Senioren på gång – okt 2022

Senioren på gång – okt 2022 fokuserar på stödstrumpor med dragkedja, småtjuvar av ström, några märkesdagar i november, åtgärder mot halka, nya pussel, lövblåsar, Premier Leagueabstinens, orm- och trollhassel.

Stödstrumpor med dragkedjagenialt

Den som uppfann stödstrumpor med dragkedja borde vara kandidat till Nobelpriset. De är helt suveräna. Strumporna har öppen tå som gör att framfoten och tårna inte behöver ha det för tight. De är smidiga och enkla att dra på utan akrobatik och stönanden.

Man drar snabbt upp dragkedjan när strumpan sitter på plats. Kan rekommenderas!

Googla på stödstrumpor med dragkedja. Mina kostade ca 180 kr inkl frakt.


Småtjuvar av ström

De största strömförbrukarna i hemmet är ju allt som har med värme och kyla att göra. Vitvaror som disk- och tvättmaskin samt kyl och frys, ugnar, fläktar, golvvärme mm.

Några småtjuvar som det kan löna sig att snåla med är standby-tjuvarna:

 • -Använda grendosa med strömbrytare som man kan stänga av. (Bra om dosan sitter lättillgänglig.)
 • -Dra ur laddaren till mobiler. Kameror och el-apparater.
 • -Undvika viloläget för datorer. Bättre stänga av dem helt, eftersom de drar ström även när de inte används.

  -Ett tips är också att aktivera energisparfunktioner för datorns bildskärm för att minska förbrukningen även när den används.

På gång i oktober och november

På gång just nu är sommartiden som upphör natten mellan lördag 29 och söndag 30 – då vi vrider klockan tillbaka,

i november infaller Gustav Adolfsdagen (lördag den 6 november) som numera endast firas för bakelsens skull!,

By Malter/Hannes R – https://www.flickr.com/photos/malter/4081441170/, CC BY

Mårtens afton den10 november förbigås väl också ganska obemärkt. Här finns annars lite kul att läsa om den.

Kanske att Fars dag söndagen 13 november blir mer uppmärksammad.

Viktigare är att betona eller snarare belysa att reflexernas årstid är inne.

Och ve och fasa snart börjar halkeländet på gator och torg. Det gäller att uppdatera förrådet med broddar, icebugs mm. Här finns förslag för seniorer på hur man kan undvika att halka.


Väderlek för pussel år på gång

Hösten innebär för mig och kanske för en del andra pusseltider. Hög tid att beställa pussel till jul och helger.

I år verkar utbudet större än någonsin.Troligen beror det på det uppsving som pusselbranschen fick under pandemin.

De här valde vi.


Lövblåseländet

En mindre trevlig aktivitet den här tiden när de flesta löven fallit till marken är oväsendet av lövblåsar. Den ädla konsten att kratta och räfsa löv tycks vara utdöd inom den kommunala renhållningen.

Få maskiner har ett så enormt störande ljud. Finns det inte ljuddämpare att förse dem med???


Stockholm Open

Stockholm Open blev en trevlig sportunderhållning förra veckan. Särskilt som vi Telia- abonnenter och fotbollsfans fortfarande inte får veta hur man fortsättningsvis skall göra med den engelska Premier Leaguefotbollen, Stugfixarna på TV3 och Foyles War på 8:an.


Troll- eller ormhassel

Kvistar med orm- eller trollhassel blir väldigt snyggt att dekorera med. Till julen brukar jag ha några kvistar med julpynt i.

När jag såg denna ormhassel hos den lokala floristen blev jag sugen att göra ett höstarrangemang. De är för resten vackra som de är.

Det fullkomligt ohemula priset fick mig dock att tänka i andra banor.

Dessa kvistar kostade 1 500 resp 400 kr.


PC-strul i kvadrat

Min PC fick virus i förra veckan. Fy så obehagligt det var. Därefter gick musen sönder ( jag kör med mus), när detta var åtgärdat slocknade den fristående skärmen jag har bredvid laptopen. Tack och lov har vi tillgång till en it-butik där utmärkt hjälp finns att få.

Var tvungen skaffa en ny skärm som jag rattade hem på en pirra idag. Den är på 28 tum och stor som en bioduk, men alldeles alldeles underbar.


24 thoughts on “Senioren på gång – okt 2022

 1. Anonym

  Hej! Jag har också stödstrumpor med dragkedja, det är dock inte av samma sorts som dina eftersom mina har tår. – Jag var också i början mycket förtjust i mina, men efter ett par månaders användning (med tvätt i 40 grader) började små gummitrådar att synas på utsidan. Vore roligt att höra hur dina bär sig åt framledes!

