På gång just nu – den 27 mars 2022

Solig Mars

Man rapporterar att årets marsmånad på många håll varit den soligaste på flera år i södra Sverige. Även i Stockholm kan solrekord för mars komma att slås. Just idag känns det dock som vintern är på väg tillbaka.


Bondepraktikan om mars

På en torr mars följer vanligen en vacker vår. Efter kalla nätter kommer våta dagar eller dagar med snö och köld, som dock inte blir långvariga. Hörs åskan i mars kan man vänta snö i maj. Dagarna omkring vårdagjämningen är vanligen stormiga.


Fästingarna har vaknat

Det varma och behagliga vädret tilltalar även fästingar. Hög tid att kolla vaccinstatusen. Läs lite goda råd här.


Säsongsanpassa hallen

Det finns knappast något utrymme i ens bostad som man behöver anpassa mer efter säsongen än hallen. Även om det kändes lite tidigt tog jag itu med det häromdagen.

Sopade och dammsög grustaget som lätt uppstår i entrérum och hallar denna tid på året. Skakade och luftade dörrmattorna. Bestämde mig för att skaffa en ny fräschade hallmatta.

Jag gick igenom vinterns ytterplagg och synade dem i skarpt solljus. En del behöver vattentvättas eller kemtvättas till nästa säsong. Några fläckar jag inte tidigare sett avgjorde saken. En vinterjacka behåller jag dock ett tag till. Bakslag på våren blir det alltid. Lättare vårjackor plockade jag fram.

Skor och stövlar gjorde jag rena, borstade och sprayade med impregnering där det var slitet. Bytte innersulor på en del skodon och fräschade upp dålig odör med bikarbonat. Broddarna packade jag in. Konstaterade att jag nog behöver skaffa ett par icebugs till nästa vintersäsong.

Inventerade vårsäsongens skor och konstaterade att jag inte behövde köpa något nytt.


Ny mappstruktur på PC:n

Efter att förgäves sökt efter ett gammalt dokument blev jag varse att det började bli väl rörigt bland mina mappar på PC:n.

Jag upptäckte också flera mappar jag sällan eller aldrig använder. Eftersom jag var i städtagen började jag inventera, gallra och sortera.

Den gamla “strukturen” har legat fast i många år. Intressen förändras och nya uppstår och behovet av en förnyad struktur har blivit stort. Särskilt med bloggen blev mycket ordnat efter idéer, utkast, faktasamling, bra att använda, allmänt, specifikt och inte minst efter de kategorier jag har min blogg indelad i. Det blev under- och underundermappar i flera led under huvud/övermappen.

I sanningens namn skall jag erkänna att det har tagit ett par dagar att lära mig hitta i den nya strukturen.😉😉😉


På G just nu är årets frösådd

Här är det årets Zinnia kollektion i lime, lila, och orange först ut. Siffran på etiketten anger också höjd, vilket är något som jag insett är viktigt att veta när telningarna skall planteras ut.

Så här ser det nog ut i många hem just nu.

TV-tips

Säkert följer en del av er den norska serien Stugfixarna. Ett sådant gäng skulle man inte ha något emot som kom hem och fixade ett och annat. I senaste avsnittet tog man sig an en trästuga som används som ett alpincenter och ligger mitt emot Svartisen. Hänförande vackert beläget. Imponerande hur de gjorde om huset. Man får inspiration varje gång man ser programmet.


Nattduksbord

Nattduksbord är en väldigt viktig liten möbel. Jag röjde häromdagen på mitt där det samlats alltför mycket. Nu finns “bara” näsduk, medicin, vattenflaska, bok, läsglasögon, halstabletter, väckarklocka, kvar. Vad har du på ditt?


Trevligt påskpynt

Jag är inte någon entusiast av påskpynt. Vi har några gamla prylar vi plockar fram varje år, men vi skaffar aldrig något nytt. Blev dock lite inspirerad av detta pynt. Om inte annat så för den gröna färgen!


Lura hjärnan

Vad ser du här? Ett träd eller två ansikten. Det beror på om du koncentrerar dig på den svarta eller den vita bilden.

Se fler optiska illusioner som lurar hjärnan här.


