Evas lästips – april 2022

Evas lästips – april 2022 är en presentation av sex pockets och en inbunden bok som nu finns på min läshylla. En blandad kompott, men kanske finns det något som lockar även dig att läsa? Jag har tagit med förlagstexten om respektive bok.

Bokomslagen är länkade till Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln där det finns mer information. Böckerna finns naturligtvis att köpa eller låna på andra ställen.

Elsa Ferrante – Dagar av ensamhet

“En eftermiddag i april, alldeles efter lunch, meddelade min man att han tänkte lämna mig”. Med de orden inleds Dagar av ensamhet av Elena Ferrante – en av tre kortromaner i en löst sammanhållen trilogi, Cronache del mal d’amore, Berättelser om obesvarad kärlek – som vi nu ger ut på svenska.

Den som berättar är Olga, 38 år gammal och tvåbarnsmor. Chockad och övergiven står hon kvar i ruinerna av den familj hon och maken Mario byggt upp tillsammans. Olga har i tjugoårsåldern givit upp en spirande författarkarriär för att vara hemma med barnen och detta är alltså tacken för allt hon gjort!

Olga hamnar i en djup personlig kris men klarar inte av att släppa taget om Mario utan blir alltmer handlingsförlamad och fixerad vid honom och hans nya kvinna. När Mario dyker upp på sina sporadiska besök i hemmet bemöter hon honom föraktfullt och hänsynslöst och kastar glåpord efter honom. Förfallet tilltar när Olga varken kan betala el- eller telefonräkningarna och hon isolerar sig och barnen alltmer i lägenheten.

Så småningom skymtar en väg ut ur mörkret när Olga inleder en relation till en granne i huset och plötsligt är det som hon som har övertaget.


Tre kvinnor – Lisa Taddeo

Lina lever i ett kärlekslöst äktenskap men har inte råd att skilja sig. Sloane är gift med en man som gillar att se henne ha sex med andra män. Maggie inleder ett förhållande med sin high school-lärare.

I åtta år har Lisa Taddeo följt dessa tre kvinnor. Hon har följt med i deras vardag, tillbringat tusentals timmar med dem och pratat, mejlat, messat om vad som rör sig i deras liv. Resultatet är en uppslukande bok om kvinnors lust och längtan. Om vilja och väntan, om vad vi ställer upp på mot vår vilja, om det vi inte vågat erkänna att vi vill.

»Det är ett sånt jävla tempo i den vidunderligt välgestaltade texten. Ett tungt beat dunkar boken igenom och driver den framåt med mullrande energi. (…) Sammantaget är Tre kvinnor alltså ett vackert och passionerat uppror mot kvinnlighetens dygdiga konventioner.« Aase Berg, Dagens Nyheter

»Fantastiskt bra! Lika fängslande som den mest fängslande thriller. Rörande, uppslukande, överraskande, elegant skriven. Ni kommer att ÄLSKA den.« Marian Keyes

»Lisa Taddeo skriver som en gudinna med sylvass blick för det sexuella begärets knepiga biståndsdelar.« Jenny Lind, M-magasin


Thomas Eriksson – Omgiven av psykopater

Efter den stora succén Omgiven av idioter kommer nu Thomas Erikson med den efterlängtade uppföljaren Omgiven av psykopater.

Du har säkert stött på den här personen: en spännande människa som är otroligt karismatisk, trevlig, charmig och hjälpsam. Som alltid har en komplimang i beredskap. Och som garanterat får dig att må bra. Du tror på det du får höra, även när det låter falskt – eftersom det känns så bra. Men det som verkar för bra för att vara sant är troligen det …

På populärvetenskapligt vis och med glimten i ögat avslöjas hur en psykopat använder sig av dina svagheter för att kunna utnyttja dig så mycket det bara går. Du får reda på om din egen personlighetstyp är röd, gul, grön eller blå enligt det psykologiska DISA-systemet. Genom att bli medveten om hur du själv fungerar kan du se igenom och stå emot psykopatens avancerade manipulation. Helt klart är att vissa människor har en personlighet som är exceptionellt manipulativ. De kan övertyga vem som helst om vad som helst. De tycker om att kontrollera andra. Och de drar sig inte för att ljuga och förvränga sanningen för att komma dit de vill.

Alla med psykopatiska drag är naturligtvis inte psykopater. Och alla psykopater är inte bindgalna seriemördare. De flesta av dem vandrar faktiskt omkring här mitt ibland oss. Dessvärre är de betydligt fler än vad man tidigare har trott, vilket betyder att du med största sannolikhet redan har träffat på några av dem i grannskapet, på jobbet eller kanske i din familj. Nu är det dags att ta reda på hur de gör för att utnyttja dig – innan det är för sent


Hazel Gaynor – Fyrvaktarens dotter

1838. Northumberland, England. 22-åriga Grace Darling har bott i Longstones fyrhus på Farneöarna hela sitt liv. En dag, mitt i en rasande storm, räddar Grace och hennes far några skeppsbrutna och hon blir hyllad som hjältinna runtom i landet. Det skrivs dikter, ballader och pjäser om henne men för Grace själv är det bara en konsekvens av hennes nyfunna berömmelse som har betydelse vänskapen hon knyter med George Emmerson, en konstnär på genomresa.

