Senioren på gång igen – efter lite timeout

Senioren på gång igen – efter lite time-out handlar bland annat om stressfaktor, timeout-aktiviteter, Sven-Bertil, Monets trädgårdar, vaccin, skafferi och tyghyllor.

Digitaliseringen – en hög stressfaktor i seniorlivet


PC-strulet började med ett otäckt virus i datorn. Trots experthjälp gick det inte att bli av med det. Det var så kränkande och frustrerande!

PC:n som hade några år på nacken fick bytas ut. Det blev en sprillans läcker liten vit PC i stället.

Den var programmerad för Windows 11 som jag inte ville ha. Just nu räckte det med en ny PC.

Alla nymodigheter och uppdateringar just nu räcker ändå till för min gamla hjärna att klara av.

Experten i den lokala IT-butiken hjälpte till och fixade tillbaka 10:an. Då la både den nyinköpta jätteskärmen och skrivaren av.

Nu väntar ett hembesök av PC-supporten som skall omprogrammera och förhoppningsvis ställa allt till rätta igen.

Ett framtida mobilbyte törs jag bara inte tänka på. 🙄


En senior kan också behöva lite timeout

Samtidigt som allt PC-strul började jag känna att flytten för några månader sedan började kännas i kropp och själ.

Vi, syrran och jag trivs hur bra som helst i vår nya lägenhet och vi hade inte kunnat få en bättre bostad på gamla dar.

Det mentala har inte hunnit med riktigt bara, men är på gång.

Dock fanns några utmanande brister i den nya bostaden som blev droppen….

Vad vi inte räknat med i allt vårt planerande var krångel med diskmaskin, läckande tvättmaskin, dusch som sprutar vatten åt alla håll, utbyte av felinstallerad toastol, utslitna persienner, för få eluttag, uttag för taklampor som inte passar våra lampor, dörrlås som krånglar mm mm.


Timeout-aktiviteter

För att återställa balansen i tillvaron har jag varit ute mycket och promenerat samt njutit av den milda och vackra hösten. Det har verkligen varit en lisa för själen.

Upptäckte till min glädje att det finns en badstege vid den närliggande kanalen. Tänk så underbart att kunna gå ner där nästa säsong och ta ett morgondopp!!!Ett och annat besök på vårt trevliga bibliotek här på Ekerö har det blivit.

Härligt att kunna bläddra i alla tidskrifter och tidningar och få inspiration och hålla sig à jour med nyheter mm.

Jag har även unnat mig mycket tid att läsa och har betat av min hög med pocketböcker. En del bra och andra dåliga.

Ett handarbete att ta till är rogivande och nästan meditativt.


Dessutom har jag tittat på mycket tennis på TV eftersom Telia fortfarande utesluter oss från Premier League fotbollen som vi har betalt för. Till nästa säsong får vi helt klart göra ett försök med en annan leverantör.

Nu är det ju dags för fotbolls-VM och det vet man knappt om man kan titta på efter skriverierna om Quatar.

Kunskapskanalens fina serie om tågresor har varit en njutning att följa. På den kanalen finns alltid något bra att titta på.


Sven-Bertil Taube

Sven-Bertil Taubes bortgång berörde mig som många andra djupt. Han har berett oss så oändligt mycket glädje, underhållning och esprit.

I min ungdom stötte jag på honom ett flertal gånger i stockholmsvimlet. Han var alltid lika chevaleresk, vänlig, uppmärksam och bjöd alltid på sig själv.

Hans uppträdande på scen är oförglömligt både vad gäller sång och skådespeleri.

Icke att förglömma hur otroligt bra han såg ut – även på äldre dar!


Monets trädgårdar värt ett besök till Malmö

I februari kommer en utställning om Monets trädgårdar till Malmö.

Det är en digital utställning och man kommer att kunna interagera med hans konst. Man lär kunna promenera i hans trädgård i en kombination av animationer, ljud och dofter. Undrar om näckrosor doftar.

Det skulle vara spännande att se. Det är dock den enda utställningen i Malmö som lockar.


Alla dessa vaccinationer

Har varit och tagit vaccin mot säsongsinfluensa idag.

Har tidigare varit tveksam till att ta den femte dosen av covidvaccinet, eftersom jag blivit ganska dålig av både dos 3 och 4.

Läser att det är flera i bloggvärlden som drabbats av coviden på sistone. Undrar så om de varit fullvaccinerade eller ej?