27 thoughts on “På gång just nu – den 27 mars 2022

 1. På mitt nattduksbord har jag en väckarklocka, mitt träningsschema (eftersom jag gör en del övningar i sängen) hörlurar (eftersom jag lyssnar på ljudbok på kvällen) och faktiskt min ena fasta telefon. Den andra står i vardagsrummet. Det ringer mycket sällan i den numera och jag ringer aldrig ut på den längre, men abonnemanget ingår i ett större, så den kostar mig inget. På kvällen då jag lägger mig finns också min mobiltelefon där. Näsdukar vid behov, naturligtvis..

  1. Hej Birgitta! Så bra att kunna göra övningar i sängen! Förstår att det är rehab efter höftledsoperationen. Vi tog bort våra fasta telefoner, men det kanske hade varit bra att behålla en. Jo mobilen har jag också på nattduksbordet. Den kan man nästan inte leva utan.

 2. Nattduksbord – en viktig LITEN möbel. Det har jag också trott att det skulle vara men det behövs faktiskt en lite STÖRRE möbel. Där ska rymmas allt som går i golvet så fort man råkar vifta till med armen, klocka, laddningsstation för hörisarna, mobil, aktuell bok, 3 halvlästa magasin att ta till för att komma på trevliga tankar efter en obehaglig dröm, larmmedaljongen, cerat, ett glas vatten eller te och sen den vridbara sänglampan. Alla de här delarna har gått i golvet varsina gånger och jag makar tåligt ihop dem kväll efter kväll på samma lilla bord. .

  1. Har också ett väldigt litet nattduksbord och skulle behöva ett större, men har inte plats. Mina grejer åker också lätt ned på golvet. Jag kan inte ha laddningsstationen för hörisarna där för det lyser ett grönt sken om den som stör mig.

 3. På nattduksbordet finns lampan telefonen och den lilla dosan som jag mäter sockret med.
  Nu är våren på väg och jag såg att rosorna börjar få blad.
  Kramar från oss

  1. Ja det är viktiga grejer man har på sitt nattduksbord. Underbart att rosorna börjat få blad. Här är det väldigt blåsigt idag så det inbjuder inte till något trädgårdsarbete.
   Kramar

 4. Jag ser både och när jag tittar på bilden. Beroende på vad jag koncentrerar mig på. Har alltid tyckt det är kul med dessa optiska illusioner.
  På nattduksbordet finns min bok, väckarklockan, näsdukar och innan jag lägger mig följer ett glas vatten med också.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Det är viktig saker de där man på nattduksbordet. Javisst är det kul med optiska illusioner. Sådana som gör att man tycker bilden verkar rörlig är kul tycker jag.
   En trevlig ny vecka önskar dig också!

 5. Bra jobbat där! Nästan en komplett vårstädning i ditt hus! Hur många vinterkappor och skor har du? Jag har bara en vinterkappa som jag haft på mig både igår och idag. Men om några veckor hamnar den i 60 grader i tvättmaskinen. Vinterkängorna har jag heller inte tagit itu med än. Det ska ju bli skitväder den här veckan, och då använder jag inte mina Skechers.
  Nattduksbord har vi inte utan vi har en sänggavel i träd istället. På den finns väckarklockan, vattenflaska, två gosedjur och ett paket pappersnäsdukar. I sidofacken på gaveln finns några tavlor i storlek 15×15 cm.
  Jag såg nog två ansikten, men överdelen är ju helt klart ett träd;-)

  1. Några ytterplagg och några par skor o stövlar har jag. Massor med halsdukar och vantar och handskar. Det räcker till för att det skall se väldigt rörigt ut.
   Så praktiskt med sänggaveln. Gulligt att ni har gosedjur där också.

  1. Bob är alltså en vinterstövel? Den annonsen kom väl upp för att jag skrev om icebugs. Ibland verkar det faktiskt som Google kan läsa ens tankar!

   1. Kände inte till det märket på diskmaskin. Tror annonserna anpassas individuellt efter vad var och en brukar titta på.

 6. Alltid lika trevligt med dina “på gång”.

  Fästingar, usch. TBE-vaccinet förnyades förra året och ni är det flera år tills nästa spruta behöver tas. Såg att det är på gång vaccin även mot Borrelia. Efter att jag, för några år sedan, drabbades av neuroborrelia så skulle ett vaccin vara välkommet. Men det tar nog ett tag innan det blir allmänt.

