På gång just nu – den 26 juni 2022

På gång just nu – den 26 juni 2022 är sista dagen på årets midsommarhelg. Nu stundar fortsatt sommar, semester och ledighet, men det blir till att dra åt svångremmen efter midsommarfirandet. Bistra tider råder.

Enligt SEB och SCB har prishöjningarna mellan maj 2021 och maj 2022 ökat enligt följande.

Detta plus att drivmedel har stigit med 40 procent det senaste året.

Sommar i Sverige

Undvik de långa köerna för att skaffa pass och/eller kaoset på flygplatserna.

Se och njut av allt fint Sverige har att erbjuda. Besök Svenska Turistföreningens välgjorda, utförliga och pedagogiska guider och frestas av en semesterupplevelse på hemmaplan.


Elförbrukning

Genom att ha koll på elpriset på elbruk.se kan man undvika att använda mycket el under de dyraste timmarna på dagen om man har rörligt elpris vill säga. På morgnarna brukar elen vara dyrast.

Det som drar mest el i hushållet är ju alla vitvaror mm som alstrar kyla eller värme.

På nätterna är elen ”billigare”, vilket gör att man kan ha fläktar påslagna om man nu inte har klimatanläggning e. d.

Färre fjärilar

Fjärilsbeståndet börjar att minska till följd av landskapsomvandlingar och annat. Forskare behöver hjälp med kartläggningen av fjärilar. Läs mer om hur man hjälpa till här. Man behöver inte vara expert.


När pekskärmar inte fungerar

Det är fukt som leder elektriciteten från fingrarna till skärmen och får knapptryckningarna att fungera. Om det inte gör det kan man pröva att fukta fingret lite.


Konst att koka potatis!?

Lite tips om hur man bäst kokar potatis. Det finns nog delade meningar om detta. Så r anser proffsen. Att det skall vara kärna i potatisen håller jag dock inte med om.


Dyra gubbar

Läste någonstans att man kan förlänga jordgubbarnas livslängd (som ju är ganska kort) genom att blanda ättika eller vitvinsvinäger(½ dl) i en skål med ½ l vatten och doppa gubbarna i det.

Låt dem torka på hushållspapper. De lär absolut inte ta smak av ättikan! Två veckors livslängd utlovas.


Katt med chips

Jag känner en katt som bor i ett radhus och har en egen kattlucka som hon kan gå ut och in i. Hon har ett chips implanterat i nacken som gör att luckan bara öppnar sig för henne. Fiffigt va!?


Medel mot ohyra

Det finns många tips på medel mot ohyra. Ett av de mest effektiva är rödcederträolja. Det är helt naturligt och giftfritt och fungerar mot de flesta insekter som t.ex. myror, vägglöss, silverfiskar, pälsänger, fläskänger, malar, klädesmal, malfjärilar, mjölbaggar, spindlar.

Det har en angenäm fräsch doft. Finns som spray eller i form av träkuber o.d.


Bomullstäcke

Ett svalt och tunt sommartäcke av bomull kan vara skönt varma sommarnätter. Bomullen gör att täcket känns tyngre än ett av syntet od., vilket en del föredrar. Nu finns det en del till rabatterat pris t ex på Hemtex. De kan tvättas i 40 grader och hängtorkas.


Världens snabbaste pendelbåt

Våren 2023 börjar man testa världens snabbaste elektriska fartyg, bärplatsbåten Candela P-12. Det kommer man att göra i Stockholm på linjen till min hemkommun Ekerö. Suveränt!

Med hjälp av en bärande vinge nedsänkt i vattnet, så kallad hydrofoilteknik, flyger fartyget tyst cirka en halvmeter ovanför vattenytan. Det ger en mjukare och tystare resa och minskar problemet med stranderosion, eftersom betydligt mindre svall bildas jämfört mot konventionella fartyg.


Ha nu en fortsatt riktigt skön sommar!

19 thoughts on “På gång just nu – den 26 juni 2022

 1. Priserna stiger otroligt mycket, men jag är smålänning av börd så jag jagar extrapriser och det tjänar man mycket på. Att drivmedelspriserna stiger är ju något som bara indirekt berör mig då jag saknar såväl bil och körkort. Den där bärplanbåten har jag varit inblandad i, det blir dock bara ett försök, vi kan inte köpa båten efter försöket m a p lagen om offentlig upphandling, den är dock ganska liten, ett 30-tal passagerare.

  1. Ja nu får de flesta hålla sig till extrapriser. Vi har heller inte bil och skulle onekligen uppskatta mer båttrafik till och från Ekerö med tanke på den svårframkomliga vägen hit. Kul i alla fall att få testa el-båten som ju ser ut som ett monster! Men bara 30 passagerare skulle inte underlätta särskilt mycket!