Hur som helst tänker jag ta dos 5 och hoppas jag får det senaste vaccinet.


Skafferihyllor

Så här ändrade vi några hyllor i vårt skafferi.

Vi lyfte bort några hyllor i ett grundare skåp som hade onödigt många.

Dessa bytte vi ut mot några djupare i skafferiet för att få plats med och lättare kunna överblicka vad man har.

Svårt att förklara, men bilderna kanske visar bättre hur det blev.


Tyghylla

Nu återstår också att skaffa en sådan här tyghylla med fack, Den skall jag ha i garderoben/klädkammaren och fylla med under- och nattkläder bland annat, som jag inte har plats till någon annanstans.


21 thoughts on “Senioren på gång igen – efter lite timeout

 1. Men usch vad mycket krångel! Jag förstår att du behövt ta time out. Det där med uppdateringar och nya program hit och dit är inte kul. När man precis blivit bekväm med den man har så kommer en ny. Själv håller jag också fast vid 10:an så länge det går. Det där med viruset i datorn låter otäckt! Kan inte begripa vad de finner för nöje i att förstöra för andra på det viset! Så mycket krångel och kostnader det blir för att försöka bli av med det och sen går det inte ens!
  Visst är det tråkigt med Sven Bertil! Och jag såg också att Börje Salming blivit sjuk i ALS och har tappat talet och kan inte äta själv. Och så snabbt det gick! Det är hemskt att se!
  Den där utställningen i Malmö låter intressant. Vet du när man kan se den?
  Önskar dig en fin vecka trots alla problem.

  1. Ja det blev lite mycket på en gång. Men det kommer att ordna sig hoppas jag.
   Det började med att it-experten som skulle ha varit här i morse hade tagit fel på dag!!!!
   Men jag lyckas i alla fall krångla mig ut på bloggen.
   Monetutställningen öppnar först i februari i Malmö såg jag.
   Hoppas du har det bra!

 2. Tråkigt med så mycket strul! Trist med virus i datorn. Det har jag klarat mig från, hittills, är kanske bäst att tillägga. Har ju antivirusprogram men säker kan man nog aldrig vara ändå.
  Monets trädgårdar, åh, det skulle jag vilja se! Jag fotograferar ju en del näckrosor men om de doftar kan jag inte svara på. Det är lite svårt att komma dem så nära så man kan känna efter 😀.
  Jag har aldrig känt någon doft i alla fall.
  När jag och maken fick Covid, så var vi fullvaccinerade, alltså tagit 4:e dosen också. Jag är tveksam till 5:e dosen. Avvaktar nog ett tag med den. I morgon blir det influensavaccin. Det känns som det blir för mycket vaccin på en gång…. men man är ju nästan tvungen.

  1. Verkligen oroväckande att ni fick coviden trots vaccinationerna. Det är tydligen bäst att ta dos 5 i alla fall. Man kan alltid hoppas att man klarar sig – åtminstone att man drabbas lindrigare om man blir smittad.
   Måste forska lite närmare om näckrosor och eventuell doft. Vill minnas att jag sett några av dina vackra foton på näckrosor.
   Det var när jag skulle förnya mitt antivirusprogram som ett farligt virus övertog datorn .Har nu fått veta att Microsoft har inprogrammerade skydd som gör att man inte behöver extra antivirusprogram.

 3. En olycka kommer sällan ensam heter det ju. Osis med datorn och efterföljderna. Men snygg är den nya måste jag säga. Men det hjälper ju inte om den inte fungerar med tillutrustningen. Hoppas din support grejar det hela.
  Diskmaskin, läckande tvättmaskin, dusch, toastol, utslitna persienner är ju fel som säljaren bör ta eller åtminstone borde uppmärksammat mäklaren på, så att priset kunde justeras – innan köpet alltså. Men jag är nästan säker på att du kan “reklamera” felaktigheterna även nu.
  Broderiet är hur vackert som helst – rena terapin antar jag.
  Jag har PL på Viasat kanalerna. Å vi har internet via Telia, och det fungerar. Kan rekommendera Viasat kanalerna. De kostar visserligen en slant, men fyra kanaler med bara fotboll/ishockey är absolut värt priset.
  Ja, och vem tippar du vinner VM. På söndag kl. 17 börjar VM med Qatar-Ecuador. Qatar fick VM redan 2010 genom Blatter & Co. Ett väldigt “mutbart” gäng. Visst är i princip allt förkastligt i det landet, men jag tänker bara på fotbollsmatcherna. Å de gör då ingen skillnad. Det tar ett tag att “vända om” tänket i arabiska länder. Jag hr bestämt mig för att NJUTA av fotbollen under denna trista och gråa höst.