  Grustag i hallen känns igen. Icebug är bra och jag ska snart lämna mina till skomakaren som ska få “dubba om” dom. Jag har fått nya dubbar från Icebug men låter skomakaren göra jobbet. Efter några år ramlar en del dubbar bort och då behöver dom ersättas.

  Påskpynt har jag inget heller men håller med om att det gröna var vackert.

  Och även om jag älskar träd såg jag direkt två ansikten …

  Önskar dig en fin vecka!

  1. Tack så mycket för dina fina ord. Så bra att man kan dubba om icebugsen. Det visste jag inte.
   Ja ett vaccin mot Borrelia vore välkommet. Hörde också att det var något på gång.

 7. Den där bondepraktikan stämmer på mars i år tycker jag.. 👍 Och ja igår snöade det igen och var – 7 men idag skiner solen igen.. Kram Nicki 🤗

 8. Sen som vanligt, men det är bara för att jag vill ha tid att läsa dina På gång-inlägg ordentligt. 🙂
  Fästingar – haha, jajemensan, två redan borttagna från Gunnar fästinghärden….. 😣
  Den där dörrmattan med kattmotiv blev jag ju väldigt sugen på…. påminner lite om Gunilla Annwalls kattmotiv.
  Och visst har du rätt om dina såbrätten. I vart och vartannat grannfönster syns små jordlådor med lampor över. Dock inte i mina egna fönster. Jag har insett att jag saknar gröna fingrar för sånt där och satsar på direktsådd av tåliga och lättskötta ettåriga blommor… 😀
  Tack för TV-serietips! 👍 Och för sajt om optiska illusioner, sånt är så kul!

  1. Tack snälla Gunilla! Tycker du gör helt rätt som direktsår. Jag vet inte varför man håller på med dessa förgroningar. 🌺 Det liksom kliar i fingrarna att få börja. Det år också fantastiskt kul att studera dem när de gror. Vi har våra på köksbordet och har knappt plats för våra måltider. Alltför ofta äter vi middag framför TV:n.🍔
   Du sköter visst Gunnar som han vore enkom din. Gör riktiga husse ingenting?😏

 9. Mars har varit en fin månad, fast i tisdags kväll kom det snö här , men sol i onsdags och idag
  Hade tänkt ta bort vinterkläder, men är glad att jag inte gjorde det. Det börjar bli kallare igen.
  Viken härlig frösådd. Lycka till!
  På nattduksbordet har jag en liten duk, lampa, vattenglas, underlägg för min temugg. Det är allt.
  Först såg jag trädet, sedan de två ansiktena vända mot varandra.
  Ha det bra!

  1. Ja vinterkläderna har fått åka fram igen.
   Frösådden börjar redan gro. Det är så kul att hålla på med det.
   Flera säger att de har temugg på nattduksbordet. Dricker ni kallt te på nätterna undrar jag?

 10. Jaha, så länge varade det, idag gick det inte att skriva kommentaren hos dig.

  Att mars har varit rekordsolig märktes på vad solpanelerna producerat. Men vinterkläderna hänger kvar ett tag till och ylleunderstället behövs vid promenader.

  De är roliga de där synvillorna!

  På nattduksbordet har jag en flodhäst, en boktrave, en tidningsdito, astmamedicin och nässpray, ett jättevattenglas och på natten mobilen med ljudboken. I lådorna finns en hel del annat.

  Grustaget i hallen kämpar jag ihärdigt med.

  1. Vi får nog leva med kommentarproblemen. När jag anmärker på något till WP fixar de det, men efter en tid faller det tillbaka igen. Man orkar inte hålla på och tjata, men ibland blir jag rejält trött på det.

   Förstår att de var prima att ha solpaneler nu.
   Vinterkläderna är på plats igen. Tycker det är kallare än någonsin just nu.

   Förstår att du har ett ganska stort nattduksbord av utrustningen att döma.

   Här har man dammsugit gatorna från grus. Det känns som en befrielse.

 11. Jag ser både ansikten och träd! Eftersom mitt nattduksbord är väldigt litet så har jag bara en lampa och mobilen som väckarklocka på den samt ett lypsyl. Så mycket mer får inte plats!

  1. Mobilen kan man inte leva utan tror jag. Man måste alltid ha den nära sig.
   Det brukar ta en liten stund innan man ser både ansikten och träden.
   Hoppas du får en bra ny vecka!

Kommentera