1938. 19-åriga Matilda Emmerson är gravid och skickas i skam bort från sin familj på Irland till Newport i USA, för att bo med en släkting tills barnet är fött. Harriet, Matildas motvilliga värdinna, är en enstöring som jobbar som assisterande fyrvaktare. Genom upptäckten av ett halvfärdigt porträtt öppnar Matilda snart ett fönster in i familjens historia. När en dödlig orkan närmar sig kopplas två kvinnor, skilda av ett sekel, samman för alltid.

Fyrvaktarens dotter är en ömsom hjärtslitande, ömsom varm historia om två kvinnors öden, baserad på verkliga händelser.

»Fyrvaktarens dotter är en förtrollande och upplysande läsupplevelse att älska från första till sista sidan.« Johannas Deckarhörna

»Denna underbara bok placerar Gaynor hästlängder framför genrens övriga författare.« Sunday Independent


Harlan Coben – Saknar dig

Thrillerns mästare är tillbaka med en ny rafflande roman!

Kriminalinspektör Kat Donovan upptäcker sin ex-fästmans profil på en dejtingsajt. Innan hon vet ordet av är hon en hemsk brottshärva på spåren, där beräknande monster lurar på de mest sårbara och törstande …

Samtidigt förtärs Kat av en utredning som ställer hennes känslor för alla dem som stått henne nära på hårt prov – hennes ex-fästman, hennes mamma och slutligen hennes pappa som varit död i närmare två decennier och vars mord aldrig blev uppklarat. Med sitt eget och andras liv som insats balanserar Kat mellan det förflutna och nuet i jakt på sanningen.

Saknar dig är en isande thriller om de band som håller oss fast i det förflutna, och de band som förenar oss i nuet. Med osviklig berättarförmåga blottlägger Coben människans sårbarhet. Romanen nominerades även till ”Bästa thriller 2014” (Goodreads).


Jodi Picoult – Små stora saker

Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet och arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en afroamerikansk person ska ta hand om deras barn, Davis. När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och lille Davis slutar andas. Ruth tvekar först och gör sedan allt hon kan för att rädda barnet. Men det är redan för sent.

När Brit och Turk anklagar Ruth för mord får vi följa hela den komplicerade processen genom de inblandades ögon. Ruth, som försöker skydda sin tonårsson från den mediauppståndelse som rättegången innebär. Kennedy, den vita försvarsadvokaten som inte vill blanda in ordet ras i frågan. Turk, som från barnsben formats till en vit makt- anhängare och som lever enligt sin tro.

JODI PICOULT har aldrig tvekat inför de svåra frågorna, och Små stora saker är ett intelligent och uppriktigt utforskande av rasism, privilegier, fördomar och rättvisa. En fängslande historia som ger oss tankeställare snarare än enkla svar. Jodi Picoult är med osannolika 14 miljoner sålda böcker en av USA:s absolut bäst säljande författare. 1 på New York Times Bestseller-list

“Mästerlig.” The Independent

“En läsupplevelse utöver det vanliga, det fanns ett liv före den här boken och ett liv efter.” SVT Go’kväll

En Sunday Times Bestseller


Myternas etrusker – Barbro Santillo Frizell

“Detta är en berättelse om resenärers och pionjärers sökande efter spår av ett utdött folk i ett levandelandskap, om historiebruk och identitet, om ett etruskiskt kulturarv som skapades av aktörer medvitt skilda syften genom grävande, samlande och säljande, genom studier, tolkning och förmedling. För några var sökandet efter etruskerna en passion, för andra ett tidsfördriv …”

Vad resenärerna sökte var den klassiska romerska och grekiska kulturen. Men det fanns en äldreviktig kultur med andra rötter, etruskernas. Deras kultur tedde sig för dessa resenärer rå och primitiv. Etruskerna passade inte in i salongerna, men deras styrka låg i något som den grekiska och romerska kulturen saknade: ett gåtfullt ursprung, ett obegripligt språk och en total undergång höljd i mystikens dimmor. Dessutom hade de lämnat efter sig ett sagolikt ruinlandskap av övergivna gravstäder.

En bit in på 1800-talet väcktes intresset för de gåtfulla etruskerna. Det var amatörer tyskar, engelsmän, fransmän, som lockades till etruskernas färgsprakande gravar. Myterna frodades om det försvunna folket. Och så har det fortsatt med stegrat intresse. I boken analyserar Frizell den etruskiska identiteten, deras gåtfulla ursprung och vad DNA kan förmedla. Hon behandlar också dödens landskap med gravarna och deras utsmyckningar.

Boken är rikt illustrerad. 303 kr inbunden

Barbro Frizell är professor i arkeologi, under många år chef för Svenska Institutet i Rom och författare till populärvetenskapliga böcker om arkeologi. Under många år var hon bosatt i Rom, numera huvudsakligen i Falkenberg.


