 Det känns ändå trösterikt att även om dagarna nu är som kallast och endast är några minuter längre, så är vi på väg mot våren😊Tulpanerna bidrar också till den känslan med sina glada färger! Såsom många andra redan kommenterat: en vacker väggbonad har du åstadkommit. Tog en stund att inse det där med semlor, såsom jag något tag berättat är det ju synonymt med småfranska/fralla i finlandssvenskan, det ni kallar semla kallar vi ju fastlagsbulle och jo, lite väl tidigt för den varan anser även jag😏
  Nu tycks reklamen ha försvunnit från din blogg 👍 vilket gör läseupplevelsen ännu intressantare!
  Ha en bra fortsättning på det nya året du med!

  1. Tack så mycket för dina fina kommentarer. Annonserna har jag bara tillfälligt stoppat. Jag vill kunna styra utbudet själv så tyvärr för din del kommer de att återuppstå, men bara i högermarginalen så att de inte stör läsningen.

 6. Grattis till en jättesnygg bonad. Och det blev vackert med promenadkäppen.

  Tulpantiden är inledd hos mig men växterna står i uterummet för vinterförvaring och kommer inte att planteras om förrän i mars. Jag har så mycket växter så några nya blir det nog inte … annars är palettblad vackra.

  Och grönkål … mmm, vi gör också ofta grönkålssoppa men har bara ätit den med ägghalvor.

  Fågelräkningen var jag alltid med på förr men då jag slutat mata fåglar så ser jag inga i närheten av fönstret längre. Dom finns i trädgården för där finns mycket mat från fröställningar och annat men det är svårt att räkna dom. Det var så mysigt att slå sig ner vid fönstret fågelräkningshelgen redo att räkna och med kameran riktad mot matstationerna. Hade alltid som målsättning att ta minst en bild på varje art. Jag lyckades alltid även om en del bilder inte blev så lyckade. Orsaken till att vi slutade mata var att det började komma rapporter om råttor i området. Tyvärr slängs det sopor i naturen i närheten och då blir det så … en trist utveckling.

  1. Tack så mycket för din kommentar.
   Ja promenadkäppen blir nog kvar fast det inte var meningen så från början.
   Det är verkligen trist när råttorna kommer fram till fågelmaten. Det är tyvärr inte helt ovanligt tror jag -i alla fall på vintern. Tyvärr har vi i lägenheten inte längre möjlighet att ha något fågelbord av naturliga skäl. Men det är alltid väldigt skojigt att iaktta fåglarna där.
   Nu väntar vi på ljusare tider!

 7. Jag gillar januari, för då fyller jag år. Låter som ett barns kommentar, men jag är väldigt barnslig vad gäller födelsedagar.
  Även jag som inte gillar att shoppa har handlat lite på rea i år, ett pennställ och ett ljus i affären i den gamla fabriken i mitt samhälle. Lockades dit av barnbarnen.
  Grönkål, så gott. Älskar all typ av kål.
  Semlor, längtar efter dem.
  Ser också fram emot att köpa tulpaner.
  Oh, vilken fin bonad! Den gillar jag!
  Ha det bra!

  1. Tack Lena! Har den äran i efterskott eller förskott då. Jag känner ingen mer än du som fyller i januari faktiskt!
   Kul att du också gillar kål.
   Må så gott!

 8. Grönkålssoppa är ett stående inslag på julbordet numera. Så gott till det småvarma. 🙂 Historiskt väder lät kul, det måste jag kolla! Och roscofflöken köper vi ofta numera, sen jag läste ditt inlägg om den. Så himla god! Tack för tipset! Ica Maxi brukar ha den hos oss, har även hittat på lokala Hemköp.
  Och självklart ska jag vara med och räkna fåglar… 🙂
  Tack för ett trevligt inlägg Eva!

 9. Vet inte om min kommentar kom med, den bara försvann…..? Tack för ett bra inlägg iaf. Instämmer med grönkålssoppa och roscofflök, vi äter bara den nästan.
  Och fåglar ska räknas! 🙂

 10. Så påhittigt av dig att använda käppen till upphängning av den fina bonaden. Du är kreativ.

  Palettblad är vackra växter, med sina färger. Men för oss som åker till torpet var det bökigt, de ska vattnas så ofta och vi var tvungna att ta med den i bilen, så jag gav upp när den blev stor och ranglig.

  Väntar lite med tulpaner, ska ha ut julen först. Semlor har jag inte ätit på många år, det är gott men jag ska inte äta sött. Att man alltid börjar i förtid med allt tycker jag är trist men jag är ju sällan i affärer så jag borde inte bry mig.

  1. Håller på nu och går igenom äldre inlägg för att kolla mina svar till dina kommentarer. Denna kommentar har jag uppenbarligen missat. Jag är verkligen ledsen över det. Det märks alltid så väl hur du noga du läser det man skrivit.
   Käppen har vi vant oss vid nu så den får vara kvar.
   Palettblad skulle jag gärna ha, men har också upplevt att de lätt ränner iväg och blir skräpiga. Det var i samband med att vi flyttade så jag trodde det berodde på det. Men de är läckra med sina granna färger.
   Vi har heller inte köpt några tulpaner ännu. De är ju ganska kortlivade tyvärr, men ibland behöver man pigga upp sig med en bukett.

Kommentera