På gång just nu – den 20 mars 2022

På gång just nu är Vårdagjämning och Islossning

Konstrunda och sängöverkast i Haag

På museet Mauritshuis i Haag finns de främsta holländska 1600-talsmästarna i konsten representerade.

Mauritshuismuséet var först i världen med att erbjuda en virtuell tur med sk gigapixel. (En gigapixelbild är en digital bildbitmap som består av en miljard pixlar, 1000 gånger den information som fångas av en 1 megapixel digitalkamera.) Numera finns det på många andra muséer.

Om du är intresserad att beskåda just de holländska så kan du göra det här 360 Collection (mauritshuis.nl)

Det är här den kända Flickan med pärlörhänget (Vermeer) och Steglitsan/The Goldfinch (Fabritius) finns.

På gång just nu är en utställning (pågår fram till juni) som heter In full bloom där man ställer ut de vackraste blomsterstillebena från 1600-talet.

Som ofta har muséers butiker och webshopar mycket tilltalande och originellt att erbjuda. Vad sägs om överkastet nedan som man tagit fram till den pågående utställningen?

Ljuset är verkligen på gång

Det är underbart med ljuset denna årstid, men ibland kan det faktiskt bli lite för mycket av det goda. Hög tid att tänka på mörkläggningsgardiner. Här kan man få lite tips.

Saint Patrick’s Day

Den 17 mars firade Irland sin nationaldag till minne av landets skyddshelgon Sankt Patrick. Det var han som införde kristendomen till Irland. Irländare över hela världen brukar klä sig i grönt denna dag.

Grönt blev populärt under den irländska revolutionen 1798 då irländarna bar fyrklöver och gröna kläder som en symbol för nationalism.

Champions League- finaler

Kvartsfinalerna i Champions League spelar man den 5-6 april och den 12-13 april, medan semifinalerna blir den 26-27 april och den 3-4 maj. Finalen spelar man i Paris den 28 maj på Stade de France.

Så här spelar man

 • Chelsea mot Real Madrid.
 • Manchester City mot Atlético Madrid 
 • Villarreal mot Bayern München
 • Benfica – Liverpool

Vinnaren mellan Chelsea och Real Madrid möter vinnaren mellan Manchester City och Atlético Madrid i semifinal.

Vinnaren mellan Villarreal och Bayern München möter vinnaren mellan Benfica och Liverpool.

Broarnas värld

Millaubron finns i sydvästra Frankrike. Det är en de högsta broarna i världen. Den är ett arkitektoniskt mästerverk. Den ingår i serie om Broarnas värld på Kunskapskanalen som är mycket sevärd.

TV-tips

Den nya serien på Svt Hotell Portofino utspelar sig på den italienska rivieran i Ligurien sommaren 1926. Har sett det första avsnittet med stor behållning. Välregisserat och välspelat.

Portofino ligger i storstadsregionen Genua. Det var i denna stad som Richard Burton friade till Elisabeth Taylor 😉

22 thoughts on “På gång just nu – den 20 mars 2022

 1. Ojojoj! Vårdagjämningen missade jag helt idag! Vilken tur att du skrev om det!
  Broar gillar jag och var jag än är så bara måste jag ta bilder på de broar jag ser.
  Önskar dig en fin ny vecka och ta hand om dig!

  1. Ja nu ska det vara vår enligt expertisen!
   Broar är faktiskt väldigt intressanta.
   Hoppas du med får en fin ny vecka!

 2. Visst är det härligt att det blir ljusare igen och här skiner t.o.m. solen. Hunden och jag njuter av varje promenad. Idag hittade jag en gul och en lila krokus. Man blir bara så glad.
  Det var en imponerande bro. Tog säkert ett bra tag innan den var byggt.
  Ha en trevlig ny vecka!

 3. Ja, vilka matcher vi kan se fram emot! Å ikväll om bara några minuter är det El Classico, det klassiska mötet mellan Barcelona och Real Madrid. Måste säga att jag är impad över Real Madrid och Chelsea. Speciellt Chelsea och den speciella situationen laget befinner sig i.
  Älskar ju broar (också), och den du visar är verkligen WOW:-)

  1. Tack för påminnelsen om El Classico. Höll på att missa den, men läste din kommentar en halv minut innan matchen!
   Ja det är himla intressant med Chelsea!