21 thoughts on “Evas lästips – april 2022

 1. Tack för boktips Eva! Jag har otur, tre av de böcker jag ville lyssna på fanns inte som ljudbok i min bokklubb. Ferrantes bok har jag lyssnat på men minns inte alls innehållet, vet bara att jag har gett den det lägsta betyg som jag någonsin gett en ljudbok, en tvåa.
  Just nu är det Donna Leons två senaste som jag har laddat ner och är så glad över detaljrikedomen.
  Trevlig helg!

  1. Började läsa Ferrantes och tycker den verkar jättebra. Kanske var det själva uppläsningen som gjorde att du bara gav den betyget 2?!
   Donna Leon har jag läst allt av. Tycker dock inte hon håller samma nivå som Ferrantes.
   Trevlig helg!

   1. Jag har tyckt mycket om Ferrantes andra böcker. Kanske skulle jag kunna lyssna om på boken, jag kan ju faktiskt ha sovit till delar av den. Eller testa att ladda ner den som E-bok.

   2. Som sagt det finns många åsikter om Ferrantes böcker, men jag tillhör de som gillar henne.
    Åh händer det att du somnar till böckerna?
    Det låter som en skön insomningsteknik.🤨

   3. Jag sover hela natten med mumlandet i öronen. Sen backar jag när jag har tagit morgonmedicinen, det ska helst gå en timme innan jag äter frukost efter den.

  1. Tack själv. Huvudsaken är att man har något läsa tycker jag.
   Hoppas du och Minton får en fin helg! Kramar till er båda!

 2. Då lär du klara dig åtminstone till midsommar.
  Har läst Ferrantes Neapelkvartett. Kunde inte lägga ifrån mig böckerna, trots att jag egentligen inte ens gillade dom. Sedan dess har jag inte köpt några böcker av henne. Får se vad du tycker om boken som du köpt.

  1. Början på Ferrantes gillar jag skarpt i alla fall. Det är väldigt intressant det du säger om Neapelkvartetten. Jag menar att du inte gillade dem, men inte kunde sluta läsa. Återkommer med vad jag tycker om boken när jag läst ut den.

 3. Boktips är alltid välkomna 😀
  Det sista jag läste från Ferrante var “De vuxnas lögnaktiga liv” som jag gillade väldigt mycket.
  Omgiven av psykopater har jag redan läst.
  Tre kvinnor – intressant, finns nu på min önskelista.
  Fyrvaktarens dotter – fanns redan på önskelistan.
  Ha en trevlig helg, Eva!

  1. Kul att du gillar boktipsen. Det finns många olika åsikter om Ferrantes märker jag.
   Du säger inte vad du tyckte om “psykopaterna”. Jag tycker det ska bli mycket intressant att läsa den.
   Jag förstår att du liksom jag älskar att läsa.
   Trevlig helg och många sköna promenader med hunden!

  2. Jag rekommenderar Fyrvaktarens dotter. Även jag gillat Ferrantes, men den du skriver om här har jag inte läst än. Omgiven av psykopater imponerade inte.

   1. Hade precis börjat på Fyrvaktarens dotter, men var lite skeptisk. Nu känns det bättre när du rekommenderat den.
    Jo jag tycker psykopatboken var intressant och givande.

 4. Anonym

  Tack för tips Eva! Kanske dags att äntligen ta sig an Omgiven av psykopater.
  Om du vill läsa mer om starka kvinnor och deras öden kan jag tipsa om ”Himmel över Alaska” av Kristin Hannah. Mycket fängslande och välskriven.
  /Gunilla

 5. Tack för tipsen och referaten.
  Inte läst några av dessa. Har legat lite efter med läsandet, men kommit igång igen, så detta var välkomnande.
  Skön söndagskväll!

 6. Omgiven av psykopater funderar jag på att skaffa. Jag har redan Omgiven av idioter och tycker den är kul att läsa. Vi fick för ett par år sedan en ny arbetskompis som jag är ganska säker på är psykopat eller har åtminstone psykopatiska drag. Jag har nog aldrig träffat en så manipulativ människa som den här personen. Hon drar sig inte för att ljuga och fjäska in sig hos ledningen genom att skvallra på arbetskompisar för minsta lilla sak. Hela stämningen på jobbet har blivit otrevlig sen hon kom dit och det är till och med de som har begärt förflyttning till andra områden för att slippa henne.
  Tack än en gång för dina lästips som alltid inspirerar!
  Ha en fin vecka!

  1. Tack Annelore! Jag träffade en gång ett par på en resa som båda var psykologer. Vi hade ett väldigt lärorikt och intressant samtal om psykopater. Sedan dess vet jag att om råkar man ut för en person som har de dragen ska man undvika den i möjligaste mån. Det är så lätt att låta sig charmas av dom, men de använder charmen för att manipulera i eget syfte.
   Hoppas du får en fin vårvecka. Det är ju lite värme på gång – hos dig också hoppas jag!

 7. Pingback: Evas pockettips juni 2022 - Seniorvinklat

Kommentera