 2. Gillar själv inte pussel, men noterade att du köpt ett pussel med Ålesund. En av de vackraste städer jag besökt, av de städer jag besökt håller jag Ålesund, Stockholm och Vancouver som de vackraste.

  1. Har också besökt Ålesund och delar din uppfattning. Anser också att Stockholm är en av de vackrste städer man som finns. Vancouver var intressant. Måste googla lite på den staden.
   PS Att lägga pussel anses sänka blodtrycket🙂

 3. Håller med om eländet i att dra på sig stödstrumpor. Kan en dragkedja underlätta – värt ett Nobelpris, absolut!
  Tack för påminnelse om pussel, helt klart dags att börja botanisera. Och inhandla reflexer, just det. Så sent som imorse ondgjorde jag mig när jag billedes skulle ta mig till simhallen och höll på att köra på fotgängare utan reflex som skulle gena över körbanan. I mörkret. Stollar.
  Skönt att det gick bra med datorn. Sånt är så fruktansvärt irriterande och trist.
  Trevlig helg! 🙂

  1. Låter fint att ha tillgång till en simhall! Vi hade en liten en vi kunde hyra en timme då och då, men den drogs in under pandemin. Nu bygger man ett stort badhus här på Ekerö, men jag tvivlar på att det blir någon separat bassäng för oss äldre.
   Man måste tänka sig för i mörkret. Reflexer är ett måste.
   Det var väldigt jobbigt med datorstrulet.
   Ha en riktigt skön helg!

 4. Det lät väldigt bra med dragkedja på stödstrumpor så det får jag leta efter. Har också strömbrytare på allt med standby för att spara även led lampor . Oj så dyr ormhasseln är, jag fick en stor kvist i fjor av grannen så den får jag vara rädd om. Både Minton och jag har reflexvästar när det är mörkt.
  Tycker det låter kul med pussel men har inget bord som passar.
  Kramar från oss

  1. Det är så sant. Man måste tänka på att man har plats för ett pussel när man köper det. Nu har vi fått plats för 1000 bitars. Tidigare kunde vi bara lägga 500 bitars!
   Det fina med ormhasseln är att den håller sig snygg så länge.
   Dragkedja på stödstrumpor är jätteskönt!
   Ha nu en riktigt skön helg med Minton. Kram Eva

 5. Usch för datorstrul men härligt att du är nöjd med nya skärmen! Jag måste väl till slut köpa mig en ny bärbar eftersom webbläsarna inte uppdateras till min längre, men det tar emot.

  Jag har de senaste åren varit en reflexsyndare, men jag har å andra sidan sällan rört mig ute i mörker. Måste skaffa reflexer!

  Vilka ohemula priser på ormhasseln!!!

  Jag pusslade mycket förr men nu har jag inget sånt bord. Vi tog en dörr och ställde på bockar för att sommarflickan skulle få pussla men funderar på att ta bort det nu då det är i vägen. Jag föredrar konstpussel, men de är ofta väldigt svåra.
  Trevlig helg!

  1. Man är ju numera helt beroende av datorn – inte bara för bloggandet.
   Jag undviker också att vara ute om kvällarna (har dåligt mörkerseende), men ibland måste man.
   Konstpussel är jättesvåra att lägga, men väldigt inspirerande. Ni måste ha väldigt gott om utrymme där ni bor som kan ha en dörr som pusselbord.
   Hoppas du också får en fin helg!

 6. Datorstrul är inte kul, skönt att du fick det fixat. Härligt med en stor skärm! Pusslade var länge sen jag gjorde! Däremot så har jag återupptagit mitt stickintresse. Håller på med en tröja till ena barnbarnet, hon är 19 år, och ville gärna ha en stickad tröja. Och det kunde jag ju inte säga nej till. 😀 Ska försöka få den klar till jul och det är också ett roligt höstpyssel.
  Trevlig helg!

  1. Låter trevligt med stickandet. Är också väldigt förtjust i att sticka, men har svårt att få ihop monteringen på slutet.
   Hoppas vi får se en bild på barnbarnets tröja när den är klar.
   Ha en skön helg och glöm inte ställa om klockan!

 7. Det där med stödstrumpa med blixtlås var ett hett tips. Har stödstrumpa på vänster ben och det är ju faktiskt en fight varje gång den ska sättas på.
  Har också börjat tänka “el”. Förut hade jag alltid lampor på i alla rum, även om jag inte uppehöll mig i mera än ett rum åt gången. Det har jag slutat med.
  Kul att läsa att jag inte är ensam om att fortfarande köra med mus. En 28″ skärm – WOW. Då slipper du köpa nya läsglasögon;-)

  1. Så sant. Har börjat få lite gråstarr och då känns det extra bra med stor skärm, men 28 tum var kanske i största laget.
   Det är inte kul att ha det mörkt i alla rum, men vad gör man?
   Stödstrumporna med blixtlås är toppen. Blir du inte lite sne’ att bara ha strumpa på ena benet?

