Pocketböcker på läshyllan just nu

Pocketböcker på läshyllan just nu. Jag har samlat på mig en del pockets. Nu längtar jag efter att ge mig i kast med dessa i höstrusket.

Böckerna är inte direkt nyutgivna. De har funnits ett tag men nu som pockets . Ett lätt och behändigt format jag gillar.

Referaten har jag hämtat från förlagens baksidetexter.

Vitt hav – Roy Jacobsen

Året är 1944, kriget går mot sitt slut. Ingrid återvänder till sin barndomsö i tron att hon är helt ensam. Hon lägger ut nät och rustar inför vintern, går runt över ägorna som när hon var ett litet barn och hoppas att hennes familj snart ska få mötas igen. Hon går mellan husets tomma rum med ett ständigt växande tvivel – var det verkligen klokt att åka tillbaka till ön? Så sker något som förändrar allt. Ett oväntat möte som under några intensiva vinterveckor får Ingrid att se helt annorlunda på sin tillvaro på den vackra men karga ön Barrøya.

Vitt hav är en fristående fortsättning på Roy Jacobsens stora succé De osynliga som kom på svenska 2014. “Det är en oerhört fängslande berättelse, osentimental, poetisk och gripande”, skrev till exempel Ingalill Mosander i Aftonbladet.

Spring eller dö – Maria Adolfsson

Det är fullsatt i hamnen den soliga septemberdag när Doggerlands första pridefestival ska gå av stapeln och valspurten närmar sig. Men plötsligt förbyts den uppsluppna stämningen i skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död.

Den höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och kartlägga hans sista tid i livet. Det hon upptäcker försätter både henne själv och andra i fara.

Underkastelse – Michel Houellebecq

2022 vinner Muslimska brödraskapet det franska presidentvalet, i hård kamp med Nationella fronten. Det är utgångspunkten för Michel Houellebecqs omdiskuterade “Underkastelse”, som handlar om litteraturläraren François och hans gradvisa anpassning till de politiska förändringarna. “Underkastelse” är en mångtydig idéroman, misantropisk och oväntad på Houellebecqs oefterhärmliga vis.

“En författare på utmärkt gott humör” skrev DN om originalet, medan SvD kallade Houellebecq för “en osvikligt underhållande röst i vår samtid”.

Mitt krig mor Putin : den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa – Bill Browder

Jag måste utgå ifrån att det finns en reell möjlighet att Putin eller hans anhang kommer att lyckas att döda mig nån dag. Nej, jag har ingen dödslängtan och jag tänker definitivt inte låta dem lyckas ta livet av mig. Jag har vidtagit åtgärder för att skydda mig, de flesta av dem måste naturligtvis förbli hemliga, men en av dem kan jag avslöja: den här boken. Om jag blir dödad, så vet ni nu vem som gjorde det. Och när min motståndare läser boken så inser också han att ni vet. Så, om ni vill stödja mig i kampen för rättvisa, och för att ge Sergej Magnitskij upprättelse, sprid den här historien till så många som möjligt. Den enkla handlingen kommer att hålla minnet av Sergej levande och betyda mer än aldrig så många livvakter för att hålla mig vid liv.”

En verklighetsbaserad thriller om finansmannen som utmanade Putin, och om hur mordet på hans advokat blev till storpolitik och väckte kalla kriget till liv.

Det ondas väsen – Louise Penny

Knappt en dag passerar utan att nioårige Laurent Lepage ropar varg. Beväpnad med käpp och kottar gör han allt som står i hans makt för att freda den lilla byn Three Pines mot yttre hot, allt från rymdinvasioner och bevingade monster till vandrande träd och dinosaurier. Hans berättelser är så osannolika att ingen tror honom, inklusive paret Armand och Reine-Marie Gamache. Men när pojken försvinner tvingas byborna överväga om någon av hans egendomliga historier trots allt kan ha varit sann.

Och så börjar ett frenetiskt sökande efter pojken och sanningen. Det man upptäcker djupt inne i skogen startar en kedja av händelser som leder till mord, till ett gammalt brott, ett gammalt svek och ända fram till poeten Ruth Zardos ytterdörr. Och nu är det nu, skriver poeten. Och det mörka är här.

