Brudblomman som blev en köp-och slängblomma

Brudblomman som blev en köp- och slängblomma. Phalaenopsis var förr en exklusiv blomma, men nu har den blivit väldigt vanlig. Faktiskt mer eller mindre en köp- och slängblomma.

I de flesta matvaru- och blomsterbutiker finns numera alltid brudorkidéer till försäljning året runt. De finns i en mängd färger, former och storlekar och ofta till överkomliga priser. Ju fler och högre stänglar desto dyrare. De är också ganska lätta att lyckas med hemma, fast somliga tror motsatsen.

De blommar länge och är mycket dekorativa och eleganta. Jag har dock aldrig tyckt att de passar i en brudbukett. Däremot är den väldigt ståtlig som snittblomma i en passande vas.


I Stockholm fanns för länge sedan en blomsterbutik mellan åren 1995 och 2007 som hade specialiserat sig på just orkidéer – Orchidéhuset – på Kungstensgatan.

Där fanns mängder av olika orkidésorter.

Peter Göttfert som drev butiken var verkligen expert på orkidéer. Det var då Europas enda specialbutik för orkidéer (enligt honom själv).

Där möttes vi alla orkidéälskare och vandrade runt och lät oss förföras av de vackra blommorna.

Göttfert ordnade kurser om orkidéer (jag besökte flera), medverkade på stora mässor och utställningar.

Han arrangerade dessutom resor till orkidéernas ursprungsländer för orkidénördar.

Den i dagarna aktuelle Marcel Proust (med anledning av hans dödsdag för 100 år sedan) hade också en relation till orkidéer. Så här sägs det bland annat i en beskrivning av honom


“Han är en dandy, med slarvigt knuten kravatt och dubbelknäppt väst. Blombuketter ger honom allergiska reaktioner, men orkidéer är doftlösa, därför sticker han sådana i knapphålet.”

Porträtt av Marcel Proust från 1892, målat av Jacques-Émile Blanche. Bild: Jacques-Émile Blanche


Tips och råd om skötsel mm av brudorkidéer

De flesta andra orkidésorter är mer och ibland mycket svårskötta och varje sort kräver sin egen speciella skötsel.


Placering

Phalaenopsis trivs att stå ljust, men inte direkt solljus eller i närhet av värmekällor. Ett norrfönster eller plats en bit in i rummet fungerar ofta bra. Bäst är nog öster- eller västerfönster.

De vill gärna ha det lite svalt och välventilerat. I det vilda lever de hängande på träd där det fläktar i vinden.


Plantering

Orkidéer skall inte planteras i vanlig krukväxtjord, utan i luftig kompost (det finns särskild orkidéjord).

När jorden börjar bli packad och tät är det dags att plantera om. Använd orkidéjord med grova barkbitar.


Vattning och näring

Genomskinliga plastkrukor är idealiska för plantorna som trivs när ljuset når ner till rötterna. Man ser då också när plantan behöver vattnas.

Är rötterna gröna behöver de inte vattnas.

En gång i veckan brukar räcka under vinterhalvåret. Under vår och sommar lite mer och en gång i veckan även med näring.

Vid vattning sänks orkidén med odlingskrukan ner i rumstempererat vatten i ca fem min och får därefter droppa av ordentligt innan den sätts tillbaka i ytterkrukan. Viktigt att tänka på är att det absolut inte får komma vatten i bladrosetten då detta lätt förorsakar röta.

Använd flytande orkidenäring för grönare blad och bättre knoppbildning.


Få den att blomma om eller köp en ny!?

Varje blomma håller i ca 1–2 månader och med lite tur kan man få den att blomma 2–3 gånger om året.

Efter att Brudorkidén har blommat ut skall man klippa ner stjälken vid andra eller tredje ögat nerifrån då kommer en ny stjälk växa ut.

Det brukar ibland att gå att klippa ner den ända vid fästet.

Man skall dock aldrig klippa bort en stjälk förrän den är helt vissen och intorkad.


20 thoughts on “Brudblomman som blev en köp-och slängblomma

 1. Hej Eva!
  Vilket trevligt inlägg om brudorkidéer. För hade jag en del olika sorters orkidéer och fick dom ofta att blomma om. Men så fick jag ohyra, tror det var sköldlöss, på dom och till slut så avvecklade jag min lilla orkidésamling.
  Minns Orchidéhuset från mina besök på Trädgårdsmässan där dom var representerade. Flera av mina kom därifrån.