 8. Datorproblem är hemskt jobbiga. Vad bra att det är fixat nu och en stor skärm är guld värd.
  Ormhassel hade vi alltid i trädgården och jag älskade den, året runt och i en vas.
  Eftersom det inte ens finns trottoarer här i byn är reflexer ett måste för mig och hunden. Tur att de finns.
  Jag gillar era pussel och det påminner mig om min pappa som jag la pussel med i många år för väldigt länge sedan.
  Trevlig helg!

  1. Ja datorproblemen tog på krafterna. Viruset gjorde att jag kände mig kränkt på något sätt. Men som sagt nu är allt bra igen, men man får aldrig ta något för givet.
   Så fint att ha ormhassel i trädgården att kunna ta in i en vas. Det är så vackert!
   Förstår att både du och hunden måste ha ordentligt med reflexer.
   Pussel är enormt avkopplande. Man stänger ute världen och det behöver man ibland.
   Trevlig helg!

 9. Tack för tipsen igen😊 I Finland firar vi Svenska dagen 6.11, dvs finlandssvenskarna firar. Pussel gillar jag, även om det var länge sedan jag lade ett… såg att ett av pusslen på bilden var över York, eller ’Jorvik’ som vikingarna kallade det o vad jag minns är ursprunget till det engelska namnet. Där finns ett viking-museum som jag besökt (för över 30 år sedan…), det var en intressant upplevelse, rekommenderar om man är på väg dit, kanske pusslet inspirerar till en resa dit😉
  Lövblåsare avskyr jag, inte minst för ljudet. Vi brukar köra över löven med gräsklippare o så blir de ju gödsel o mat åt maskarna, efter vintern syns de knappast till mer. Ifall av kopiösa mängder 🍁 tycker jag kratta är bättre, både för öronen, miljön o egna konditionen😊

  1. Har aldrig använt stödstrumpor så varför har man dom egentligen..🤔 Min dator är bara på när jag använder den sen är den helt avstängd likaså mobilladdare och dylikt bara inkopplade när jag laddar mobilen sen dras dom ur och läggs undan..Här har vi också lövblåsare just nu men ett nödvändigt ont antar jag, det skulle nog ta för lång tid att kratta i stora bostadsområden..ha en riktigt fin helg nu.. Kram Nicki 🍂🧡🍁

   1. Det skulle säkert ta för mycket tid i anspråk att kratta. Tycker bara att det vore bra med ljuddämpare på dom.
    Du verkar ha totalkoll på strömförbrukningen.
    Fördelarna med stödstrumpor kommer du upptäcka när du blir äldre😏

  2. Tack så mycket! Jag har faktiskt varit på museet du talar om i York. Det var länge sedan, men jag minns det mycket väl. Vill minnas att de hade ett rum man “åkte” genom där man hade försökt härma dofter från vikingatiden!!! Det luktade förfärligt.
   Låter som en bra behandling av löven i stället för med blåsmaskiner.
   Hoppas finlandssvenskarna får en fin Svenskdag den 6 nov.

 10. Anonym

  Dragkedja och stödstrumpa låter dom en finemang kombo. Har du hunnit testa? Jag är lite orolig att att krdjan kan skava! Obefogat kanske?

  Höst och halka. Förrädiskt! De våta löven kan vara värre än isfläckar. Det gäller att ta det lugnt med cykeln.

  Lövblås. Nu har jag fördomar : typiskt manligt – för hemma hos oss skaffade maken en lövblås för våra två !!! lövfällande träd. Användes högst en säsong. Ligger och skräpar i garaget numera.
  De lövblåsar som används av kommuner lär väl ha bensin som drivmedel! Inte nog med att de låter. De är inte speciellt miljövänliga.
  Skönt att pc-strulet är löst!
  /Majvor

  1. Ännu har kedjan inte skaft! Jodå våta löv ska man vara försiktig med. Där gäller varken broddar eler dubbar!
   Visst är det så med lövblåsar. Om inte löven är snustorra krävs det ganska stor insats för att kunna blåsa bort dem.
   Bra med garage där man kan lägga felköp!
   PC-strulet är löst, men nu är jag superförsiktig och det blir lite jobbigt.
   Ha en fin höstvecka nu!

Kommentera