   1. Båten är ett rent försök, vi, “SL” ger den en trafikuppgift under en kortare tid, det är vårt bidrag. Att det bara ryms 30 passagerare förklaras av försöket, ingen vill bygga en fullstor båt bara för ett försök.

 2. Mycket intressant här hos dig igen.
  Nuförtiden måste jag köpa jordgubbar och jag lovar, de blir inte gamla 😀
  Vi har alltid haft många katter som hade 2 kattluckor. Det har aldrig hänt att något främmande djur har gått in där (på 17 år).
  Ha en fortsatt trevlig sommar, du med!

  1. Jordgubbarna måste man äta samma dag man köper dem. Har själv inte testat metoden att doppa dem i ättika eller vinäger. Man får förse sig med nya varje dag i stället kanske.
   Här omkring är det flera som har besvär med gästande katter som tar sig in till andra. Det lär vara matskålarna som lockar!
   Hoppas du har det någorlunda i tropikhettan!

 3. Som vanligt riktigt heta tips här hos dig.
  Prishöjningarna har jag märkt av. Reagerade nog mest på priset för äggen hos min lokala ICA. Det höjda priset för elen har vi inte märkt av alls än. Kan bero på fast pris i två år hos leverantören som vi valde. Tror att villor och stora hus känner av höjningen mera än vi som bor i lägenhet.
  Rödcederolja visste jag inte ens att den fanns. Har inte sett någon ohyra här (än), förutom många spindlar i år, nåt vi aldrig haft förut.
  Svävaren ser ut som en UFO. Så snart kan du “skryta” med att ha varit passagerare på en UFO;-)

  1. Båten ser onekligen ut som ett UFO. Ska bli spännande att åka den. Den gungar alltså inte så folk som lätt blir sjösjuka kan ha glädje av den.
   Elpriserna tror jag nog kommer att drabba de flesta på sikt.
   Ska hålla ögonen på äggpriset.
   Håll ut i värmen!

 4. Nog har man märkt av de höga matpriserna och el och bränslepriserna också! Helt sanslöst vad dyrt mycket har blivit. Ska man se det här som en period där man kan passa på att banta?!
  Den där båten skulle jag gärna testa att åka. Det verkar spännande.
  Jordgubbarna tycker jag klarar sig bra några dagar i kylskåpet. Det är nog skillnad på olika sorter hur länge de håller antar jag.
  Ska kolla upp det där med potatiskokningen. Nuförtiden är det väldigt svårt att hitta goda potatisar som inte blir som en tvättsvamp när man kokar den. Enligt min smak ska de var torra, aningen mjöliga och smaka lite lätt av jord. Då är de perfekta!
  Önskar dig en fin ny vecka i detta “tropiska” väder. Pust!!!

 5. Återigen ett spännande inlägg! Fattar inte var du hittar all bra information. Så många bra och intressanta grejer!
  Intressant med prisökningarna. Jag som tyckte äggen var dyrast. Där ser man.
  Cederträkuber har vi haft i stugan, funkar finfint, men de håller bara en säsong innan de tappar doften.
  Kattlucka med chip har våra kompisar. Att den bara öppnas för just deras katter fick grannkatten och bästa lekpolaren smärtsamt erfara när han försökte rusa in och också äta lunch. Bonk, sa det… 🙂 Han tog dock ingen skada, var inte orolig.
  TACK för tipset om pekskärmar! Super.
  Ha en fortsatt fin sommar du också! 🙂

 6. Katten med chips som bara öppnar för en särskild katt var en nyhet. Kattlucka är bra och då man föreslår det för kattägare slutar det med att man oroar sig för att få in traktens alla katter genom luckan. Med nutida teknik och avläsning låter det enkelt att ordna igenkänning av husets katt.

 7. Då får man leva på sill och nubbe alltså. tack för länken till fjärilssidan, ska studeras noga. Tråkigt att flera arter försvinner ur många delar av landet. Jordgubbarna är försvinnande goda så det är inga problem med att förvara dem.

  Konstigt igen med Wp. Jag kan inte gilla här på bloggen, får testa i läsaren. Måste också fylla i mina uppgifter som om jag vore helt ny här.

  1. Ha ha ja nubben är väl nästan det enda som inte gått upp i pris. Håller med om att jordgubbarna är jättegoda i år. Jättetråkigt med fjärilarna.
   Märkligt att det skulle börja krångla med gilla-knappen nu också.

  1. Det är inte bara det är Sverige ekonomi som är på svaj. Tycker det mesta börjar bli svajigt!
   Trevlig lördag till dig också var du nu befinner dig!

 8. Intressant och informativt som vanligt! Håller helt med dig angående potatisen – jag vill inte heller ha en “kärna”.
  Ha en fin sommar Eva!

Kommentera