  1. Tack så mycket Anita! Så kul att du kände till Orchidéhuset. Jag hade också en orkidésamling som jag “avvecklade”.
   Det ganska mycket tid i anspråk att sköta den.
   Hoppas du är helt återställd nu!
   Trevlig lördagsafton!

 2. Min äldsta dotter sa just häromsistens att brudorkidéer är de enda blommor hon lyckas med. Och ja, de är tåliga och bryr sig inte stort om hur man behandlar dem, även om vissa sätt kanske är lite bättre än andra. Mina orkidéer står i vanliga krukor och blommar på och vatten får de alltid uppifrån. Stänglarna klipps när de ser uttjänta ut och var de klipps varierar förstås. Nya kommer snart. Måste ha varit roligt med Orchidéhuset och entusiasten, kul med kurserna. Trevligt blommigt inlägg! Trevlig helgfortsättning Eva!

 3. Du är som min granne. Hon har hur många orkidéer som helst, olika “modeller” och storlekar. Å japp, de blommar så fint så.
  Jag tillhör dom som inte lyckats med orkidéer. Har aldrig köpt en själv, men både min man och jag har fått orkidéer i julklapp av olika arbetsgivare. Min rekord är fem dagar. Så länge levde den alltså. Resterande gav upp redan efter tre dagar.

  Intressant med butiken på Kungstensgatan. Den hade jag aldrig hört talas om.

 4. Jag har flera Brudorkideer och de blommar nästan hela tiden. Eftersom jag har många märker jag inte när någon pausar sin blomning eftersom jag alltid har blommor och knoppar på gång. Jag tycker om Brudorkideer.

 5. Roligt att läsa om orkidéerna. Jag minns också affären på Kungstensgatan, de hade alla tänkbara varianter, där inhandlade jag en buskartad orkide med gula små blommor som doftade. Jag har fått brudorkidéer att blomma om men det verkliga saktmodet fattas för att hålla huset med flera krukor som avlöser varandra med blomning. Just nu väntar jag på att en ny stjälk ska börja forma knoppar..

  1. Det ante mig att du också kände till orkidébutiken. När de hade rea en gång förköpte jag mig. Jag blev nästan slav under orkidéerna. Nu har jag bara ett par stycken. Det är väldigt tillfredsställande när man får en ny stjälk som väntar knoppar.
   Nu får man akta sig för väglaget ute efter snöfallet.

 6. Jag är kass på att sköta orkidéer och är ärligt talat inte så förtjust i dem, tycker de är kalla och avvisande 🙂 men jag har haft en hel del på mina tjänsterum genom åren eftersom de är poppis på kontor. Ofta ljusa fönster utan direkt sol – perfekt läge. 🙂 En kollega lärde mig att man kan vattna genom att hålla orkidékrukan under rinnande kranvatten exakt 2 minuter var 14e dag. Vet inte om det var ett exceptionellt bra råd, men den blomman blommade nästintill oavbrutet i nästan fyra års tid….! Kan ju ha berott på det ljusa fönsterläget också 😉

 7. Jag tänkte just på orkidéer för ett tag sedan, just det där att det ansågs som en lyxblomma för inte så längesedan och idag är en vardagsblomma. Lite som med lax, förr söndagsmat, idag vardagsmat.
  Tack för trevligt inlägg och bra tips.
  Fortsatt trevlig söndag!

 8. Har haft många olika sorter när jag bodde i villa med många fönster. Nu har jag inte plats men köper en mini orkidé ibland.
  Varit ute på nattarundan och det var väldigt halt och snöade.
  Kramar från oss

 9. Härligt inlägg om denna numer så vanliga orkidé – och jodå jag har ett par också och de blommar snällt då och då, trots ganska usel skötsel.
  Just nu är jag glad för min Dendrobium, som åter har flera blomknoppar. Fick den för ca 1½ är sedan och nu blommar den för tredje gången 🙂

  1. Det var fantastiskt att du fått Dendrobium att blomma för 3:e gången. Visst är det kul att se dem utvecklas så. Skönt att Muffin mår bra om än lite tröt!

 10. Det verkar som om mina kommentarer trillar bort här och var och jag undrar vad det beror på. Jag skrev och undrade om du hade sett min kommentar här, jag aviseras inte om dina svar. Men den kommentaren syns ju inte.

   1. Min ursprungliga kommentar fanns med till idag, men nu är den borta. Sen skrev jag två till och en syns. Har du kollat i skräpet?

Kommentera