  1. Håller med om att man gärna vill njuta av VM. Vi kan ändå påverka förhållandena där så lite. Men fy för dem som lät sig mutas så.
   Måste undersöka detta med Viasat. Jag tror vi har det, men kommer inte åt det. Det låter inte klokt – jag vet. Flytten har tagit all vår energi, men nu måste vi gå till botten med detta.
   Visst borde vi kunna få lite kompensation för felen i lägenheten, men vi orkar inte hålla på. Vi köpte av ett dödsbo. Lägenheten hade stått tom över ett år. En del saker uppstod kanske därför.
   Datasupporten skulle kommit som idag, men hade tagit fel på dag!!!

 4. Efter så mycket strul och krångel som delvis fortfarande är kvar behöver man självfallet ta time out. Det förstår jag mycket väl.
  Den där digitala delen i våra liv ger oss ofta mera stress än allt annat och kostar en hel del också.
  Önskar dig en toppen vecka där det mesta löser sig.

  1. Så sant så sant. Vi måste betala dyra pengar för att vara uppkopplade, fastän samhället kräver att vi är det. Tänker främst på sk fattigpensionärer som kanske inte bara har svårt att sätta sig in i det utan även ska behöva betala dyrt för t ex en mobil.
   Ha det så bra!

 5. Det kändes som en behövlig timeout och nu hoppas jag att allt bara blir bättre och bättre. Så jobbigt med virus i datorn. Har du någon aning om hur det kom in? Usch, är livrädd att klicka länkar eller surfa in på sidor jag inte känner till. Har hittills klarat mig genom åren men man vet ju aldrig när det kan slå till. Hoppas nu att du får ordning på skrivare och skärm.
  Det lät som en hel del brister i nya lägenheten. Läckande tvättmaskin t.ex. låter oroväckande. Hoppas allt löser sig där också.

  Jag har precis frisknat till efter Covid-19. Jag fick en rejäl omgång medan maken bara fick det som en lätt förkylning. Vi hade båda precis varit och tagit höstsprutorna för Covid-19, jag dos 5 och han dos 4. Han blev smittad bara någon dag efter sprutan och sprutorna hann nog därför inte hinna verka. Det tar tydligen upp mot två veckor innan sprutan byggt upp ett skydd och vi blev sjuka långt innan. Men jag är glad att jag tagit dom. Jag har blivit sjuk av alla sprutor men den femte kände jag inte av över huvud taget. Om någon vecka ska jag ta influensasprutan. Det känns som man inte gör annat än tar sprutor nu för tiden men det känns bra att få så mycket skydd som möjligt.

  Lycka till med allt nu … och fortsatt bra vecka!

  1. Tack för din upplysande kommentar. Hoppas innerligt du fortfarande är feberfri. Det har säkert tagit hårt på krafterna att vara så sjuk.
   Viruset kom in i datorn när jag laddade ner förnyelse av ett nytt antivirusprogram. Man vet inte hur man ska skydda sig ibland.
   Nu påstår datasupporten att i nya Microsoft finns det starka förprogrammerade antivirusprogram som gör att man inte behöver något extra.
   Känner verkligen för er att ni skulle bli så sjuka när ni var vaccinerade.
   Fortsatt god bättring!

 6. Som jag skrev tidigare så är det inte underligt att du blev lite nere. En flytt är en stor förändring. Jag minns när vi flyttade till villan från ett flerfamiljshus. Jag blev deprimerad och kände en stor tomhetskänsla, trots efterlängtade större ytor och andra förbättringar. Allt som sen måste åtgärdas är förstås jobbigt, men hör liksom till. Värre med datorn och allt däromkring, sånt stressar en oerhört, tycker jag. Fy för virus, måste vara en mardröm. Hoppas verkligen att det snart är löst. Min dator måste jag snarast byta ut, det görs inga uppdateringar till programmen längre, men jag bävar, samma gäller mobilen.

  Monetutställning, ja tack, men lite väl långt bort. När jag läser om S-B Taube stämmer folks lovord precis in på min svärfar, en genomtrevlig man.

  Kommer just hem från influensavaccineringen. Den femte covidsprutan tog jag när det nya vaccinet kom och denna gång blev jag inte dålig alls.