 4. Vilken alldeles ljuvlig bild du har i din header! Passar ju alldeles utmärkt när det precis varit vårdagjämning och vi fått ett riktigt härligt besök av vårvärme.
  Tittade också på den nya serien Portofino. Har besökt Portofino under ett dagbesök. En liten pärla och inte visste jag att det var där som Richard Burton friade till Elisabeth Taylor.
  Önskar dig en fin marsvecka!

  1. Tack Anita! Ja nu är det vår även om jag skulle önska att det blev lite varmare. Har inte lagt av vinterjackan ännu.
   Hoppas din vecka också blir fin!

 5. Jag har besökt Mauritshuis i Den Haag, ett fantastiskt museum.
  I år blev det inget St Patriks Day firande för mig, men har firat denna dag på olika pubar i Sverige, Wales och Irland. Fullt håll i gång, något irländarna är bra på.
  Måste gå in på Kunskapskanalen och se om Millaubron. Den är helt fantastisk, åkt över den några gånger.
  Har sett ett avsnitt om Portofino, gillade det. Har inte varit där, ännu.
  Ha det bra!

  1. I avsnittet om Millaubron finns även ett intressant inslag om en walesisk bro som jag inte minns namnet på. Det är den där man kan promenera eller åka med båt på.
   Ja irländarna kan verkligen fira.
   Har inte varit på Mauritshuis museum men skulle gärna vilja komma dit.
   Ha det bra du med!

 6. Har spanat in Portofino-serien men sparar den tills det är många avsnitt inne, gillar att se ett par i sträck. Just nu ser jag Bomb girls, två säsonger, 19 avsnitt på CMore, mycket sevärd.

  Millaubron kände jag inte till måste kolla vidare.

  Så härlig islossningsvideo! Gillar också din nya header, längtar ut på landet så att jag kan spana in dessa skönheter.

  Snart är det också Daffodil day i Irland, har upplevt det en gång i Dublin, dessa narcisser överallt och till och med en man helt klädd i dem.

  Så fantastiskt sänglinne i museishoppen!

  Ljust är det, krokusarna har dykt upp i trädgården och scillan visar färg. Även ett par fjärilar har jag sett men de är skygga, vill inte stanna för att posera.
  Ha det gott i våren!

  1. Tack för tips om Bomb girls. Måste jag kolla.
   Ja nu nalkas våren med stormsteg även om nätterna är lite kalla. De här första vårblommorna är så bedårande och sprider så mycket glädje som vi alla behöver nu.
   Kände inte till Daffodil Day. Ska försöka spana efter bilder därifrån.
   Må så gott i vårsolens sken!

   1. Tack för dagens skratt! Ja jag har just varit ute och ska ta en vända till. Ständigt dessa bakslag!!!!

 7. Så mycket spännande läsning som vanligt, tack Eva. Du hittar bra tv-serier, är så tacksam för tips.
  St Patrick’s day firade jag faktiskt denna gång, tittade på en irländsk danstrupp live. Jösses vad de är snabbfotade.
  Den där båtturen du visade filmsnutt på hade jag gärna följt med på…. nu känns det extra trist att sitta inne på kontoret. 🙂

  1. Blir alltid lika inspirerad av dina trevliga kommentarer. Det gör det kul att fortsätta. Vad kul att du firade Patricks day. Den där dansen är verkligen fascinerande. Förstår inte hur de bär sig åt. Det var på pendelbåten mellan Ekerö och Stadshuset jag filmade islossningen.🛳 – ska föreställa en båt😉

 8. Jag längtar verkligen efter våren och sommaren och ljuset just nu är underbart men jag har redan börjat bli lite irriterad på att det är ljust för tidigt så får nog skaffa mig mörkläggningsgardiner..
  Museum ja jag är verkligen sugen på något sån för det är så längesedan innan Corona var det i alla fall.. Ha ett fint slut på veckan nu… kram Nicki…

  1. Visst är det fint med ljuset, men lite lite irriterad kan man bli på morgnarna. Hoppas du också får en fin helg. Det gäller att passa på för de ska tydligen bli lite kallare igen! Det b lir sommartid på söndag också! Kram

 9. Den utställningen låter väldigt spännande. Nackdelen med att bo på en liten ort är att allt sådant saknas. Tur jag får lite information av bloggvännerna. Skall ta lite bilder på alla krokusar i trädgården och pigga upp dej.
  Kramar från oss

  1. Ja bloggvärlden är berikande på många sätt. Ofta får man se saker man aldrig skulle hitta eller uppleva annars. Ser fram emot bilderna. Kram till er båda!

Kommentera