Armand Gamache – tidigare chef på mordroteln i Québec – tvingas inse att han genom att inte tro pojken själv har spelat en fasansfull roll i det som nu är på väg att hända…
I svensk översättning av Carla Wiberg.

Shuggie Bain – Douglas Stuart

Vinnare av 2020 års Booker-pris!

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuarts debutroman SHUGGIE BAIN är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ”En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post.

Flyga drake – Khaled Hosseini

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner – deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag.

“En underbar bok … Det här är en av de oförglömliga historier som stannar kvar hos en i flera år … Det är så starkt att allt jag läser under en period efteråt känns tråkigt.”
Isabell Allende

Torsdagsmordklubben – Richard Osman

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky.

När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

Homo Deus : en kort historik över morgondagen – Yuval Noah Haari

Yuval Noah Harari har hyllats av läsare och kritiker världen över för sitt avväpnande och samtidigt djupt belästa sätt att skildra mänsklighetens historia. I Homo Deus fortsätter han den utforskning av våra grundläggande villkor som påbörjades i föregångaren Sapiens – men nu riktar han sökarljuset mot mänsklighetens framtid.

Homo Deus går på djupet i ämnen som dödens avskaffande, introduktionen av artificiellt liv och varför vi människor strävar efter att förvandlas till gudar. Det är en fascinerande bok som dyker rakt in i mänsklighetens stora och omöjliga ödesfråga: Vart är vi på väg?


16 thoughts on “Pocketböcker på läshyllan just nu

 1. Många intressanta böcker och jag brukar också köpa pocket. Maria Adolfsson tycker jag om och har läst alla hennes böcker. hat alltid någon bok på gång. Nu är det verkligen höstrusk och det har regnat nästan en vecka.
  Kramar från oss

  1. Jag gillar också Maria Adolfssons böcker. Det är så fascinerande med hennes Doggerland. Det är rätt årstid att ha något att läsa nu!
   Kram till dig och Minton/Eva

 2. Pocket är ett bra alternativ. Torsdagsmordklubben har jag ligger här men ännu inte läst. Flyga drake har jag sett filmen men inte läst boken. Men filmen var fantastiskt bra. Flera intressanta titlar i din lista.

  1. Jag har som sagt inte läst alla ännu. Har börjat på L Pennys Det ondas väsen och förstår att det är en av hennes bästa.
   Flyga drake ser jag verkligen fram emot också.
   Ha en bra läshöst/Eva

  1. Nu gäller det bara att jag verkligen tar mig tid och börjar läsa och slutar med allt som har med heminredning att göra!
   Ha det bra därnere i Götet!

 3. Vad bra att jag fick syn på detta, då kan jag läsa fortsättningen på Rolf Jacobsens serie, fyra böcker är det. Första boken har jag gett fem stjärnor. Även jag gillar Maria Adolfssons Doggerlandmiljö och har lyssnat på alla fem böckerna. Flyga drake, en riktigt bra bok, Shuggie Bain likaså. Det ondas väsen ska jag kolla upp. Tack för att du tipsar!

 4. Utan böcker på läshyllan får jag panik, ha,..ha…
  Jag läser bara pocket för att inbundna böcker är för tunga för mitt diskbråck i nacken. För att ändå kunna läsa lika mycket som förr lyssnar jag på ljudböcker också.
  Flyga drake har jag läst. Där har du något riktigt bra framför dig. Ha det så bra med dina böcker!

  1. Tack Kristallina! Håller med om att man bara nåste ha böcker hemma att läsa. Tråkigt med ditt diskbråck. Jag får faktiskt lite ont i handlederna numera när jag läser en tung inbunden bok. Därför är jag speciellt förtjust i pockets också.
   Jag har förstått att Flyga drake ska vara väldigt bra.
   Trevlig fortsättning på veckan!

 5. Det var en diger samling pockets. Doggerland-boken har jag läst. Alla Maria Adolfssons deckare från fiktiva Doggerland är mycket bra.
  Torsdagsmordklubben är en myspysdeckare som jag gillade skarpt. Skrattade gott när jag läste den. Gillade den så mycket att jag även köpte och läste efterföljaren “Mannen som dog två gånger”. Rekommenderas.

  1. Tack Bp. Då fyller jag på med Mannen som dog två gåner. Vill absolut inte vara utan böcker.
   Håller med om M Adolfson och Doggerland.

Kommentera