  Hurra för badstegen, där blir jag väldigt avis. Du har varit klok som har sysslat med trevligheter som promenader, läsning och det vackra broderiet. Hoppas att du strulet med alla maskiner och dyl. inte stressar dig för mycket utan att du snart känner att allt faller på plats och att du mår bra.

  1. Tack så mycket. Dina kloka ord värmer. Det är ju som du säger inte så konstigt. Det blev lite för mycket av allt.
   Jag satsar på femte sprutan också. Väntar ett par dar till eftersom jag tog säsongssprutan i förrgår. Så skönt att du inte kände av dos 5.
   Ja men visst ser det fint ut med badstegen. Vi vet att vattnet är rent här så det går att bada. Man kanske inte kan gå ner i morgonrock, men klädseln får man fixa på något vis.
   Saker och ting ska nog ordna upp sig, men det tar lite tid.

 7. Fy vad jobbigt med med virus som inte går att fixa. Hoppas du får ordning på nya datorn.
  Jag fortsätter också med 10 för det blir svårare med nymodigheter ju äldre jag blir. Bestämt mej för att inte ta 5:e spruta mot covid utan bara influensasprutan och den får jag på måndag. Vilken lyx att kunna ta ett morgondopp.
  Kramar från oss

  1. Javisst vill man behålla 10:an så länge som möjligt! Undrar om du också blev dålig av covidvaccinet eftersom du inte tänker ta dos 5. Känns bra att ha vaccinet mot säsongsinfluensan dock.
   Det lär dröja innan vi kan testa badtrappan, men visst ser den lockande ut.
   Kram till er båda!

   1. Jag blev väldigt dålig av första oc fjärde sprutan så jag avvaktar. Idag visar solen sej så det blir en längre promenad.
    Sköt om er

 8. Ingen kul upplevelse med datorstrul och krångel med interiörer. Tycker själv att Windows 11 tillfört en hel del och gör saker enklare när man lärt sig.

  Älskar fotboll, särskilt när Manchester United och Bajen spelar, men VM i Qatar lämnar mig ganska kall. Av flera skäl än att Sverige saknas.

  1. Tror säkert 11:an har sina fördelar, men just nu räcker det till för mig att få ordning på det digitala igen.
   Älskar också Manchester United. Kommer nog att titta lite grann på VM. Undrar hur sändningstiderna kommer att bli.

 9. Majvor

  Men……
  Förstår mer än väl din Time-out. Alla onödiga tråkigheter som suger musten och orken ur en. Så bra att du orkade ta dig ut i naturen för att hämta lite kraft.
  Nu hoppas jag att allt börjar ordna upp sig som på ett pärlhalsband.
  Jag missar VM-fotbollen helt pga resa så jag behöver inte välja. Jag blev inte ledsen när Sveriges herrar blev utslagna – för nu har vi sluppit diskussionerna huruvida landslaget skulle delta eller ej. Glädjen och glansen saknas tycker jag. Fint handarbete! Har du inga bekymmer med synen ?

  /Majvor
  .

  1. Och du skall resa vart tro där man inte ens kan kolla fotboll. (Kan inte klura ut hur man gör frågetecken på det nya tangentbordet!!!!)
   Ja datastrul tar verkligen musten ur en.
   Har faktiskt begynnande gråstarr, men ännu går det bra med broderandet.
   Trevlig resa och hoppas på rapporter med fina bilder!

 10. Fint att du är tillbaka. Har saknat dina inlägg. 🙂 Trist med så mycket strul men bra att du tänker på dig själv och tar timeout. Det kommer att ordna sig med allt. Det gör det alltid. På något sätt. Grattis till badstegen! Underbart! Jag har badat morgondopp i Mälaren fram tills igår, men nu börjar det bli lite väl kallt i luften. Får skaffa en tjock morgonrock om jag ska fortsätta. 🙂 Annars kan jag verkligen rekommendera kallbad, faktiskt.
  Tror IKEA har bra såna där tyghyllor. Har tittat på såna själv. 🙂

  1. Jättetack Gunilla! Avundas dig dina vinterdopp. Jag törs inte! Tror säkert det är en underbar känsla efteråt och säkert bra för hälsan och välmåendet.
   Ikea hade absolut de snyggaste tyghyllorna. Har beställt en grön nu. Tack för tipset.
   Trevlig helg!

Kommentera